upływie wymaganego czasu, ciasto dzielimy na dwie części - pierwszą większą od drugiej. Pierwszą cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka, następnie ciasto przekładamy do metalowych foremek na babeczki i pieczemy około 12 minut w 180`C. Drugą część ciasta wkładamy do lodówki na później :) W tym czasie obieramy umyte jabłka i ścieramy je na tarce ( grube oczka), dodajemy cukier i cynamon - mieszamy
Słodkie Przyjemnościzmieszaną z kurkumą i dalej miksujemy. Kruszonka będzie gotowa w momencie, gdy powstaną małe gródki. Wierzch owoców posypujemy bogato kruszonką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190`C. Pieczemy około 25 minut, lub do momentu przyrumienienia kruszonki. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Słodkie Przyjemnościmieszamy. Następnie dodajemy żurawinę, sezam i mak i zalewamy to wszystko rozpuszczonym, schłodzonym masłem. Wszystko starannie mieszamy i przekładamy do kwadratowej brytfanki. Wierzch ugniatamy i posypujemy zmielonymi migdałami. Pieczemy 25 minut w 180`C. Białą czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Gdy ciasto się zarumieni, wyjmujemy je z piekarnika i wierzch zalewamy białą czekoladą, równo rozsmarowując
Słodkie Przyjemnościdużej miski wysypujemy cukier i mąkę, a następnie dodajemy miękkie masło i ugniatamy do połączenia się składników. Ciasto rozwałkowujemy w prostokątnej formie równo na grubość około 1 centymetra. Pieczemy 20 minut w 200`C W tym czasie przygotowujemy karmel - oczywiście możecie wykorzystać kupny kajmak z puszki, albo gotowane skondensowane mleko. Ja podaję przepis na sos karmelowy
Słodkie Przyjemnościwłączamy piekarnik na 250`C i wkładamy mosiężne, bądź odporne na wysoką temperaturę naczynie z pokrywką. W momencie gdy piekarnik nabierze odpowiedniej temperatury, wyjmujemy garnek w który przekładamy chleb. Pieczemy 25 minut w 230`C pod przykryciem. Następnie około 10 minut bez pokrywki, bądź do złotego koloru. Smacznego
Słodkie Przyjemnościmasło się nie nagrzało. Gotowe ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy koła, które przekładamy do metalowych foremek na babeczki i ugniatamy. Pieczemy około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C. Zimną śmietankę ubijamy, pod koniec dodając cukier z wanilią. Babeczki dekorujemy kleksem śmietany i kilkoma malinkami w syropie. Smacznego
Słodkie Przyjemnościciemnych później jasnych i tak do wyczerpania zapasów :) Jeżeli chcecie mieć miękkie naleśniki wszystko zalewamy śmietanką lekko posłodzoną cukrem, Jeżeli wolicie chrupiące to zalejcie tylko trochę, dla smaku :) Pieczemy 15 - 20 minut w 180`C :) Kroimy warstwami, podajemy na ciepło :) Smacznego
Słodkie Przyjemnościkroimy na pasy szerokości około 10 cm, następnie w trójkąty. Na środku każdego kawałka układamy po łyżeczce marmolady/gęstych powideł i zwijamy, formując rogaliki. Odstawiamy do wyrośnięcia, a następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200`C przez 15-20 minut - do zarumienienia. Gdy ostygną posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie Przyjemnościdodatkiem płatków owsianych Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i płatki owsiane, mieszamy. Do owsianej mieszanki dorzucamy miękkie masło, ugniatamy ( możemy również użyć miksera). Gotową kruszonką posypujemy jabłka. Kokilki pieczemy około 25 minut w 180`C. Podajemy ciepłe. Smacznego
Słodkie Przyjemnościkroimy na 1,5 cm kromki. Formę do muffin smarujemy masłem. Każdą kromkę maczamy w mleku i przekładamy do foremki. Wszystko zalewamy pozostałym jajkiem i posypujemy połamanymi orzechami. Pieczemy 15 minut do zarumienienia się wierzchu. Podajemy ciepłe z dżemem i szklanką ciepłego mleka. Smacznego
Słodkie Przyjemnościciężko jest zebrać się w sobie i zrobić wszystko tak jak się postanowiło. Na przykład wczoraj - wczoraj zamiast iść na uczelnie - tak jak planowałam - zostałam w domu i zaczęłam piec. Może wyda się Wam to dziwne, ale poczułam się dużo lepiej, miałam ciężkie dni, a możliwość odreagowania w kuchni bardzo mi pomogła i zdecydowanie poprawiła mi ten tydzień. Dziś
Słodkie Przyjemnościkształcie dużej gwizdki, a za jej pomocą wyciskany paski długości około 15 cm na blaszkę pozostawiając odstępy. Na jednej blaszce za jednym razem powinno się zmieścić 12 sztuk. Pieczemy od 20 do 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200`C W drugiej misce ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru waniliowego - gotowa śmietanka nie powinna odchodzić od miski. Po ubiciu śmietankę wstawiamy
Słodkie Przyjemnościświęta. Dawno tak nie było, a przynajmniej ja tego nie pamiętam. No trudno, w rodzinnym gronie zamiast spacerować - bo ślisko - będziemy siedzieć w domu i biesiadować. Z tego powodu piekę różne smakowitości. Szczególnie dziś - w Wielką Sobotę, żeby wszystko było świeże i smaczne. Dziś, jeszcze przed świętami, chciałam się z Wami podzielić prostym, bardzo słodkim przepisem na Mazurek - na kruchym
Słodkie Przyjemnościpszenną, mieszamy, a następnie dodajemy cukier i masło i zagniatamy opuszkami palców i gotową kruszonką posypujemy kokilki. Miseczki wkładamy na blaszkę do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 20 minut do zarumienienia. Na wierzch upieczonych crumble nakładamy łyżkę lodów waniliowych. Podajemy na ciepło. Smacznego
Słodkie Przyjemnościnastępnie ugniatamy. Gotowe ciasto wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy, a następnie wycinamy ciasteczka w dowolnym kształcie. Pieczemy w 180`C przez 8-12 minut w zależności od grubości ciastek. Smacznego
Słodkie Przyjemności