formujemy małe kulki - około 3 cm :) Wyciągamy skądś starą butelkę ;) i jej gwint obtaczamy w kakao. Każdą kulkę delikatnie nadziewamy na gwint. Układamy na mocno natłuszczonej formie i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Ciasteczek jest niewiele, ale dla smakoszy wystarczy ;) Smacznego
Lawendowe Niebokonfiturą z róży i smarujemy nim placek. Zawijamy w roladę i kroimy plastry około 2 cm szerokości. Ślimaczki układamy na mocno natłuszczonej formie i smarujemy białkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu: góra - dół. Są pyszne
Lawendowe Niebooraz przyprawy - wszystko razem mieszamy. Z białek ubijamy pianę, przekładamy ją do pozostałych składników i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Całość przekładamy do mocno natłuszczonej formy, posypanej bułką tartą i pieczemy około 1 godziny w 160-170 stopniach
Lawendowe Nieboukładamy podgotowane ziemniaki. Skrapiamy olejem, posypujemy przyprawami - ich ilość uzależniona jest od smaku i gustu ;) Może to być bardzo ostre danie ;) Wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Idealne do kefiru albo w wersji solo - zależy na co mamy smak
Lawendowe NieboForemki na tarletki - 12 sztuk - smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto trzeba rozwałkować i ułożyć na nim foremki. Wykrojonymi kawałkami ciasta wykleić foremki i nakłuć ciasto widelcem. Pieczemy w 90 stopniach około 15 minut - na złoty kolor. Czasami ten złoty kolor zamienia się w ciemny brąz, ale i tak jest ono smaczne;) Masa : Odlewamy pół szklanki mleka
Lawendowe Niebomuszą być równe;/. U podstawy trójkąta umieścić pół kostki gorzkiej czekolady, zawinąć i dobrze skleić ;) Przecież nie chcemy żeby nasza czekolada pływała po blaszce;) Posmarować żółtkiem i posypać makiem. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach. Pychota
Lawendowe Nieboorzechy siekamy. Mieszamy drewnianą łyżką, aż ukręcimy ciasto :) Czyli jakieś 5 minutek. Przygotowujemy tortownicę okrągłą o średnicy około 30 cm i mocno ją natłuszczamy. To ciasto piekłam bez papieru, jest ładniejsze:) Wlewamy nasze ciasto do formy i wstawiamy na 40minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po upieczeniu wyciągamy, czekamy aż się przestudzi i posypujemy cukrem pudrem
Lawendowe NieboKażdą bułeczkę nacinamy wzdłuż i nadziewamy. Całość smarujemy roztrzepanym żółtkiem, żeby bułeczki były pięknie złociste. Przekładamy je na mocno natłuszczoną blachę i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut, aż będą złociste. Nadzienie : Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Masło, czosnek i pietruszkę mieszamy. I nasze nadzienie jest gotowe ;) Smacznego
Lawendowe Niebopowietrze nie podnosiło nam upieczonego ciasta ;) Ciasto we formie posmarować dżemem i na nim układać kawałki jabłek. Posypać je cynamonem. Wstawić do piekarnika na 200 stopni i piec 25 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i jeść jeszcze ciepłe - takie jest najlepsze ;) Smacznego
Lawendowe Niebomiód. Dałam prawdziwy, lipowy miód, ale można również dodać miód sztuczny :) Ciasto wyrobić, rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Obowiązkowo serduszka!! ;) Te najszybciej znikają z każdej miseczki i talerza. Pieczemy je przez 15-20 minut w 180 stopniach. Nawet bez dekoracji - pychotki
Lawendowe NieboPiękne zapachy dochodzące z naszej lawendowej kuchni, tym razem nie były mojego autorstwa ;) Wczorajszego wieczoru kuchnia została oddana we władanie mojemu Mężowi ;) I wyczarował dla nas taką kolację! Pieczone, faszerowane pomidory - mniam!! Tym razem zamieszczam więc przepis mojego Męża ;) Faszerowane pomidory Składniki: 4 duże pomidory 4 jajka 4 plastry szynki parmeńskiej (może być słone salami) 10 dag żółtego sera bagietka
Lawendowe Niebomasło, jajko i przyprawę do pienika. Całość siekamy i zagniatamy ciasto. Cienko rozwałkowujemy i wykrawamy dowolne kształty, w zależności od tego co chcemy mieć na choince;) Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Można je pięknie ubrać lukrem, czekoladą, kolorowymi pisakami - wszelkie kombinacje są dozwolone
Lawendowe Niebociasto musi być grubo rozwałkowane, około 4 cm. Moje ciasteczka wykrawałam szklanką i każde z nich ozdabiałam stempelkiem. Aby nasze stempelki ładnie się odbijały, ciasto musi być zimne :) Pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor, około 15 minut. Najsmaczniejsze są prosto z blaszki.... A ten zapach
Lawendowe Nieboposypać solą, startym żółtym serem i kminkiem. Następnie wgnieść wałkiem ser w ciasto. Posmarować rozmąconym białkiem. Paluszki kroić radełkiem, skręcać i układać długie spirale na dobrze natłuszczonej blaszce. Piec na złoty kolor około 20 minut w 180 stopniach
Lawendowe Nieboorzechów Przygotowanie: Kaszę opłukać, ugotować i przestudzić. Banana rozgnieść widelcem i wymieszać z kaszą. Z takiego ciasta formować ciasteczka, na każdym z nich ułożyć połówkę orzecha włoskiego. Ciasteczka piec 20-25 minut w 180 stopniach
Lawendowe Niebo