folię i wkładam do lodówki na minimum godzinę ( ostatnio o nim zapomniałam i przelezało w lodówce do następnego dnia). Schłodzone ciasto rozwałkowuję na około 3 milimetry i wykrawam foremkami. Piekę w 170 stopniach przez około 15 minut
Magiczna kuchnia Dariizioła. Ponownie miksuję (jeżeli masa jest bardzo gęsta dodaję 3- 4 łyżki z gotowania fasoli). Masa powinna mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Gotową masę przekładam do keksówki i piekę 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Jaglanka doskonal spaja pasztet który jest wilgotny i aromatyczny
Magiczna kuchnia Dariimikserem na gładką masę.Białka ubijam na sztywną pianę, która dodaję do masy i delikatnie mieszam. Odstawiam ciasto aby odpoczęło na około 20 minut. Rozgrzewam gofrownicę i nakładam ciasto, piekę około 4 minut (czas jest zależny od gofrownicy, jeżeli otworzymy ją zbyt wcześnie ciasto nie będzie od niej odchodziło). Masa Kremówkę ubijam.Pod koniec ubijania dodaje w trzech porcjach serek waniliowy
Magiczna kuchnia Dariiskładniki połączą się powoli dolewając śmietanę. Na końcu dodaję ubite na sztywno białka i budyń - mieszam delikatnie do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowana masę wylewam na podpieczony spód. Piekę około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Magiczna kuchnia Dariigodziny, aż do lekkiego zrumienienia ciasta. Na blogu Ewy znajdziecie zdjęcia, które Ewa zrobiła podczas przygotowywania börka >klik!< Taka zapiekanka jest pyszna prosto z pieca. Ciasto filo z wierzchu jest lekko chrupkie, w środku miękkie. Po przestygnięciu potrawa nic nie traci na smaku, idealnie wiec się nada na przykład do pracy, kiedy
Codzienna kuchnia niecodziennapomidorki koktajlowe Składniki dodatkowe: – warzywa przetworzone: ogórki kiszone / konserwowe / małosolne, marynowana papryka, suszone pomidory, oliwki, kapary, blanszowane różyczki kalafiora i brokuła, gotowany bób, pieczarki marynowane – mięsa: pieczone lub gotowane (np. kurczak, indyk, schab) – wędliny (np. szynka gotowana, polędwica sopocka, chude wędliny dojrzewające) – nasiona (np. dynia, sezam, słonecznik) i orzechy (np. laskowe, migdały i włoskie), bakalie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięznajdziecie tutaj . Bigos II Czas przygotowania: 4 dni Proporcje dla 10-12 osób Składniki: 2000 g kiszonej kapusty 500 g wieprzowej łopatki 350 g kiełbasy 350 g pieczonego boczku 250 g pieczarek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki suszonych śliwek kilka plasterków suszonych jabłek 500 ml czerwonego wytrawnego wina 1 garść suszonych grzybów 2 cebule 1 łyżeczka
Kulinarne przygody Gatitymleko cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje wyłączamy ogień, doprawiamy pieprzem, gałką i cayenne po czym dodajemy starty ser i mieszamy aż się rozpuści. Zalewamy zapiekankę, posypujemy posiekaną pietruszką i pieczemy jeszcze 10-15 minut. Opcjonalnie podajemy z kwaśną śmietaną. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp
Mienta blogNastępnie mieszamy koncentrat z ketchupem i możemy do tego dodać zioła. Przyprawiamy sola i pieprzem. Potem smarujemy tortille ketchupowa mieszanka i układamy na niej plasterki mozzarelli, szynki i cebuli. Pieczemy przez 7-10min w 180 stopniach. Przed jedzeniem możemy jeszcze na sama g ó rę dołożyć mieszankę salat. Moj Ukochany był ta wersja pizzy zachwycony, do swojej dodał jeszcze
Chocolate Stop Temptingposypać serem. Ułożyć 4 warstwę platów a na nim resztę mięsa mielonego z sosem pomidorowym, resztę sosu beszamelowego , posypać tartym serem i ułożyć kawałeczki masła. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Przed podaniem odczekać około 10 minut a potem... SMACZNEGO
zielonacukinkahimalajska i pieprz ksylitol lub cukier olej słonecznikowy kurkuma Przygotowanie: 1/ Wkroimy w grubą kostkę bakłażana do miski, solimy, dodajemy pieprzu i oleju - mieszamy. Nastawiamy piekarnik na 170 i pieczemy aż do miękkości wewnątrz. 2/ Pokrojoną kapustę dajemy do nowej miski, kroimy pomidora w półćwiartki i układamy dookoła. Z 5 łyżek masła, odrobiny soku z limonki, cukru, soli i kurkumy
Kuchnia PROzdrowotnaDziś mam dla Was przepis na lekki, dietetyczny obiadek, na który mogą się śmiało skusić osoby będące na diecie. Pieczony w folii dorsz z dodatkiem podsmażanych pieczarek i niesamowicie aromatycznego sosu porowego. Obiad idealny nie tylko na piątek! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * dorsz lub inna biała ryba – 2 filety * pieczarki – ok. 100 g * cebula
Ostra na Słodkogalerii GW. Czerwony koszmarek na dwa latka też był z ciemnego ciasta (raczej biszkopt, ale glowy nie dam). Mam mocne postanowienie, że na każde urodziny córki będę jej piec i zdobić torty wlasnoręcznie. Na razie się udaje :) zobaczymy jak pójdzie dalej. Lukry plastyczne (i żółwiki) kupowałam w tym internetowym sklepie: http://www.tortownia.pl/ Czytaj więcej
bistro mamaDobrych kilka lat temu, jeszcze przed wejściem Polski do UE, pracowałam w UK jako au pair. Nie mogłam się nadziwić, że jakieś ciasto można piec przed świętami już miesiąc wcześniej. Rodzina, u której pracowałam nie była tradycyjną angielską rodziną, ojciec był urodzonym w Meksyku Szkotem, a matka pochodziła z Trynidadu i Tobago. Przez jakiś czas myślałam, że przepis
bistro mamarobiłam i bałam się tej pracy jak diabeł święconej wody. Skorzystałam z pomysłu na struclę z TEGO PRZEPISU Piszę "skorzystałam", ponieważ: podwoiłam porcję na ciasto krucho-drożdżowe (piekłam dwie strucle) pierwszy raz kupiłam MAK MIELONY , który sprawdził się rewelacyjnie i już mam nadzieję, że będzie w sprzedaży w przyszłym roku przed świętami :) masę makową zrobiłam wg przepisu
bistro mama