pieczenia - 22046 przepisów (strona:952/1470)

Tartaletki z orzechowym nadzieniem z białej czekolady 210

minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy  na oprószonym mąką blacie i wycinamy koła, którymi wypełniamy foremki na tartaletki.  Foremki wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12-15 minut – do zarumienienia. W tym czasie do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy pokruszoną na małe kawałki białą czekoladę i cukier. Chwilę gotujemy, do momentu całkowitego połączenia się składników

Słodkie Przyjemności
Biszkoptowa tarta żurawinowa 188

ciasto się zarumieni, wyjmujemy je z piekarnika, a następnie układamy na jego wierzchu umytą żurawinę. Całość zalewamy gotową masą biszkoptową, a następnie wstawiamy do rozgrzanego do 180`C. Pieczemy około 25 minut.  Studzimy w formie. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Sos żurawinowy 158

może być coś lepszego od pieczonego mięsa polanego sosem żurawinowym? Może! Użycie tego samego sosu jako dodatek do sernika czy kremowego deseru. Sami się przekonajcie, jak taki prosty sos może zmienić Wasze życie :) Jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut, a Wasz świąteczny stół zyska dodatkowy atut! Składniki 0,4 kg świeżej leśnej żurawiny 100 g cukru

Słodkie Przyjemności
Tartaletki z sosem żurawinowym 228

minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy  na oprószonym mąką blacie i wycinamy koła, którymi wypełniamy foremki na tartaletki. Foremki wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12-15 minut – do zarumienienia. W tym czasie do miski wlewamy śmietankę i razem z cukrem pudrem ubijamy, najpierw na niskich, następnie na wysokich obrotach do momentu gdy potroi swoją

Słodkie Przyjemności
Sernik świąteczny 308

Mąkę łączymy z kaszą manną i dodajemy partiami do ciasta. Na koniec ubijamy na najwyższych obrotach białka, które łączymy z resztą masy. Gotowe ciasto przekładamy do dużej tortownicy i pieczemy około 70 minut w 170`C. Studzimy w piekarniku. Sernik lekko opadnie, dlatego gdy przestygnie boki możemy wyrównać łyżeczką. Ostudzone ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy migdałami. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Migdałowe serniczki z kajmakiem 239

muffiny wkładamy papilotki, na ich dno wysypujemy po łyżeczce płatków migdałowych - lekko ugniatamy. Gotową masę serową wylewamy do wcześniej przygotowanych papilotek i wstawiamy do rozgrzanego do 170`C piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Po tym czasie na wierzch upieczonych serniczków nakładamy po łyżeczce kajmaku, rozsmarowujemy i posypujemy migdałami. Podajemy schłodzone. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Zupa krem z dyni / Cream of pumpkin soup 183

garlic 2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 2 łyżki cukru brązowego / 2 tablespoons brown sugar imbir / ginger czarny pieprz / black pepper sól / salt kawałek masła / piece of butter jogurt naturalny (gęsty) / natural yoghurt (dense) prażone pestki z dyni / roasted pumpkin seeds   Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: 6   Zanim

Projekty ze smakiem
chleb z prażonym słonecznikiem 196

elastyczne. Wyrobioną masę zostaw w lekko naoliwionej misce, przykryj i odczekaj 50 minut. Po tym czasie uformuj jeden duży, lub dwa mniejsze bochenki. Pozostaw ma kolejne 30 minut. Piecz  góra-dół w 200-220 ° przez 35-40 minut. Aż spód chleba będzie zrumieniony i przy opukiwaniu , będzie wydawał głuchy odgłos. Taki chleb + świeże masło = MNIAMI SMACZNEGO > CMOK

Pasje Jolki
Karnawałowa przekąska z ciasta francuskiego 209

przeciwległe końce. Z tych "rogów" możemy ukręcić a'la ogonek wtedy będą imprezowo wyglądać ;) Ciasto francuskie można posmarować z zewnątrz roztrzepanym żółtkiem, ale nie musimy tego robić.  Babeczki pieczemy około 15-20 minut (aż do zarumienienia) w 200 stopniach

upichcic
Keks z bakaliami 208

łyżką drewnianą. Na końcu dodajemy sodę rozpuszczoną w mleku i obtoczone w mące bakalie. Ciasto przekładamy do keksówki (o długości 30cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą. Pieczemy ok. godziny do tzw. suchego patyczka w 180 stopniach.  Przepis pochodzi z bloga domowe wypieki

Aga w kuchni
Fetta di salmone z awokadowym serkiem i miękkim zapieczonym jajkiem. 188

piekarnika na 180 stopni na 16 minut w kąpieli wodnej (kokilki wkładamy do naczynia z wodą, tak by płyn przykrywał 2/3 wysokości kokilki). Dla uzyskania ściętego żółtka, zostawiamy w piecu do 20 minut. Pieczywo podgrzewamy w opiekaczu, skrapiamy oliwą i posypujemy małą ilością parmezanu i świeżych ziół. Sałatka porowa. Będziemy potrzebować: -por, część biała -groszek zielony -ser edamski -pieprz, sól

BaRepas
Łosoś w porowych papilotach z puree limonkowym z miętą. 208

limonki -śmietana 12% lub jogurt grecki Łososia przygotowujemy w foli, skrapiamy oliwą, sokiem z limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Na górze układamy wiórki pora oraz natkę pietruszki. Pieczemy w folii w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy łyżeczkę masła, łyżkę śmietany, kapkę mleka, skórkę limonki i drobno posiekane listki mięty. Wszytko ugniatamy na puree

BaRepas
Crumble z karmelizowanymi jabłkami i gruszką pod kruszonką z płatkami owsianymi i nerkowcami. 230

mięty oraz szczyptę startego imbiru. Karmelizujemy, odstawiamy. Masło, mąkę i cukier ugniatamy, dodajemy płatki i nerkowca, znów zagniatamy do konsystencji sypkiej. Kokilki smarujemy masłem, wykładamy owoce i zasypujemy kruszonką. Pieczemy 25 minut w temperaturze 185 stopni. Mascarpone mieszamy z ziarnami wanilii i łyżeczką cukru pudru. Po angielsku na słodko

BaRepas
Kurczak w cieście francuskim na dwie nuty z surówką z marchwi i brzoskwini. 192

wycinamy na kształt filetów. Mięso przekrawamy w połowie i nadziewamy pieczarkami lub serem kozim ze szpinakiem (sposób na ten szpinak w poprzednim poście). Zamknięte sakiewki nakłuwamy i smarujemy żółtkiem. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Surówka z marchwi. Marchew tniemy obieraczką na długie pasy, dodajemy posiekaną brzoskwinie i zmiażdżone orzechy włoskie. Solimy, skrapiamy oliwą i frutatem (jabłkowy ocet balsamiczny), mieszamy

BaRepas
Strudel wiedeński z jabłkami, gruszką i nutą goździkową. 147

było niemal przeźroczyste. Smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. wykładamy nadzienie i za pomocą płótna zwijamy. Wierzch smarujemy masłem i wkładamy do naczynia posmarowanego masłem i posypanego bułką tartą. Pieczemy w 185-190 stopniach przez 50 minut. Posypujemy cukrem pudrem

BaRepas