tarce, a pokrojoną kiełbasę i wędliny zasmażamy na patelni. Gdy makaron się ugotuje, odsączamy go z wody i dodajemy wszystkie składniki dokładnie mieszając. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni . Smacznego
Na słodko lub wytrawniejogurtową i przelać do tortownicy. Piekarnik nagrzać do temp. 160-170 st. C. , na dole ustawić dużą blachę i napełnić ją gorącą wodą. Tortownicę wstawić na kratkę ponad blachą. Piec ok. 1 godz. i 20 minut. Składniki na polewę czekoladową: 3 łyżki kakao 3 łyżki margaryny 3 łyżki mleka 1 szklanka cukru pudru Margarynę rozpuścić , dodać do tego pozostałe składniki
Na słodko lub wytrawniepudru 200 g masła lub margaryny 2 żółtka Sposób wykonania: Wszystkie składniki połączyć, szybko zagnieść, zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na godzinę. Ciastem wylepiać foremki posmarowane tłuszczem. Piec ok. 15 minut w temperaturze ok. 200 stopni C. Składniki na krem: 1 budyń waniliowy 1 szklanka mleka 1 kostka masła 1/2 szklanka cukru zapach waniliowy Mleko zagotować
Na słodko lub wytrawnieTUTAJ Składniki : Płat ciasta francuskiego Marmolada Cukier puder do smaku Sposób wykonania . Ciasto tniemy na kwadraty. Nacinamy na brzegach, zawijamy do środka. Na środek nakładamy marmoladę. Pieczemy o 15 minut w temperaturze 220 stopni. Posypać cukrem pudrem (Ja zapomniałam z tego pośpiechu ale nikt tego nie zauważył) Smacznego
Na słodko lub wytrawnieprzykryć ściereczką, aż do podwojenia objętości. U mnie ok. 1,5 godziny. Następnie przełożyć do płaskich foremek i ponownie odstawić na godzinę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C 20 – 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieposmarować roztopionym masłem, przykryć folią i odstawić do wyrastania na ok. 40 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z woda i posypać ziarnem lub makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 st. C 30 – 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawniemaczając w nim pędzelek natłuścić foremki. Można rozwałkować ciasto i wykroić foremkami ciasto, ja natomiast wylepiam ciastem foremki bez żadnego rozwałkowywania. Gotowe foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190 stopni C ok. 12 minut. Przygotować budyń: 2 budynie mleko cukier Każdy budyń ugotować oddzielnie, dodając pół szklanki mniej mleka ( jeżeli przepis jest na 0,5 litra
Na słodko lub wytrawniemięsną. Przygotować 4 wąskie keksówki ok 20 cm, które należy posmarować smalcem a następnie wyłożyć do nich masę mięsną. Można dno wyłożyć plastrami słoniny. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni C. Jaki rodzaj mięsa dobry jest na pasztet? Łopatka, karczek, biodrówka , szynka. ( Schab jest zbyt suchy więc nie polecam
Na słodko lub wytrawnieciepłego mleka. Foremki na babki wysmarować masłem a następnie wlewać do nich 1/2 wysokości ciasta a następnie pozostawić do wyrośnięcia ok. 1 – 2 godziny. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 – 20 w temperaturze 180 stopni C. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy babeczki się upiekły. Gdy patyczek będzie suchy to znaczy, że babeczki są upieczone. Po wystudzeniu można polać
Na słodko lub wytrawniesobą) na wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm i pozostawić do ponownego wyrośnięcia do podwojenia swojej objętości. Wyrośnięte bułki posmarować roztopionym masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25- 30 minut w temperaturze 190 stopni C. Upieczone wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego
Na słodko lub wytrawniejogurtową i przelać do tortownicy. Piekarnik nagrzać do temp. 160-170 st. C. , na dole ustawić dużą blachę i napełnić ją gorącą wodą. Tortownicę wstawić na kratkę ponad blachą. Piec ok. 1 godz. i 20 minut. Składniki na polewę czekoladową: 3 łyżki kakao 3 łyżki margaryny 3 łyżki mleka 1 szklanka cukru pudru Margarynę rozpuścić , dodać do tego pozostałe składniki
Na słodko lub wytrawniewyjąć z folii i poukładać na ruszcie ( pod spodem musi być pojemnik, żeby tłuszcz miał gdzie skapywać), tak aby nie nachodziły na siebie. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę 20 minut, co pół godziny lekko spryskując kurczaki olejem ( ja polewam łyżką do sosów )w temperaturze 180 stopni C ( bez termoobiegu, bo za bardzo się skóra wysuszy). Upieczone
Na słodko lub wytrawnieprzełożyć do foremki i posmarować rozmąconym jajkiem połączonym z jedną łyżką mleka, posypać ziarnami. Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą. Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 10 minut w temperaturze 240 stopni C, następnie 10 minut w 220 stopni C i 10 minut w 200 stopni C. Po upieczeniu chleb wystudzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawniepozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Gdy ciasto już będzie wyrośnięte, posmarować oba bochenki rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut w temperaturze 190 stopni C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Upieczony chleb powinien mieć po ostukaniu go głuchy odgłos. Smacznego
Na słodko lub wytrawniepiekarnika można je ponacinać a następnie wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać pestkami dyni lub jakimiś innymi ziarnami. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 200 stopni C. Upieczone chleby studzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawnie