pieczenia - 22046 przepisów (strona:945/1470)

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE PIECZARKOWYM 208

pieprzu. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie polędwice obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanej oliwie na lekki złoty kolor. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 30 minut. W tym czasie przygotować sos. Pieczarki obrać i pokroić na ćwiartki. W rondelku rozgrzać masło i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, którą

Kuchnia w opałach
AROMATYCZNE, WYTRAWNE BABECZKI 119

wyciąć (najlepiej szklanką) 12 krążków i wyłożyć nimi foremki do babeczek. Ciasto nakłuć widelcem na dnie foremek. Tak przygotowane babeczki wypełnić farszem i posypać niewielką ilością startego żółtego sera. Piec w nagrzanym piekarniku 170 stopni przez 15 minut

Kuchnia w opałach
CIASTO Z BURAKÓW 139

dodać żółtka. Buraczki zmieszać ze składnikami sypkimi i olejem. Połączyć z masą jajeczną i octem, kwaskiem i sokiem z cytryny. Ciasto wylać do wysmarowanej, małej tortownicy (18 cm.).  Piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut (do suchego patyczka). Ciasto polałam lukrem cytrynowym białym i zabarwionym sokiem z buraka

Kuchnia w opałach
TOFFIK 118

wlewamy najpierw masę czekoladową a potem masę kajmakową.  Całość lekko mieszamy widelcem od dna, aby uzyskać wzór marmurkowy.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160stopni C i pieczemy przez około 40 minut.  Po upieczeniu okroić sernik dookoła tortownicy, zapobiegnie to jego pękaniu :) foto by Arkadiusz Kornacki

Kuchnia w opałach
OWOCOWA TARTA Z Crème Pâtissière 114

żółtek gorące mleko ciągle miksując. Przelać do rondelka i podgrzewać, aż zgęstnieje. Na koniec dodać masło i wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Piec 15 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto lekko przestygnie wylać krem i ułożyć owoce

Kuchnia w opałach
BISZKOPTOWE BABECZKI Z PORZECZKĄ 98

trochę cukru i ubić na sztywno. Dodać żółtka i dobrze zmiksować. Dosypywać mąkę (najlepiej ją wcześniej przesiać) z sodą i wymieszać ciasto drewnianą łyżką. Nałożyć do foremek i piec 12-15 minut w nagrzanym piekarniku do 170 stopni. Babeczki wyjąć z foremek i pozostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić ze śmietan-fixem i cukrem pudrem na sztywno, dodać serek i jeszcze

Kuchnia w opałach
IMAM BAYILDI - BAKŁAŻAN NADZIEWANY WARZYWAMI 118

koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Bakłażany myjemy smarujemy oliwą z zewnątrz i od środka.  Faszerujemy warzywami i układamy w formie wysmarowanej oliwą.  Na dno wlewamy odrobinę wody. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż bakłażany będą miękkie (około godziny) Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. foto by  Arkadiusz Kornacki

Kuchnia w opałach
MUFFINY OWSIANO - BANANOWE 84

drugiej mokre i dobrze je wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych i całość dokładnie połączyć. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, które następnie wypełniać ciastem do 3/4 pojemności. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. foto by  Amelia Pierwsze primo

Kuchnia w opałach
WYTRAWNE MUFFINY Z CUKINIĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 134

ciasto będzie zbyt gęste można dolać odrobinę mleka. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, które następnie wypełniać ciastem do 3/4 pojemności. Na wierzchu każdej babeczki ułożyć oliwkę, delikatnie ją wciskając. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. foto by  Amelia Pierwsze primo

Kuchnia w opałach
SAŁATKA Z RZYMSKIEJ SAŁATY 122

sobie dzisiaj zaplanowałam dzień, że ledwo wyrobię się do pracy. Ale co tam, zakupy i pranie zrobione, zupa ugotowana, ciasto drożdżowe w piecu, sałatka do pracy zrobiona :) A tu dopiero południe. Oj długi ten dzisiejszy dzień będzie i jakże intensywny W pracy zapewne też nie odpocznę :( SKŁADNIKI: 1 małą sałata rzymska 1/4 strąka czerwonej papryki 1/4 strąka żółtej papryki

Kuchnia w opałach
ODRYWANE CIASTO DROŻDŻOWE Z BIAŁYM MAKIEM 122

musi być wykonana dokładnie i szczelnie, ponieważ ciasto jeszcze urośnie i wypełni wszystkie luki.   Tak przygotowane ciasto zostawiamy na około 30 minut by wyrosło.  Pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.   Podziękowania dla Świadome Odżywianie za produkty marki Kresto i BackMit

Kuchnia w opałach
BRUKSELKA ZAPIEKANA Z KALAFIOREM 161

tych objawów skutecznie pozbyć. Wystarczy do wody, w której gotujemy brukselkę dodać trochę mleka, piętkę chleba lub szczyptę cynamonu :) Zapraszam zatem na zapiekaną brukselkę z kalafiorem, a pierś z pieczonego kurczaka to dziś tylko dodatek (o tym innym razem). SKŁADNIKI: 10-15 brukselek kilka różyczek kalafiora 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku szczypta gałki muszkatołowej bułka tarta 1 łyżka startego

Kuchnia w opałach
SERNIK Z MASCARPONE I DŻEMEM MALINOWYM 133

całości. Sernik skropić sokiem malinowym i przy pomocy wykałaczki narysować esy-floresy. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 i piec jeszcze przez 90 minut. Po upieczeniu sernik zostawić jeszcze na około pół godziny w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Po całkowitym przestygnięciu najlepiej schłodzić go przez noc w lodówce

Kuchnia w opałach
CIASTECZKA Z OKIENKIEM - Z MIŁOŚCI DO SŁODKOŚCI 123

ciasto na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm i wykrawamy serca. W 1/2 wykrojonych ciastek, mniejszą foremką wycinamy małe serduszko. Ciastka delikatnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni (aż się zarumienią). Przestudzone ciastka (pełne serca) smarujemy dżemem i doklejamy serduszko z okienkiem. Okienko dopełniamy dżemem.   Za kardamonową inspirację dziękuję Agnieszce

Kuchnia w opałach
PRZEKĄSKA Z CIASTA FILO I PASTY Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA 199

pieprz posiekany szczypiorek A jak to zrobić: Płaty ciasta filo pokroić na kwadraty i posmarować masłem. Składać nieregularnie po 3 sztuki i wkładać do formy na muffiny, niczym papilotki. Piec 4-5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż się ze złocą. Jajka i łososia zblendować i doprawić solą, pieprzem, keczupem i majonezem. Dobrze wymieszać. Tak przygotowaną masę nakładać

Kuchnia w opałach