pieczenia - 22046 przepisów (strona:949/1470)

Sos żurawinowy z nutą pomarańczową 134

Jestem ogromną fanką mięs na słodko oraz słodkich sosów do mięsa dlatego chętnie zrobiłam na prośbę szwagierki sos żurawinowy do pieczonego indyka. Postanowiłam go odrobinę wzbogacić pomarańczowym aromatem, tak aby różnił się od sklepowej żurawiny ze słoiczka. To był strzał w dziesiątkę. Nowy post Sos żurawinowy z nutą pomarańczową pojawił się w Wypieki i Rumieńce

Wypieki i Rumieńce
Kanapka na drugie śniadanie 157

długo załatac dziurę w brzuchu, szczególnie jeśli się jest w biegu! Ja od rana w biegu! Zamiast niezdrowych snacków i przekąsek badziewiem nadzianych- oto kanpka! Składniki -kroma chleba razowego,piekłam sama -roszponka -ser topiony z grzybami  LACTIMA -cebulki marynowane u mnie Ole! -jakaś wędzona rybka -Słoneczne Pola od  Ziarenkowo Posmaruj kromę serkiem topionym, dodaj od serca roszponki. Poukładaj

Z Kuchni Do Kuchni
858. Gruszka pieczona w cieście drożdżowym. 137

Gruszka pieczona w drożdżowy cieście  z masłem orzechowym Jak zwykle robiąc coś drożdżowego na śniadanie, zostawię to do wyrośnięcia... i o tym zapomnę, czytając książkę >.< przez co ciasto nabiera takiego lekko alkoholowego smaku/zapachu, ale to ja i chyba nigdy się nie nauczę, by sobie czas nastawiać, no, ale i tak dobre było :P  Czasami

More food, love and dreams
Makowiec bez zbóż i zawijania 223

rolady jest obecny (a raczej był) u mnie dwa razy do roku na każde święta od czasów, kiedy stałam się posiadaczką Thermomixa, czyli od ponad 10 lat. Wcześniej nie piekłam nie tylko makowca, ale i żadnych ciast. Kojarzyło mi się to bowiem z koniecznością posiadania niebywałych umiejętności piekarniczo-kulinarnych, których ja, tak uważałam, za grosz nie posiadam. Dodatkowo makowiec był

Zdrowa Kuchnia Sowy
Roladki schabowe z orzechami. 166

zwinąć w roladki. Spiąć wykałaczką. Roladki panierować w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Podawać z pieczonymi ziemniakami, ryżem, lub z frytkami

O kuchni z uczuciem
Bułki wrocławskie. Bułki z przedziałkiem. 173

blaszce podsypanej mąką, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu tępą stroną noża robimy przedziałek. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni bez termoobiegu i pieczemy 12-15 minut. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, lekko chrupiące. Gdy ostygną robią się mięciutkie. Przepis na te bułeczki znalazłam na blogu Kulinarne Szaleństwa Margarytki

Aga w kuchni
Pierogi z pieca ze szpinakiem 348

parmezan. Smażyć do momentu rozpuszczenia serów. Ciasto rozwałkować. Nakładać po łyżce farszu i wykrawać pierogi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać pestkami dyni. Piec około 2o minut do zarumienienia. Przygotować sos. Śmietanę wymieszać z majonezem, pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem

Bullio
Paluchy serowe 156

wyrośnięcia (na około pół godziny). Po tym czasie z ciasta odrywać mniejsze kawałki, z których formować podłużny kształt. Utrzeć ser. Paluchy posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać serem oraz przyprawami. Piec w nagrzanym do 190°C piekarniku około 15 minut

Bullio
Chleb na zakwasie 122

zakręcać). Ciasto wyrobić. Nałożyć do dwóch wysmarowanych oliwą podłużnych foremek. Formy wypełniać do około 3/4 wysokości (ciasto wyrasta). Przykryć folią spożywczą i pozostawić na 12 godzin do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180°C około 80 minut

Bullio
Chlebek bananowy ze śliwkami 213

wanilii. Dodać suche składniki (mąkę, sodę, sól, cukier) i wszystko razem zmiksować. Do przygotowanej masy dodać ugniecione widelcem banany oraz posiekane migdały i śliwki. Migdały można zastąpić orzechami. Piec w temperaturze 165°C przez około 55 minut. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem

Bullio
Lasagne drobiowa 610

makaronu. Polać sosem pomidorowym a następnie beszamelowym i posypać serem (mozzarellą oraz utartym parmezanem). Ułożyć tak 2-3 warstwy. Ostatnią warstwę stanowi makaron polany sosem beszamelowym i posypany serem. Piec w temperaturze 175°C około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut przed pokrojeniem

Bullio
Kruche ciasto z makiem i wiśniami 298

nagrzanego do 180°C. Podpiec przez 25 minut. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę makową a następnie wiśnie. Posypać startą na tarce drugą częścią ciasta. Całość piec 60 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem

Bullio
Ciasto czekoladowo-bananowe 3812

oraz kakao i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka ubić na pianę. Delikatnie wymieszać szpatułką z przygotowaną masą. Wylać do tortownicy o średnicy około 25 cm wysmarowanej masłem. Piec około 35-40 minut w temperaturze 175°C (do tzw. suchego patyczka). Przygotować krem. Żółtka wymieszać w garnku z cukrem i budyniem. Dodawać mleko dalej mieszając. Całość gotować mieszając

Bullio
Pierogi z fetą, pomidorami i oliwkami 293

odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć przez praskę razem z fetą. Dodać pestki dyni oraz pokrojone pomidory i oliwki. Doprawić pieprzem. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-20 minut

Bullio
Kotlety drobiowe z pieczarkami i serem 450

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kotlety drobiowe zapiekane z pieczarkami, cebulą i żółtym serem. To pyszna odmiana zwykłych kotletów schabowych. Podałam je z dodatkiem pieczonych frytek i gotowanej marchewki z groszkiem. Pycha Post Kotlety drobiowe z pieczarkami i serem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje