maczając w nim pędzelek natłuścić foremki. Można rozwałkować ciasto i wykroić foremkami ciasto, ja natomiast wylepiam ciastem foremki bez żadnego rozwałkowywania. Gotowe foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190 stopni C ok. 12 minut. Przygotować budyń: 2 budynie mleko cukier Każdy budyń ugotować oddzielnie, dodając pół szklanki mniej mleka ( jeżeli przepis jest na 0,5 litra
Na słodko lub wytrawniemięsną. Przygotować 4 wąskie keksówki ok 20 cm, które należy posmarować smalcem a następnie wyłożyć do nich masę mięsną. Można dno wyłożyć plastrami słoniny. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni C. Jaki rodzaj mięsa dobry jest na pasztet? Łopatka, karczek, biodrówka , szynka. ( Schab jest zbyt suchy więc nie polecam
Na słodko lub wytrawnieciepłego mleka. Foremki na babki wysmarować masłem a następnie wlewać do nich 1/2 wysokości ciasta a następnie pozostawić do wyrośnięcia ok. 1 – 2 godziny. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 – 20 w temperaturze 180 stopni C. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy babeczki się upiekły. Gdy patyczek będzie suchy to znaczy, że babeczki są upieczone. Po wystudzeniu można polać
Na słodko lub wytrawniesobą) na wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm i pozostawić do ponownego wyrośnięcia do podwojenia swojej objętości. Wyrośnięte bułki posmarować roztopionym masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25- 30 minut w temperaturze 190 stopni C. Upieczone wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego
Na słodko lub wytrawniejogurtową i przelać do tortownicy. Piekarnik nagrzać do temp. 160-170 st. C. , na dole ustawić dużą blachę i napełnić ją gorącą wodą. Tortownicę wstawić na kratkę ponad blachą. Piec ok. 1 godz. i 20 minut. Składniki na polewę czekoladową: 3 łyżki kakao 3 łyżki margaryny 3 łyżki mleka 1 szklanka cukru pudru Margarynę rozpuścić , dodać do tego pozostałe składniki
Na słodko lub wytrawniewyjąć z folii i poukładać na ruszcie ( pod spodem musi być pojemnik, żeby tłuszcz miał gdzie skapywać), tak aby nie nachodziły na siebie. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę 20 minut, co pół godziny lekko spryskując kurczaki olejem ( ja polewam łyżką do sosów )w temperaturze 180 stopni C ( bez termoobiegu, bo za bardzo się skóra wysuszy). Upieczone
Na słodko lub wytrawnieprzełożyć do foremki i posmarować rozmąconym jajkiem połączonym z jedną łyżką mleka, posypać ziarnami. Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą. Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 10 minut w temperaturze 240 stopni C, następnie 10 minut w 220 stopni C i 10 minut w 200 stopni C. Po upieczeniu chleb wystudzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawniepozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Gdy ciasto już będzie wyrośnięte, posmarować oba bochenki rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut w temperaturze 190 stopni C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Upieczony chleb powinien mieć po ostukaniu go głuchy odgłos. Smacznego
Na słodko lub wytrawniepiekarnika można je ponacinać a następnie wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać pestkami dyni lub jakimiś innymi ziarnami. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 200 stopni C. Upieczone chleby studzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawniewysmarowanej tłuszczem. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 – 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnami. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40 minut w temperaturze 200 stopni C. Upieczony chleb wyjąć i wystudzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieponownego wyrośnięcia na 40 minut. Przygotować kruszonkę: Masło, mąkę, cukry szybko zagnieść a następnie rozkruszyć ręką. Wyrośnięte ciasto posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu wystudzić na kratce Smacznego
Na słodko lub wytrawnienich plecionkę. Gotowe chałki pozostawić jeszcze do wyrośnięcia na około 30 minut a następnie posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka, posypać makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 minut w temperaturze 190 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawniepizzy posmarować sosem pomidorowym, posypać startymi serami, na nich poukładać salami, pokrojone pomidory i paprykę. Całość posolić, dodać inne przyprawy według uznania. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 – 20 minut w temperaturze 260 stopni C. Podawać gorącą. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieponownego wyrośnięcia na 40 minut. Przed wstawieniem do piekarnika wyrośniętych bochenków, każdy ponacinać, wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 – 35 minut w temperaturze 190 stopni C. Po upieczeniu chleb studzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawniePozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 - 40 minut. Przed wstawieniem do piekarnika wyrośnięte ciasto posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawnie