pieczenia - 22046 przepisów (strona:960/1470)

Muffinki cappuccino 152

mogę powiedzieć, że to od nich zaczęła się cała muffinkowa przygoda :) To pierwsze mufiinki, które upiekłam w życiu, moje ulubione. Jakieś 5 lat temu przepis znalazłam na stronie www.cincin.cc Piekę je zawsze wtedy, gdy goście dzwonią i mówią, że będą za 15 minut ;) Czytaj więcej

bistro mama
Łosoś pieczony w maśle cytrynowo-miętowym 100

Klasyk. Łosoś w maśle z cytryną to klasyk. Gdy dodacie do tego kilka listków drobno posiekanej mięty i łyżeczkę startego imbiru, pieczona ryba nabiera nowego smaku. Warto spróbować :) Czytaj więcej

bistro mama
Tradycyjne angielskie ciasto świąteczne 134

bogate w bakalie ciasto piekę regularnie od kilku lat. W zeszłym roku miałam nie robić i nie wytrzymałam :) W tym roku upiekłam dwa. Jedno czeka szczelnie owinięte na Święta, drugie konsumujemy na bieżąco. Ciasto można upiec nawet 6 tygodni wcześniej, a wskazane przynajmniej 3 tygodnie przed Świętami. Choć uwierzcie, jest dobre już na drugi dzień. Jednak leżakowanie ciasta i podlewanie

bistro mama
Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem 137

razem chlebem z Wami i z Opolską Blogosferą . Dziękuję za wczorajsze spotkanie. Mam nadzieję, że kiedyś przyjdzie ten dzień i będę mogła zostać do końca :) Nie wiem dlaczego nie piekłam domowego chleba wcześniej. Na chleb na zakwasie jeszcze przyjdzie pora. Teraz rozkoszuję się chlebem, na który nie trzeba długo czekać. Smaku ciepłej i chrupiącej piętki z masłem nie zastąpi żadne

bistro mama
Babeczki z sokiem pomarańczowym 165

weekendzie bardzo kulinarnym i nie mającym nic wspólnego z Food Blogger Fest ;) tydzień zaczynam od przepisu na słodkie pomarańczowe maleństwa. Babeczki pieczone w silikonowych foremkach, dostępnych w tej chwili w każdym wzorze i kolorze. Dla dzieci mogą stanowić dodatkową zachętę, żeby pomóc w kuchni. W dodatku silikonowe foremki myje się błyskawicznie, nie zajmują wiele miejsca w kuchennej szafce, a babeczki

bistro mama
Ciasto bananowe z amarantusem i mascarpone 171

Wybrałam bananowe. Nie pamiętam dziś dokładnego przepisu na nie, ba! w ogóle go nie pamiętam. Za to doskonale pamiętam, że ta kulinarna porażka wyleczyła mnie na lata z ciast pieczonych z dodatkiem bananów. Do czasu :) Do czasu, kiedy Mela z bloga Pierwsze primo poprosiła mnie o upieczenie tortu dla swojej córeczki na roczek. Był tylko jeden warunek - tort miał być

bistro mama
Łosoś ze szparagami w sosie holenderskim 201

Jeśli miałabym wskazać ulubioną rybę, zdecydowanie byłby to łosoś. Pieczony, smażony, wędzony. Na drugim miejscu byłby dorsz. Ryby powinniśmy jeść dwa razy w tygodniu. Tyle z teorii dietetyków. Ile razy jemy? Zdecydowanie za rzadko, zdecydowanie za mało. Łosoś to bogactwo minerałów i witamin, a przede wszystkim najzdrowszych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3. Obiecuję sobie, że ryb będzie więcej. W kuchni

bistro mama
Drożdżówki z budyniem waniliowym 178

sobie równych. W moim prywatnym rankingu, oczywiście. Kojarzy mi się z wszystkim co najlepsze. Z dzieciństwem, z ciepłem, z rodziną, z bezpieczeństwem. W domu rodzinnym moja mama piekła drożdżowe chleby (takie półsłodkie, dziś dla mnie nie do odtworzenia) dwa razy w roku. Na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Czytaj więcej

bistro mama
Błyskawiczne ciasto z owocami 106

podróż w czasie, na wakacje do babci. Jakieś 20 lat wstecz. Do kuchni, gdzie w honorowym miejscu stał prodiż. I to w nim babcia takie właśnie ciasto piekła. Ukręcone na szybko, z owocami z sadu. Czytaj więcej

bistro mama
Pączki pieczone 129

lepsze, mniej kaloryczne czy bardziej puszyste. Jedne i drugie mają zalety, tak samo jak mają i wady. Te smażone mają coś w sobie, aromat skórki, jej chrupkość, charakterystyczny smak.... pieczone tego nie mają. Choć odmówić im zapachu nie można, ale to ciągle bardziej zapach drożdżówki niż nawet średniej jakości pączka. Czytaj więcej

bistro mama
Delikatny sernik z polewą czekoladowo-miętową 201

Dawno nie piekłam sernika, aż dziw, bo serniki bardzo lubię. Kiedy już zapadła decyzja, że w weekend musi być, zrobiłam listę zakupów mając w pamięci podstawowe składniki. Ser, jajka, śmietana, czekolada. Ta czekolada z myślą o tym, żeby ją wmieszać w serową masę. A może tak nuta mięty. Po chwili miałam jasność. Czytaj więcej

bistro mama
Kanadyjska szarlotka Froda 153

jedno z najdziwniejszych ciast, jakie do tej pory piekłam. Jest niezwykle proste i bardzo smaczne, ale dziwny jest sposób przygotowania i dziwna jest nazwa tego ciasta. Przepis znalazłam w dodatku z GW "Kulinarny Atlas Świata nr 7/8 z 2007 roku. Czytaj więcej

bistro mama
KURCZAK TANDOORI MASALA Z PIECZARKAMI I CZERWONĄ FASOLĄ 241

czerwonego koloru, co nie ukrywam, że troszkę mi przeszkadza :(  Warunkiem, aby potrawa była pyszna  oprócz przypraw jest jogurt  naturalny, w którym marynuje się kurczaka oraz ... gliniany piec tandoori - w którym kurczaka wypieka się w bardzo wysokiej temperaturze. Trzeciego warunku nie spełniłam, ale zaręczam, że kurczak i tak wyszedł pyszny :)) Składniki: 2 filety z kurczaka 3 łyżki przyprawy

Walijskie Pichcenie
Pissaladiere - prowansalski pizzo-cebularz 189

niej ciasto, następnie rozłóż farsz cebulowy. Teraz rozłóż fileciki anchois tworząc z nich wzór kratki, a w powstałe okienka powkładaj czarne oliwki.  Wstaw pissaladiere to piekarnika i piecz przez ok. 15-20 min. Podawaj na ciepło, na przykład z zieloną sałatą.  *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być

Chilli Czosnek i Oliwa
Podwójnie czekoladowe ciasteczka J. Olivera 166

ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować ciasto  i szklanką wycinać z ciasta koła. Na połowie krążków ułożyć kostkę czekolady i przykryć drugim (brzegi zlepiamy za pomocą widelca). Piec 12-14 minut (nie dłużej, bo cały sekret w tym, by ciastka były miękkie a nie wysuszone!) w piekarniku nagrzanym do 190 stopni

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia