pieczenia - 22046 przepisów (strona:989/1470)

Barszcz wigilijny 445

Barszcz czerwony to jedyna zupa, którą spożywam tylko raz w roku - na Wigilię. Zawsze kazałam sobie gotować ogromny gar wigilijnego barszczu, który jadłam przez całe Święta. Wszystkie sałatki, pieczone szynki, schaby, świąteczne obiady mogły się schować - barszczem musiałam się nasycić na cały rok! ;) Teraz po praz pierwszy w życiu samodzielnie gotowałam Wigilijny barszcz. Muszę nieskromnie przyznać, że wyszedł bardzo dobry

W kuchni Katie
Pate z wątróbki z dzika 140

Dziś znowu na chwilkę wracam do dziczyzny. Jakiś czas temu piekłam  pasztet z dzika   i zostało mi trochę wątróbki. Postanowiłam zrobić  z niej coś w rodzaju pate, z tym, że lekko go zapiekłam w kąpieli wodnej. Doskonały do chrupiącej grzanki z kieliszkiem wytrawnego czerwonego wina.   Pate z wątróbki z dzika Czas przygotowania: 80 minut Proporcje

Kulinarne przygody Gatity
Makowiec świąteczny ( strucla z makiem ) 364

zależności jak długie chcemy mieć strucle ). Ciasto rozwałkować, podsypują mąką, na cienki prostokąt. Ma cieście rozłożyć masę makową i zwijać struclę. Jajko rozkłócić z mlekiem. Posmarować strucle. Makowce piec w 180 stopniach C przez 60 minut. Ostygnięte makowce/strucle polać lukrem, udekorować.   Smacznego

kolorowotorcikowo
Pierożki z grzybami i kapustą 373

łyżki).  Ciasto rozwałkować.  Filiżanką wycinać kółka.  Na środku każdego kółka układać porcję farszu i skleić brzegi.  Posmarować pierogi roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem.  Piec 25 minut w 180 stopniach

Sto kolorów kuchni
Pierś z kurczaka, z pieczarkami w cieście francuskim 26462

Gotowe płaty ciasta francuskiego kroimy na dwie części. Na każdej układamy pieczarki, na to pierś , na górę plaster sera. Nacinamy boki i zwijamy po skosie paski. Smarujemy rozmąconym jajkiem Pieczemy  w piekarniku 220 st. około 30 min.   SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Kruche ciasteczka z makiem 184

rozwałkować na grubość ok 3-4 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty ciasteczek. Ciasteczka ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 10 mniut- funkcja termoobieg, aż ciasteczka się zarumienią. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem

Monia miesza i gotuje
Rurki z kremem z białek 152

Ciasto nawijamy na metalowe , posmarowane tłuszczem rurki - zwracając uwagę by końce ciasta nie zalepiały końcówek metalowych rurek ( jeśli zalepimy to po upieczeniu nie będzie można ich zsunąć ) 8. Pieczemy na złoty kolor. trwa to ok. 20- 25 min ( w zależności od piekarnika) 9. Wystudzone napełniamy ulubionym kremem lub śmietaną. Tym razem będzie to krem z białek. Masa z białek

Proste Potrawy
Kukurydziane kotleciki z kaszą kuskus 252

mąkę, przyprawy i jajko. Wszystko dobrze mieszamy i smażymy na patelni z oliwą na złocisty kolor. Jak chcemy usmażyć kotleciki beztłuszczowo, układamy je na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy w 190 C przez 15-20 minut. Efekt jest równie pyszny :) Smacznego

Niezły Młynek
Pierniczki śmietankowe 420

ciasto, stopniowo dosypując mąkę. Ciasto powinno być niezbyt twarde, aczkolwiek na tyle zwięzłe, żeby dało się je wałkować. Zagniecione ciasto wałkować na grubość 1 cm, wykrawać foremkami ciasteczka. Pierniczki piec w 200 stopniach C około 12-13 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Pizza z pieczarkami i boczkiem 313

piekarnika) wykładamy ciasto i wygniatamy palcami (okrągły lub prostokątny) równomiernie gruby placek. Smarujemy go sosem z pomidorów. Następnie wykładamy pieczarki z cebulą i boczkiem i wierzch posypujemy serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 10 minut. Podajemy z sosem czosnkowym. Życzę smacznego

Anielska Kuchnia Ani
Piernikowe Choineczki 167

Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 5-6 mm i wykrawamy gwiazdki. Układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, mniejsze elementy 4-5 minut, większe natomiast 8 minut. Studzimy. Pierniczki najlepiej odstawić na kilka dni do zmięknięcia Lukier królewski: 2 białka 2 szklanki cukru pudru

Czerwona Porzeczka
Confit z kaczki 123

przechować w lodówce kilka tygodni w słoiku lub zamrozić i wykorzystać przy kolejnym confit propozycja podania potrzebną ilość nóg wyciągnąć z zastygłego  tłuszczu, nadmiar zeskrobać. Nogi smażyć lub piec ( 190st. C) przez 15- 20 min aż skóra zrobi się chrupiąca - podawać z sałatą

Stare Gary
Confit z kaczki z soczewicą 120

mieszając od czasu do czasu. Soczewica powinna wchłonąć prawie cały płyn. Równocześnie rozgrzać piekarnik do 200 st. Nogi wyciągnąć z tłuszczu, usunąć nadmiar,ułożyć w brytfance i piec na górnej półce piekarnika 20- 30 min. Parę minut  przed końcem gotowania  dodać do soczewicy  pokrojony szpinak . Na koniec wyciągnąć bukiet ziół a ziemniaki lekko rozgnieść widelcem. Doprawić

Stare Gary
Makaron muszle ze szpinakiem i ricottą 171

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok 40 min.  Pierwsze pół godziny muszelki nakryć folią , ostatnie 10 min wstawić pod grill. Jeżeli nie mamy funkcji grill, pieczemy bez przykrycia

Stare Gary
Gęsie szyjki faszerowane 166

małym ogniu ok 50 minut. Można też nafaszerowane szyje gotować przez ok 20 min, a następnie wstawić na blaszce posmarowanej gęsim smalcem do piekarnika (180 st C) i piec ok godziny, przewracając od czasu do czasu i polewając wodą z gotowania. Drugiej metody jeszcze nie sprawdziłam. Przed podaniem  odsmażyć na gęsim smalcu ,pokrojone w plastry lub w całości. Podawać

Stare Gary