Barszcz czerwony to jedyna zupa, którą spożywam tylko raz w roku - na Wigilię. Zawsze kazałam sobie gotować ogromny gar wigilijnego barszczu, który jadłam przez całe Święta. Wszystkie sałatki, pieczone szynki, schaby, świąteczne obiady mogły się schować - barszczem musiałam się nasycić na cały rok! ;) Teraz po praz pierwszy w życiu samodzielnie gotowałam Wigilijny barszcz. Muszę nieskromnie przyznać, że wyszedł bardzo dobry
W kuchni KatieDziś znowu na chwilkę wracam do dziczyzny. Jakiś czas temu piekłam pasztet z dzika i zostało mi trochę wątróbki. Postanowiłam zrobić z niej coś w rodzaju pate, z tym, że lekko go zapiekłam w kąpieli wodnej. Doskonały do chrupiącej grzanki z kieliszkiem wytrawnego czerwonego wina. Pate z wątróbki z dzika Czas przygotowania: 80 minut Proporcje
Kulinarne przygody Gatityzależności jak długie chcemy mieć strucle ). Ciasto rozwałkować, podsypują mąką, na cienki prostokąt. Ma cieście rozłożyć masę makową i zwijać struclę. Jajko rozkłócić z mlekiem. Posmarować strucle. Makowce piec w 180 stopniach C przez 60 minut. Ostygnięte makowce/strucle polać lukrem, udekorować. Smacznego
kolorowotorcikowołyżki). Ciasto rozwałkować. Filiżanką wycinać kółka. Na środku każdego kółka układać porcję farszu i skleić brzegi. Posmarować pierogi roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem. Piec 25 minut w 180 stopniach
Sto kolorów kuchniGotowe płaty ciasta francuskiego kroimy na dwie części. Na każdej układamy pieczarki, na to pierś , na górę plaster sera. Nacinamy boki i zwijamy po skosie paski. Smarujemy rozmąconym jajkiem Pieczemy w piekarniku 220 st. około 30 min. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyrozwałkować na grubość ok 3-4 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty ciasteczek. Ciasteczka ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 10 mniut- funkcja termoobieg, aż ciasteczka się zarumienią. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem
Monia miesza i gotujeCiasto nawijamy na metalowe , posmarowane tłuszczem rurki - zwracając uwagę by końce ciasta nie zalepiały końcówek metalowych rurek ( jeśli zalepimy to po upieczeniu nie będzie można ich zsunąć ) 8. Pieczemy na złoty kolor. trwa to ok. 20- 25 min ( w zależności od piekarnika) 9. Wystudzone napełniamy ulubionym kremem lub śmietaną. Tym razem będzie to krem z białek. Masa z białek
Proste Potrawymąkę, przyprawy i jajko. Wszystko dobrze mieszamy i smażymy na patelni z oliwą na złocisty kolor. Jak chcemy usmażyć kotleciki beztłuszczowo, układamy je na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy w 190 C przez 15-20 minut. Efekt jest równie pyszny :) Smacznego
Niezły Młynekciasto, stopniowo dosypując mąkę. Ciasto powinno być niezbyt twarde, aczkolwiek na tyle zwięzłe, żeby dało się je wałkować. Zagniecione ciasto wałkować na grubość 1 cm, wykrawać foremkami ciasteczka. Pierniczki piec w 200 stopniach C około 12-13 minut. Smacznego
kolorowotorcikowopiekarnika) wykładamy ciasto i wygniatamy palcami (okrągły lub prostokątny) równomiernie gruby placek. Smarujemy go sosem z pomidorów. Następnie wykładamy pieczarki z cebulą i boczkiem i wierzch posypujemy serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 10 minut. Podajemy z sosem czosnkowym. Życzę smacznego
Anielska Kuchnia AniZawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 5-6 mm i wykrawamy gwiazdki. Układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, mniejsze elementy 4-5 minut, większe natomiast 8 minut. Studzimy. Pierniczki najlepiej odstawić na kilka dni do zmięknięcia Lukier królewski: 2 białka 2 szklanki cukru pudru
Czerwona Porzeczkaprzechować w lodówce kilka tygodni w słoiku lub zamrozić i wykorzystać przy kolejnym confit propozycja podania potrzebną ilość nóg wyciągnąć z zastygłego tłuszczu, nadmiar zeskrobać. Nogi smażyć lub piec ( 190st. C) przez 15- 20 min aż skóra zrobi się chrupiąca - podawać z sałatą
Stare Garymieszając od czasu do czasu. Soczewica powinna wchłonąć prawie cały płyn. Równocześnie rozgrzać piekarnik do 200 st. Nogi wyciągnąć z tłuszczu, usunąć nadmiar,ułożyć w brytfance i piec na górnej półce piekarnika 20- 30 min. Parę minut przed końcem gotowania dodać do soczewicy pokrojony szpinak . Na koniec wyciągnąć bukiet ziół a ziemniaki lekko rozgnieść widelcem. Doprawić
Stare GaryWstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok 40 min. Pierwsze pół godziny muszelki nakryć folią , ostatnie 10 min wstawić pod grill. Jeżeli nie mamy funkcji grill, pieczemy bez przykrycia
Stare Garymałym ogniu ok 50 minut. Można też nafaszerowane szyje gotować przez ok 20 min, a następnie wstawić na blaszce posmarowanej gęsim smalcem do piekarnika (180 st C) i piec ok godziny, przewracając od czasu do czasu i polewając wodą z gotowania. Drugiej metody jeszcze nie sprawdziłam. Przed podaniem odsmażyć na gęsim smalcu ,pokrojone w plastry lub w całości. Podawać
Stare Gary