jednakowych odstepach.Przykryc sciereczka kuchenna i odstawic do ponownego wyrosniecia mase serowa wymieszac z pokrojonymi owocami ,wymieszana z marcepanem i nalozyc na srodek foremki w piekarniku nagrzanym do 180°C piec okolo 45 minut.Studzic w formie,az do calkowitego stezenia masy biala czekolade z 1 lyzka mleka rozpuscic w kapieli wodnej.Lekko przestudzic.Polac w esy-floresy przestudzone ciasto drozdzowe.Zamiennie mozesz uzyc jesli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zielone lodyzki dla ozdoby,przekroic na pol.Obrac czosnek marchewki czosnek i galazki tymianku ulozyc w naczyniu zaroodpornym polac kilkoma lyzkami oleju i miodem.Posypac sola.Podlac 2-3 lyzkami goracej wody piec w nagrzanym piekarniku do 200°C.Marchewki maja pozostac chrupiace podawac jako dodatek do drugiego dania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pokroic w 2-cm paski na lyzce masla zeszklic pokrojona cebule z czosnkiem.Dodac pokrojone lodygi buraka i poddusic kilka minut.Nastepnie dodac zielone czesci buraka,podusic 1-2 minuty.Zdjac z pieca i odstawic na bok piekarnik nastawic na 200°C 1 lyzke masla rozpuscic w garnuszku,dodac 1 lyzke maki i mieszac do polaczenia.Caly czas mieszajac wlewac mleko i wino ,doprowadzic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cieplym miejscu do wyrosniecia nagrzac piekarnik do 230°C wyrosniete ciasto posypac maka i wstawic do nagrzanego i zaparowanego piekarnika na 15 minut.Nastepnie temperature zmniejszyc do 200°C i piec kolejne 30 minut studzic na kratce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!obierania warzyw pokroic w cienkie plastry.Plastrami wylozyc foremke,uprzednio delikatnie natluszczon.Czesc plastrow ulozylam na gorze przygotowana mase cukiniowa przelozyc do foremki.Wyrownac powierzchnie pasztetu lyzka.Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C do zrumienienia.Pieklam pasztet 1 godzine i 15 minut.Pasztet jest gotowy gdy boki delikatnie odchodza od foremki studzic na kratce.Kroic po schlodzeniu w lodowce,najlepiej przez
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pokroic w plastry,nastepnie w cienkie paseczki.Wymieszac dokladnie z olejem i przyprawami.Odstawic na 2-3 godziny,a najlepiej na cala noc do lodowki mieso odsaczyc (jesli podeszla woda) i piec na mocno rozgrzanej duzej patelni,az straci surowy charakter i sie zrumieni .Mozesz podzielic smazenie na dwie porcje,jesli nie dysponujesz wystarczajaco duza patelnia na drugiej patelni zrumienic posiekana cebule
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Interesujaco smakowo sa marynowane owoce,sliwki sa popularne,morele juz nie bardzo,a szkoda,bo sa znakomitym dodatkiem do pasztetow,wedlin i pieczeni na zimno.Morele zamarynowalam po raz pierwszy,a zaispirowal mnie przepis z "Prawdziwej kuchni polskiej" Hanny Szymanderskiej.Marynaty do najzdrowszych nie naleza,ale trudno je pominac ze wzgledu na walory smakowe i dekoracyjne.Poza tym ocet spirytusowy zawsze mozna zastapic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kazdej bulce zrobic denkiem od szklanki wglebienie ,dociskajac mocno szklanke do blachy.Zaglebienie wypelnic jagodami.Rant kazdej buleczki posmarowac roztrzepanym bialkiem.Rozsypac na buleczce kruszonke jagodzianki wstawic do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C 22-25 minut studzic na kratce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!długie lata zniknęły z półek sklepowych bez śladu,by pojawić sie na nowo.Powitałam je entuzjastycznie i oczywiście zaraz kupiłam,by przygotować bardzo słodki,pyszny torcik.Gdybym miala samodzielnie piec bezę nigdy bym tego torciku nie zrobiła.Raz,że beza to właściwie sam cukier !!!,a poza tym godzinne suszenie w piekarniku,nie dziekuję.Gotowe blaty jednak kusza,a i pomaszkiecić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wgłebienie na owoce.Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do napuszenia na 20 minut poprawić szklanką wgłebienia .W kazdy dołek wcinąc po 6 - 7 jeżyn.Boki bułeczek wysmarować rozbełtanym białkiem piec w 200`C 20 - 25 minut studzić na kratce roztopic czekoladę w kąpieli wodnej z 1 lub 2 łyżkami kremówki i polać bułeczki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!własnym zdrowiu powinien włączyć z jej udziałem jak najwiecej dań do swojej diety.Teraz jest najlepszy dyniowy czas.Dynia jest najsmaczniejsza ,a i wybór mamy ogromny. Zupa krem obok pieczonej dyni z piekarnika to najprostszy sposób na jesienne delicje dyniowe.Zmiksowana dynia ma wspaniałą jedwabistą konsystencje,a dodatek gorgonzoli nadaje kremowi bardzo wyrazistego ,lekko ostrego smaku.Przyjemną chrupką strukturę stanowi dodatek orzechów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!brokuła ( różyczki ) 1/2 czerwonej papryki 1/2 szk posiekanego szczypiorku 1 cebula 5 jajek ( ugotowanych na twardo ) 250 g mięsa z pieczonego kurczaka ( bez skóry i kości ) 2 łyżki majonezu sól do smaku pieprz kolorowy do smaku Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniprzyprawami. Ułożyć je potem w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i dodatkowo z wierzchu oprószyć jeszcze przyprawami. Przykryć pokrywką i zostawić na godzinę a potem wstawić do zimnego piekarnika i piec przez 40 minut w 190 stopniach od momentu pożądanej temperatury. Podawać na gorąco, ale równie dobrze smakują na zimno
Ewa w kuchniwymyślone na szybko ale jak widać często najprostsze rozwiązania są najlepsze. Wyszło tak jak lubię czyli wilgotne i czekoladowe. Oczywiście tak jak poprzednie moi domownicy spałaszowali migiem. Nawet gdybym piekła codziennie to Im się słodkości nie znudzą. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnisynek. Ze starszym nigdy nie było problemu i zajadał i do tej pory zajada surówki. A ten młodszy za nic w świecie nie zje i już. Dobrze, że jak piekę babeczki czy chleb albo jeszcze coś innego to przemycam Mu warzywka i zjada nawet o tym nie wiedząc. Ale wracając do surówki, miałam piękny seler naciowy i musiał on wylądować
Ewa w kuchni