obrane z osłonek, zalewamy pozostałym ciastem i odstawiamy na 10 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i ustawiamy temperaturę 180 st. C. Pieczemy ok. 35 minut. Ciasto kaszankowe gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyminut. Na delikatnie posmarowaną blaszkę wykładamy połowę ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 30 minut. Tak samo pieczemy drugą połowę ciasta. Placki wyjęte z blaszki studzimy. Przygotowujemy krem. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy budyń i miksujemy. Możemy dodać odrobinę soku z cytryny. W piekarniku
Maminek kulinarnyrozcięciem do góry. Kiedy nieco urośnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i ustawiamy temperaturę na 160 st. C. Pieczemy ok. 20-25 minut. Odrywamy kawałek i delektujemy się smakiem. Smacznego
Maminek kulinarnyWszystko razem dokładnie mieszamy z oliwą w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy czarnym pieprzem, ale nie solimy- slony smak nada potrawie ser feta (poza tym sól sprawia, że warzywa puszczają sok). Pieczemy około 45 minut- warzywa powinny być upieczone, a nawet gdzieniegdzie przyrumienione. Teraz musimy nastawić piekarnik na maksimum lub włączyć górną grzałkę- grill. Na wierzchu zapiekanki układamy plastry sera feta. Wstawiamy
Smakowity Blog Kulinarnymielone migdały, mąkę ziemniaczaną, wiórki kokosowe i szybko mieszamy. Przygotowujemy formę do ciasta. Ja używam silikonowej formy do tarty, nie muszę więc wykładać jej pergaminem ani smarować tłuszczem. Ciasto pieczemy około 20 minut w temp. 190 stopni. W czasie gdy ciasto nabiera rumieńców przygotowujemy budyń i galaretkę (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) i odstawiamy do wystygnięcia. Ostudzony biszkopt wyjmujemy
Smakowity Blog Kulinarnygodziny. Po tym czasie do wnętrza kurczaka wkładamy gałązki ziół i nakładamy "jegomościa" na otwartą butelkę z piwem. Wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Pieczemy około godziny, aż kurczak będzie miękki, a skórka rumiana
Smakowity Blog Kulinarnywałkujemy, następnie wykładamy na blaszkę (wyłożoną pergaminem lub wysmarowaną oliwą). Na cieście układamy gruszkę pokrojoną w plastry, orzechy włoskie, ser i delikatnie polewamy miodem i posypujemy grubo mielonym pieprzem. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 220 stopni, aż brzegi pizzy będą złociste. Podajemy z listkami świeżej mięty
Smakowity Blog Kulinarnyfrancuskiego wyciąć krążki o średnicy około 12-15 cm. Na każdej połowie krążka ułożyć nadzienie. Brzegi zwilżyć wodą i mocno przycisnąć (można do tego użyć widelca). Posmarować żółtkiem i piec 15 minut w temperaturze 200 stopni
Smakowity Blog Kulinarnynaczynie do zapiekanek lub tortownicę smarujemy masłem i układamy w nim ślimaki z ciasta stroną nacięcia do góry. Posypujemy płatkami migdałowymi Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30 minut. Przed podaniem możemy oprószyć ciasto cukrem pudrem
Smakowity Blog Kulinarnyciasto ponownie zagnieść i można formować drożdżówki. Na środku drożdżówek zrobić wgłębienie, wypełnić je budyniem i borówkami. Przygotować kruszonkę. Wymieszać składniki, tak aby powstały grudki. Drożdżówki posypać kruszonką i piec około 20 minut w temperaturze 150 stopni
Smakowity Blog Kulinarnydłuższego brzegu. Pokroić na 3-4cm kawałki (ślimaki) i ułożyć w okrągłej foremce stroną nacięcia do góry. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C i piec około godzinę. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem
Smakowity Blog Kulinarnysokiem z cytryny, skórką z cytryny i rodzynkami. Tym nadzieniem smarujemy cienko każdy naleśnik, zawijamy i układamy obok siebie w formie posmarowanej roztopionym masłem. Naleśniki smarujemy resztą masła i pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Sos czekoladowy: Czekoladę kroimy na kawałki i rozpuszczamy w podgrzanym mleku. Dodajemy cukier waniliowy i rum, mieszamy
Smakowity Blog Kulinarnymieszamy z 2 łyżkami cukru i cynamonem, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy borówki. Układamy ciasno w naczyniu do zapiekania (jednym dużym lub kilku małych). Owoce posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Podajemy gorące z kulką lodów waniliowych
Smakowity Blog KulinarnyPrzygotowanie: Białka ze szczyptą soli ubijamy na gęstą pianę. Następnie ciągle ubijając dodajemy stopniowo cukier i mąkę. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i rum. Z masy formujemy ciasteczka i pieczemy około 25 minut w temperaturze 150 stopni
Smakowity Blog Kulinarnylodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na chwilę w temperaturze pokojowej, aby nieco zmiękło. Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów i wycinamy ulubione wzory. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 10 minut. Gotowe pierniki dekorujemy lukrem, czekoladą. Pierniki przechowujemy w szczelnym pojemniku. Z upływem czasu robią się bardziej miękkie i aromatyczne
Smakowity Blog Kulinarny