nasze bułeczki). Mi wyszło ich 8, ale były niedużej wielkości. Układamy je na blaszce lekko wysmarowanej tłuszczem i odstawiamy na jakieś 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik na 220 stopni i pieczemy ok. 25 minut. Powinny ładnie się zarumienić. Bułeczki są gotowe. Można je wcinać na ciepło i na zimno. Pasują do wędlinki, oraz do dżemiku. Mięciutkie nawet na drugi dzień. Smacznego
Moje pyszne gotowanieprowansalskimi. Z naszego wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki i obtaczamy w nim paróweczki. Robimy takie podłużne bułeczki. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. A ciasto odstawiamy, aby trochę podrosło. Potem pieczemy je ok. 25-30 minut. Pyszne z ogóreczkiem kiszonym lub surówką z kapustki. Smacznego :D ************************************************* A teraz chciałabym was zaprosić na mojego nowego bloga. Jakiś czas temu zaczęłam pisać
Moje pyszne gotowanieręki (ciasto jest dość klejące w czasie zagniatania). Włożyć do keksówki, lub innej brytfanki. I zostawić do wyrośnięta na ok.1,5 godziny. Piekarnik nagrzać do 200 - 220 stopni. I piec ok. 50 minut. Wystudzić i zajadać. Smacznego
Moje pyszne gotowaniestopni. Nasz chlebek smarujemy odrobiną mleka i posypujemy płatkami owsianymi (może być coś wedle waszego gustu, ja miałam akurat to pod ręką :)). Kiedy nasz piekarnik się nagrzeje to pieczemy nasz chlebek ok.50 minut. Smacznego
Moje pyszne gotowaniedyni obranej i bez miąższu Wykonanie: Dynie rozkroić, wyjąć miąższ i obrać. Następnie pokroić w kostkę i wyłożyć na lekko wysmarowaną tłuszczem blachę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec naszą dyńkę ok. 30 minut. Czas może się trochę wydłużyć, albo skrócić. Zależy na jakie kawałki ja pokroicie. Wyjmujemy ją jak będzie miękka. Następnie zmiksować za pomocą blendera
Moje pyszne gotowanieDokładnie zlepiamy tworząc kule. Układamy na blachę natłuszczoną odrobiną masło. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Nasze wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym żółtkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok.25 minut. Wyciągamy na talerzyk i studzimy. Smacznego
Moje pyszne gotowaniemleko. Wszystko razem zagniatamy. Ciasto dobrze się gniecie i się nie lepi. Następnie z naszego ciasta odrywamy nieduże porcje ciasta i formujemy czapeczki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 15-20 minut. Smacznego Halloween
Moje pyszne gotowaniewyczerpiemy zapas ciasta. Bułki układamy na blachę. I odstawiamy, aby wyrosły. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Nasze wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym białkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok.25 minut. Wyciągamy na talerzyk i studzimy. Smacznego :) http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
Moje pyszne gotowanienasz krążek. Dolepiamy do spodu. Na brytfankę. Następnie odkładamy, aby wyrosły. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Nasze wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym żółtkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok.25 minut. Wyciągamy na talerzyk i studzimy. Smacznego
Moje pyszne gotowanieciasta i formujemy kuleczki. Rozpłaszczamy je paluchami i nakładamy odrobinę powideł. Następnie dokładnie zlepiamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Nasz ciasteczka układamy na delikatnie nasmarowane tłuszczem blaszki i pieczemy 15-20 minut. Smacznego
Moje pyszne gotowanieblaszkę, nasmarowaną tłuszczem. Smarować białkiem i posypywać cukrem. Ciasteczka nakłuć widelcem w wielu miejscach. Ze składników wyszły mi 3 duże blachy. Piekarnik nastawić na 200 stopni i piec na jasno złoty kolor. Przepis zaciągnięty z książki "Kuchnia Polska" z 1989 r. Książkę dostałam od cioci, naprawdę super
Moje pyszne gotowanierobić dłuższe grubsze paski. Ciasto rozwałkować i odcinać z nich długie prostokąty, o szerokość jakieś 3 cm. (długość wedle uznania) Następnie obwijać paskami sreberko. Piekarnik na 200 stopni i piec rurki 20-25 minut. Wyjąć rurki, delikatnie wyciągnąć sreberka (mi normalnie wychodziły). I odstawić do ostygnięcia. Krem Kremówkę zmiksować dać serek i przyprawę oraz łyżkę cukru. Dokładnie wymieszać. Za pomocą
Moje pyszne gotowaniemiksować chwilę razem. Następnie mąki przesiać z sodą dodać przyprawę do piernika wymieszać. Dawać porcjami do jajek i chwilę po miksować na średnich obrotach. Przełożyć do małej tortownicy i piec ok. 30-35 minut. Do suchego patyczka. Nasze ciasto wyjąć i ostudzić na kratce. Następnie przekroić na pół. Nasączyć likierem migdałowym. Dolny blat nasmarować galaretką i dać połowę kremu, który
Moje pyszne gotowaniemasy. Następnie pokrojone w kosteczkę masło. Podzielić na dwie części. Formę prostokątną średnią wyłożyć papierem i nałożyć jedną partię ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy nasze ciasto ok.25 minut. Tak też zrobić z drugą częścią ciasta, Po upieczeniu zdjąć z papieru i studzić. Na dolny blat nałożyć powidła i rozsmarować. Przykryć drugim blatem. Docisnąć i odstawić
Moje pyszne gotowanieRoladki ułożyć w wysmarowanej masłem brytfance i podlać wodą na 3 cm wysokości naczynia. Wstawić do piekarnika,temp.230 stopni na 30 minut, następnie temp. obniżyć do 190 stopni i piec jeszcze 5 minut. Doskonale smakują z sosem grzybowym. W wersji niepostnej zamiast grzybów ,daję boczek
Kulinarny karnet Christophera