Niestety u mnie brak zarówno jednego i drugiego. Za to podpowiem wam, co zrobić jak się ma kalafior i nie ma na niego pomysłu. Otóż można go nadziać mięsem mielonym z ulubionymi dodatkami i zapiec w piekarniku w całości np pod serem albo sosem holenderskim. Danie pyszne, sycące, jednogarnkowe, niewymagające dużo czasu, umiejętności i uwagi. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikłączony tam jest najczęściej z makaronem tagliatelle, pappardelle albo lasagne. Oryginalne ragù alla bolognese to smażony, a potem długo duszony sos składający się z cebuli, selera i marchwi, mięsa mielonego wołowego, wina i niewielkiej ilości koncentratu pomidorowego. Ale ragu bolognese ze spaghetti? To połączenie nie pochodzi z Włoch, bo Włosi ragù nie jadają ze spaghetti, tak jada cała reszta
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj proponuje prosty, szybki makaron durum z mielonym mięsem z indyka u rukola a to wszystko w sosie śmietanowym ale light. Pewnie zapytacie dlaczego tak podkreślam ze to makaron durum a dlatego ze tylko takie używam i to już od kilku alt w kuchni. Ze względu na swoje właściwości (wysoką zawartość glutenu, wysoką szklistość i dużą zawartość barwników) pszenica
Bernika - moj kulinarny pamietnikmało na gulasz - to zmieliłam. Czas : 30 minut Składniki : 1 szklanka drobnych kawałków kurczaka 1 jajko 1/5 szklanki śmietanki 2 suche kromki chleba tostowego mini kostka ,,Prażona cebulka " pieprz mielony przyprawa ,, Czerwona czubrica " ( lub np Gyros ) bułka tarta do panierowania olej 1 łyżki masła 1 łyżka majonezu 4 kawałki żółtego sera ( kostka wielkości 1x2 cm ) Zmielić w malakserze mięso
Buniabaje w kuchnipilnować czasu pieczenia, gdyż zbyt mocno zapieczony placek będzie dość suchy. U mnie ciasto makowe robione było z suchym już zmielonym makiem, ale wiem, że niektórzy dodają mak bez mielenia i ciasto również jest pyszne, chociaż nieco cięższe. Liczba porcji: 20 Czas przygotowania: 40 minut + pieczenie Forma o wymiarach: 29 cm x 24 cm x 7 cm Przepis na ciasto(...)makowo-kokosowe z kremem: 1 szklanka maku (u mnie mielony) 1 szklanka wiórków kokosowych 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 8 jajek 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem do ciasta makowego z kokosem: 2 szklanki mleka 1 jajko 8 łyżek wiórków kokosowych 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki mąki pszennej 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Kuchcik gotujepamiętaj o delikatnym zamoczeniu ciastek w kawie z dodatkiem alkoholu. Jeśli nigdy wcześniej nie przygotowywałaś ciasta kawowego i przeglądasz składniki, być może zastanawiasz się jakiej użyliśmy kawy: rozpuszczalnej czy mielonej? Zdecydowanie preferujemy kawę ziarnistą , którą zawsze mielimy w młynku, dzięki czemu możemy bezgranicznie cieszyć się jej świeżością. Wszyscy wiemy, jak intensywna i aromatyczna jest świeżo parzona kawa
Kuchnia Na WypasieTortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Zupa z białej kapusty Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki z kaszy gryczanej Zobacz więcej wegetariańskich przepisów Przepisy sezonowe Frittata
WegePrzepisTortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Zupa z białej kapusty Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki z kaszy gryczanej Zobacz więcej wegetariańskich przepisów Przepisy sezonowe Burgery
WegePrzepiswołowiny (łopatka lub karkówka ) -30 -35 g soli zwykłej ( 12- 14g na 1 kg ) -majeranek 2 łyżki -pieprz świeżo mielony 1 łyżka -czosnek 6 dużych ząbków -zimna przegotowana woda (200/300 ml ) -jelita wieprzowe o kalibrze 24-26 Z mięs usunąć niepotrzebne włókna. Każdy rodzaj mięsa osobno pokroić w grubszą kostkę. Wołowinę zmielić na sitku 4 mm, szynkę(...)obficie solą i przechowywać w wyparzonym i szczelnie zakręconym słoiku w lodówce. Wymoczone i wypłukane jelita naciągnąć na wcześniej wysmarowany olejem lejek umieszczony w maszynce do mielenia mięsa. Koniec jelita zawiązać na supeł i delikatnie i z wyczuciem napychać mięso w jelito. Aby usunąć początkowo wtłoczone powietrze należy igłą zrobić dziurkę przy końcu jelita
Kulinarne przemysleniazałożeniu odpowiadać pięciu podstawowym smakom: słodkiemu, kwaśnemu, gorzkiemu, umami i słonemu. Istnieje wiele odmian tej mieszanki, ale najczęstsze jej składniki to anyż gwiaździsty, goździki, cynamon, pieprz syczuański i mielone nasiona kozieradki albo kopru włoskiego. Czasami dodaje sie również imbir czy gałkę muszkatołową. Smak przyprawy mocno zdominowany jest przez anyż, dzięki temu jest ona tak bardzo aromatyczna. Ja używam
Bernika - moj kulinarny pamietnikTortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Zupa z białej kapusty Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki z kaszy gryczanej Zobacz więcej wegetariańskich przepisów Przepisy sezonowe Zupa dyniowa
WegePrzepis