Słodkie kuleczki 167pysznym sosie, podawane z ekologicznym ryżem Młyny Polskie, który charakteryzuje się aromatycznym jaśminowym zapachem i sprawia, że potrawa jest smaczna. Składniki: · ½ kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej · Jajko · Sól · 4 łyżki bułki tartej
Kulinarna Chwila
Zupa kuleczkowy Misz Masz 164Przecier pomidorowy · 2 łyżeczki mąki pszennej Składniki na kuleczki: · ½ kg mięsa mielonego wieprzowego · Cebula · Jajko · Sól · Majeranek
Kulinarna Chwila
Kwiatuszkowa przekąska 148Kwiatuszkowa przekąska Można podać jako przekąskę, albo danie obiadowe. Kuleczki mięsne z ziemniakami, zapiekane z serem. Składniki: · ½ kg mięsa mielonego wieprzowego. · Cebula · Sól · Majeranek · Papryka ostra
Kulinarna Chwila
Kiełbasa chłopska, wędzona parzona 147Bardzo prosta kiełbaska wędzona na początek przygody z wędzeniem. Bez klasyfikacji mięsa, co jest dla niektórych nie lada wyzwaniem i bez konieczności mielenia każdej klasy czy rodzaju mięsa na osobnych sitkach. Prosta i smaczna :) Przepis z forum Wędliny Domowe z małymi zmianami - mięso najpierw peklowane, później dalsza obróbka - jednak bezpieczeństwo wędliny jest dla mnie priorytetem, a przyprawy podane dokładnie(...)gramaturze. Polecam serdecznie :) Składniki: 4 kg karkówki wieprzowej 1 kg boczku wieprzowego peklosól 18 g/kg mięsa Przyprawy na 1 kg: majeranek 1.5 g, świeży czosnek 4.5 g pieprz czarny mielony 1.5 g cukier 2 g 5 % wody na każdy kg mięsa (przy 5 kg mięsa 250 ml wody) Dodatkowo: jelita wieprzowe kaliber 26/28 mm (1,5 m/kg farszu
Kocham..lubię..gotuję..
Kruche ciasto z wiśniami 137uklepać. Spód wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 0 C i zapiec 15 min, do bladozłotego koloru. Piekarnika nie wyłączać. Na podpieczony spód wysypać bułkę tartą lub mielone migdały. W misce wymieszać wydrylowane wiśnie, cukier i mąkę ziemniaczaną. Owoce rozłożyć na podpieczonym spodzie, całość posypać resztą kruszonki. Formę z powrotem wstawić do piekarnika i zapiekać
Kocham..lubię..gotuję..
Pieczony kurczak faszerowany wątróbką i boczkiem 200kaczkę. Farsz wyśmienicie smakuje zarówno z pieczoną kaczką, gęsią jak i kurczakiem :) Polecam serdecznie! Składniki: kurczak, tuszka 2-2,5 kg sól, pieprz 1 duży ząbek czosnku papryka słodka mielona majeranek Farsz: 250 g wątróbki drobiowej 250 g surowego boczku 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego garść suszonej żurawiny 1 bułka pszenna + mleko do namoczenia(...)Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem na maśle klarowanym. Wątróbkę oczyścić z błonek, boczek pokroić w kostkę i zmielić w maszynce do mielenia. Do zmielonego boczku i wątróbki dodać zeszkloną cebulkę z czosnkiem, namoczoną i odciśniętą z mleka bułkę, garść suszonej żurawiny i natki pietruszki, żółtko (można też dodać całe jajko) oraz przyprawy
Kocham..lubię..gotuję..
Dżem miętowy z cytryną 170syrop . Kto się skusi na taki dżemik? Składniki: 1 litr wody 200 g mięty 1 cytryna cukier do smaku 18 g pektyny + 1 łyżka cukru zielony barwnik (spożywczy, mielony jęczmień lub sok ze szpinaku) Przygotowanie: Miętę (listki z gałązkami) opłukać, cytrynę wyszorować i sparzyć wrzątkiem. W garnku umieścić umyte gałązki mięty, dodać pokrojoną na plasterki cytrynę i zalać wodą(...)otrzymać klarowny wywar. Wywar miętowy podgrzać i dosłodzić do smaku (u mnie 4 łyżki cukru). Dodać odrobinkę barwnika zielonego do otrzymania zielonego koloru (możemy ten krok pominąć, wtedy będziemy mieli kolor jak w tym syropie) i pektynę wymieszaną z cukrem. Całość wymieszać i zagotować, skręcić moc palnika i pogotować 4 minuty. Dżem przelać do umytych i wyparzonych słoiczków, zakręcić nakrętki
Kocham..lubię..gotuję..
Najlepszy sos do spaghetti dla dzieci 127tylko mamy makaronowy obiad – zjada podwójną porcję Oto przepis na najlepszy sos do spaghetti dla dzieci. Najlepszy sos do spaghetti dla dzieci – składniki: mięso mielone wieprzowe z szynki, 500g, około 8 sztuk sezonowych pomidorów/ lub 400g pomidorów z puszki bez skóry nie w sezonie, 1 mała czerwona cebulka, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła klarowanego
Natka Pietruszki
Ciasto kruche z serem i truskawkami 121czasu na mielenie. To są już krytyczne na prawdę sytuację.😏 Wartość odżywcza 1 porcji (wyszło 12): 252 kcal B 12 g W 23 g T 11 g Składniki: ciasto: ▸ 400 g mąki (u mnie pełnoziarnista) ▸ 2 jaja ▸ 140 g masła+50 g słodzika/cukru ▸ 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa: ▸ 400 g twarogu mielonego ▸ 350 g truskawek +cukier
zdrowo i aktywnie
Jak zrobić idealny sernik pieczony 180konsystencji. Jeśli jednak planujecie kupić zwykły twaróg, pamiętajcie, aby go zmielić. Do tego możemy użyć maszynki do mięsa lub praski (przepuszczamy ser przynajmniej 2x), melaksera czy blendera (mielimy aż do momentu w miarę gładkiej konsystencji, co jakiś czas mieszając łyżką, aby ser nie osiadł w jednym miejscu i nie mielił tylko części). Jeśli chodzi o tą drugą metodę, sama(...)dopiero po 15 minutach uchylamy drzwiczki i studzimy 1 godzinę ⬥ schładzamy sernik w lodówce najlepiej całą noc Trochę obszerny tekst, ale myślę, że dzięki tym paru zdaniom nie będziecie mieli już problemów z pieczeniem serników. Zachęcam do skorzystania z moich przepisów na pyszne serniki: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ŁACIATY SERNIK CZEKOLADOWY FIT SERNIK Z WANILIĄ SERNIK WANILIOWO KAKAOWY
zdrowo i aktywnie
Do lasu na grzyby 149znajdę jakiegoś grzyba to po prostu dodatkowy plus. Chodzę na grzyby od dzieciństwa. Po prostu lubię grzyby, kocham las i uwielbiam sos grzybowy ! Z sosem kurkowym jedliśmy ostatnio mielone kotlety z kurczaka . Też lubicie grzyby? Sos kurkowy 4 porcje Składniki: 300 g kurek 1 cebula 100 g świeżego szpinaku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka świeżego tymianku
codojedzenia
Sól ogórkowa 160Sól ogórkowa – suszone mielone ogórki kiszone są świetną przyprawą do sosów mięsnych, kasz.... Bardzo lubię ogórki małosolne, w sezonie słój z ogórkami jest obowiązkowym elementem wystroju kuchni. Niestety przez upalne lato ogórki z małosolnych szybko robiły się kiszone, a te już mniej kocham. Za każdym razem powstawał problem co z nimi robić – ile można jeść zupy ogórkowej
królestwo garów
Środa: Pulpety pieczone w sosie pomidorowym 152Posól. Sos możesz zmiksować ręcznym robotem, jeśli przeszkdają ci kawałki warzyw pływające w sosie. Krok 2 Zalej rodzynki octem balsamiczym, odstaw na 5 minut. Przełóż do głębokiej misy mielone mięso. Posiekaj drobno orzechy, pietruszkę i pomidory. Przełóż do misy z mięsem. Wsyp do mięsa bułkę tartą i parmezan. Odcedź rodzynki, przesiekaj i dodaj razem z octem balsamicznym
Niedzielny kucharz
Czwartek: Włoska zupa weselna 175Włoszech. Amerykanie nazywają ją właśnie zupa weselna, wedding soup i dorobili do niej opowieść, że zupa podawana jest pannie młodej i panu młodemu na początku obiadu weselnego, żeby mieli siłę przetrwać całonocną imprezę. Zupa rzeczywiście jest sycącą, składa się bowiem z dużej ilości warzyw, rosołu i pływających w nim pulpecików. W rzeczywistości oryginalną, włoską nazwę ministra maritata można raczej przetłumaczyć(...)Taka zupa spokojnie wystarczy za cały obiad. Przepis pochodzi z bloga Cookingclassy.com Polecamy też przepis na super prostą iracką zupę z soczewicy z mięsnymi pulpecikami Składniki: Pulpeciki 250 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki parmezanu 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego oregano 1 małe jajko ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżka oleju
Niedzielny kucharz
Jak planować posiłki – naucz się krok po kroku 210domu, bo jestem jeszcze na macierzyńskim, ale i tak nie mam zbyt wiele czasu na przygotowywanie posiłków. Natomiast Eugeniusz będzie odgrzewał obiady w pracy). W poniedziałek i środę będziemy mieli mało czasu na gotowanie, dlatego tak zaplanujemy menu, żeby w te dni nie musieć nic robić. Na sobotę obiad nie jest w ogóle potrzebny – bo zjemy u rodziców. Nie przejmuj(...)przypadku Twój patent będzie polegał na tym, że do dań na poniedziałek i wtorek wykorzystasz warzywa, które ugotują się w rosole. Wystarczy je posiekać i dodać do podsmażonego mięsa mielonego z koncentratem lub sosem pomidorowym. Do zapiekanki potrzebne będzie jeszcze pure z ziemniaków i pietruszki, do spaghetti – oczywiście makaron. Jeśli zrobisz więcej sosu – to te dania starczą
Niedzielny kucharz