pieczenia - 22046 przepisów (strona:1022/1470)

Sałatka a’la Cezar 365

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sałatka Cezar w moim wydaniu. Pieczony kurczak podany na sałacie z dodatkiem chrupiących grzanek i chipsów z boczku. Cały smak dopełnia sos, który jest ostry i wyrazisty w smaku. Sałatkę posypałam prażonymi ziarnami, od których stałam się ostatnio uzależniona. Dodaję je do większości moich dań

Marta Gotuje
Kurczak w sosie miodowo-musztardowym 168

masę. 3. W naczyniu żaroodpornym tworzymy dwie warstwy. Układamy połowę przygotowanych filetów, na to wylewamy połowę sosu, znowu układamy filety i zalewamy pozostałym sosem. Posypujemy startym żółtym serem. 4. Pieczemy w 200 stopniach przez około 40 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami

Szefowa kuchni
Rogaliki z kapustą i grzybami 248

minut, studzimy. Na każdym trójkącie układamy u podstawy przestudzony farsz, zwijamy i formujemy zgrabne rogaliki. Rogaliki smarujemy rozkłóconym jakiem i posypujemy ziarnami sezamu. Rogaliki z kapustą i grzybami pieczemy ok. 25- 30 minut w 170 stopniach. Smacznego! The post Rogaliki z kapustą i grzybami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Smaki Indii: Kurczak maślany/ Taste of India: Butter chicken 515

jest marynowany przez noc lub przynajmniej kilka godzin w jogurcie i mieszance przypraw, która zwykle zawiera garam masala, imbir, czosnek, cytrynę, kminek, kurkumę i chili. Tradycyjnie przygotowywany jest w piecu tandoor, podobnie jak kurczak Tandoori . My jednak zrobimy go na patelni :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka . Zapraszam do gotowania! Butter chicken or Murgh makhani - classic dish

Tajskie smaki
Pieczyste na kanapki 182

cebule i pieczarki. Do mięsa dodajemy bułkę tartą i jajko, pokrojony szczypiorek i przyprawy. Mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Smarujemy drugim jajkiem i posypujemy bułką tartą i majerankiem. Pieczemy niecałą godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Najłatwiej ukroić na kanapki gdy ostygnie

prawdziwe jedzenie
Kopytka piernikowe 515

podzielić na 3-4 części , z każdej uformować wałek o średnicy ok 1,5 - 2 cm  i pociąć pod skosem na kopytka .  Ułożyć na blaszce zachowując odstępy . Piec ok 15 min w 180'C Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku. Wsypać do miski ok 2 szklanek cukru pudru , wlać kawę i tyle wody aby powstał dość rzadki lukier

Malinowa Kawiarenka
Czy istnieje przepis na udane Święta Bożego Narodzenia? 163

polega sens świąt, one mają być przede wszystkim miłe! Pamiętaj, że nic nie musisz. Nie musisz gotować lepiej od teściowej, mieć najbardziej czystych okien w okolicy ani piec z dziećmi pierniczków w kształcie gwiazdek. Jeśli czujesz, że coś cię przerasta, odpuść sobie. Inaczej nic cię nie będzie cieszyć, bo wszelki przymus jest wrogiem dobrego nastroju. Nie ustawiaj się w roli

W kuchennym oknie Ewy
Mikołajkowe ciastka z odzysku 185

niego nawet najpyszniejszych kulek nie nazwałabym bajaderkami. Tymczasem dzisiaj pogoda nie może się zdecydować - raz pada deszcz, raz śnieg, a za chwilę świeci słońce. My siedzimy w domu, pieczemy pierniki, chleby i napawamy się przedświątecznym ciepłem. Nic mi więcej do szczęścia nie trzeba

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Prosto, owocowo. Pysznie 139

prostokąt o grubości 2-3 mm, pociąć na paski grubości 1 cm. Ułożyć na wierzchu ciasta kratkę, dociskając ciasto do brzegów. Wierzch posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w 180 st. C. 30 minut. Ostudzić. Posypać cukrem perłowym. Smacznego! Jeśli nie macie rabarbaru - taka tarta sprawdzi się z każdymi owocami - śliwkami, malinami, jabłkami, morelami... Z czym tylko chcecie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jedliście kiedyś kasztany? 158

się zdarzyło. Takie pieczone w specjalnym, małym piecyku. Parzyły palce, kiedy gorące obierałam je ze skórki. Smak mnie zaskoczył - niby nic wielkiego, ale jednak mają coś w sobie. Coś , co sprawia, że sięga się po następny i następny, aż w miseczce zostaną już tylko łupinki.  To było ładnych parę lat temu. Od tamtego czasu nie miałam okazji znów

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kawa po zimowym spacerze 167

Wczoraj wieczorem piekłam ciasteczka. Kiedy już pozagniatałam wszystkie ciasta, włożyłam do lodówki, usiadłam na chwilę i stwierdziłam, że przydałby się jakiś deser. Ciasteczka i owszem, pyszne są, ale nagle nabrałam ochoty na coś delikatnego, kremowego... Z żurawiną - koniecznie! Żurawina jednak nie mnoży się w lodówce sama z siebie, trzeba więc było ruszyć do sklepu. A nadmienić muszę, że świeżą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na smutki - kaszka manna z czekoladą 167

siedziałam i gapiłam się w monitor, tak naprawdę nawet nie widząc, co jest na ekranie. Nie chciało mi się przeglądać blogów ani książek kulinarnych, nie chciało mi się piec, nie miałam też ochoty czytać. Bolała mnie głowa i czułam się taka jakby pusta w środku... Może dlatego, że byłam chora, miałam gorączkę i nawet picie herbaty sprawiało mi ból. Może

Pożeraczka, czyli raz adobrze
I znów opowiadania. Schmitt tym razem 88

momencie zupełnie przestaje się tym przejmować. Stwierdza jednak, że w życiu nie zostało jej już nic - zamiast rozwodu postanawia trwać u boku swego mężczyzny i zmienić jego życie w piekło. Zna wszystkie jego mroczne sekrety, może mu zagrozić. Czy uda im się siebie odnaleźć wśród hipokryzji otaczającego ich świata...? Historie Schmitta to opowieści o mijaniu się w życiu, o przegapianiu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ser dobry na wszystko. Nawet na brak Świąt... 205

pół, zwinąć farszem na wierzch. Uformować wieniec.  Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Wyrośnięty wieniec opędzlować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać dodatkowo solą i pieprzem.  Piec w 180 st. C. przez 30-40 minut, aż ciasto będzie złoto-brązowe. Wystudzić na kratce. Smacznego! Jakaś nie w sosie jestem - głowa ciągle mnie boli, smak rumianku zbrzydł mi już

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania