Pomidory zapiekane z jajkiem i wędliną 314jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem, by podczas zapiekania, pomidory nie przywarły do niego. Otwór z widocznym jajkiem wypełniamy tartym serem i tymiankiem. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 30 minut. Podajemy z zieleniną i oliwkami. Wg mnie idealnie do tego pasują domowe grzanki przyrządzone z czerstwego pieczywa :) Smacznego
Taste Of My Day
Kolorowy sernik na zimno 967Jest to ciasto znane pod wieloma nazwami. U mnie w domu jest od kiedy pamiętam zawsze podstawową wersją sernika na zimno. Przygotowywany przez mamę na każde
Malinowe Pocałunki
GRZEBIENIE Z POWIDŁAMI 212rozwałkować i .... puścić wodze fantazji:wycinając trójkąty (na rogaliki) szklanką krążki (na półksiężyce) albo co nam inwencja twórcza podsunie, nakładając do środka powidła. Następnie posmarować rozkłóconym jajkiem . Piec w temp. 175 stopni, aż się nie zarumienią. Gotowe lukrujemy , ew. posypujemy cukrem pudrem, gdyż są mało słodkie. Moja inwencja podsunęła mi dziś malutkie grzebienie, które po posmarowaniu
Walijskie Pichcenie
MIELONE Z INDYKA 209bułki tartej. Dokładnie mieszamy, do uzyskania gładkiej masy. Następnie zwilżonymi dłońmi formujemy nieduże kotleciki i delikatnie obsypujemy każdy bułką tartą. Blachę smarujemy niewielką ilości masła. Układamy kotlety i pieczemy w temp. 170st ok. 40minut. Efekt... poniżej... a poniżej już cała "wersja" dzisiejszego obiadu, z ziemniaczanymi kulkami przepis tutaj oraz warzywną surówką przepis tutaj i pysznym
Walijskie Pichcenie
CHLEBEK PITA Z NADZIENIEM 225zostały mi 2 wielkie kotlety. Zastanawiałam się jak je wykorzystać, bo wiadomo, że odgrzewane już nie smakują. I wymyśliłam, że zrobię z nich nadzienie do chlebków pita :) Nigdy nie piekłam chlebków pita, z prostej przyczyny: można je kupić u nas za niewielkie pieniądze w każdym markecie. Dziś postanowiłam upiec je po raz pierwszy. Przepis znalazłam w necie. Miałam nadzieję
Walijskie Pichcenie
KARKÓWKA Z KAPUSTĄ 250Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 1.5h. Można już po godzinie wyjąć naczynie i sprawdzić czy mięso jest miękkie. Ja piekłam prawie 1.5h. Zjadać z chlebkiem lub innym dodatkiem
Walijskie Pichcenie
BURACZKI ZASMAŻANE 249małą cebulkę. Podsmażam dodając do smaku: sól, pieprz, cukier i łyżeczkę musztardy. W zależności od upodobań smakowych można je zakwasić odrobiną cytryny. Pasują idealnie do gulaszu, kotleta mielonego czy pieczeni. Podaje się zazwyczaj na ciepło, chociaż ja tutaj całkowicie odbiegam od normy: bardzo lubię zimne buraczki kontrastujące z ciepłym sosikiem... Podobnie jak i do kapusty kiszonej nie dodaję
Walijskie Pichcenie
ŚLIMACZKI Z SZYNKĄ Z CIASTA FRANCUSKIEGO 260papierze, nałożyć nadzienie, zostawiając brzegi wolne i zwinąć jak strudel. Następnie pokroić na plastry grubości 2 cm i układać płasko na wyłożonej pergaminem blasze. Ślimaczki posmarować żółtkiem i piec 15-18 minut w temperaturze 200 o C. Dobre i ciepłe, i zimne
Walijskie Pichcenie
ZAPIEKANKA Z CHLEBA,PIECZAREK I KIEŁBASY 283jajka, łyżkę śmietany. odrobinę soli i pieprzu, wymieszać. W misce wymieszać wystudzoną przesmażoną kiełbasę z kosteczkami chleba oraz masą jajeczno-serową. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wyłozyć masę. Piec w piekarniku ok 25minut w temp 180st. Oczywiście wszelkie zapiekanki są bardzo praktyczne, gdyż zazwyczaj można dowolnie modyfikować przepis w zależności od ... zawartości lodówki. Tak jest
Walijskie Pichcenie
FRANCUSKIE CIASTKA Z BRZOSKWINIAMI 201odsączonej z syropu brzoskwini. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy cukrem waniliowym i pokruszonymi płatkami migdałów. Ciasteczka można równie dobrze składać na połowę i do środka kłaść owoc. Piec w temp.200st aż do zrumienienia, ok 25minut. To chyba najszybszy sposób, na "coś do kawy" :-) Ciasteczka są pyszne szczególnie jeszcze ciepłe
Walijskie Pichcenie
SZYBKIE ROGALIKI KRUCHO DROŻDŻOWE 294części rozwałkować formując koło.Koło podzielić na 8 części. Nakładać na każdą część powidła - w moim wypadku, bądź ulubione nadzienie. Zwijać rogaliki zaczynając od podstawy każdego trójkąta. Smarować białkiem. Piec w temp. 170st ok 20 min, do zrumienienia
Walijskie Pichcenie
WIATRACZKI KRUCHO-DROŻDŻOWE 162godzinę. Następnie rozwałkować na około 3 mm, kroić na kwadraty o boku 7 cm. Naciąć każdy róg i zawinąć do środka tworząc wiatraczek, na środek ułożyć kleksik z powideł. Piec w temp.185 o C w na złoty kolor (około 20 minut). Po upieczeniu można polukrować lub przybrać wg uznania. Smacznego
Walijskie Pichcenie
BUŁECZKI Z MUSEM JABŁKOWYM 189około 10 porcji. Każdą rozwałkowujemy i na środek nakładamy porcję musu jabłkowego. Zaklejamy. Odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Podrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy je przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym
Walijskie Pichcenie
SERNIK NA ZIMNO I 267Miał być upieczony sernik z przepisu Margarytki, tak smakowicie wyglądał! Niestety ostatnie tygodnie były zdominowane przez pracę, i brak czasu spowodował, że poszłam na łatwiznę i
Walijskie Pichcenie
ZAPIEKANKA Z RYŻU I MIĘSA MIELONEGO 450pomidory. Dokładnie wymieszać, dodać ugotowany wcześniej ryż, ew.doprawić do smaku (ja dodałam dodatkowo łyżkę pikantnego ketchupu). Przełożyć masę do naczynia do zapiekania. Wyrównać, posypać na wierzchu startym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 25min
Walijskie Pichcenie