śmietaną, solą i pieprzem oraz posiekanymi listkami bazylii. Na dno tartaletek wyłożyć po łyżeczce cebuli, na to szparagi, przekrojone na pół. Na wierzch pokruszyć ser. Zalać masą jajeczną. Piec w 180 st. C. przez 20 minut, aż masa się zetnie. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! Przygotowaliście już ciasta na World Baking
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNajpierw się przeraziłam, że pomyliłam mieszkania, a po chwili dotarło do mnie, że C. upiekł mi bułeczki. Bułeczki nie byle jakie, bo będące wspomnieniem z dzieciństwa - jego Mama zawsze piekła je dzieciom na urodziny. Są mięciutkie, puchate i bardzo maślane, pokryte słodkim, kolorowym lukrem. C. obiecał, że następnym razem upieczemy je razem, a wtedy na pewno podam Wam przepis
Pożeraczka, czyli raz adobrzelodówki. Białko ubić z solą na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Truskawki zmiksować blenderem, delikatnie, ale dokładnie wymieszać z pianą z białek. Masę przełożyć do foremek, wyrównać wierzch. Piec w 180 st. C. przez 10-12 minut. Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika. Smacznego! Różyczki ze zdjęcia któregoś dnia przyniósł mi C. - muszę przyznać, że taki słodki, maleńki bukiecik
Pożeraczka, czyli raz adobrzepowinien stanowić ser. Całość pokroić na 6-7 kawałków w poprzek. Keksówkę ustawić pionowo, układać kawałki jeden na drugim. Keksówkę ustawić w poziomie, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w 180 st. C. przez 30-40 minut. Podawać na ciepło lub po wystudzeniu. Smacznego! Jeśli u Was akurat pogoda dopisuje, może przygotujecie sobie taki chlebek na jutrzejszy piknik
Pożeraczka, czyli raz adobrzezmielonego czerwonego pieprzu Truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki, ułożyć w kokilkach. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać pieprz i wanilię, wymieszać. Masą jajeczną zalać truskawki. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Podawać letnie. Smacznego! Choć to połączenie jest naprawdę znakomite, i z całego serca je Wam polecam, możecie przygotować deser całkowicie pomijając pieprz
Pożeraczka, czyli raz adobrzePołączyć. Partiami dodawać przesianą mąkę. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć do wysmarowanej masłem formy i odstawić na kolejne 30 minut. Piec w 200 st. C. przez 40-50 minut. Wystudzić na kratce. Smacznego! Coś jesień odbiera mi chęć na pisanie długich wstępów
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczasie masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Odstawić na 20-30 minut. Posmarować chleb wodą, posypać zmiażdżonymi w moździerzu nasionami kopru, naciąć wzdłuż ostrym nożem. Piec w 200 st. C. przez 35-40 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Mam ostatnio na głowie mnóstwo spraw. Niestety, są to raczej problemy niż wyzwania. Mam nadzieję, że to wszystko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeuprażone na suchej patelni migdały. Zamrozić. Smacznego! Uwielbiam lody na kremie angielskim. Jest z nimi tylko jeden problem - przeogromne ilości białek... Chyba zacznę kręcić sorbety (bo ile można piec bezy, prawda
Pożeraczka, czyli raz adobrzemieszając łyżką. Wlać masło i ekstrakt, połączyć. Masę przłożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Figi pokroić w grube plastry. W każdą babeczkę wcisnąć kawałek, posypać płatkami migdałowymi. Piec w 170 st. C. przez 25 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Właśnie zaczął się listopad - wierzycie w to...? Czas pędzi jak szalony, a tu jeszcze tyle rzeczy do zrobienia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMamy bowiem listopad, za oknem jest ciągle ciemno, pada z małymi tylko przerwami, wieje straszliwie i ostatnie, na co mamy teraz ochotę, to lody. Wszędzie pachnie cynamonem i czekoladą, pieczemy puchate, cieplutkie drożdżówki, ewentualnie ciasta pełne gruszek i jabłek; jesienne, a może już nawet zimowe. No tak. W zasadzie to ja się z tym wszystkim zgadzam, i też
Pożeraczka, czyli raz adobrzesolą ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać pianę partiami do pomarańczy, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do foremek, wyrównać wierzch. Piec w 180 st. C. przez 12-15 minut. Podawać natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Smacznego! Siedzę sobie przed monitorem, i zerkam za okno - ciemno, zimno i paskudnie. Śnieg nie chce
Pożeraczka, czyli raz adobrzeokrągł grubości 0,5-1 cm. Na wierzchu ułożyć pozostałe orzechy i z grubsza posiekane kasztany. Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Wyrośniętą focaccię skropić połową oliwy. Piec w 180 st. C. przez 25-30 minut. Wyjąć z piekarnika, skropić pozostałą oliwą, ostudzić na kratce. Smacznego! Będę teraz pracować nad moimi zdolnościami manualnymi. Kupiłam kolorowe paski papieru
Pożeraczka, czyli raz adobrzemlekiem. Powoli wlać do żółtek, cały czas mieszając. Masę przelać do kokilek. Ustawić je w większej formie z wysokim brzegiem, nalać gorącej wody do połowy wysokości kokilek. Piec w kąpieli wodnej w 140 st. C. przez 6--70 minut, aż masa będzie ścięta, ale środek powinien być jeszcze lekko galaretowaty. Wyjąć kokilki z wody, ostudzić. Schłodzić w lodówce przynajmniej
Pożeraczka, czyli raz adobrzepasy, ułożyć jeden na drugim. Każdy pas przeciąć w poprzek na 3-4 kawałki, układać je w wysmarowanej masłem keksówce na sztorc. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w 190 st. C. przez 25-30 minut, zaraz po wyjęciu z piekarnika posypać pozostałą startą mozzarellą. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! A może znacie jarmuż i gości często
Pożeraczka, czyli raz adobrzegodzinę wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować podłużną bułkę. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki naciąć po skosie dwa razy, spryskać wodą. Piec w 220 st. C. przez 20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! I znów weekend... Ja ten czas szybko leci... Tym razem jednak przeważą obowiązki nad przyjemnościami - z uwagi na Wielkanoc
Pożeraczka, czyli raz adobrze