pieczenia - 22046 przepisów (strona:1020/1470)

Kapuściany przekładaniec 197

Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem na 90 minut.    Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy przez 30 minut.    Wyjmujemy z piekarnika i przekładaniec jest gotowy.    Najtrudniejszym elementem przygotowania potrawy jest czekanie- 2 godziny pośród  zniewalającego zapachu jest jak wieczność

Maminek kulinarny
Babeczki z mięsem 144

wdzięczne ciasto, ponieważ można je wykorzystać i do dań słodkich jak również dań   z mięsem   czy z grzybami. Farsz będzie podobny do farszu do pierogów z pieca (również są na naszym blogu). Gotujemy 1-2 ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół.    Nie zapomnijmy o opalonej cebulce, która dodana do rosołu nadaje nie tylko smak

Maminek kulinarny
Serniczki 136

twarogowa wypełniła środek jabłka.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem na 15 minut.    Są rumiane, czyli gotowe do wyciągnięcia z pieca.    Po przestudzeniu wyjmujemy z foremek i podajemy na stół. Smacznego

Maminek kulinarny
Pierogi z grzybami 183

uzyskania zdecydowanego smaku. Podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju, aby odparować pozostałą wodę. Farsz musi być gęsty i lekko zrumieniony. Studzimy. Farsz możemy również wykorzystać do pierogów z pieca ( są na naszym blogu).    Teraz ciasto. Rozcieramy drożdże z odrobiną cukru, dodajemy 2 łyżki ciepłej wody, łyżkę mąki, mieszamy i pozostawiamy na chwilę. Do miski wsypujemy 3 szklanki

Maminek kulinarny
Zraziki z szynki 125

zrazy.    Dolewamy 0,5 szklanki wody przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut. Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne 30 minut. Gotowe.    Możemy je podać z frytkami i surówką zimową. Smacznego

Maminek kulinarny
Łosoś smażony 130

patelni na półmisek i układamy na niej łososia.    Dekorujemy, aby na stole ładnie się prezentował ( wersja na stół wigilijny ) lub...    ... możemy podać na obiad z pieczonymi ziemniaczkami i zimową surówką. Smacznego

Maminek kulinarny
Boże Narodzenie 2013 157

wyjątkowy, bo jesteśmy wśród Was. Dzielimy się swoją wiedzą, by Wam też było miło, aby w Waszych kuchniach wszystko się darzyło.    Wszystkim, którzy z nami pieką, gotują i smażą, aby spełniło się wszystko, o czym teraz marzą. Niech Wam zdrowie zawsze dopisuje, bo wtedy wszystko dobrze smakuje. Wesołych i szczęśliwych Świąt  życzy Maminek kulinarny

Maminek kulinarny
Łopatka w warzywach 153

przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st.C  na 75 minut. Nasze mięso jest delikatne, kruche ale jednocześnie soczyste a warzywa dodatkowo podkreślają smak. Jeśli dodamy pieczone ziemniaczki i dowolną surówkę uzyskamy świetne danie obiadowe

Maminek kulinarny
Mielonka domowa 199

solance: -1,5 l wody -7-8 dkg soli -płaska łyżka soli peklowej -2 ząbki czosnku -ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kolendra, listki laurowe Przygotowanie solanki jak przy mięsach pieczonych.        Po zapeklowaniu mięso płuczemy w zimnej wodzie a następnie mielimy w maszynce przez grube oczka.    Przyprawiamy jedynie pieprzem do smaku i dokładnie wyrabiamy

Maminek kulinarny
Makaron domowy 128

rosołu, ale też do zupy pomidorowej lub zapiekanek. Przepis na rosół znajdziecie na naszym blogu w przepisach na inne potrawy, np.  w galaretce drobiowe lub w pierogach z pieca. Tak wygląda nasz rosołek z domowym makaronem.           Smakuje wybornie. Smacznego

Maminek kulinarny
Golonka gotowana 223

duża łyżka soli peklowej -2-3 ząbki pokrojonego drobno czosnku -kilka listków laurowych -po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i kolendry ( potłuc na drobno ) Solankę przygotowujemy jak do mięs pieczonych. Z golonki usuwamy kość a mięso moczymy przez 15 minut w zimnej wodzie.    Wkładamy do przygotowanej solanki i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 24 godziny

Maminek kulinarny
Konserwa mięsna domowa 176

domowe wyroby. Mięsko z konserwy na domowym chlebie z cebulką smakuje wyśmienicie. Składniki: -ok. 1 kg łopatki -golonka o wadze ok. 1 kg -solanka o składzie, jak w mięsach pieczonych -pieprz    Z golonki usuwamy kość i skórkę. Łopatkę i mięso z golonki dokładnie płuczemy lub moczymy przez ok. 30 minut w zimnej wodzie a następnie wkładamy do solanki

Maminek kulinarny
Kiełbasa biała z pieczarkami 161

kiełbaski.    Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i zdejmujemy pokrywę naczynia. Pieczemy kolejne 15 minut.    Rumiane kiełbaski są gotowe do podania. Smacznego

Maminek kulinarny
Chleb z ziarnami 180

wyrośnięcia.    Wyrośnięte nacinamy w kilku miejscach ostrym nożem.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i ustawiamy temperaturę na 180 st. C. Pieczemy ok. 40 minut. Po tym czasie smarujemy przygotowanym gęstym krochmalem i wstawiamy do piekarnika  na kolejne  5 minut. Chlebek jest piękny a kromeczka z upieczoną wcześniej szyneczką rozpływa się

Maminek kulinarny
Karczek składany z farszem 152

marchewkę z cebulą i podsmażamy do zeszklenia. Przekładamy na mięso, przykrywamy naczynie.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 50 minut. Ostatnie 15 minut pieczemy bez pokrywy. Pięknie upiekło się. Możemy jeść obiadek z dowolną surówką. Smacznego

Maminek kulinarny