pieczenia - 22046 przepisów (strona:991/1470)

Biała kiełbasa z francuską zapiekanką ziemniaczaną 181

Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Posypujemy drobno posiekanym czosnkiem, Przekładamy łyżką cedzakową ziemniaki. Zalewamy mlekiem tak, by nie przykryć całkowicie ziemniaków. Przykryte naczynie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 50 minut by ziemniaki wchłonęły mleko i się zarumieniły. Pęta kiełbasy nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Na patelni rozgrzewamy olej. Wkładamy pęta kiełbasy i rumienimy szybko z obu stron

Kredowe Menu
Ciastko francuskie z kremem waniliowym 154

pół. Na każdej połówce nakładamy krem i dokładnie sklepiamy ze sobą ciasto (można użyć widelca). Gotowe ciasto smarujemy białkiem i do rozgrzanego piekarnika na około 15-20 minut. Pieczemy do momentu, aż się zarumienią. Na słodkie śniadanie

Kredowe Menu
Bożonarodzeniowe babeczki z makiem 355

wyciskamy metalową foremką kształt spodu, dociskami starannie palcami do metalowej foremki, napełniamy łyżeczką czubatą nadzienia makowego i dekorujemy wyciśniętą z ciasta gwiazdką.   Babeczki pieczemy w temperaturze 190 C przez 15-25 min, aż ładnie się zarumienią z góry.  Upieczone babeczki posypujemy cukrem pudrem.  Smacznego

Niezły Młynek
Przyprawa do piernika 223

Koniec z wymówkami - nie piekę pierniczków/piernika, bo zapomniałam kupić przyprawę. Marsz do kuchni, do szuflad, szafek... Na pewno znajdziecie  podstawowe składniki, do stworzenia własnej, domowej przyprawy korzennej. Składniki: * 2 łyżeczki goździków * 2 łyżeczki cynamonu mielonego ( lub 1 cała laska ) * 6-7 ziaren ziela angielskiego * 8-10 ziaren kolendry * 1/4 łyżeczki mielonego imbiru Wykonanie: Goździki, ziarna kolendry i ziela

kolorowotorcikowo
Piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem / Gingerbread lava cakes 254

czym delikatnie wmieszaj połowę białek. Następnie wmieszaj drugą połowę mąki i białek w tej samej kolejności. Masa ma być jednolita. Przelej masę do kokilek i włóż do piekarnika. Piecz przez 14-15 minut, obserwując od czasu do czasu aby nie przegapić momentu kiedy środek będzie jeszcze płynny. Zazwyczaj ciastko jest gotowe jak ok. 1,5 cm brzeg lekko wyrośnie

karmelowy
Świąteczna zupa rybna 392

Hiszpanii na przystawkę podaje się małże lub krewetki z aioli, potem zupę rybną lub z owoców morza. Następnie na stół trafia danie rybne na ciepło, np. tradycyjny pieczony leszcz besugo , lub potrawy z homara, kraba, łososia, morszczuka lub pstrąga. Z kolei eleganccy Francuzi posilają się blinami z kawiorem lub wędzonym łososiem oraz ostrygami z przeróżnymi przybraniami.  Jednak najbardziej "rybną

Chilli Czosnek i Oliwa
Serowy świąteczny półksiężyc 273

masy dodawać partiami twaróg i masło, ucierać. Dodać rodzynki i ubitą pianę, wymieszać łyżką i przełożyć do formy w kształcie półksiężyca wysypanej tartą bułką. Jeżeli takiej formy brak, to pieczemy w tortownicy. Temperatura 180 stopni, 50 minut. Po ostudzeniu polukrować i ozdobić gwiazdkami. Półksiężyc wycinamy przykładając do okrągłego sernika talerz

Kulinarny karnet Christophera
Zawijaniec drożdżowy z masą kajmakową 188

rulon, następnie przekroić wzdłuż (zostawić około 1-2 cm od wierzchołka) i zwinąć jak warkocz. Ułożyć na blaszce , odstawić do wyrośnięcia.Później posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka i piec w 180° przez około 20 minut

Moje domowe kucharzenie
Barszcz na zakwasie 210

rozgrzania. Ja sobie na pewno wypiję filiżankę po pasterce. Pamiętajmy, że wymaga on wcześniejszego nastawienia zakwasu . Jeśli tego nie zrobiliście polecam równie dobry i esencjonalny barszcz z pieczonych buraków . Składniki: włoszczyzna (2x marchewka, 2x pietruszka, kawałek pora, kawałek selera, natka pietruszki) 1 surowy burak 1-2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu ok. 500 ml wody

Poezja smaku
Świąteczny piernik z marcepanem 212

dodajemy bezpośrednio przesianą przez sitko makę. Uważamy na grudki. Masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bulką tartą foremki (12x25cm) i wstawiamy do nagrzanego do 170 ° piekarnika. Pieczemy przez około 45 - 50 minut, do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po całkowitym ostudzeniu piernik kroimy wzdłuż na trzy części. Marcepan zagniatamy i rozwałkowujemy na wielkość piernika

Mia Cucina Sofieta
Kwiatuszki piernikowe z dżemem 166

łyżka kakao  1 łyżeczka sody oczyszczonej  Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić.Ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce

Moje domowe kucharzenie
Solona jarzynka do potraw 187

wypróbowania jarzynki we własnej kuchni. Ja zamierzam pobawić się z przyprawami i stworzyć inne jej wersje :) takie, które będę mogła wykorzystać np. do pieczonych mięs :) Kto robił kiedyś taką jarzynkę? Kto pamięta jak mama lub babcia robiła

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasteczka z orzechami i płatkami owsianymi. 274

piekarnik na ok. 175 C. Odrywamy kawałek ciasta i rozwałkujemy je na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy ciasteczka foremką i układamy je na blaszce. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok 10-12 minut.  Wykładamy i ciastka gotowe :) A dziś kolejna odsłona świetnego brytyjskiego zespołu FOALS ;)   INHALER  Pozdrawiam ;)  Michał

Gotuj Z Muzyką
Żytnie ciasteczka ze słonecznikiem 223

śmietanę zagotować i wystudzić. Ciasto rozwałkować, wycinać okrągłe placuszki o średnicy 3-4 cm, ułożyć na natłuszczonym papierze. Na każde ciasteczko nałożyć po 1 łyżeczce masy słonecznikowo - miodowej. Piec w temp.180.stop. na złotobrązowy kolor około 7-10 minut

Kulinarny karnet Christophera
Kuchnia śródziemnomorska w wersji wege. Recenzja książki. 205

wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Przepisy z książki: Filo z fetą i ziołami Zupa z pieczonej dyni Zupa z kapusty i fasoli

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania