podsmażyły. na warstwie pomidorów ułożyć ciasto francuskie, brzegi ciasta wcisnąć pomiędzy patelnię a pomidory, ale nie dociskać ciasta od góry do pomidorów. Wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika i piec ciasto przez ok 20 minut, aż ciasto urośnie i się zezłoci. Usunąć patelnię z piekarnika, odstawić na bok na parę minut. Następnie patelnię z tartą przykryć talerzem
Stare GaryBiałka ubić na sztywną piane. Masę wymieszać z ubitymi białkami, delikatnie przełożyć do wyłożonej cukinią foremki. Powierzchnię pasztetu wyrównać. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180st C i piec do zrumienienia - ok 1 h 15 min. Pasztet jest gotowy gdy boki delikatnie odchodzą od foremki Studzić na kratce. Kroić po schłodzeniu w lodowce, najlepiej przez noc. Smacznego! Uwagi
Stare GaryWygodny pomysł na zagospodarowanie żółtek. Piekłam ostatnio bezy i zostały mi 3 żółtka. Nie bardzo wiedziałam co mam z nimi zrobić, a ponieważ borówki też w lodówce były, przypomniałam sobie o owocach zapiekanych w koglu moglu. Deser, jak dla mnie może trochę za słodki, kogiel mogiel uwielbiałam jako dziecko, ale było to bardzo, bardzo dawno temu. Od tamtej
Stare Garymnie do kurzego mięsa na lat kilka a może nawet kilkanaście) Wolnowar okazał się świetnym garnkiem do robienia kurzyny. Dzięki powolnemu gotowaniu, mięso jest zdecydowanie bardziej aromatyczne niż pieczone tradycyjnie, nie jest też wysuszone. Ten przepis jest kolejnym tego dowodem. Polecam! Oryginalny przepis tutaj składniki 8 nóżek z kurczaka - najlepiej wiejski lub zagrodowy 1 łyżeczka czosnku w proszku
Stare Garypergaminem. Skropić każdą połówkę 1 łyżką oliwy, poczekać aż się trochę wchłonie. Lekko posypać solą. Przy pomocy pędzelka rozprowadzić równomiernie na bakłażanach mieszaninę oliwy i przypraw. Piec, aż będą bardzo miękkie - ok 50-60 minut. W międzyczasie przygotować sałatkę. Bulgur umieścić w garnku i przykryć 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody. Gotować 5- 6 minut
Stare Garytrójkąty. Włożyć do prostokątnego naczynia do zapiekania. W misce wymieszać jajka, mleko, szczypiorek, sól, pieprz - zalać kanapkę.Posypać tartym cheddarem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piec ok 25 minut, wierzch ładnie się zrumieni. Smacznego
Stare Garyułożyć bakłażany, szpinak z jogurtem. Poszczególne warstwy możemy doprawić pieprzem i solą i posypać oregano. Posypać pokrojonymi w kostkę serami a następnie wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 st na parę minut (ok 15 - 20 minut ) do czasu aż całość się zagrzeje a ser stopi i zrumieni. Udekorować danie
Stare Garynakładać po małej porcji farszu grzybowego, kółko złożyć na pół i formować pierożki dokładnie sklejając brzegi . Ulepione pierożki ułożyć na blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec na złoty kolor (ok 15 min). Podawać z filiżanką barszczyku ciepłe, lub odgrzane w piekarniku. Smacznego
Stare Garymają ok 1/2cm grubości), następnie szpinak, pokrojoną w kostkę fetę i zalać masą jajeczną. Na górę ułożyć kolejną warstwę z ziemniaków, położyć plasterki sera, skropić oliwą i posypać tymiankiem. Piec w temperaturze 180 st przez ok 25min- do zarumienienia. Gotową zapiekankę posypać szczypiorkiem. Smacznego
Kraina Miodem Płynącamiseczce, doprawić solą i pieprzem i przelać do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą. Do jajek zetrzeć na tarce ser, dodać pokrojoną papryczkę chili, ułożyć szparagi i ozdobić pomidorkami koktajlowymi. Piec ok 20min. lub do ścięcia masy. Posypać szczypiorkiem. Smacznego! :) * można zetrzeć więcej sera i posypać górę jajecznej zapiekanki
Kraina Miodem Płynącaroladę i kroimy na kawałki (u mnie na 10 grubszych kawałków) i układamy je luźno w tortownicy (tak, by nie stykały się). Pozostawić do napuszenia na 10 min. Piec ok. 40 min. albo do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z formy dopiero po kilku minutach. Lukier: Cukier puder wymieszać z sokiem z pomarańczy/cytryny i posmarować nim wierzch ciasta. Smacznego
Kraina Miodem Płynącakawałki ciasta, uformować kształt owalny (lub inny). Na środek wyłożyć plaster marcepanu, następnie śliwki, posmarować rozbełtanym jajkiem. Włożyć bułeczki do zimnego piekarnika, który należy dopiero nastawić na 180 stopni. Piec około 17-20 minut. Smacznego
Kraina Miodem Płynącasprasowanym/pokrojonym w drobne kawałki czosnkiem. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Rybę wyciągnąć z lodówki, na każdym kawałku ułożyć sporą ilość masła czosnkowego, 1 plaster cytryny i szczelnie przykryć folią. Piec przez 20-25 minut- w zależności od grubości ryby. Gotową rybę wyłożyć na talerz, polać masłem z duszenia i posypać świeżym koperkiem. Smacznego
Kraina Miodem Płynącacytryny. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią, którą uprzednio należy natłuścić stopionym masłem. Środek ryby wyłożyć 3 plastrami boczku. Całość szczelnie zawinąć folią i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20 minut. Sos porowy: Kiedy ryba 'siedzi' w piekarniku, w tym czasie przygotować sos porowy. Przekroić pora na pół, a następnie pokroić w talarki. Dusić pod przykryciem na rozgrzanym, sklarowanym
Kraina Miodem Płynącaprzestudzone, stopione masło, wymieszać ponownie całość do połączenia się składników i przelać do formy (u mnie to podłużne forma o długości ok. 25 cm) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piec 45-50 minut. Polewa: Połamaną czekoladę wrzucić do małego rondelka, wlać 1 łyżeczkę oleju i- na parze- rozpuścić. Lekko przestudzić i ozdobić ciasto. Smacznego! :) * jeżeli do polewy wykorzystacie gorzką czekoladę
Kraina Miodem Płynąca