masło z dodatkiem kakao i gorącą wodą. Odstawiamy na bok. Jajka wraz z cukrem ubijamy mikserem na średnich obrotach, aż powstanie puszysta masa. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą, sodą oraz wiórkami kokosowymi. Do zmiksowanych jajek dodajemy stopniowo jogurt naturalny, masę kakaową oraz mieszankę suchych składników. Najlepiej dodawać po łyżce na przemian. Mieszamy mikserem do połączenia(...)składników. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy po jednej łyżce ciasta na to układamy ciasteczko Oreo i dopełniamy do 2/3 wysokości ciastem. Pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia. Kruszymy ciasteczka Oreo. Można to zrobić na dwa sposoby: umieszczamy w woreczku i walimy wałkiem
Kolizje Smakówszczypta soli nadzienie: 8 łyżek ulubionego dżemu lub frużeliny, Włosi używają dżemu z winogron lub wiśni Przygotowanie: Przygotuj kruche ciasto - do miski wsyp mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałki. Dłońmi rozcieraj masło z suchymi składnikami aż uzyskasz kruszonkę przypominającą mokry piasek. Dodaj jajko i żółtko, wymieszaj i szybko zagnieć(...)odrywaj nieduże kawałki, formuj z nich kulki, a następnie płaskie krążki ciasta. Pozakrywaj nimi przygotowane babeczki, dobrze zaklejając brzegi. Babeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz przez ok. 20 min. Wyjmij z piekarnika, gdy będą lekko brązowe i odstaw do ostygnięcia. W czasie stygnięcia stwardnieją. Przepis dodaję do mojej akcji "Włoskie smaki" *** Podoba Ci się
Chilli Czosnek i Oliwakaszy manny 10 g (2 łyżeczki) cukru wanilinowego 4 łyżeczki cukru (w razie potrzeby więcej, ja dodatkowo dodałam 4 miareczki stevii w pudrze) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Bezowy wierzch: 3 x białko 130 g cukru (11 łyżek; 3/4 szklanki) 150 g pozbawionych pestek wiśni 150 g czerwonej porzeczki szczypta soli Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki potrzebne na sernikowy(...)białkową masę z owocami, ponownie umieszczamy ciasto w piekarniku. 8. Pieczemy jeszcze 40-45 min w temp 170 stopni. Pilnujemy, żeby wierzch się za bardzo nie przypiekł. 9. Wyjmujemy, czekamy aż ostygnie, wstawiamy do lodówki. Informacje: Forma: okrągła o średnicy 24 cm Piekarnik: grzałka góra - dół; Czas pieczenia: (całkowity 50-55 min) 10 min 180 stopni spód
Malowane smakiemświeżość . Nie czuć drożdży bo czasami niestety zapach drożdży zabija moją przyjemność z jedzenia . Nadziać można powidłami, konfiturą. Radziłabym jednak użyć dość gęstego nadzienia , zapobiegnie to wyciekaniu podczas pieczenia. Składniki: 500 g mąki 40 g świeżych drożdży 200 ml śmietanki 30 % 2 łyżki śmietany 12 % 3 jajka 2 żółtka 100 g cukru 80 g masła kilka kropel(...)rozwałkować na okrągły placek. Wykroić trójkąty ( tak jak kroi się tort ) . W szerszej stronie trójkąta kładziemy łyżeczkę nadzienia i zwijamy w stronę wierzchołka. Ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Roztrzepanym jajkiem smarujemy każdy rogalik i posypujemy cukrem trzcinowym albo cukrem pudrem. Piec ok. 20 - 25 minut w temp. 180 C aż się zrumienią. Smacznego
Słodkości i nie tylkomocno czekoladowe, to to ciasto szczerze polecam. Ciasto polałam polewą czekoladową, co jeszcze bardziej wzmocniło smak czekoladowego ciasta. Skł adniki: 15 dkg mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dkg cukru 10 dkg czekolady gorzkiej 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki kakao 1 jajko 1/ 2 szklanki wody 1 łyżeczka olejku waniliowego 1 szklanka malin(...)ciągle mieszając do rozpuszczenia wszystkich składników . Następnie odstawiamy do ostudzenia . Do wystudzonej masy czekoladowej dodajemy olejek waniliowy , jajko lekko zmiksować , następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy ok 60 sek. Masę przelewamy do tortownicy 24 cm. śr. Na masę wykładamy gęsto maliny. Piec około 35-40 minut w temp. 170 st. Wychłodzone ciasto polałam
Gorący kąsekoleju 100 ml mleka 220 g sera Capri (serek typu włoskiego, sprzedawany w okrągłych opakowaniach, mało kwaśny) lub sera ricotta 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki ziół do pizzy szczypta pieprzu kajeńskiego szczypta cukru 3 łyżki posiekanej natki pietruszki pół czerwonej papryki 120 g salami w kawałku (bez posypek) mały słoiczek(...)gniazda nasiennego i pokroić w bardzo drobną kostkę. Ser rozgnieść widelcem i wymieszać z mlekiem, olejem, jajkami, solą, cukrem, pieprzem, natką i ziołami. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy serowej, ponownie wymieszać. Dodać pokrojone salami i warzywa i całość jeszcze raz wymieszać. Blachę na muffinki wyłożyć papilotami i równomiernie rozłożyć ciasto. Piec około 25-30 minut
Czerwień i błękitdokładnie wymieszać (najlepiej ręcznie), uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczyć (można ręką, ale można również użyć do tego kubeczka). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175*C ok.30 minut aż się lekko zarumienią. Piekłam jedną blaszkę na termoobiegu, drugą góra-dół i czas był był bardzo zbliżony. Smacznego
Smaczne Zdroweformie o wymiarach 24x24cm. Ciasto jogurtowe ze śliwkami Składniki: 2 jajka 100g cukru 3 łyżeczki cukru wanilinowego 250g jogurtu greckiego 100g masła 220g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 60g wiórków kokosowych 400g śliwek Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - masło roztopić, pozostawić do ostygnięcia - śliwki oczyścić, pozbawić pestek, przekroić na połówki(...)wlać ostudzone masło, ponownie wymieszać - mąkę przesiać z proszkiem i sodą, dodać do masy - wszystkie składniki krótko wymieszać - do masy wsypać 50g wiórków kokosowych, wymieszać - formę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, wyrównać - na wierzchu ciasta ułożyć gęsto obok siebie połówki śliwek skórką do spodu - wierzch ciasta posypać równomiernie pozostawionymi wiórkami kokosowymi - ciasto piec w 180 stopniach
Smakołyki Berenikikakao Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko(...)połączenia składników).Podzielić n połowę, do jednej części dodać kakao i wymieszać.Na zmianę nabierać ciasto łyżką i na zmianę lać na środek formy,aż do wyczerpania obu ciast. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC ok. 40 minut na brązowy kolor (sprawdzić patyczkiem
Moje domowe kucharzenieśrodku. Porcja na 6 dużych babeczek. Polecam! :) Składniki: Ciasto: 225g mrożonego szpinaku 125g cukru 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 150 ml śmietanki kremówki 30 % 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki startej mlecznej czekolady Dodatkowo: coś do dekoracji(...)wierzchu, może to być posypka cukrowa, ziarenka granatu itd. Szpinak rozmrażamy, odciskamy nadmiar wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto ze szpinakiem. Ciasto wkładamy do foremek do 3/4 wysokości i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy i studzimy. Śmietankę miksujemy z serkiem
Czerwona Porzeczkanajbardziej klasycznym zestawieniem mięsa na słodko jest przyrządzenie go z dodatkiem miodu. Dzisiaj propozycja Karola Okrasy na pyszne pieczone podudzia z dodatkiem miodu. Danie klasyczne, proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Czas przygotowania: 5 minut + 20 minut marynowania +40 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: 8 podudzi kurczaka 5-6 łyżeczek miodu 4 łyżeczki sosu sojowego 1 ząbek czosnku(...)Nagrzewamy piekarnik na 160 stopni (termoobieg). Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewam marynatą i obkładamy pozostałą cytryną pokrojoną na kawałki. Umieszczamy w piekarniku na około 40 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami doprawionymi np. rozmarynem. Smacznego
Kolizje Smakówpiekarnik do 180°C (175°C z termoobiegiem). Ciasto obciążamy kładąc na wierzchu i po bokach papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypując suchą fasolę lub groch. Pieczemy przez 13 minut. Zdejmujemy obciążenie. Smarujemy całe ciasto białkiem jajka za pomocą pędzelka (żółtko zostawiamy do masy). Wstawiamy z powrotem do piekarnika na 7 minut (już bez obciążenia). Tak przygotowany(...)ćwiartki. Wylewamy masę na ostudzony spód i kładziemy na wierzchu figi. Posypujemy wierzch ciasta łyżeczką cukru pudru. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (175°C z termoobiegiem). Pieczemy 35 minut, po czym nakrywamy górę ciasta kawałkiem folii aluminiowej i pieczemy kolejne 10-20 minut. Po tym czasie tartę z figami wyjmujemy, całkowicie studzimy i chłodzimy przez co najmniej
Poezja smakuwraz z kamieniem do pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy sos. Zamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze skropionym oliwą i następnie układamy składniki na placku. W rondlu gotujemy pomidory na małym ogniu; przecieramy je przez sitko i dalej gotujemy(...)małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany czosnek, zioła, ocet, sól i pieprz. Na całym placku rozsmarowujemy cienką warstwę sosu pomidorowego. Układamy kawałki mozzarelli, chorizo, jalapeno i karczochy. Pieczemy w 225º C aż brzegi pizzy się zrumienią a ser rozpuści. Na upieczonej pizzy rozrzucamy rukolę. Podajemy z oliwą z oliwek do skropienia
OstryKęswraz z kamieniem do pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy sos. Zamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze skropionym oliwą i następnie układamy składniki na placku. W rondlu gotujemy pomidory na małym ogniu; przecieramy je przez sitko i dalej gotujemy(...)ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany czosnek, zioła, ocet, sól i pieprz. Na całym placku rozsmarowujemy cienką warstwę sosu pomidorowego. Układamy kawałki sera koziego i figi pokrojone w plastry. Pieczemy w 225º C aż brzegi pizzy się zrumienią. Na upieczonej pizzy rozrzucamy rukolę. Podajemy z oliwą z oliwek do skropienia
OstryKęswraz z kamieniem do pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy sos. Zamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze skropionym oliwą i następnie układamy składniki na placku. Umyte grzyby w całości na 3 minuty wrzucamy do garnka z gotującą się wodą. Wyjmujemy(...)placek nakłuwamy widelcem. Rozsypujemy na placku igiełki rozmarynu, plasterki czosnku i skrapiamy całość oliwą. Dodajemy kawałki mozzarelli i grzyby. Ponownie delikatnie skrapiamy całość oliwą i posypujemy delikatnie solą morską. Pieczemy w 225º C aż brzegi pizzy się zrumienią a ser rozpuści. Przed podaniem posypujemy pizzę świeżo mielonym pieprzem
OstryKęs