pieczenia - 22046 przepisów (strona:397/1470)

Ciasto marchewkowe Moniki 343

szklanka oleju 1 szklanka cukru 4 jajka 2 łyżeczki sody, tyle samo cynamonu lub przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Mąkę, cynamon, proszek do pieczenia przesiewamy przez sito Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy do masy składniki sypkie - ucieramy Teraz dolewamy stopniowo olej oraz startą marchew - ucieramy Można dodać bakalie i ostrożnie wymieszać całość Ciasto pieczemy

Proste Potrawy
Ciasto z dynią i jabłkami - pyszne 150

kostkę - u mnie wystarczyło jedno jabłko 1 szklanka cukru 1 i 2/3 szklanki mąki 1 niepełna szklanka oleju  1 i 1/2 łyżeczki sodki i tyle proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki kakao i tyle cynamonu garść rodzynek i 2 garści drobnych czekoladowych kuleczek 3 jajka Przygotowanie: Jajka utarłam z cukrem, dodawałam stopniowo(...)mąkę Do tej masy dodałam dynię i pokrojone jabłko - utarłam ponownie Wlałam olej, dodałam czekoladę, kakao, cynamon, rodzynki - dobrze utarłam  Już na koniec dosypałam sodkę i proszek do pieczenia - ponownie dokładnie utarłam Przelałam masę do okrągłej, wysmarowanej tłuszczem foremki o średnicy 25 cm, piekłam przez 45 min w temp. 180 stopni C, sprawdzać patyczkiem, czy ciasto już się

Proste Potrawy
Ucierane ciasto z jabłakami 118

całe + 2 żółtka  1 szklanka cukru około 5 łyżek gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże jabłka, szczypta soli i cynamonu 1/2 kostki tłuszczu do pieczenia tj. 125 g Przygotowanie : Miękkie masło utrzeć z cukrem i wtedy dopiero dodawać po jednym jajka, żółtku i nadal ucierać Dodawać stopniowo mąkę i śmietanę - ucierać, dodać proszek- wymieszać(...)być gęsta, łyżką masa przekłada się swobodnie  Obrane jabłka pokroić w dość grube plastry, przesypać ewentualnie cynamonem Ciasto rozsmarować na natłuszczonej blaszce, na wierzchu ułożyć pokrojone jabłka Ciasto piekłam w foremce o średnicy 25 cm około 50 min. w temp.180 stopni C. ( można zrobić kruszonkę

Proste Potrawy
Ciasto z jabłkami na walentynki 175

Składniki : 18 dag cukru 2 jajka 100 ml mleka w temp. pokojowej 80 ml oleju 28 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia około 30 dag jabłek pokrojonych w drobną kostkę- ale spokojnie może być 50 dag cynamon, łyżka wiórek kokosowych Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo olej(...)ucieramy Dolewamy mleko, dosypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem - miksujemy Białka ubijamy na pianę i dodajemy ostrożnie do całości - mieszamy Masę przelewamy do foremki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia Na wierzch wykładamy pokrojone jabłka posypane cynamonem Posypałam jeszcze kruszonką do której dodałam wiórek kokosowych Piekłam w temp. 180 stopni C przez 40- 50 min. ( w prodiżu też się

Proste Potrawy
Pasztet z soczewicy i fasoli 172

piekłam przez 50 min. w prodiżu. Jeśli w piekarniku z termoobiegiem w temp. 175 stopni C  Pasztet piekłam w dwóch małych foremkach, dlatego, że nie mam piekarnika z termoobiegiem. Za to prodiż ma od dołu dodatkową podstawkę do pieczenia.  Mój pasztet był smaczny, ale trochę suchy. Myślę, że za mocno odparowałam pieczarki, może trzeba było zostawić trochę

Proste Potrawy
Babka ananasowa 159

Składniki : 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 125 g tłuszczu do pieczenia 100 g wiórek kokosowych  3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia puszka krojonych ananasów, kilka łyżek aronii z nalewki - osączonej- niekoniecznie Przygotowanie : Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, ucierać Ananasy i aronię osączyć Mąki połączyć z proszkiem, ananasy(...)wiórki wymieszać razem i dodawać stopniowo do masy Dołożyć pokrojone ananasy i owoce aronii i wymieszać dokładnie Foremkę z kominem o średnicy 23 cm natłuścić i wyłożyć ciasto, piec w temp. 185 stopni C przez około 50 - 60 min Składniki na polewę czekoladową: 9 dag gorzkiej czekolady- o takiej wadze miałam gorzką czekoladę 3 dag masła Przygotowanie polewy : Masło rozpuścić

Proste Potrawy
Chleb na zakwasie z jogurtem 181

miski wlałam jogurt, zakwas ,wsypałam mąki, sól i siemię lniane z wodą Mieszałam do momentu, aż składniki doskonale się połączyły, uformowałam bochenek posypując go mąką Przełożyłam na papier do pieczenia i włożyłam do naczynia żaroodpornego, pozostawiłam w cieple do wyrośnięcia- przykryłam(...)ściereczką Gdy wyrósł po 10 godz., piekłam przez 60 min. w temp. 230 stopni C, w naczyniu o średnicy  26 cm. Do upieczenia chleba zainspirował mnie przepis znaleziony tu. Następnym razem zarobię chleb tak, by rósł krócej niż 10 godz, bo wydaje mi się, że jednak trochę opadł :( Ale był smaczny. Podczas pieczenie przykryłam go folią aluminiową

Proste Potrawy
Chleb pszenny z mąką razową i pokrzywą 184

jest dość luźna, dlatego chleb będziemy piec we foremkach Ja wyrabiałam wpierw drewnianą łyżką, a potem zwykłym robotem około 5 min. Po tym czasie pozostawiamy ciasto na 30 min. odpoczynku Po tym czasie przekładamy ciasto do wysmarowanych foremek, ( u  mnie 25 x 11 cm, a druga to była foremka od automatu do pieczenia chleba), można zrobić jeden większy(...)formy włożyłam kilka pokrzyw i do tej części ciasta dołożyłam garść świeżej, pokrojonej pokrzywy. Spód posypałam płatkami, a wierzch sezamem Ciasto w foremkach rosło u mnie niecałe 4 godz. Piekłam w temp. 230 stopni C, około 50 min. Ale pewnie każdy piecyk piecze inaczej. Sprawdziłam patyczkiem, tak jak zwykłe ciasto:) Chleby były bardzo smaczne i nie było przy nich dużo

Proste Potrawy
Jabłecznik ze świeżą miętą 246

kaczych i 2 kurze 3 szklanki mąki : 1 szklanka mąki krupczatki, 2 szkl. mąki zwykłej pszennej 250 g tłuszczu do pieczenia sól łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie : Mąkę wysypać na stolnicę, dodać tłuszcz, sól i połączyć składniki jak najszybciej Wsypać proszek i dodawać po jednym żółtku i nadal łączyć składniki siekając je nożem Mokrymi rękoma połączyć masę, ( jeśli(...)czasie rozwałkować część ciasta i ułożyć na spodzie foremki Na ciasto rozsmarować farsz jabłkowy, a potem znów ciasto, u mnie były to rozwałkowane i lekko spłaszczone wałeczki Piekłam przez około 1 godz w prodiżu z podgrzewaczem od dołu, o średnicy 24 cm. Składniki farszu jabłkowego: około 70 dag przesmażonych jabłek ewentualnie kilka łyżek bułki tartej sok z cytryny 3 płaskie

Proste Potrawy
Pavlova z malinami 151

wcześniej przygotowanym papierze do pieczenia obrysowujemy koło o średnicy 23 cm, wykładamy naszą ubite białka i formujmy boki łopatką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 ° C i pieczemy przez 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 ° C i pieczemy przez 30 minut, aż w końcu zmniejszamy temperaturę do 120 ° C i pieczemy jeszcze przez godzinę. Bezę studzimy w zamkniętym

Delicious Titbits
Ciasto Krówka - rewelacja 21423

śmietaną wzmocnioną galaretką cytrynową , musi smakować :) Przepis znalazłam na blogu Danusi - Kuchnia Danusi . Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas pieczenia : 2 x po ok. 30 minut Temp. pieczenia : 190 C Składniki: Ciasto miodowe : 500 g mąki  2 jajka 4 łyżki miodu 100 g masła 16 g cukru wanilinowego 1 łyżeczka sody 1/2 szkl. cukru Masa śmietankowa(...)włoskich 1 puszka masy kajmakowej   Sposób przygotowania: Ciasto miodowe: Na blat wysypać mąkę dodać masło, jajka, miód , oba cukry i sodę. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i piec każdą część z osobna. W piekarniku nagrzanym do 190 C ok. 30 minut. Masa śmietankowa: Cytrynowa galaretkę rozpuścić w 1 szklance gotowanej wody. Poczekać aż galaretka ostygnie. Ubić śmietankę ( musi

Słodkości i nie tylko
Brazylianki z kukurydzą 144

kukurydzianej 0,5  szkl. mąki pszennej 1 puszka  kukurydzy Develey 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 1 łyżka margaryny 80 g wiórków kokosowych 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 2- 3 łyżki mieszanki skórek Gold Pack Kukurydzę osączyć, przelać zimną(...)wodą. Zmiksować przy użyciu blendera. Wlewać po trosze mleka, zmiksować. Wbić jajka, ponownie zmiksować.Dodać przesiane mąki oraz wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać,następnie dodać masło oraz proszek do pieczenia, wymieszać.Dodać mieszankę skórek i znów wymieszać.Ciasto przelać do przygotowanej formy (u mnie foremki na muffinki].Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. [ muffinki krócej].Ostudzić, podawać

Moje domowe kucharzenie
Babka z otrębami i orzechami 129

niej orzechy, co dodaje takiego trochę tortowego posmaku. Gorąco zachęcam do pieczenia. Składniki: pół szklanki mąki pszennej szklanka cukru 6 jaj szklanka otrąb pszennych półtorej łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju łyżka kakao 10-15 dag posiekanych orzechów włoskich cukier waniliowy Białka ubić na pianę dodać cukier i cukier waniliowy, żółtka i dalej ubijać. Następnie dodawać(...)orzechy oraz olej, dobrze wymieszać. Ciasto podzielić na dwie  części, jedną dać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, do drugiej dodać kakao i wyłożyć na jasne ciasto. Piec ok. 35-40 min w temperaturze 200 stopni ( tak podaje oryginalny przepis ale następnym razem zmniejszę temperaturę, gdyż w moim piekarniku trochę się przypaliła). Upieczoną babkę posypać cukrem pudrem

Praktyczna pl
Bułeczki drożdżowe 133

Pyszne bułki z przepisu Katarzyny z blogu Vegarnkowo . Piekłam je dwukrotnie i na pewno będę jeszcze piekła. Polecam. 1 kg mąki pszennej 750 5 dag drożdży 1 szklanka zsiadłego mleka,maślanki lub śmietany około 1.5 szklanki wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki sezamu 1 łyżka czarnuszki 3 łyżki oliwy z oliwek   Z drożdży, cukru, łyżki mąki(...)odrywamy, naciągamy w dłoniach, końce zawijamy pod spód (tak kilkakrotnie). Jeśli ciasto mocno lepi się można  zwilżać dłonie w wodzie. Układamy bułeczki na blasze (ja wyłożyłam papierem do pieczenia) złożeniem pod spód. Odstawiamy do wyrośnięcia.Spryskujemy wodą, ewentualnie posypujemy ziarenkami. Pieczemy w 200 stopniach około 40 minut do uzyskania złotej skórki.  Tym razem użyłam mąki

Praktyczna pl
Pleśniak z jabłkami i rodzynkami. 206

podzielić na trzy części, do jednej dodać kakao. W razie potrzeby, do dwóch pozostałych można dodać trochę mąki. Jedną jasną część rozwałkować i wyłożyć na blaszkę(na papierze do pieczenia). Na ciasto rozłożyć jabłka, które wcześniej należy obrać, zetrzeć na grubej tarce, odcisnąć sok i wymieszać z rodzynkami. Na jabłka zetrzeć ciasto kakaowe. Z białek ubić pianę, dodać cukier(...)jeszcze chwilę ubijać, połączyć z budyniem w proszku, dodać rodzynki i wylać na ciemne ciasto. Na wierzch zetrzeć drugą część jasnego cista. Piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Gorące ciasto oblać polewą Przygotowanie polewy: Wszystkie składniki razem zagotować - doprowadzić do wrzenia powoli, na małym ogniu, cały czas mieszając

Praktyczna pl