pieczenia - 22046 przepisów (strona:391/1470)

Tort na śniadanie poproszę... 151

prawdziwy tort z placuszków dyniowych z dżemem z czarnej porzeczki! Serwuje z prawdziwym kakao! Pięknego dnia! SKŁADNIKI: - 3/4 szklanki puree z pieczonej dyni Hokkaido - 2 jaja ekologiczne - 6 czubatych łyżek mąki - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - miód lub słodzik - cynamon, kardamon - olej rzepakowy do smażenia - dżem Łowicz czarna porzeczka Dynię upiecz w piekarniku (czas pieczenia 35 minut

SMYKWKUCHNI
Muffinki - mini szarlotki 235

oleju 125 ml soku jabłkowego Wykonanie: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.  W jednej misce wymieszać suche składniki, tj.: mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, cukier, sodę i sól. W drugim naczyniu umieścić składniki "mokre": jajko, olej, sok jabłkowy i maślankę. Składniki w obu naczyniach wymieszać i połączyć ze sobą. Na koniec dodać jabłka i wymieszać(...)resztą ciasta. W formie do muffinek ułożyć papilotki i napełniać je do 3/4 wysokości. Piec w rozgrzanym do 180 st.C. piekarniku przez 20-25 minut.  Smacznego

Pasja Smaku
Babeczki marmurkowe. 148

kakao w proszku Przygotowanie: Miękkie masło z cukrem miksujemy na jasny krem. Następnie do masła dodajemy jaja, mleko i jogurt, ponownie miksujemy. Po tym przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i za pomocą szpatułki wszystko dokładnie mieszamy. Potem otrzymaną masę dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej aromat waniliowy, wszystko dokładnie mieszamy. Formę(...)Papilotki napełniamy kolejno masami: jasna masa, ciemna masa itd. Dopóki papilotka będzie napełniona do 3/4 wysokości. Po napełnieniu za pomocą pałeczki robimy różne wykrętasy, aby masy lekko się pomieszały. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku prze 15-17 minut. Po upieczeniu pozostawiamy babeczki w piekarniku jeszcze na 20 minut, aby babeczki się ostudziły. Dekorujemy roztopioną czekoladą, a na górę

Kuchnia Łukasza
Kurczak miodowy z sezamem. 194

cienką warstwą miodu. Następnie, filet posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika pod grill i pieczemy jeszcze ok. 5-8 minut. Do pozostałego miodu dodajemy odrobinę wody i pozostały sezam, dokładnie mieszamy i sos jest gotowy. Kurczaka serwujemy z sosem jako danie główne lub jako pieczeń na kanapki. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Domowe Bagietki. 135

godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Z każdej części na podsypaną mąką stolnicy formujemy walec, przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy do pieczenia i nacinamy ostrym nożem z góry, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Do piekarnika na sam dół wstawiamy brytfankę z wodą. Bagietki pieczemy w piekarniku przez 25 minut

Kuchnia Łukasza
Żeberka Teriyaki. 169

ocet ryżowy, wszystko dokładnie mieszamy. Do żeberek wlewamy sos i odstawiamy na 2 godziny do marynowania się.  Kiedy żeberka się zamarynują, blachę do pieczenia wyścielamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową, przekładamy żeberka i pieczemy w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez ok. 30-35 minut. Następnie 5 minut pod grillem.  Upieczone żeberka serwujemy z domowym

Kuchnia Łukasza
Zapiekanka ziemniaczana. 177

trochę na raz mleko. Gotujemy, aż beszamel zgęstnieje. Pod koniec dodajemy 2 łyżki parmezany, solimy i pieprzymy.  Formę do pieczenia lub żaroodporne naczynie wykładamy papierem do pieczenia i na same dno układamy 1/4 ziemniaków, posypujemy odrobiną soli i zalewamy dwoma chochlami beszamelu. Powtarzamy tą czynność 4 razy. Z góry posypujemy startym parmezanem i pieczemy w rozgrzanym

Kuchnia Łukasza
Muffiny szarlotkowe. 216

szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki jogurtu naturalnego Jabłka prażone Przygotowanie:  Mąkę wraz z masłem rozcieramy na drobne kawałeczki, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i jogurt, zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na 12 równych części i każdą częścią wykładamy formę do muffinów. Do wgłębienia wkładamy 2 łyżeczki jabłek prażonych. Pieczemy w rozgrzanym

Kuchnia Łukasza
2w1. Zupa i wołowina z warzywami w jednym naczyniu. 180

mięso i następnie kolejno warzywa: cebula, marchew, papryczka chilli, cukinie, papryka, pieczarki, pomidory, każdą warstwę solimy i pieprzymy. Zalewamy czterema szklankami wody lub bulionu i pieczemy pod przykryciem 3 GODZINY (40 minut do końca pieczenia można zdjąć przykrycie). W połowie pieczenia należy przewrócić mięso.  Serwujemy mięso i zupę oddzielnie, do zupy polecam dodać śmietany. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Ciasto ,,Karmelowa Pomarańcza". 193

śmietanki 2 małe pomarańcze szczypta soli Ciasto: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 200 g śmietany 1/2 szklanki oleju szklanka płatków owsianych 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z dwóch pomarańcz szczypta soli Przygotowanie:  Na patelnię nie przywierającą wsypujemy cukier i dodajemy 2 łyżeczki wody. Gotujemy, aż karmel ściemnieje i dodajemy ciepła śmietankę, sól i energicznie(...)wtedy karmel nie będzie ,,uciekał". Wstawiamy do lodówki na 20 min.  Jaja, cukier, oliwę, śmietanę, skórkę pomarańczy ubijamy na jasną masę mikserem. Dodajemy płatki, mąkę, sól, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy łyżką, aby powstała gęsta masa bez grudek. Powstałe ciasto wlewamy na zamarłszy karmel i pieczemy w rozgrzany do 180 stopni piekarniku przez

Kuchnia Łukasza
Babka piaskowa z bakaliami. 180

odstawiamy na 30 min.  Miękkie masło z cukrem kręcimy na jasny krem. Dodajemy stopniowo po jednym jajku. Do masy jajeczno-maślanej dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.  Bakalie odsączamy i obtaczamy w mące (oprócz orzechów). Orzechy kroimy w mniejsze kawałeczki i wszystko dodajemy do ciasta, mieszamy za pomocą łyżki. Otrzymane ciasto przekładamy do obtoczonej w maśle(...)mącę formie do baby, i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 40-45 min.  Po upieczeniu studzimy i dekorujemy wedle własnego uznania. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Biszkopt idealny. 286

Biszkopt- jeden z najtrudniejszych wypieków w sztuce kulinarnej. Odkrycie idealnego ciasta na biszkopt zajęło mi ok. 2 lata. Były to przeróżne warianty z dodatkiem masła, z proszkiem do pieczenia,  z różnymi mąkami lecz doszedłem do odkrycia idealnego i bardzo prostego ciasta na biszkopt!  Biszkopt udaje się po prostu idealny! Puszysty, miękki, lekki do pokrojenia i niesamowicie smaczny(...)stopniowo w 3-4 podejścia dodajemy pozostałe ubite białka, cały czas mieszając łyżka (mieszamy powoli, aby ciasto pozostawało puszyste). Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25-27 min (forma o średnicy 26 cm. Dno wyłożone papierem do pieczenia). Po upieczeniu kilkakrotnie rzucamy ciasto z wysokości 30 cm, aby zablokowały się bąbelki powietrza. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Obwarzanki. 388

kruche, pulchniutkie obwarzanki! Udają się takie bo są pieczone w bardzo ciekawy sposób: najpierw należy je lekko ugotować lub inaczej obwarzyć (stąd właśnie i nazwa), a tylko po tym piec. Dodatkowo lubię je podsuszyć w ciepłym miejscy przez ok. dwa dni, wtedy będą bardzo kruche, a takie dla mnie smakują najlepiej.  Lubię obwarzanki niesamowicie, no zresztą wszyscy je uwielbiają(...)długości 30 cm i łączymy po dwa w warkoczyk. Każdy warkocz obwarzamy we wrzącej wodzie z solą przez ok. 30 sek. z każdej strony. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy makiem, solą lub sezamem i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30-35 min (funkcja: termoobieg). Smacznego

Kuchnia Łukasza
Ciasteczka owsiane. 282

Idealne ciasteczka owsiane z nutką cynamonu i migdałami, podczas pieczenia których pyszny zapach będzie się roznosił na całą kuchnię.  Pyszne, smaczne, słodkie, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu takie właśnie powinny być! Zapraszam! Składniki: 100 g masła 2 jaja 70 g brązowego cukru 4 łyżki otrębów pszennych Szklanka mąki owsianej 2 szklanki płatków owsianych 100 g migdałów Łyżeczka(...)cynamon, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki na 30 min.  Otrzymane ciasto dzielimy na 12 mniej więcej równych części. Każdą część spłaszczamy i wykładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35-37 min. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Tort ,,Ptasie mleczko" 336

prostu idealny! Bardzo, bardzo gorąco polecam do wypróbowania (na pewno nie będziecie żałowali)! Składniki: Ciasto: 7 żółtek 0,5 szklanki cukru 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki Pianka: 7 białek 2 łyżki żelatyny szklanka cukru 100 ml wody Polewa: 200 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietanki 12-18 % Przygotowanie:  Przygotowanie(...)tortu zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Żółtka dokładnie miksujemy z cukrem przez ok. 5 min, aby masa znacznie pobielała. Po tym dodajemy roztopione masło i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wszystko dokładnie mieszamy szpatułką. Biszkopt pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 min. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części.  Dla kremu: białka ubijamy

Kuchnia Łukasza