pieczenia - 22046 przepisów (strona:383/1470)

Ciasto kokosowe z kremem budyniowym (bez glutenu, mleka i jajek) 184

soda 1 łyżeczka 1/3 łyżeczki cukier puder 1/2 szklanki Przygotowanie: Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.  Do mleka wlać ocet i olej, wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Wymieszać mikserem. Przełożyć do wysmarowanej (margaryną bezmleczną lub olejem) formy. Piec w temperaturze 180 C, około 25 minut. Składniki kremu: budyń waniliowy bezglutenowy 1 torebka mleko sojowe

głodny alergik
Daktylowe ciasteczka z kleiku ryżowego (bez glutenu, mleka, jajek) 156

trzeba usunąć z nich pestki, wypłukać. Daktyle zalać 1/4 szklanki wrzątku a gdy zmiękną odcedzić z wody i rozdrobnić blenderem. Przestudzić. Kleik ryżowy, cukier, mielony len i proszek do pieczenia wsypać do miski i wymieszać. Dodać margarynę i syrop daktylowy. Wyrobić ciasto. Rozwałkować i wycinać ciasteczka. Szybsza wersja: uformować z ciasta kulki, ułożyć na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem(...)rozgnieść je na płasko. Piec w nagrzanym do temperatury 150 stopni piekarniku do lekkiego przyrumienienia

głodny alergik
Tarta z kremem waniliowym i borówkami (bez glutenu, mleka i jajek) 167

przypadku uczulenia na pyłki lub produkty pszczele) 1/2 szklanki margaryna bezmleczna 1 kostka ocet jabłkowy  1 łyżeczka aromat waniliowy  1/2 łyżeczki Przygotowanie: Wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i karobem (jeśli ktoś woli można zamiast niego dodać kakao), dodać miękką margarynę, miód, aromat i ocet. Wyrobić gładkie ciasto. Wypełnić płaską formę warstwą ciasta grubości około(...)Piec w temperaturze około 220 stopni C do lekkiego przyrumienienia. Składniki kremu: budyń waniliowy bezglutenowy 1 torebka mleko sojowe lub ryżowe 1,5 szklanki margaryna bezmleczna    0,5 kostki Przygotowanie: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, używając o pół szklanki mleka mniej niż w instrukcji - musi być gęsty. Jeśli mamy budyń bez cukru, to oczywiście dosłodzić wg uznania

głodny alergik
Bezglutenowa pizza na pomidorowym cieście - ananas, banan, kurczak 219

dolać wody. Dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego i posiekany tymianek (jeśli nie mamy świeżego może być suszony albo mieszanka typu zioła prowansalskie). Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do foremek silikonowych. Warstwa ciasta powinna mieć grubość około 1 cm.    Nakryć folią i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.  Piekarnik nagrzać(...)piec około 15-20 minut (powinno być jeszcze blade). Na wierzch nałożyć kurczaka z sosem pomidorowym, posypać startą na wiórki mozarellą  lub żółtym serem. Zapiekać jeszcze 5-10 minut. Dla alergika uczulonego na mleko przygotowałam wersję bez serowej posypki - też smakuje wyśmienicie: Zapraszam do zakładki  "Porady i triki" ,  gdzie znajdziecie wskazówki na temat bezglutenowego pieczenia

głodny alergik
Bezglutenowy tort cytrynowo - bananowy (bez glutenu, mleka i jajek) 215

galaretka cytrynowa 1 torebka żelatyna  1 łyżka Przygotowanie: Ciasto: Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.  Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną.  Dodać mleko, aromat.  Wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Gdy składniki połączą się na gładką masę, dodać(...)skórkę z cytryny. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem tortownicy lub płaskiej formy silikonowej. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia).  Po wystudzeniu przekroić na dwie warstwy Pianka: Żelatynę i galaretkę rozpuścić w 2 szklankach gorącego mleka. Banany obrać, rozgnieść widelcem w szklanej  misce, przykryć talerzem i wstawić na 1,5 minuty

głodny alergik
Tort z bitej śmietany i malin na daktylowym cieście (bez glutenu i jajek) 225

odsączyć z wody i zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.  Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną.  Dodać mleko, wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Gdy składniki połączą się na gładką masę, dodać(...)daktylowy i wymieszać. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem tortownicy lub płaskiej formy silikonowej. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia). Jeśli używamy małej tortownicy to po wystudzeniu można przekroić ciasto na dwie warstwy. Krem: Maliny zmiksować z cukrem pudrem na mus . Ubić śmietanę z dodatkiem fix'u, dodać mus malinowy, wymieszać. Warstwę ciasta

głodny alergik
Babeczki daktylowe z karmelową polewą (bez glutenu, mleka) 189

cudownie pachnące cynamonem muffinki z dodatkiem daktyli najlepiej smakują na ciepło, polane krówkową  polewą . Przepyszne :) Składniki: daktyle bez pestek 250 g wrząca woda 1 szklanka proszek do pieczenia bezglutenowy 3 łyżeczki margaryna bezmleczna lub masło mąka bezglutenowa mix uniwersalny 100 g 2 szklanki brązowy cukier 100 g jajka cynamon mielony kakao (lub karob mielony) esencja waniliowa(...)wrzątkiem, odstawić na co najmniej 10 minut, roznieść widelcem. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka - wbijając po jednym i dokładnie mieszając. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem, wymieszać.  Przełożyć masę do foremek. Piec około 30 minut, sprawdzić patyczkiem czy nie są surowe w środku. Polewa karmelowa: mleko sojowe, ryżowe lub inne

głodny alergik
Babeczki kokosowe z borówkami (bez glutenu, mleka i jajek) 316

można użyć  skrobi kukurydzianej (2/3)  z drobno mieloną mąką kukurydzianą (1/3). Przygotowanie: ciasto: Siemię lniane rozmieszać z mlekiem, pozostawić do spęcznienia. Mąkę wymieszać z karobem, proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać masło i kleik z siemienia lnianego. Wyrobić ciasto, po połączeniu składników dosypać wiórki kokosowe i wymieszać. Wykleić warstwą ciasta dno i ścianki foremek do babeczek(...)użyłam małych silikonowych ale tradycyjne metalowe byłyby chyba wygodniejsze. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut (do lekkiego zarumienienia). Ostudzić. krem: Z mleka kokosowego odlać pół szklanki i rozprowadzić w nim skrobię kukurydzianą (zamiast skrobi można użyć budyniu kokosowego lub śmietankowego). Pozostałe mleko zagotować ciągle mieszając, wlać skrobię i aromat waniliowy, zagotować do zgęstnienia. Dobrze mieszać

głodny alergik
Szarlotka z mąki jaglanej pod piankami (bez glutenu, mleka i jajek) 211

Sezon szarlotkowy w pełni, więc proponuję szarlotkę na kruchym jaglanym cieście, zapiekaną pod pierzynką z pianek.  Składniki: mąka jaglana skrobia kukurydziana, ryżowa lub tapioka proszek do pieczenia bezglutenowy siemię lniane mielone mleko sojowe/ryżowe lub woda 1 szklanka 1 szklanka pół łyżeczki 1 łyżka 3 łyżki margaryna bezmleczna 1 kostka 200g cukier puder 1/2 szklanki  cukier waniliowy(...)nagrzanym do około 180 stopni C piekarniku.  Na warstwę ciasta wyłożyć jabłka. Piec dalej przez około 25 minut (do zarumienienia ciasta). Na jabłkach ułożyć pianki, wstawić na chwilę do piekarnika - parę minut wystarczy aby pianki się przyrumieniły. Ciasta z mąki jaglanej wymagają dłuższego pieczenia niż kukurydziane, dobrze wypieczone tracą posmak goryczki

głodny alergik
Tarta z kremem budyniowym i nektarynkami (bez glutenu, mleka i jajek) 253

przepyszne połączenie :) Składniki: Ciasto: 250 g bezglutenowa miks na ciasto kruche lub skrobia i mąka kukurydziana cukier puder 125 g masło lub margaryna bezmleczna 125 g proszek do pieczenia bezglutenowy 1/2 łyżeczki siemię lniane mielone  1 łyżeczka mleko sojowe, ryżowe lub inne 2 łyżki aromat waniliowy kilka kropel Krem budyniowy: budyń waniliowy bezglutenowy 1 torebka mleko sojowe(...)margaryna bezmleczna    0,5 kostki + kilka nektarynek Przygotowanie: Siemię lniane rozmieszać z mlekiem, pozostawić do spęcznienia. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kleik z siemienia. Wyrobić ciasto. Wykleić warstwą ciasta dno i ścianki foremki. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut (do lekkiego zarumienienia). Ostudzić. Budyń

głodny alergik
Ciasto kokosowe 209

jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru (można mniej) 1 szklanka wiórek kokosowych 3/4 szklanki oleju. 1/3 szklanki mleka łyżeczka olejku waniliowego bądź śmietankowego 1  łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczka sody oczyszczonej Sposób przygotowania: Rozdzielamy jajka , białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy aż powstanie puszysty kogel mogel. Wrzucamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kokos, olejek waniliowy i olej z mlekiem. Mieszamy powoli, delikatnie aby jajka nie opadły. Ciasto wlewamy do keksówki. (30x 10 cm) Pieczemy około 60 minut do suchego patyczka

Wypieki Uli
Cynamonowe ciasto 157

oleju najlepiej słonecznikowy lub rzepakowy cukier puder do dekoracji Składniki powinny być w temperaturze pokojowej najlepiej wyciągnąć z lodówki 2-3 h przed przygotowaniem . Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cynamon, migdały - przesiać, odłożyć. Do większej miski wbijamy jajka,dodajemy jogurt, olej i miód. Wszystko mieszamy trzepaczką . Wsypujemy suche składniki i mieszamy do połączenia składników. Formę o średnicy(...)wyłożyć papierem brzegi wysmarować margaryną. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 40 min do "suchego patyczka

Wypieki Uli
Cynamonowiec przekładany kremem z białej czekolady 165

cukru do wypieków  1 szklanka jogurtu naturalnego typu greckiego  150 ml oleju najlepiej słonecznikowy lub rzepakowy  2 duże jajka  50g płynnego miodu Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cynamon, orzechy - przesiać, odłożyć. Do większej miski wbijamy jajka,dodajemy jogurt, olej i miód. Wszystko mieszamy trzepaczką . Wsypujemy suche składniki i mieszamy do połączenia składników.  Formę(...)średnicy 24 cm wyłożyć papierem brzegi wysmarować margaryną. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 40 min do "suchego patyczka". Krem:      ·          0,5 l śmietanki kremówki 30 % ·          2 tabliczki białej czekolady ·          2 fixy

Wypieki Uli
Słodki Książę 345

smakuje jak kawunia, no ale do kawki to tylko ciasteczko więc zapraszam...;) Składniki: Ciasto: 500 gram mąki pszennej u mnie tortowa 200 gram cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka 2 łyżki śmietany 200 gram margaryny 350 gram powideł śliwkowych 1 puszka masy kajmakowej krówkowa Masa jogurtowa: Krem jogurtowy do tortów lub ciast(...)Polewa: tabliczka czekolady 2 łyżki śmietanki Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części Formę ( 20/ 27 cm ) wykładamy papierem do pieczenia i każda z części pieczemy oddzielnie w 180 st az ciasto się zarumieni. Ciasto możemy lekko rozwałkować na papierze a  następnie palcami "rozciągnąć" po blaszce. Masa jogurtowa: krem

NaKońcuJęzyka
Ciasteczka orzechowe ze słonecznikiem i gorzką czekoladą (bez cukru) 208

wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Powinno być miękkie i wilgotne, nawet trochę klejące więc nie należy dosypywać zbyt dużo mąki. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i układać na blaszce zachowując 2-3 centymetrowe odstępy. Z tej porcji wyszło mi mniej więcej 16-18 średniej wielkości(...)ciastek. Piec ok 15 minut aż się lekko zarumienią. POLEWA: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z mlekiem i ksylitolem. Jeśli będzie za gęsta dodać więcej mleka. Tak przygotowaną polewą udekorować o studzone ciasteczka

Ze smakiem i z pasją