pieczenia - 22046 przepisów (strona:385/1470)

Torcik owocowy a'la kopiec kreta 140

SKŁADNIKI: biszkopt: 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 6 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki kakao. poncz: 1/2 szklanki ciepłej wody, sok z połowy cytryny, 3 łyżeczki cukru. krem: 250 g serka mascarpone, 300 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, owoce: kiwi, winogrona, nektarynki. Przepis(...)Mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną i kakao. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka roztrzepujemy widelcem i dodajemy do nich proszek do pieczenia. Do białek dodajemy żółtka i powoli mieszamy. Na koniec dodajemy mąki wraz z kakao i delikatnie mieszamy łopatką. Biszkopt przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut

Aga w kuchni
Muffinki piernikowe 183

płynnego miodu, 1 szklanka mleka, 1/3 szklanki oleju, 1 jajko, 50 g gorzkiej czekolady, śnieżynki cukrowe. Przygotowanie:      W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę korzenną. W drugiej misce mieszamy składniki płynne: miód, mleko, olej oraz jajko. Następnie mokre składniki przelewamy do miski z suchymi składnikami. Ciasto przelewamy do papilotek(...)objętości. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C. Po ostudzeniu polewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy ozdobami

Aga w kuchni
Kruchy placek ze śliwkami 254

spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 20 minut. W tym czasie ze śliwek usuwamy pestki i kroimy je w ćwiartki. Zasypujemy cukrem, by puściły sok. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciemnym i jasnym ciastem, tak by powstały łatki. Trochę też wyklejamy boki blachy. Władamy spód ciasta do piekarnika na 15 minut na 180 stopni. W tym czasie(...)sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i budyń. Na podpieczony spód układamy śliwki, skórkami do dołu i wylewamy pianę. Na tarce ścieramy trzeci kawałek ciasta, który był w zamrażarce. Pieczemy ponownie ok. 30 minut

Aga w kuchni
LEŚNY MECH 326

pieczenia MASA 800 g jogurtu naturalnego 3 galaretki cytrynowe żurawina Szpinak rozmrozić następnie odsączyć z wody Jajka zmiksować z cukrem oraz olejem, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, gdy masa jest już połączona dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Gotowe ciasto przelać do formy, piec około godziny w temperaturze 180C. Upieczone ciasto pozostawić do przestygnięcia. Z ciasta obciąć

RAROSSA
Tort na śniadanie poproszę... 175

prawdziwy tort z placuszków dyniowych z dżemem z czarnej porzeczki! Serwuje z prawdziwym kakao! Pięknego dnia! SKŁADNIKI: - 3/4 szklanki puree z pieczonej dyni Hokkaido - 2 jaja ekologiczne - 6 czubatych łyżek mąki - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - miód lub słodzik - cynamon, kardamon - olej rzepakowy do smażenia - dżem Łowicz czarna porzeczka Dynię upiecz w piekarniku (czas pieczenia 35 minut

SMYKWKUCHNI
Muffinki - mini szarlotki 263

oleju 125 ml soku jabłkowego Wykonanie: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.  W jednej misce wymieszać suche składniki, tj.: mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, cukier, sodę i sól. W drugim naczyniu umieścić składniki "mokre": jajko, olej, sok jabłkowy i maślankę. Składniki w obu naczyniach wymieszać i połączyć ze sobą. Na koniec dodać jabłka i wymieszać(...)resztą ciasta. W formie do muffinek ułożyć papilotki i napełniać je do 3/4 wysokości. Piec w rozgrzanym do 180 st.C. piekarniku przez 20-25 minut.  Smacznego

Pasja Smaku
Babeczki marmurkowe. 178

kakao w proszku Przygotowanie: Miękkie masło z cukrem miksujemy na jasny krem. Następnie do masła dodajemy jaja, mleko i jogurt, ponownie miksujemy. Po tym przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i za pomocą szpatułki wszystko dokładnie mieszamy. Potem otrzymaną masę dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej aromat waniliowy, wszystko dokładnie mieszamy. Formę(...)Papilotki napełniamy kolejno masami: jasna masa, ciemna masa itd. Dopóki papilotka będzie napełniona do 3/4 wysokości. Po napełnieniu za pomocą pałeczki robimy różne wykrętasy, aby masy lekko się pomieszały. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku prze 15-17 minut. Po upieczeniu pozostawiamy babeczki w piekarniku jeszcze na 20 minut, aby babeczki się ostudziły. Dekorujemy roztopioną czekoladą, a na górę

Kuchnia Łukasza
Kurczak miodowy z sezamem. 229

cienką warstwą miodu. Następnie, filet posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika pod grill i pieczemy jeszcze ok. 5-8 minut. Do pozostałego miodu dodajemy odrobinę wody i pozostały sezam, dokładnie mieszamy i sos jest gotowy. Kurczaka serwujemy z sosem jako danie główne lub jako pieczeń na kanapki. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Domowe Bagietki. 168

godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Z każdej części na podsypaną mąką stolnicy formujemy walec, przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy do pieczenia i nacinamy ostrym nożem z góry, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Do piekarnika na sam dół wstawiamy brytfankę z wodą. Bagietki pieczemy w piekarniku przez 25 minut

Kuchnia Łukasza
Żeberka Teriyaki. 197

ocet ryżowy, wszystko dokładnie mieszamy. Do żeberek wlewamy sos i odstawiamy na 2 godziny do marynowania się.  Kiedy żeberka się zamarynują, blachę do pieczenia wyścielamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową, przekładamy żeberka i pieczemy w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez ok. 30-35 minut. Następnie 5 minut pod grillem.  Upieczone żeberka serwujemy z domowym

Kuchnia Łukasza
Zapiekanka ziemniaczana. 206

trochę na raz mleko. Gotujemy, aż beszamel zgęstnieje. Pod koniec dodajemy 2 łyżki parmezany, solimy i pieprzymy.  Formę do pieczenia lub żaroodporne naczynie wykładamy papierem do pieczenia i na same dno układamy 1/4 ziemniaków, posypujemy odrobiną soli i zalewamy dwoma chochlami beszamelu. Powtarzamy tą czynność 4 razy. Z góry posypujemy startym parmezanem i pieczemy w rozgrzanym

Kuchnia Łukasza
Muffiny szarlotkowe. 246

szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki jogurtu naturalnego Jabłka prażone Przygotowanie:  Mąkę wraz z masłem rozcieramy na drobne kawałeczki, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i jogurt, zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na 12 równych części i każdą częścią wykładamy formę do muffinów. Do wgłębienia wkładamy 2 łyżeczki jabłek prażonych. Pieczemy w rozgrzanym

Kuchnia Łukasza
2w1. Zupa i wołowina z warzywami w jednym naczyniu. 208

mięso i następnie kolejno warzywa: cebula, marchew, papryczka chilli, cukinie, papryka, pieczarki, pomidory, każdą warstwę solimy i pieprzymy. Zalewamy czterema szklankami wody lub bulionu i pieczemy pod przykryciem 3 GODZINY (40 minut do końca pieczenia można zdjąć przykrycie). W połowie pieczenia należy przewrócić mięso.  Serwujemy mięso i zupę oddzielnie, do zupy polecam dodać śmietany. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Ciasto ,,Karmelowa Pomarańcza". 213

śmietanki 2 małe pomarańcze szczypta soli Ciasto: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 200 g śmietany 1/2 szklanki oleju szklanka płatków owsianych 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z dwóch pomarańcz szczypta soli Przygotowanie:  Na patelnię nie przywierającą wsypujemy cukier i dodajemy 2 łyżeczki wody. Gotujemy, aż karmel ściemnieje i dodajemy ciepła śmietankę, sól i energicznie(...)wtedy karmel nie będzie ,,uciekał". Wstawiamy do lodówki na 20 min.  Jaja, cukier, oliwę, śmietanę, skórkę pomarańczy ubijamy na jasną masę mikserem. Dodajemy płatki, mąkę, sól, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy łyżką, aby powstała gęsta masa bez grudek. Powstałe ciasto wlewamy na zamarłszy karmel i pieczemy w rozgrzany do 180 stopni piekarniku przez

Kuchnia Łukasza
Babka piaskowa z bakaliami. 210

odstawiamy na 30 min.  Miękkie masło z cukrem kręcimy na jasny krem. Dodajemy stopniowo po jednym jajku. Do masy jajeczno-maślanej dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.  Bakalie odsączamy i obtaczamy w mące (oprócz orzechów). Orzechy kroimy w mniejsze kawałeczki i wszystko dodajemy do ciasta, mieszamy za pomocą łyżki. Otrzymane ciasto przekładamy do obtoczonej w maśle(...)mącę formie do baby, i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 40-45 min.  Po upieczeniu studzimy i dekorujemy wedle własnego uznania. Smacznego

Kuchnia Łukasza