powieszę na choince. Zielone pierniczki choinki Składniki: Ciasto 2 żółtka 120 g cukru 150 g miodu 120 g masła 400 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej Lukier królewski 1 białko 1 szklanka cukru(...)wałkujemy cienko na grubość 2 -3 mm, podsypując lekko mąką. Następnie wykrawamy foremkami różne wzory. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 7 -8 minut. Po tym czasie blachę wyjmujemy, a pierniczki przekładamy na kratkę. Białko ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy do niej cukier puder, cały czas ubijając
Kulinarne przygody Gatityresztki lukru z poprzedniej porcji pierniczków. Świąteczne gwiazdki pierniczki Składniki: 2 żółtka 120 g cukru 150 g miodu 120 g masła 400 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej Dodatkowo Odrobina lukru cukrowe gwiazdki(...)grubość 2 -3 mm, podsypując lekko mąką. Następnie wykrawamy foremkami gwiazdki w różnych rozmiarach. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 7 -8 minut. Po tym czasie blachę wyjmujemy, a pierniczki przekładamy na kratkę. Gdy pierniczki przestygną dekorujemy je gwiazdkami, które przyklejamy na kropelkę
Kulinarne przygody Gatitydoskonały pomysł. Mascarpone doskonale "usztywnia" śmietanę. A dekoracją babeczek zajęło się moje starsze dziecię :). Babeczki marchewkowe z kremem cynamonowym Składniki: Ciasto 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 szklanki drobno startej marchewki 1 1/2 szklanki cukru 1 1/4 szklanki oleju rzepakowego 4 jajka 2 łyżki przyprawy do piernika Krem 4 łyżki serka(...)ciasta delikatnie mieszając. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papilotki do muffinek lub silikonowe foremki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości, ustawiamy je na blaszce do pieczenia Pieczemy około 15-20 minut. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy, babeczki są gotowe. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie będziemy przygotowywać krem. Pamiętajmy, że wszystkie składniki kremu powinny
Kulinarne przygody Gatityskórki pomarańczowej Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło z cukrem ucieramy mikserem, dodajemy jajko i kolejne składniki, cały czas miksując. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta, zwilżonymi rękoma, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na papierze i delikatnie spłaszczamy. Ciasteczka zbyt nie urosną, ale pamiętajmy, żeby zachować(...)pomiędzy nimi odstęp. Ciasteczka pieczemy około 15 minut do lekkiego zbrązowienia, w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem. o upieczeniu przekładamy je na kratkę, gdzie wystygną i stwardnieją. Ciasteczka przechowujemy w szklanym słoiku lub w puszce. insertCookd("9eb9331e43993fc8d6e3855f99dc36be
Kulinarne przygody Gatitygodzinę i 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i parujemy. Na rozgrzanej blaszce układamy bagietki, nacinamy je i pieczemy około 30 minut. We wspólnym pieczeniu udział wzięły: Joanna z bloga Różowa kuchnia Dorota z bloga Moje małe czarowanie Małgorzata z bloga Smaki Alzacji Olimpia(...)bloga Pomysłowe pieczenie Karolina z bloga Kresowa panienka Małgosia z bloga Po prostu Marghe Karolina z bloga Przepisy Karoliny Dobrawka z bloga Bona apetita Justyna z bloga Mama i pomocnicy Gosia z bloga Salt&Pepper&Co Iwona z bloga Ivka w kuchni Monika z bloga
Kulinarne przygody GatityUkładamy na kamieniu i pieczemy 25 minut. Zajrzyjcie też do: Łucji z Fabryki kulinarnych inspiracji Moniki z Matki wariatki Pat z Patison w kuchni Pawła z Marder & Marder Manufacture Dobrawki z Bona apetita Izy ze Smacznej pyzy Darii z Breakfast Justyny z Gotowanie i pieczenie Gabriela z Męskiego(...)wypasu Doroty z Mojego małego czarowania Lidii z FB Olimpii z Pomysłowego pieczenia Eweliny z Przy kubku kawy Joanny z Różowej kuchni Moniki z Pin up cooking looking Małgosi ze Smaków Alzacji Edyty z Przy kuchennym stole Ani z Everyday flavours Karoliny z Kresowej panienki Małgosi z Po prostu Marghe
Kulinarne przygody Gatitypolecam nóż - piłkę. Napoleonka na kruchym cieście Składniki: Na ciasto 300 g mąki pszennej 150 g cukru 150 g masła 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem: 1 budyń waniliowy bez cukru 400 ml mleka 1/2 laski wanilii 2 żółtka 200 g masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka(...)nich wałkujemy na blacie posypanym delikatnie mąką, na prostokąt o grubości 0,5 cm ( mniej więcej 22 x 30 cm). Ciasto przekładamy na blachy wyłożone papierem do pieczenia lub na silikonowe maty i pieczemy około 20 minut, aż ciasto będzie złotawe. Odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie gotujemy budyń, z tym, że nie dodajemy do niego ani masła
Kulinarne przygody Gatityprosty sposób na szybkie słodkie ślimaczki z gotowego ciasta francuskiego. Idealne dla kulinarnych leniuszków lub dla tych co nie mają zbyt dużej wprawy w pieczeniu ciast. Ich przygotowanie nie jest ani pracochłonne ani trudne, nie zajmie też nam dużo czasu. A z talerza znikają tak samo jak się je robi, czyli szybko :-). Słodkie ślimaczki z francuskiego ciasta(...)zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Ciasto malujemy rozkłóconym jajkiem. Następnie ostrym nożem kroimy w plastry o szerokości 2,5 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut. Roladki zdejmujemy z blachy, dopiero gdy lekko przestygną
Kulinarne przygody Gatitywody w temperaturze pokojowej opcjonalnie kulka wielkości orzecha laskowego świeżych drożdży, jeśli zakwas nie jest zbyt mocny Wykonanie: Na 12-18 godzin przed pieczeniem chleba w misce mieszamy składniki I fazy, czyli zaczyn, przykrywamy i odstawiamy. Następnego dnia mieszamy zaczyn ze składnikami II fazy. Ciasta nie trzeba dokładnie wyrabiać(...)wstawić do lodówki na cała noc. Gdy chleb podwoi swoją objętość wstawiamy go do zimnego piekarnika, a temperaturę ustawiamy na 200 stopni. Pieczemy przez 60 minut, a po pierwszych 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Upieczony chleb studzimy na kratce i kroimy 5-6 godzin po upieczeniu
Kulinarne przygody Gatityryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa Domowy majonez w słoiku Pasztet mięsny Pate z drobiowych wątróbek Szynka pieczona w ziołach Drobiowa pieczeń rzymska Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica(...)zakwasie Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Maślane rogaliki z makiem Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny na zakwasie z Vermont Chleb francuski pieczony w garnku Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Chleb młynarza Chleb oliwkowy Na słodko Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Sernik na zimno z białą czekoladą
Kulinarne przygody Gatityśmietanki kremówki 5 łyżek cukru pudru 1 truskawkowa galaretka Dodatkowo: 3/4 szklanki mocnej herbaty truskawka kaszubska na wierzch Wykonanie: Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Boków tortownicy nie natłuszczamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczypta soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier(...)dodajemy po żółtku dalej miksując. Mąki przesiewamy i dodajemy porcjami do masy bardzo delikatnie mieszając. Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy około 20 minut, pamiętając, aby nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Gdy ciasto jest już upieczone i ładnie zrumienione wyjmujemy tortownicę z piekarnika i upuszczamy ją z wysokości 60 cm na blat
Kulinarne przygody GatityDziś na blogu pizza w nieco innej odsłonie, czyli ciasto będzie zrobione z dodatkiem mąki żytniej. Nie mieszałam nigdy mąki pszennej z inną mąką przy pieczeniu pizzy. Zajrzałam do szafki, a tam duży zapas mąki żytniej 720... Czas ją jakoś wykorzystać :-). Natomiast na wierzch postanowiłam wykorzystać szpinak, który jakoś nie znalazł innego zastosowania(...)pomidory pokrojone w paski. Skrapiamy jeszcze delikatnie oliwą, solimy i posypujemy oregano. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Piekarnik z umieszczonym w środku kamieniem do pieczenia pizzy nagrzewamy do 200 stopni. Gdy piekarnik z kamieniem się nagrzeje, pizzę delikatnie zsuwamy z łopatki na rozgrzany kamień i pieczemy 10-12 minut
Kulinarne przygody Gatitysiebie jakąś inspiracje ? Sezon na przetwory Przetwory warzywne Domowa harissa, ostra pasta z chili Suszone grzyby Ajwar Aromatyczne suszone jabka Konfitura z czerwonej cebuli Bakłażany w adżice Pure z pieczonych buraków Suszone pomidory w oliwie z ziołami Salsa chili na zimę Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem Domowa warzywna pasta bulionowa Chutney śliwkowy Konserwowe papryczki chili Sos z pieczonych pomidorów(...)Ketchup -pomidorowo-śliwkowy Pieczona dynia Pieczona papryka Sos pomidorowy do makaronu Pieczone pomidory Zapasy na zimę: mrożona fasolka Przetwory na słodko Konfitura z aronii i śliwek Dżem z borówki amerykańskiej Konfitura wiśniowo-rabarbarowa z kardamonem Konfitura pomarańczowa z imbirem i goździkami Konfitura pomarańczowa z kardamonem Konfitura cytrynowa z cynamonem Konfitura gruszkowo-pomarańczowa Konfitura z jarzębiny z gruszkami Mus śliwkowy Dżem
Kulinarne przygody Gatityjuż pisałam, że uwielbiam ciasto drożdżowe. Uwielbiam je wyrabiać, uwielbiam je piec no i oczywiście uwielbiam je potem jeść. Przygotowuję je na różne sposoby, piekę je z różnymi owocami, z malinami , z jabłkami , z gruszkami i pomarańczą , z borówkami , a także z karmelizowanym rabarbarem , z dynią czy cynamonem , ale na początku(...)środka śliwki wsypujemy szczyptę cynamonu i cukru waniliowego i zawijamy śliwkę w ciasto, formując z niego bułeczkę. Bułeczki układamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60-90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie bułeczki malujemy mlekiem, posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku nagrzanym
Kulinarne przygody Gatitydyniowy w pełni, pora więc wykorzystać po raz kolejny to wdzięczne i smaczne warzywo. Tym razem postanowiłam przygotować dynie w duecie z innym typowo jesiennym warzywem, czyli z grzybami. Pieczona dynia z sosem grzybowo - serowym okazała się być rewelacją ! Na blogu znajdziecie też inne dyniowe propozycje. Na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Placuszki(...)dyniowe na słodko Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni I na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Przyprawa do ciasta dyniowego Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Dynia zapiekana z grzybami Składniki na 4 porcje
Kulinarne przygody Gatity