pieczenia - 22046 przepisów (strona:403/1470)

COMBER 170

ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Następnie dodać startą czekoladę kakao, stopione i ostudzone masło(...)dodać piane z białek i delikatnie połączyć. Formę wysmarować   tłuszczem i oprószyć mąką. Przelać do niej ciasto i piec 40-50 min w nagrzanym piekarniku. Upieczone ciasto zostawić do ostudzenia. Ostudzone ciasto wyjąc z formy i polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej, czekoladą. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
JABŁECZNIK NA ZIMNO 228

pierwszy ale na pewno nie ostatni. Biszkopt z białek: 3 białka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z białek  ubić  sztywną(...)pianę, wszystkie składniki sypkie wymieszać razem i cały czas miksując na . najmniejszych . obrotach . porcjami . dodawać . do . piany. . Gotowe . ciasto . przelać . do . blaszki wyłożonej papierem  do pieczeniapiec około 30 minut nagrzanym piekarniku. Masa Jabłkowa: 2 kg jabłek 4 galaretki cytrynowe 2-3 łyżeczki cynamonu Ponadto 500 ml śmietany

RAROSSA
TORT PRAGA 210

dodać masę z żółtek i delikatnie wymieszać. Do masy delikatnie dodać przesianą mąkę i kakao oraz proszek do pieczenia. Wlać masło i delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać. Piec w temperaturze  180 C  przez około 25 minut. Krem:  Żółtka podgrzać razem z wodą oraz mlekiem skondensowanym, chwile podgotować

RAROSSA
KOKOSANKI 200

białek, białka ubić na sztywno. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe i dokładnie zmiksować. Na końcu(...)dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać. Dłonią nabierać małe porcje ciasta i formować . kulki, . kokosanki . wykładać na, blachę wyłożoną papierem do pieczenia.   Piec ok. 15 minut,  do momentu aż się zarumienią. Wystudzone kokosanki polecam polać polewą czekoladową. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
CIASTO CYTRUSOWE 223

cukrem  na puszystą masę  Masło utrzeć na puch cały czas ucierając dodać masę jajeczną i śmietanę dokładnie zmiksować,       następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia oraz  starte skórki z cytrusów aromat cytrynowy i miksować jeszcze około 3 minuty aby składniki dokładnie się połączyły.Na końcu dodać sztywną    pianę(...)białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Do przygotowanej foremki przelać ciasto piec          około  45 minut w temperaturze 180 C po upieczeniu ciasto wystudzić i polać polewą. Polewa Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody. Do jogurtu dodać cukier, puder oraz parę  kropel aromatu dokładnie wymieszać, połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Tężejącą polewą polać

RAROSSA
CIASTO HERBACIANE 176

żółtka zmiksować z cukrem  na puszystą masę. Masło utrzeć na puch cały czas ucierając dodać masę jajeczną i śmietanę dokładnie zmiksować,  następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i zimny napar z herbaty cały czas  miksować jeszcze około 3 minuty aby składniki dokładnie się połączyły. Na końcu dodać sztywną    pianę z białek(...)delikatnie wymieszać z ciastem. Do przygotowanej foremki przelać ciasto piec  około  45 minut w temperaturze 180 C po upieczeniu ciasto polukrować rrarossa@gmail.com

RAROSSA
TORCIK PIERNIKOWY 162

dokładnie biszkopt z przyprawą korzenną, przełożony bitą śmietaną i suszonymi śliwkami. Składniki (blacha 20x20 cm) Biszkopt 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy korzennej 1 łyżeczka kakao Ponadto 500 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru fix do śmietany 30 dag śliwek suszonych 2 kieliszki alkoholu. Sposób przygotowania: Oddzielić(...)czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min w temperaturze 175-180C Śliwki umyci pokroić na mniejsze części i zalać alkoholem, odstawić na 15 minut, po tym czasie śliwki odsączyć

RAROSSA
SERNIK ZEBRA NA ZIMNO 4517

Delikatny dwu kolorowy sernik na zimno, na puszystym biszkopcie z polewą czekoladową. SKŁADNIKI (tortownica 20 cm) Biszkopt: 2 jajka 2łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Serowa: 500 ml śmietany 36% 0,40 dag białego sera (najlepiej z wiaderka) 5 łyżek cukru pudru cukier waniliowy 2 łyżki kakao 8 łyżeczek żelatyny. Polewa Sposób przygotowania(...)miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 min. Masa Serowa: Żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubici na sztywno z cukrem waniliowym. Biały ser wymieszać

RAROSSA
CIASTO Z RABARBAREM 191

przestygło. Białka ubić na sztywną piane, żółtka utrzeć z cukrem, aromatem waniliowym   na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać przestudzone masło, śmietanę praz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie  składniki miksować około 2-3 minut aż ciasto będzie gładkie, następnie dodać sztywną piane z białek i delikatnie(...)wymieszać. Ciasto przełożyć do formy równo rozprowadzić, na wierzchu układać rabarbar. Piec 50 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C. po upieczeniu posypać cukrem pudrem.     \ rrarossa@gmail.com

RAROSSA
TORCIK TRUSKAWKOWO LIMONKOWY 191

Torcik na zimno obłędnie pachnący truskawkami, przełamany orzeźwiającym smakiem limonek SKŁADNIKI Biszkopt 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa truskawkowa 30 dag truskawek 50 dag serka waniliowego 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Masa limonkowa 150 g białej czekolady 500 g jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru(...)proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać  łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Po upieczeniu biszkopt przeciąć na dwie części MASA TRUSKAWKOWA Żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody odstawić

RAROSSA
ROLADA TRUSKAWKOWA 163

łyżek mąki 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Do dekoracji ; Tabliczka białej czekolady 2-3 truskawki Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Truskawki umyć pokroić w plasterki. Owoce ułożyć gęsto na blaszce (jeden plasterek truskawek  powinien dotykać następny). Żółtka oddzielić od białek, z białek ubici sztywną piane. Do żółtek dodać(...)mąkę oraz proszek dopieczenia i dokładnie zmiksować na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na truskawki, wyrównać tak aby owoce były przykryte ciastem, piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut. Gorące ciasto przełożyć na ściereczkę ostrożnie zdjąć papier uważający aby truskawki nie przykleiły się do papieru, następnie zrolować, pozostawiamy do wystygnięcia. Białą czekoladę

RAROSSA
SZARLOTKA BISZKOPTOWA 211

klasycznej szarlotki na kruchym cieście . SKŁADNIKI forma 24 x 35 cm BISZKOPT: 6 jajek 6 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa  jabłkowa: 1 kg jabłek Cukier (według uznania) 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek bułki tartej Przygotowanie: Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić(...)miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C ok. 25 min. Masa jabłkowa Jabłka obrać zetrzeć na tarce, delikatnie podsmażyć

RAROSSA
Muffinki czekoladowo-migdałowe 135

dokładnie się ze sobą połączy. Dodajemy migdałową papkę i ponownie krótko mieszamy. Foremki (specjalne do muffinek lub blaszane do babeczek) wykładamy papilotkami lub, jak w moim przypadku, papierem do pieczenia, gdyż ostatnio zakupione papilotki okazały się niewypałem (zbyt dużo ciasta do nich przywiera). Do papilotek kładziemy po łyżce ciasta. Na nie kładziemy kawałki gorzkiej czekolady (po jednym na muffinkę(...)zakrywamy je kolejną łyżką ciasta. Ciasto nie powinno wystawać znacznie poza foremkę, bo trzeba pamiętać, że one w piekarniku urosną. Muffinki pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Weganizm infantylny
Ciasto z jabłkami i malinami 161

Przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy korzennej   szczypta soli   Przygotowanie:      Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, tj. mąkę, płatki owsiane, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę korzenną, cukier i sól. Dodajemy do tego olej i wodę. 2 obrane i starte na tarce jabłka gotujemy w rondelku, podlane niewielką ilością wody, dopóki nie zrobi(...)łączymy. Ciasto powinno wyjść dość lepkie. Wykładamy je na małą tortownicę i wciskamy delikatnie w jego wierzch kawałki pokrojonych jabłek i maliny. Na koniec robimy ciapki z kruszonki. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 30-40 minut.  Znalazłam w Realu coś takiego jak długopisy wykonane z materiałów ulegających biodegradacji

Weganizm infantylny
Herbaciane muffiny 172

Składniki: suche: 2 szklanki mąki (użyłam pszennej białej i pszennej pełnoziarnistej w równych proporcjach) 1/3 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego (można dodać więcej, wedle uznania) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli mokre: 3/4 szklanki zaparzonej mocnej, czarnej herbaty 1/3 szklanki oleju dodatkowo: 1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie(...)suche składniki, w drugim natomiast mokre. Po wymieszaniu składniki mokre wlewamy do suchych i jednocześnie je łączymy. Gdy tylko uformuje nam się ciasto, od razu wypełniamy nim foremki do pieczenia. W szklance mieszamy cukier z cynamonem i posypujemy tą mieszaniną wierzch muffinek. Pieczemy ok. 20-30 minut w 180 stopniach

Weganizm infantylny