pieczenia - 22046 przepisów (strona:409/1470)

Pleśniak z wiśniami według przepisu mamy 189

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,  400g wypestkowanych wiśni (mogą być mrożone lub z kompotu),  2 łyżeczki kakao.  Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, żółtka i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto i podzielić je na trzy równe części. Do jednej dodać kakao, zagnieść. Na dno blaszki o wym. 23x33cm wyłożyć ciemne ciasto(...)szklanki cukru,  szczypta soli. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Stopniowo dodawać cukier.  Sztywną pianę rozsmarować na wiśniach. Na wierzchu pokruszyć ostatnią część ciasta. Piec około 50 minut w temp. 180st

Z miłości do słodkości
Mini Apple Pies (Mini jabłeczniki) 192

duże jabłka – papierówki ¼ szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Oba rodzaje mąki mieszamy (ja to zrobiłam jak zwykle hakiem robota) z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, masłem pokrojonym w kostkę i jajkiem, zagniatamy kruche ciasto, które przekładamy do woreczka i wkładamy na ok. 1 godzinę do lodówki. W między czasie przygotowujemy nadzienie: umyte(...)placki i kroimy je na paseczki mniej więcej o długości foremki, z których tworzymy krateczkę. Kratkę z ciasta układamy na foremce i lekko dociskamy po bokach. Mini Apple Pies pieczemy w temp. 180C przez około 25 minut aż będą złociste. Nie musimy smarować foremek tłuszczem, ani obsypywać bułką tartą, gdyż same wyskakują z foremek. Robimy to ostrożnie, gdyż są bardzo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułeczki drożdżowe z borówkami 354

wielką przyjemnością. Zamiast borówek można wykorzystać jagody, a efektem będą klasyczne jagodzianki. Ciasto drożdżowe jest bardzo przyjemne w obsłudze, nie klei się za bardzo, jest elastyczne, a podczas pieczenia nie wyrasta zbyt mocno, dzięki czemu nadzienie borówkowe "nie ucieka" ze środka. Z poniższego przepisu można przygotować 6 bułek. Bułeczki drożdżowe z borówkami Składniki: ciasto 250g mąki pszennej 15g drożdży(...)ułożyć sporą ilość nadzienia, skleić brzegi placuszków, następnie w dłoniach lub na blacie uformować podłużne bułeczki (łączenie ma się znajdować na spodzie) - gotowe bułeczki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, pozostawić pod przykryciem na 20 minut do napuszenia - jajko rozmieszać z mlekiem, pędzelkiem posmarować wierzch bułeczek - bułki piec w 180-190 stopniach przez około 20-25 minut - gotowe

Smakołyki Bereniki
TORT SACHERA 142

pieczenia dokładnie wymieszać. Do tak powstałej masy dodać sztywną pianę z białek i wymieszać delikatnie ale już nie mikserem a łyżką. Cisto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia piec w nagrzanym piekarniku około 45 minut Po upieczeniu ciasto przestudzić, następnie przeciąć na dwa placki. Spód ciasta posmarować podgrzaną konfiturą i przykryć wierzchnim plackiem. Przygotować polewę. Wodę zagotować

RAROSSA
COMBER 138

ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Następnie dodać startą czekoladę kakao, stopione i ostudzone masło(...)dodać piane z białek i delikatnie połączyć. Formę wysmarować   tłuszczem i oprószyć mąką. Przelać do niej ciasto i piec 40-50 min w nagrzanym piekarniku. Upieczone ciasto zostawić do ostudzenia. Ostudzone ciasto wyjąc z formy i polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej, czekoladą. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
JABŁECZNIK NA ZIMNO 201

pierwszy ale na pewno nie ostatni. Biszkopt z białek: 3 białka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z białek  ubić  sztywną(...)pianę, wszystkie składniki sypkie wymieszać razem i cały czas miksując na . najmniejszych . obrotach . porcjami . dodawać . do . piany. . Gotowe . ciasto . przelać . do . blaszki wyłożonej papierem  do pieczeniapiec około 30 minut nagrzanym piekarniku. Masa Jabłkowa: 2 kg jabłek 4 galaretki cytrynowe 2-3 łyżeczki cynamonu Ponadto 500 ml śmietany

RAROSSA
TORT PRAGA 182

dodać masę z żółtek i delikatnie wymieszać. Do masy delikatnie dodać przesianą mąkę i kakao oraz proszek do pieczenia. Wlać masło i delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać. Piec w temperaturze  180 C  przez około 25 minut. Krem:  Żółtka podgrzać razem z wodą oraz mlekiem skondensowanym, chwile podgotować

RAROSSA
KOKOSANKI 178

białek, białka ubić na sztywno. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe i dokładnie zmiksować. Na końcu(...)dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać. Dłonią nabierać małe porcje ciasta i formować . kulki, . kokosanki . wykładać na, blachę wyłożoną papierem do pieczenia.   Piec ok. 15 minut,  do momentu aż się zarumienią. Wystudzone kokosanki polecam polać polewą czekoladową. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
CIASTO CYTRUSOWE 193

cukrem  na puszystą masę  Masło utrzeć na puch cały czas ucierając dodać masę jajeczną i śmietanę dokładnie zmiksować,       następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia oraz  starte skórki z cytrusów aromat cytrynowy i miksować jeszcze około 3 minuty aby składniki dokładnie się połączyły.Na końcu dodać sztywną    pianę(...)białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Do przygotowanej foremki przelać ciasto piec          około  45 minut w temperaturze 180 C po upieczeniu ciasto wystudzić i polać polewą. Polewa Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody. Do jogurtu dodać cukier, puder oraz parę  kropel aromatu dokładnie wymieszać, połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Tężejącą polewą polać

RAROSSA
CIASTO HERBACIANE 154

żółtka zmiksować z cukrem  na puszystą masę. Masło utrzeć na puch cały czas ucierając dodać masę jajeczną i śmietanę dokładnie zmiksować,  następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i zimny napar z herbaty cały czas  miksować jeszcze około 3 minuty aby składniki dokładnie się połączyły. Na końcu dodać sztywną    pianę z białek(...)delikatnie wymieszać z ciastem. Do przygotowanej foremki przelać ciasto piec  około  45 minut w temperaturze 180 C po upieczeniu ciasto polukrować rrarossa@gmail.com

RAROSSA
TORCIK PIERNIKOWY 128

dokładnie biszkopt z przyprawą korzenną, przełożony bitą śmietaną i suszonymi śliwkami. Składniki (blacha 20x20 cm) Biszkopt 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy korzennej 1 łyżeczka kakao Ponadto 500 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru fix do śmietany 30 dag śliwek suszonych 2 kieliszki alkoholu. Sposób przygotowania: Oddzielić(...)czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min w temperaturze 175-180C Śliwki umyci pokroić na mniejsze części i zalać alkoholem, odstawić na 15 minut, po tym czasie śliwki odsączyć

RAROSSA
SERNIK ZEBRA NA ZIMNO 4482

Delikatny dwu kolorowy sernik na zimno, na puszystym biszkopcie z polewą czekoladową. SKŁADNIKI (tortownica 20 cm) Biszkopt: 2 jajka 2łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Serowa: 500 ml śmietany 36% 0,40 dag białego sera (najlepiej z wiaderka) 5 łyżek cukru pudru cukier waniliowy 2 łyżki kakao 8 łyżeczek żelatyny. Polewa Sposób przygotowania(...)miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 min. Masa Serowa: Żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubici na sztywno z cukrem waniliowym. Biały ser wymieszać

RAROSSA
CIASTO Z RABARBAREM 165

przestygło. Białka ubić na sztywną piane, żółtka utrzeć z cukrem, aromatem waniliowym   na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać przestudzone masło, śmietanę praz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie  składniki miksować około 2-3 minut aż ciasto będzie gładkie, następnie dodać sztywną piane z białek i delikatnie(...)wymieszać. Ciasto przełożyć do formy równo rozprowadzić, na wierzchu układać rabarbar. Piec 50 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C. po upieczeniu posypać cukrem pudrem.     \ rrarossa@gmail.com

RAROSSA
TORCIK TRUSKAWKOWO LIMONKOWY 162

Torcik na zimno obłędnie pachnący truskawkami, przełamany orzeźwiającym smakiem limonek SKŁADNIKI Biszkopt 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa truskawkowa 30 dag truskawek 50 dag serka waniliowego 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Masa limonkowa 150 g białej czekolady 500 g jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru(...)proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać  łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Po upieczeniu biszkopt przeciąć na dwie części MASA TRUSKAWKOWA Żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody odstawić

RAROSSA
ROLADA TRUSKAWKOWA 136

łyżek mąki 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Do dekoracji ; Tabliczka białej czekolady 2-3 truskawki Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Truskawki umyć pokroić w plasterki. Owoce ułożyć gęsto na blaszce (jeden plasterek truskawek  powinien dotykać następny). Żółtka oddzielić od białek, z białek ubici sztywną piane. Do żółtek dodać(...)mąkę oraz proszek dopieczenia i dokładnie zmiksować na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na truskawki, wyrównać tak aby owoce były przykryte ciastem, piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut. Gorące ciasto przełożyć na ściereczkę ostrożnie zdjąć papier uważający aby truskawki nie przykleiły się do papieru, następnie zrolować, pozostawiamy do wystygnięcia. Białą czekoladę

RAROSSA