pieczenia - 22046 przepisów (strona:407/1470)

Dietetyczne muffiny z dynią 136

Składniki: 2 szklanki startej dyni  2 jaja 3 łyżki miodu  szklanka mąki garść siemienia lnianego garść płatków owsianych łyżeczka cynamonu  szczypta gałki muszkatołowej łyżeczka proszku do pieczenia(...)szklanki oleju szczypta soli Zaczynam od ubicia białek ze szczyptą soli. Starty miąższ dyni mieszam z miodem, mąką, żółtkami, przyprawami, olejem, płatkami owsianymi i siemieniem lnianym oraz proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszam ze sobą składniki, następnie stopniowo i powoli dodaję pianę z białek. Masę przekładamy do foremek na muffiny, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut

Mango Papaja
Ciasto cappucino 667

masła 3,5 łyżeczki żelatyny 1 opakowanie biszkoptów (użyłam 1,5) 1 szklanka mocnej kawy 1 kieliszek wódki (użyłam ekstraktu waniliowego) kakao Wykonanie: Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Białka ubić na sztywno.   Kiedy są już niemal gotowe dodawać cukier. Następnie dodawać po 1 żółtku cały czasu ubijając.  Na koniec przesiać(...)mąki (plus ewentualnie proszek) i delikatnie wymieszać.  Przełożyć do przygotowanej blachy i piec przez około 20 - 25 minut.  Biszkopt wyjąć i ostudzić. Kiedy biszkopt jest już zimny zaczynamy przygotowywać krem. Mleko w proszku przełożyć do grubego worka foliowego, zamknąć i rozwałkować tak, aby pozbyć się większych grudek. W garnku zagotować niewielką ilość wody.  Na wierzchu postawić szklaną

Sto kolorów kuchni
Walenty na boczku czyli cebularze na Dzień Zakochanych 139

Odcinam od góry kształt litery v,  resztę delikatnie koryguję palcami. Układam na folii do pieczenia i znów ciasto nakrywam i zostawiam do podrośnięcia na minimum pół godziny. Pieczenie: nastawiam piekarnik na 200 stopni. Zanim się nagrzeje uciskam palcami środek każdego serca i nakladam nadzienie. Brzegi smaruję rozmieszanym jajkiem. Wkladam cebularze do pieca na 25 minut

prawdziwe jedzenie
Rybki z ciasta drożdżowego 178

Formowanie: wyrośnięte ciasto roplaszczam ręką i wałkuję. Foremką w kształcie rybki wykrawam ciastka. Układam na folii do pieczenia i znów ciasto nakrywam i zostawiam do podrośnięcia na kwadrans. Pieczenie: nastawiam piekarnik na 200 stopni. Ciastka smaruję rozmieszanym jajkiem. Wkładam je do pieca na 15 minut

prawdziwe jedzenie
Focaccia z brokułami i papryką 144

Odcinam od góry kształt litery v, delikatnie koryguję palcami kształt serca. Układam na folii do pieczenia i znów ciasto nakrywam i zostawiam do podrośnięcia na minimum pół godziny. Pieczenie: nastawiam piekarnik na 200 stopni. Zanim się nagrzeje uciskam palcami środek każdego serca i nakladam nadzienie. Brzegi smaruję rozmieszanym jajkiem. Wkładam do pieca na 25 minut. Polecam też ciasto

prawdziwe jedzenie
Pączusie w polewie czekoladowej 174

Najzdrowsza wersja pączków jaką znam. Te pączki są małe, pieczone prawie bez tłuszczu i polane wartościowym kakao :-) Składniki : 600 g mąki (typ 480 -650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka 5 żółtek 1 jajko 60 g cukru łyżka wódki sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek powidła lub dowolny dżem olej lub smalec cukier puder(...)ciasta odrywamy po kawałeczku i formujemy małe kulki, ok.50 sztuk o średnicy 2 cm. Kulki układamy na posypanej mąką stolnicy, znów nakrywamy ściereczką do podrośnięcia ok. 20 minut. Pieczenie: Na folię lub papier do pieczenia polewamy trochę oleju i układamy kulki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś 15-20 minut. Czas zależy od wielkości kulek

prawdziwe jedzenie
Bułeczki łososiowe 178

łososia i natkę w ciasto i zalepiam brzegi ciasta. Układam na folii do pieczenia posmarowanej olejem i znów ciasto nakrywam i zostawiam do podrośnięcia na minimum pół godziny. Pieczenie: nastawiam piekarnik na 200 stopni. Bułki smaruję rozmieszanym jajkiem. Wkładam do pieca na 25 minut. Bułeczki najlepiej smakują na ciepło podane z warzywami lub po prostu polane ketchupem

prawdziwe jedzenie
Tort z patelni 144

ciasto na skarmelizowane jabłuszko na patelni. Nakładamy szczelnie pokrywkę i trzymamy ciasto na małym ogniu 15 minut. Nie zdejmujemy pokrywki tak samo jak nie otwiera się piekarnika w trakcie pieczenia. Zakręcamy ogień i czekamy kolejny kwadrans. Po tym czasie przewracamy ciasto na drugą stronę. Używamy do tego szerokiej szpachelki lub dużego talerza. Wstawiamy patelnię na mały ogień na maksymalnie(...)czyli np. po 6 łyżek. Użyłam takiej polewy w przepisie na inny tort . Kiedy ciasto ostygnie należy je przeciąć na dwa blaty. Jeśli tort ma być wysoki piekę dwa ciasta (na 4 blaty). Na pierwszym blacie rozsmarowuję masę owocową, na to nakładam masę z serka i nakrywam drugim blatem. Czynność powtarzam a na ostatni blat nakładam tylko polewę czekoladową

prawdziwe jedzenie
PLACEK DROŻDŻOWY Z MALINAMI I KRUSZONKĄ. 215

wykładam  ciasto, które ponownie przed wyłożeniem zagniatam, rozprowadzam je po blaszce, za pomocą rąk pokrytych mąką. Maliny układam na powierzchni ciasta. Przykrywam kruszonką dość dokładnie i wkładam do pieca. Piekę minimum godzinę, aż kruszonka ładnie zbrązowieje, a ciasto wyraźnie urośnie.Studzę najpierw kwadrans w piekarniku,  a później już poza nim. Można też zrobić lukier bądź przed włożeniem(...)pieca posypać kruszonkę grubym cukrem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Migdałowo-kakaowa babka 175

Składniki:  3 szklanki mąki tortowej  1 szklanka mleka  1 szklanka cukru  1/2 szklanki oleju rzepakowego  opakowanie cukru waniliowego  3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  3 jajka  3 łyżki kakao(...)kilka kropel aromatu migdałowego  masło do wysmarowania formy  Przygotowanie:  Jajka ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko, na końcu olej. Blachę smarujemy masłem, do której wlewamy 3/4 ciasta, 1/4 pozostałą z misce mieszamy z kakao, wlewamy do formy, mieszamy widelcem.  Pieczemy przez 45 minut

Moja smaczna kuchnia
Rolada Szpinakowa z Łososiem i Serkiem z Chrzanem 2101

wymiarach 30x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wyrównałam i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekłam około 20 minut. Po tym czasie wyłożyłam ciasto na lnianą ściereczkę, szybko, ale delikatnie ściągnęłam papier do pieczenia i ciasto szpinakowe zwinęłam w ściereczkę w kształt rolady (długość rolady 30 cm). Odstawiałam do wystudzenia. W czasie, w którym rolada

Blondynka Gotuje
Domowe pieczywo. Bułeczki pszenne razowe na śmietanie, z serem peccorino 179

Dawno nie piekłam bułeczek i chyba stęskniłam się za zapachem świeżego pieczywa jaki unosi się w domu podczas pieczenia. Dzisiejsze bułeczki przygotowałam na śmietanie bo kiedy już naszykowałam mąkę to zauważyłam, że nie mam mleka . W sumie - śmietana to takie gęste i bardziej tłuste mleko więc po co lecieć do sklepu ? Wykorzystałam co było a bułeczki wyszły bardzo delikatne(...)peccorino nadał im ciekawego posmaku. Kiedyś już wykorzystałam ser w pieczywie przy okazji pieczenia Bułeczek z parmezanem i cebulką , które też były bardzo smaczne. Zobacz koniecznie Grahamki na twarożku ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kruche babeczki z owocami 195

łyżeczka cukru pudru 2 łyżki cytryny gorzka czekolada maliny do dekoracji jagody do dekoracji Przygotowanie: W misie robota mieszamy sypkie produkty: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodajemy margarynę pokrojoną w małe kostki, jajko i zagniatamy ciasto hakiem robota. Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut. W między czasie smarujemy foremki margaryną(...)obsypujemy delikatnie w środku mąką. Po wyjęciu z lodówki ciasto cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremki. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 200 stopni lub 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok 15 minut, babeczki powinny być jasne. Wyciągamy foremki z piekarnika, gdy przestygną wyciągamy babeczki z foremek. Śmietanę 36 % ubijamy z 1 łyżeczką cukru pudru i sokiem z cytryny, śmietana

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bezowy torcik migdałowy 180

Składniki na blaty bezowe (4 szt.) 4 białka 1 szklanki drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka zmielonych migdałów płatki migdałów Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Rysujemy cztery koła o średnicy 18 cm. W misie miksera ubijamy na sztywno białka, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, jednocześnie cały czas je ubijając. Dodajemy 1 łyżkę mąki(...)dalej . Wsypujemy do masy zmielone migdały i mieszamy całość delikatnie silikonową łyżką. Masę przekładamy na obrysowane koła, zostawiamy między nimi małą przerwę gdyż lekko podrosną. Posypujemy blaty płatkami migdałów. Pieczemy z termoobiegiem przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 150ºC. Wyjmujemy blaty z piekarnika, studzimy. Krem migdałowy: 300 ml śmietany kremówki 30% 250 g serka mascarpone 1/3 szklanki cukru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jabłecznik z migdałami 263

szklanką cukru na puszystą masę, wlewamy rozpuszczoną, przestudzoną margarynę . Powoli dosypujemy mąkę. Następnie dodajemy mleko w takiej ilości aby ciasto miało konsystencje gęstej śmietany. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i szybko mieszamy. Przekładamy 3/4 ciasta do tortownicy, na ciasto wykładamy mus jabłkowy i przykrywamy resztą ciasta, obsypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni(...)termoobiegiem i pieczemy 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy, możemy posypać cukrem pudrem. Polecam:) The post Jabłecznik z migdałami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię