www.ilovebake.pl Składniki : 1/2 szklanki cukru 5 łyżek miękkiego masła 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej 1/2 szklanki mleka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kakao(...)Przygotowanie : Miękkie masło ubić w mikserze na puszystą masę, w trakcie dodawać cukier Wbić jajko i ponownie zmiksować na jednolitą masę Dodać przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia W następnej kolejności dodawać ciągle miksując : sól, cynamon oraz kakao Wlać mleko - ubijając wszystko doskonale Papilotki włożyć do blaszanej foremki i wlać ciasto do 3/4 wysokości Piec w piekarniku
Proste Potrawynaczynia- według wcześniejszych wskazówek- ale ja jajka wbijam do tego samego naczynia -i kolejno mieszam dokładnie tak długo, by każde jajko zostało "wrobione "w masę Dodaję proszek do pieczenia i jeszcze raz mieszam Na blachę posypaną cienko mąką, kładziemy kulki takiej wielkości by po wyrośnięciu miały wielkość ptysiów kupowanych w cukierniach (ciasto rośnie sporo , dlatego(...)kładziemy ciasta blisko siebie) Piec na złoty kolor w temp.250 - 270 stopni C Jeśli po przekrojeniu są mokre w środku należy jeszcze je dopiec , a raczej wysuszyć , ale już w niższej temperaturze. Po wystygnięciu, przekrojone napełniamy najprościej ubitą śmietaną, jeśli upieczemy ptysiów na zapas to można przechowywać je w zamrażalniku na później , ale trzeba wcześniej je przekroić.Muszą koniecznie
Proste Potrawycukrem Dodać stopniowo maślankę i ucierać W następnej kolejności dodawać olej ( konsystencja ciasta jest wtedy rzadka, ale tak ma być) - ucierać Teraz dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia Po dokładnym połączeniu składników wylewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem foremki Na wierzch kładziemy owoce, u mnie śliwki - ale mogą to być również pokrojone jabłka, gruszki- posypać kruszonką (po upieczeniu gdzieś(...)uciekła:) Ciasto upiekłam w prodiżu, urosło dość wysokie Jeśli w piekarniku to pieczemy w temp. 170-180 stopni C, przez min.30-40 min (sprawdzić patyczkiem
Proste Potrawyszklanka oleju 1 szklanka cukru 4 jajka 2 łyżeczki sody, tyle samo cynamonu lub przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Mąkę, cynamon, proszek do pieczenia przesiewamy przez sito Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy do masy składniki sypkie - ucieramy Teraz dolewamy stopniowo olej oraz startą marchew - ucieramy Można dodać bakalie i ostrożnie wymieszać całość Ciasto pieczemy
Proste Potrawykostkę - u mnie wystarczyło jedno jabłko 1 szklanka cukru 1 i 2/3 szklanki mąki 1 niepełna szklanka oleju 1 i 1/2 łyżeczki sodki i tyle proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki kakao i tyle cynamonu garść rodzynek i 2 garści drobnych czekoladowych kuleczek 3 jajka Przygotowanie: Jajka utarłam z cukrem, dodawałam stopniowo(...)mąkę Do tej masy dodałam dynię i pokrojone jabłko - utarłam ponownie Wlałam olej, dodałam czekoladę, kakao, cynamon, rodzynki - dobrze utarłam Już na koniec dosypałam sodkę i proszek do pieczenia - ponownie dokładnie utarłam Przelałam masę do okrągłej, wysmarowanej tłuszczem foremki o średnicy 25 cm, piekłam przez 45 min w temp. 180 stopni C, sprawdzać patyczkiem, czy ciasto już się
Proste Potrawycałe + 2 żółtka 1 szklanka cukru około 5 łyżek gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże jabłka, szczypta soli i cynamonu 1/2 kostki tłuszczu do pieczenia tj. 125 g Przygotowanie : Miękkie masło utrzeć z cukrem i wtedy dopiero dodawać po jednym jajka, żółtku i nadal ucierać Dodawać stopniowo mąkę i śmietanę - ucierać, dodać proszek- wymieszać(...)być gęsta, łyżką masa przekłada się swobodnie Obrane jabłka pokroić w dość grube plastry, przesypać ewentualnie cynamonem Ciasto rozsmarować na natłuszczonej blaszce, na wierzchu ułożyć pokrojone jabłka Ciasto piekłam w foremce o średnicy 25 cm około 50 min. w temp.180 stopni C. ( można zrobić kruszonkę
Proste PotrawySkładniki : 18 dag cukru 2 jajka 100 ml mleka w temp. pokojowej 80 ml oleju 28 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia około 30 dag jabłek pokrojonych w drobną kostkę- ale spokojnie może być 50 dag cynamon, łyżka wiórek kokosowych Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo olej(...)ucieramy Dolewamy mleko, dosypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem - miksujemy Białka ubijamy na pianę i dodajemy ostrożnie do całości - mieszamy Masę przelewamy do foremki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia Na wierzch wykładamy pokrojone jabłka posypane cynamonem Posypałam jeszcze kruszonką do której dodałam wiórek kokosowych Piekłam w temp. 180 stopni C przez 40- 50 min. ( w prodiżu też się
Proste Potrawypiekłam przez 50 min. w prodiżu. Jeśli w piekarniku z termoobiegiem w temp. 175 stopni C Pasztet piekłam w dwóch małych foremkach, dlatego, że nie mam piekarnika z termoobiegiem. Za to prodiż ma od dołu dodatkową podstawkę do pieczenia. Mój pasztet był smaczny, ale trochę suchy. Myślę, że za mocno odparowałam pieczarki, może trzeba było zostawić trochę
Proste PotrawySkładniki : 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 125 g tłuszczu do pieczenia 100 g wiórek kokosowych 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia puszka krojonych ananasów, kilka łyżek aronii z nalewki - osączonej- niekoniecznie Przygotowanie : Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, ucierać Ananasy i aronię osączyć Mąki połączyć z proszkiem, ananasy(...)wiórki wymieszać razem i dodawać stopniowo do masy Dołożyć pokrojone ananasy i owoce aronii i wymieszać dokładnie Foremkę z kominem o średnicy 23 cm natłuścić i wyłożyć ciasto, piec w temp. 185 stopni C przez około 50 - 60 min Składniki na polewę czekoladową: 9 dag gorzkiej czekolady- o takiej wadze miałam gorzką czekoladę 3 dag masła Przygotowanie polewy : Masło rozpuścić
Proste Potrawymiski wlałam jogurt, zakwas ,wsypałam mąki, sól i siemię lniane z wodą Mieszałam do momentu, aż składniki doskonale się połączyły, uformowałam bochenek posypując go mąką Przełożyłam na papier do pieczenia i włożyłam do naczynia żaroodpornego, pozostawiłam w cieple do wyrośnięcia- przykryłam(...)ściereczką Gdy wyrósł po 10 godz., piekłam przez 60 min. w temp. 230 stopni C, w naczyniu o średnicy 26 cm. Do upieczenia chleba zainspirował mnie przepis znaleziony tu. Następnym razem zarobię chleb tak, by rósł krócej niż 10 godz, bo wydaje mi się, że jednak trochę opadł :( Ale był smaczny. Podczas pieczenie przykryłam go folią aluminiową
Proste Potrawyjest dość luźna, dlatego chleb będziemy piec we foremkach Ja wyrabiałam wpierw drewnianą łyżką, a potem zwykłym robotem około 5 min. Po tym czasie pozostawiamy ciasto na 30 min. odpoczynku Po tym czasie przekładamy ciasto do wysmarowanych foremek, ( u mnie 25 x 11 cm, a druga to była foremka od automatu do pieczenia chleba), można zrobić jeden większy(...)formy włożyłam kilka pokrzyw i do tej części ciasta dołożyłam garść świeżej, pokrojonej pokrzywy. Spód posypałam płatkami, a wierzch sezamem Ciasto w foremkach rosło u mnie niecałe 4 godz. Piekłam w temp. 230 stopni C, około 50 min. Ale pewnie każdy piecyk piecze inaczej. Sprawdziłam patyczkiem, tak jak zwykłe ciasto:) Chleby były bardzo smaczne i nie było przy nich dużo
Proste Potrawykaczych i 2 kurze 3 szklanki mąki : 1 szklanka mąki krupczatki, 2 szkl. mąki zwykłej pszennej 250 g tłuszczu do pieczenia sól łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie : Mąkę wysypać na stolnicę, dodać tłuszcz, sól i połączyć składniki jak najszybciej Wsypać proszek i dodawać po jednym żółtku i nadal łączyć składniki siekając je nożem Mokrymi rękoma połączyć masę, ( jeśli(...)czasie rozwałkować część ciasta i ułożyć na spodzie foremki Na ciasto rozsmarować farsz jabłkowy, a potem znów ciasto, u mnie były to rozwałkowane i lekko spłaszczone wałeczki Piekłam przez około 1 godz w prodiżu z podgrzewaczem od dołu, o średnicy 24 cm. Składniki farszu jabłkowego: około 70 dag przesmażonych jabłek ewentualnie kilka łyżek bułki tartej sok z cytryny 3 płaskie
Proste Potrawywcześniej przygotowanym papierze do pieczenia obrysowujemy koło o średnicy 23 cm, wykładamy naszą ubite białka i formujmy boki łopatką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 ° C i pieczemy przez 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 ° C i pieczemy przez 30 minut, aż w końcu zmniejszamy temperaturę do 120 ° C i pieczemy jeszcze przez godzinę. Bezę studzimy w zamkniętym
Delicious Titbitsśmietaną wzmocnioną galaretką cytrynową , musi smakować :) Przepis znalazłam na blogu Danusi - Kuchnia Danusi . Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas pieczenia : 2 x po ok. 30 minut Temp. pieczenia : 190 C Składniki: Ciasto miodowe : 500 g mąki 2 jajka 4 łyżki miodu 100 g masła 16 g cukru wanilinowego 1 łyżeczka sody 1/2 szkl. cukru Masa śmietankowa(...)włoskich 1 puszka masy kajmakowej Sposób przygotowania: Ciasto miodowe: Na blat wysypać mąkę dodać masło, jajka, miód , oba cukry i sodę. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i piec każdą część z osobna. W piekarniku nagrzanym do 190 C ok. 30 minut. Masa śmietankowa: Cytrynowa galaretkę rozpuścić w 1 szklance gotowanej wody. Poczekać aż galaretka ostygnie. Ubić śmietankę ( musi
Słodkości i nie tylkokukurydzianej 0,5 szkl. mąki pszennej 1 puszka kukurydzy Develey 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 1 łyżka margaryny 80 g wiórków kokosowych 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 2- 3 łyżki mieszanki skórek Gold Pack Kukurydzę osączyć, przelać zimną(...)wodą. Zmiksować przy użyciu blendera. Wlewać po trosze mleka, zmiksować. Wbić jajka, ponownie zmiksować.Dodać przesiane mąki oraz wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać,następnie dodać masło oraz proszek do pieczenia, wymieszać.Dodać mieszankę skórek i znów wymieszać.Ciasto przelać do przygotowanej formy (u mnie foremki na muffinki].Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. [ muffinki krócej].Ostudzić, podawać
Moje domowe kucharzenie