pieczenia - 22046 przepisów (strona:406/1470)

Rocher 314

łyżki kakao wiórki kokosowe do posypania Ciasto I Wszystkie składniki wykładamy na blat i ugniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części i przekładamy do wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia blach. Następnie podpiekamy je przez ok 10-15 min w nagrzanym wcześniej piekarniku do 200 stopni. Ciasto będzie gotowe, gdy zacznie się rumienić. Ciasto II Pozostałe białka ubijamy z cukrem(...)puszystą pianę za pomocą miksera, następnie dodajemy mąkę i orzechy. Połowę masy przekładamy na gotowe już upieczone ciasto i wkładamy ponownie do piekarnika. Pieczemy na lekko beżowy kolor ok 5-7 min. Z drugą porcją postępujemy dokładnie tak samo Krem Ucieramy margarynę, dodajemy do niej zimne mleko, rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej (nieco przestudzoną) oraz dwie łyżki kakao. Całość dokładnie

Kolizje Smaków
Muffinki bananowe 218

dotykała wody, wykładamy czekoladę i często mieszając czekamy aż się stopi). Masło ucieramy z cukrem, następne dodajemy przestudzoną czekoladę, jajka oraz mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy. Wypełniamy foremki do muffinek lub papilotki. Pamiętamy przy nakładaniu, że muffinki nieco urosną, dlatego wkładamy ciasta maksymalnie do 2/3 wysokości papierków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni(...)minut. W czasie, gdy muffinki się pieką miksujemy śmietanę z cukrem pudrem. Odkładamy nieco do dekoracji, a do pozostałej części wkrajamy 2 banany. Wstawiamy śmietanę do lodówki. Kiedy upieczone muffinki nieco ostygną ścinamy wierzch i nieco wydrążamy środek. Nakładamy śmietanę z bananami do środku. Układamy wcześniej ścięty wierzch i ozdabiamy pozostałą śmietaną wraz z plasterkiem banana*. Można też nieco posypać

Kolizje Smaków
Muffinki tęczowe 164

piec. Wprawdzie kuchnia wygląda wówczas jak po małym tornado, a sprzątania jest 3 krotnie więcej to uwielbiam z nim robić różne słodkości :) Jest to fajnie spęczony czas na zabawie, owocem którego są pyszne desery. Polecam każdemu rodzicu! Ilość porcji: 15 muffinek Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mleka 100g masła 2 jajka 2 łyżeczki do pieczenia Barwniki Masło roztapiamy   w rondelku. Do miski wrzucamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy stopniowo masło, jajka i mleko ubijając na niskich obrotach. Kiedy ciasto ma jednolitą konsystencje dzielimy je na kilka części i zabarwiamy barwnikiem. Do podwójnych papierków dajemy po łyżce-półtora każdego koloru ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Kolizje Smaków
Tort brzoskwiniowy 175

dbałością i czułością. Tort jest ciastem, które zawsze przygotowuje się z powodu wyjątkowej okazji. A jeśli okazja jest wyjątkowa to warto uświęcić ją swoim własnym wypiekiem. Jeżeli nigdy nie piekliście tortu to zdecydowanie zacznijcie od tego przepisu. Niestety  nie możemy się pochwalić, że jesteśmy jego autorkami.  Zaczerpnęłyśmy go z tej strony . Dla laika jest idealny: łatwy w wykonaniu(...)zaczną się rozpuszczać. Uważamy by śmietana nie zaczęła wrzeć. Kiedy batoniki w większości się rozpuszczą przelewamy masę przez sitko i pozostałości batoników przecieramy. Odstawiamy śmietanę do lodówki. W dniu pieczenia: Przygotowanie biszkoptu: Białka z 6 jajek oddzielamy od żółtek. Następnie ubijamy je na sztywną pianę dodając odrobinę soli. Pod koniec dodajemy cukier ciągle miksując. Następnie stopniowo dodajemy żółtka oraz

Kolizje Smaków
Szarlotka z lodami według Magdy Gessler 242

ogniu około piętnastu minut.  Po schłodzeniu ciasta dzielimy go na dwie części: większą około 2/3 objętości  i  mniejszą 1/3. Mniejszą odkładamy do lodówki. Papierem do pieczenia wykładamy dno małej tortownic. Na nim układamy rozwałkowane ciasto. Zapiekamy 15 minut w temp 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyjmujemy zapieczony spód i układamy na nim przygotowane jabłka(...)Pozostałe ciasto wyjmujemy z lodówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach na jabłka. Pieczemy 40 minut. Podajemy prosto z piekarnika z lodami waniliowymi. Smacznego

Kolizje Smaków
Kawowe Brownie z Orzechami i Kremem 314

Crème fraiche lub gęstego jogurtu Czekoladę i orzechy kroimy na grubsze kawałki. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę, cukier, kakao, cukier waniliowy, kawę rozpuszczalną, proszek do pieczenia mieszamy łyżką w misce. Jajka ubijamy na puszystą pianę. Delikatnie wlewamy przestudzone masło. Ubijamy krótką chwilę. Następnie, ciągle ubijając na niskich obrotach miksera dodajemy łyżka po łyżce wymieszane suche składniki(...)otrzymania pustej masy. Następnie wsypujemy pokrojoną czekoladę i orzechy. Formę o wymiarach 25 x 36 wykładamy papierem, wlewamy ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 45 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Nie powinno być za suche, lekko wilgotne ale nie za mokre. Ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Krem: 250 ml śmietany kremówki

Made By Mom And Son
Muffiny jabłkowo-bakaliowe bez cukru 185

wilgotne w środku.  Przepis na 12 muffin.  Składniki "suche": 1 szklanka mąki żytniej 0,5 szklanki otrębów owsianych 0,5 szklanki otrębów pszennych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 0,5 łyżeczki cynamonu 3 łyżki słonecznika 1 łyżka rodzynek 6 orzechów laskowych (pokruszonych) 6 suszonych moreli (pokrojonych w kostkę) 6 migdałów (pokruszonych) Składniki(...)drugiej, dokładnie. Powstałą "mokrą" masę wlewamy do miski z suchymi produktami. Mieszamy, ale niezbyt dokładnie. Nagrzewamy piekarnik do 180-190 stopni. Masę przelewamy do silikonowych foremek (nie polecam pieczenia w papierowych papilotkach ze względu na małą ilość tłuszczu w muffinach). Pieczemy ok. 20-25 minut. Smacznego

kuchnia do kwadratu
Babeczki kokosowe z białą czekoladą i migdałami 259

masła 3 jajka 100g cukru (ok.3/4 szklanki) 65g wiórek kokosowych (ok. 1 szklanki) 8 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju 250g mąki (ok. 2 szklanek) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g białej czekolady (1,5 tabliczki) 30g całych migdałów (ok. 2 garści(...)Masło rozpuszczamy i studzimy. 2. Jajka ucieramy z cukrem. 3. Do jajek dodajemy wiórki kokosowe, jogurt naturalny, olej i wystudzone masło. Miksujemy. 4. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.  6. Ciasto wykładamy do foremek i pieczemy przez ok. 20 minut (na złoty kolor). 7. Kiedy babeczki

kuchnia do kwadratu
La Puddica Brindisina - Drożdżowe chlebki z botwiną, anchois i oliwkami 206

wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. * jeżeli używasz drożdży instant, jak ja, dodaj je bezpośrednio do mieszanki mąk, a ciepłą wodę pomiń. Przygotowanie dodatków i pieczenie: Umyj i oczyść botwinę (lub inne liście) i gotuj przez 3 minuty we wrzątku osolonym 1 łyżką soli. Następnie dobrze ją odcedź, przestudź i posiekaj na mniejsze kawałki. Na dużej(...)rozpłaszcz kłykciami na okrągły placek. Odstaw na kolejne 10 minut po czym posmaruj każdy resztką oliwy. Na każdym placku ułóż porcję nadzienia. Placki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz partiami przez ok. 15-18 minut. Gotowe chlebki podawaj na gorąco lub wystudzone do temperatury pokojowej. Na gorąco są naprawdę świetne! Smacznego

Chilli Czosnek i Oliwa
Kakaowo-jogurtowe ciasto ze śliwkami i jagodami 174

odstawiamy na kilka minut do zamrażarki. Masło miksujemy z cukrem, następnie dodajemy jajka i jogurt cały czas miksując. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia po czym dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy (użyłam 22 x 33 cm). Na wierzchu układamy przekrojone na pół węgierki (bez pestek). Możemy lekko wcisnąć je w masę(...)Całość posypujemy jagodami a następnie schłodzoną kruszonką. Pieczemy ok. 45 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.Przed podaniem możemy lekko posypać cukrem pudrem. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length; i var url='http://cookd.it

Mienta blog
Karkówka z grilla 205

mięso smarujemy całą marynatą szczelnie zamykamy i zostawiamy przynajmniej na jedną noc przed pieczeniem 2.Mięso należy smażyć na dobrze rozgrzanym grillu, najlepiej rozpalić grill godzinę wcześniej przed pieczeniem mięsa. Mięso powinno się piec po 5 minut z każdej strony. Nie powinno być za bardzo spieczone, aby nie było suche w środku. Smacznego The post Karkówka z grilla

zjem to blog kulinarny
Placek ze śliwkami węgierkami 148

foremkę. 2. Śliwki myjemy i drelujemy. Przy drelowaniu ważne by śliwki nie przekrajać do końca na dwie części. Do tego dodajemy jeszcze dwa nacięcia by ładnie się rozpadły podczas pieczenia. Dokładnie jak powinna wyglądać śliwka wydrenowana widać na zdjęciu. 3. Śliwki układamy nacięciami do góry bardzo ciasno tak byt ciasto było maksymalnie nimi wypełnione. Wszystkie składniki na kruszonkę razem(...)połączyć do uzyskania sypkiego ciasta .Placek z góry posypać kruszonką. 4. Placek piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C około 45min, aż kruszonka ładnie się zarumieni. Po wystygnięciu jest gotowe do jedzenia. Smacznego Ważne. Gdy chcemy zrobić całą blachę ciasta wszystkie składniki należy dać podwójnie The post Placek ze śliwkami węgierkami appeared first on zjem to blog kulinarny

zjem to blog kulinarny
Soczyste żeberka w keczupie 199

kilka godzin do lodówki. Potem żeberka przełożyć do torebki do pieczenia i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 1,5 do 2 godzin. W trakcie pieczenia kilka razy przekręcić torebkę bo mięska jest sporo i te żeberka na wierzchu za bardzo się wysuszyły. Podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie ziemniaczki

Monia miesza i gotuje
Styropian 307

ciasto piekłam na wesele..i dlatego nie ma zdjęć z przekroju..ale jak zrobię następnym razem to dodam inne zdjęcia...Ciasto mimo tego pęknięcia było pyszne..W internecie jest wiele różnych przepisów na styropian [czyli oszukany sernik, bo smakuje jak sernik] z dodatkiem jogurtów lub śmietany,  z wiórkami lub bez...ja zrobiłam według przepisu znajomej [ mam jeszcze jeden przepis(...)warto takim przepisem na pyszne ciasto się podzielić]. Ciasto kruche 450 g mąki 1 szkl.cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego  7 żółtek 250g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto jogurtowe  7 białek  1 szkl.cukru 3 budynie śmietankowe 3 duże jogurty greckie Składniki na ciasto zagnieść.Podzielić na dwie części-jedną większą, drugą mniejszą.Większą część schłodzić

Moje domowe kucharzenie
Biała Pavlova – torcik bezowy 516

łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli 500 ml śmietanki 30% 500g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru pudru aromat waniliowy owoce: maliny, borówki amerykańskie, jeżyny Przygotowanie (20 min +2h pieczenia): Beza Białka oddzielamy od żółtek i wrzucamy do miski. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodajemy partiami cukier i ubijamy(...)masie nie będzie on zbyt wyczuwalny. Na końcu dodajemy mąkę oraz ocet i ubijamy jeszcze przez ok. 1,5 min. Okrągły spód od tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładamy ubitą pianę formując ją. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy, a dokładniej suszymy bezę 2 godziny w 150ºC. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy wysuszoną bezę do ostygnięcia

PastelFood