już nie ma..ale "pachniało " za to w kuchni..octem i winem haha.. Ja swoje ciasto piekłam w tortownicy,potem przecięłam je na połowę i przełożyłam.. biszkopt : 3 jajka 6 łyżek mąki 6 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa malinowa: 1/2 kg malin ( mogę być mrożone) 3/4 szkl. cukru 3 budynie waniliowe(...)Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać , dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem .Delikatnie wymieszać łyżką. Wylać na blachę wysmarowaną masłem i wysypana mąką. piec ok 15 minut w temp 160 stopni.Wystudzić. Maliny 1 i 1/2 szkl. wody i cukier zagotować. Budynie rozmieszać w pozostałej ilości wody, wlać do malin, gotować chwilę
Moje domowe kucharzenieProszek do pieczenia nie zawsze musi być dodatkiem do ciasta....ale może być tez dodatkiem do panierki do kotletów schabowych..takie schabowe są ciut inne niż tradycyjne..ja robiłam z polędwiczki wieprzowej(...)można użyć również schabu lub karkówki.Przepis ze starych karteluszek z przepisami..chyba z jakiejś gazety.. polędwiczka wieprzowa 1 jajko 4 łyżki mąki woda szczypta proszku do pieczenia Wodzisław sól, pieprz, wegeta Polędwiczki pokroić na plastry i lekko rozbić .Mąkę wymieszać z jakiem , przyprawami i wodą.Wody dodać tyle , aby powstało ciasto konsystencji gęstej śmietany.Mięso maczać
Moje domowe kucharzenieFormę na tartę (o średnicy 28cm) wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Ciastem wykleić formę, wyklejając również brzeg. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia lub folią i obciążyć fasolą.Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć folię i piec dalej ok. 5- 10 minut . Jabłka obrać, pokroić w kostkę.Podzielić na trzy(...)osobno] wymieszać z galaretką. Na podpieczone ciasto układać według uznania kolorowe jabłka. Mąkę wymieszać z cukrem , margaryną i drobno posiekanymi orzechami , tak aby powstała kruszonka. Posypać kruszonka wyłożone jabłka. Piec około 25 minut w temperaturze około 180 stopni.Odstawić do ostygnięcia
Moje domowe kucharzeniewiększą kostkę lub cieńsze plaserki. 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1 szkl.maku 1 margaryna Kasia 4 jajka 3 jabłka 2-3 łyżki płatków migdałowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław szczypta soli Margarynę utrzeć z cukrem dodając po 1 jajku .Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem dopieczenia i mak i razem utrzeć.Przełożyć do tortownicy.Obrane(...)pokrojone w ćwiartki jabłka ułożyć na wierzchu ciasta .Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40-50 minut,na 10 minut przed końcem pieczenia posypać płatkami .Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzenie2 duże jajka szczypta soli Żółtka oddzielić od białek.Z białek ubić pianę. Ser ricotta, mleko i żółtka razem wymieszać [ najlepiej mikserem].Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystkie składniki wymieszać na gładkie ciasto. Ubitą pianę z białek delikatnie połączyć z ciastem. Smażyć placki na rozgrzanym oleju kilka minut z każdej strony
Moje domowe kucharzeniełyżeczka soli 1 żółtko 1/2 szkl. letniego mleka 1/2 szkl. letniej wody 1 płaska łyżeczka drożdży suchych Do smarowania przed zwinięciem: 1 łyżka oleju Do smarowania przed pieczeniem: 1 białko sól morska opcjonalnie kminek Wymieszać mąkę, drożdże i sól. Dodać mleko z woda i żółtko. Ciasto wyrobić (powinno być podobnej konsystencji(...)nożem do pizzy podzielić na 8 części. Każdy trójkącik zwinąć jak rogalik tylko, że solanki mają pozostać proste. Wyłożyć na blaszkę i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Przed pieczeniem posmarować białkiem i posypać solą morską (ewentualnie kminkiem).Piec w 250 st.C na złoty kolor
Moje domowe kucharzenieOddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko(...)połączenia składników).Gotowe ciasto przełożyć do foremki i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. 25 dkg margaryny 1/2 l mleka 2-3 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 żółtka rum do smaku Połowę mleka zagotować z cukrem. Do drugiej połowy dodać
Moje domowe kucharzenieprodukty.. 75 dag białej kapusty 75 dkg kiszonej kapusty 2 duże cebule 1 średnia golonka lub ½ kg wieprzowego karczku 1 kg mięsa (pieczenie wołowa i cielęca, kawałki pieczonego drobiu, różne wędliny, boczek, dziczyzna) 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g suszonych grzybów 2-3 liście laurowe kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego(...)której się moczyły. Gotować do miękkości. Ugotowane kapusty połączyć ze sobą. Dolać resztę rosołu wraz z koncentratem pomidorowym. Ugotowaną golonkę obrać ze skóry, mięso pokroić i dodać do kapusty. Pieczenie, wędliny, boczek, drób itd pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni i dodać do garnka. Doprawić sporą ilością pieprzu i soli. Wszystko gotować na wolnym ogniu ok. 1 godziny
Moje domowe kucharzeniekokosową podpatrzyłam u Dorotki. Zdjęcia po rozkrojeniu niestety zabrakło.. Biszkopt: 4 jajka 1 szkl.mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szkl.cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 0,5 l mleka 1/2 szkl.cukru 20 dkg margaryny 25 dkg wiórków kokosowych Kresto 1 cukier waniliowy Dodatkowo śnieżka(...)proszku 200 ml mleka Białka ubić na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając cukier. Dodawać żółtka, jedno po drugim i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia . Delikatnie wymieszać i przelać do blaszki lub tortownicy .Piec w temperaturze 175 stopni przez około 30 minut. Ostudzony biszkopt przekroić na połowę. Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym
Moje domowe kucharzeniełyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy szczypta soli cukier puder do posypania olej do smażenia Serek wymieszać z jajkami, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. W garnku rozgrzać olej do temperatury 175ºC. Na rozgrzany olej nakładać porcje ciasta [ małą łyżeczką]. Smażyć z każdej strony na złoty kolor.Usmażone pączki odkładać na bibułkę
Moje domowe kucharzenieproszku..brak czasu na robienie własnego kremu..Idealny np.na Walentynki..i nie tylko.. 6 jajek 1 1/2 szkl.cukru 1 1/2 szkl.mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem do torów +mleko(...)dżem mandarynki Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę ,następnie dodawać cukier,dalej po jednym żółtku.Gdy jajka będą puszyste powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt.Po wystudzeniu przekroić na trzy części.Przełożyć kremem , dżemem i dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzenieminut. Następnie smarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Razem ze mną rogale piekły: Małgosia z blogu Smaki Alzacji Justyna z blogu Gotowanie i pieczenie Dorota z blogu Moje małe czarowanie Grażyna z blogu Grażyna gotuje Daria z blogu Breakfast Alina z blogu Ala piecze
Moje domowe kucharzenieżółtka szczypta soli szczypta proszku do pieczenia ok. 500 ml oleju lub smalcu cukier puder do posypania Do maki dodać śmietanę, żółtka, sól i proszek do pieczenia. Wyrobić jednolite ciasto. Wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować, a następnie pociąć w podłużne pasy. Po środku każdego pasa zrobić nacięcie
Moje domowe kucharzeniesprawdzonego [ zagubionego ale już odnalezionego] przepisu..Te orzeszki robiłam jeszcze przed świętami..Moja maszynka [ obiecałam i zapomniałam o niej napisać..postaram się wkrótce to nadrobić] miała co piec...bo piekłam z całego kilograma mąki..ale oczywiście można zmniejszyć proporcje..tym razem też było inne nadzienie bo z mlekiem w proszku.. 1 kg mąki 1 szkl.cukru pudru(...)szkl.mleka około 2 szkl. mleka w proszku 2 łyżki kakao Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków. Piec na jasnozłoty kolor. Mleko z cukrem, margaryną, kakao zagotować.Dodać mleko w proszku, zmiksować i zostawić do lekkiego wystygnięcia. Nadzieniem wypełniać połówki orzeszków i sklejać
Moje domowe kucharzenienecie.. 1,5 szkl. mąki 115 g masła lub margaryny 2 jajka 40 g cukru 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szczypta soli 1/2 szkl. letniego mleka kilka nitek szafranu (4-5) Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia, szafran wymieszać z letnim mlekiem. Do masy maślanej dodać kolejno jajka, po każdym dokładnie miksować masę. Cały czas miksując, na wolniejszych obrotach dodawać 1/3 składników suchych, następnie po chwili połowę
Moje domowe kucharzenie