żurawiny miód szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek, które miksujemy z odsączoną fasolką, jogurtem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy też miód według uznania - ja dorzuciłam jedną sporą łyżkę i ciasto wyszło mało słodkie, czyli dokładnie takie jak chciałam. Pamiętajcie, że potem dodajemy jeszcze słodką żurawinę, więc(...)Kiedy już dzieło zniszczenia dobiegnie końca, ubijamy białka z odrobiną soli i razem z suszoną żurawiną dodajemy do fasolowej masy, delikatnie mieszając. Przelewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut (albo do suchego patyczka). Świetnie się ich słucha na koniec ciężkiego dnia
sama złodyczczęści. Formujemy w dłoniach placki, którymi wykładamy wysmarowane masłem i obsypane kaszą manną tartelki. Palcami dopasowujemy każdą z nich do formy i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy do zarumienienia, czyli jakieś 25 minut. Ogarniamy krem truskawkowy. O tej porze roku świeże truskawki mają smak porównywalny do plastiku, więc lepiej użyć tych mrożonych. Zmiksowane owoce(...)żelu 3 proste linie lub dodajemy kilka kropli bezpośrednio do miski z masą bezową i wykałaczką robimy nieregularne wzory. Pianę przekładamy do rękawa i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia robimy okrągłe bezy o 2 cm mniejsze niż średnica tartelek. Suszymy w piekarniku nagrzanym do 110 stopni przez 60 minut. Zostało nam już tylko złożenie deseru
sama złodyczMasło roztopić odstawić aby przestygło. Białka ubić na sztywną piane, żółtka utrzeć z cukrem, na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać przestudzone masło, śmietanę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki miksować około 2-3 minut aż ciasto będzie gładkie, następnie dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy równo rozprowadzić, na wierzchu ułożyć(...)śliwki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. rrarossa@gmail.com
RAROSSAoraz delikatnym jogurtem przykryty cynamonem. SKŁADNIKI ( tortownica 20 cm) Biszkopt: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA JABŁOWA: 1 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe 3 szklanki wod y łyżeczka cynamonu Ponadto: 400g jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny cukier waniliowy cynamon sposób(...)mąki wymieszane z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. MASA JABŁOWA: Jabłka obrać wyciąć z nich kulki lub pokroić w kostkę. Zagotować 2 szklanki wody z cynamonem dodać jabłka i gotować
RAROSSAmąki masa budyniowa 1 l mleka 4 łyżki cukru 3 budynie śmietankowe lub waniliowe do ciasta: 4 duże jabłka kasza manna Wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę trzemy na tarce do jarzyn, na dużych oczkach i dodajemy do mąki. Dokładnie mieszamy składniki. Żółtka, cukier i cukier waniliowy roztrzepujemy w śmietanie. Dodajemy do mąki z margaryną i wyrabiamy(...)osiem części i obtaczamy w kaszy mannie. Do formy wkładamy 1 część ciasta. Na cieście układamy jabłka i zalewamy gorącą masą budyniową. Przykrywamy drugą częścią ciasta i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 200-220 stopni przez 20-30 minut
Gorący kąsekkuchni. Odlewamy 1/3 szklanki masy (będzie to polewa ). Rondelek stawiamy w zimnym miejscu aby masa wystygła. Wystudzoną masę za pomoca miksera ucieramy z mąką, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Jajka: odzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z masą czekoladową. Białka delikatnie za pomocą łyżki łączymy z masą. Dodajemy posiekaną(...)drobne kawałeczki czekoaldę, i pokrojone jabłka. Masę wylewamy do foremek. Pieczemy 50 minut w temp 200 stopni C. Po upieczeniu polewamy polewą jaką wcześniej odlaliśmy do szklanki. Przyozdabiamy migdałami i płatkami. Smacznego
SMYKWKUCHNIdorosłych). Czego potrzebujemy: Ciasto: 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 mąki ziemniaczanej 6 jajek 4 łyżki oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kawowa: 2 szklanki mleka 2 budynie 1/2 szklanki kawy cappuccino czekoladowe 250 g masła 1/2 szklanki cukru słoiczek wiśni(...)malin ( ja dałam z nalewki) , oczywiście mogą to być wiśnie z konfitur. Wykonanie. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, na koniec dodajemy przesianą mąkę , kakao i proszek do pieczenia, na koniec olej, wymieszać. Pieczemy 25 min w ok 180 C. Biszkopt ostudzić. Przygotowujemy masę: Ugotować budyń na dwóch szklankach mleka, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i kawą cappuccino
W kuchennym oknie Ewyłyżeczki proszku do pieczenia 25 dag margaryny ok 3/4 szklanki cukru Wykonanie: Cukier ucieramy z margaryną, dodajemy po jednym jajku i trochę połączonej mąki z proszkiem do pieczenia. Ucieramy wszystko na pulchną masę. Na spód prostokątnej formy wylewamy część ciasta. Wykładamy masę makową i na wierzch pozostałe ciasto. Pieczemy ok 50 min w 180 C SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewyszklanki cukru 5 zółtek łyżka smalcu ok 1 kg. truskawek Piana z białek Białka z pięciu jaj ok. szklanka cukru kryształ -ubić. WYKONANIE: Mąką połączyć z proszkiem do pieczenia, margaryną i smalcem (posiekać). Dodać zółtka i zagnieść ciasto. 2/3 ciasta wyłożyć na blszkę, pozostałą część schłodzić w zamrażarce. Na ciasto wyłożyć truskawki, polać ubitą pianą z białek(...)wierzch zetrzeć schłodzone ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni ok 60 min. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewyłyżek śmietany 18% 1 puszka masy makowej słoik powideł śliwkowych PRZYGOTOWANIE Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy miękkie masło. Siekamy razem z mąką. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Następnie 3 żółtka i 2 białka. Wyrabiamy ciasto dodając śmietanę. Dobrze wyrobione ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki(...)ciasta i wykładamy na nią masę makową. Przykrywamy drugim ciastem i smarujemy powidłami. Z pozostałego ciasta robimy cienkie wałeczki i układamy z nich ukośną kratownicę. Smarujemy ją roztrzepanym białkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut
Moje Kuchenne Rewelacjełyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju Białka oddzielamy od żółtek.Ubijamy pianę z białek, dodajemy roztrzepane żółtka, a na końcu wymieszaną mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Pieczemy biszkopt w dużej prostokątnej blasze w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Zimny biszkopt kroimy na 2 placki. Masa waniliowa: 50 dag serków waniliowych 1 puszka mleka
Salonik smakówPolecam wszystkim. Składniki: 20 dag masła 25 dag cukru pudru 30 dag mąki 5 jajek 4 łyżki śmietany 30 % cytryna 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 15 g proszku do pieczenia Maso ucieramy(...)puszysta masę. Dodajemy stopniowo żółtka, cukier puder, sok z cytryny, cukier waniliowy i śmietanę. Masę łączymy z ubitą pianą z białek oraz mąką przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wkładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy do babki, Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po wyjęciu babki z piekarnika i ostudzeniu posypujemy
Salonik smakówcukru czubata łyżeczka proszku do pieczenia ok. 20 dag owoców kandyzowanych Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka. Następnie dodajemy makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy owoce kandyzowane (oprószone mąką) i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wąskiej blaszki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Salonik smakówszklanka cukru 3 łyżki śmietany 1 kostka margaryny "Kasia" 3 żółtka cukier waniliowy pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia ucieramy z margaryną. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Tak przygotowane ciasto dzielimy na małe porcje (ok. 14) i wyklejamy nimi wcześniej przygotowane foremki do tartaletek (posmarowane masłem(...)kładziemy papierową foremkę i wysypujemy na nią groch (groch stanowi obciążenie dla ciasta i wtedy środek tartaletki ma wgłębienie). Tartaletki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut. Tartaletki po ostudzeniu napełniamy wcześniej przygotowanym (zgodnie z przepisem na opakowaniu) budyniem waniliowym i dekorujemy dowolnymi owocami. Smacznego
Salonik smakówMargarynę i wodę przekładamy do garnka i gotujemy aż margaryna się rozpuści. Do tego dodajemy mąkę i gotujemy 5 minut. Masę studzimy i dodajemy jajka oraz proszek do pieczenia. Blachę wysypujemy delikatnie mąką i wyciskamy przez rękaw cukierniczy ciasta w kształcie podłużnych eklerków lub ptysi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni - ok. 30 minut. Po upieczeniu
Salonik smaków