cukru czubata łyżeczka proszku do pieczenia ok. 20 dag owoców kandyzowanych Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka. Następnie dodajemy makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy owoce kandyzowane (oprószone mąką) i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wąskiej blaszki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Salonik smakówszklanka cukru 3 łyżki śmietany 1 kostka margaryny "Kasia" 3 żółtka cukier waniliowy pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia ucieramy z margaryną. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Tak przygotowane ciasto dzielimy na małe porcje (ok. 14) i wyklejamy nimi wcześniej przygotowane foremki do tartaletek (posmarowane masłem(...)kładziemy papierową foremkę i wysypujemy na nią groch (groch stanowi obciążenie dla ciasta i wtedy środek tartaletki ma wgłębienie). Tartaletki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut. Tartaletki po ostudzeniu napełniamy wcześniej przygotowanym (zgodnie z przepisem na opakowaniu) budyniem waniliowym i dekorujemy dowolnymi owocami. Smacznego
Salonik smakówMargarynę i wodę przekładamy do garnka i gotujemy aż margaryna się rozpuści. Do tego dodajemy mąkę i gotujemy 5 minut. Masę studzimy i dodajemy jajka oraz proszek do pieczenia. Blachę wysypujemy delikatnie mąką i wyciskamy przez rękaw cukierniczy ciasta w kształcie podłużnych eklerków lub ptysi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni - ok. 30 minut. Po upieczeniu
Salonik smakówśliwek 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru 3 szklanki mleka Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy całe jajka, żółtka i szczyptę soli. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Mniejszą część schładzamy w lodówce. Blaszkę posmarowaną margaryną wylepiamy pozostałą częścią ciasta i posypujemy kaszą manną. Ćwiartki śliwek bardzo gęsto układamy na cieście i zalewamy(...)gorącym budyniem (2 budynie, 4 łyżki cukru, 3 szklanki mleka). Budyń posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Smacznego
Salonik smakówPRZYGOTOWANIE Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy miękkie masło. Siekamy razem z mąką. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Następnie 3 żółtka i 2 białka. Wyrabiamy ciasto dodając śmietanę. Dobrze wyrobione ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki(...)posypujemy niewielką ilością bułki tartej. Kładziemy połówki śliwek (skórką w dół). Posypujemy śliwki delikatnie cukrem.Kładziemy drugą warstwę ciasta. Nakłuwamy je widelcem i smarujemy roztrzepanym pozostałym białkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Pyszny placek ze śliwkami gotowy :) SMACZNEGO
Moje Kuchenne RewelacjeDANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. PAPIER DO PIECZENIA (1 min): jeżeli macie szczelną blaszkę, można ominąć ten krok, ale zalecamy jednak wyściełać ją papierem do pieczenia. 2. PIEKARNIK: > w tym momencie można włączyć już piekarnik, aby się nagrzał – 180 stopni, opcja góra i dół. 3. KRUSZENIE HERBATNIKÓW (3 min): jeśli macie blender, zmiksujcie całą paczkę herbatników(...)następnie wlewamy do pokruszonych herbatników i mieszamy, aż nie uzyskamy konsystencji mokrego piasku. 5. FORMOWANIE SPODU (1 min): herbatniki wymieszane z masłem wrzucamy do blaszki, w której będziemy piec sernik. Formujemy z nich gładki i równomierny spód, dociskając kubkiem o płaskim dnie (jak na zdjęciu). 6. SERKI (3 min): przekładamy do rondelka i lekko podgrzewamy, dosłownie 1 min, cały czas
Nerds KitchenLukier: 80 g cukru pudru 3 łyżki mleka kokosowego Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajka. Następnie stopniowo wsypujemy łyżka po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z wiórkami kokosowymi. Ucierając wlewamy mleko kokosowe. Powstałe puszyste ciasto przelewamy do okrągłej formy o średnicy 26 cm i wygładzamy. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół, pozbywamy się gniazda(...)każda połówkę nacinamy na kształt paseczków. Takie połówki jabłek umieszczamy na cieście, lekko dociskając. Pieczemy w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku, około 45 minut. Studzimy w formie a następnie na kratce kuchennej. Wystudzone ciasto polewamy lukrem. Cukier puder ucieramy z mlekiem kokosowymi do białości. * źródło przepisu – książka kucharska „Backvergnugen vie – noch nie” The post Ciasto Kokosowo
Made By Mom And Sonpieczenia 1 łyżeczka cukru trzcinowego cynamon mniej niż 1/2 szklanki wody/mleka *Dynię przekrajemy na pół, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy ok. 35-40 minut w temp. 180 stopni, aż kawałki będą miękkie (sprawdzamy co jakiś czas widelcem). Po ostudzeniu obieramy ze skórki i miksujemy
Truskawkowa Fiestagrubości około 2,5 - 3 cm i delikatnie ułożyłem na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, uważając, aby poszczególne krążki nie znajdowały się zbyt blisko siebie, gdyż w czasie pieczenia znacząco zwiększają swoją objętość. Identycznie nafaszerowałem drugi płat ciasta francuskiego. Jajko wbiłem do szklanki, dodałem do niego odrobinę wody i za pomocą widelca rozmąciłem do uzyskania jednolitego płynu(...)pędzelka posmarowałem wszystkie ciastka jajkiem. Piekarnik nagrzałem do temperatury 180 stopni z włączonym termoobiegiem i umieściłem w nim ciastka. Po około 5 minutach obniżyłem temperaturę do 150 stopni i piekłem jeszcze przez 20 minut. Po tym czasie ciastka powinny być ładnie zarumienione. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, z tym że należy odczekać około 5 minut przed
Wyprawy kulinarneumieściłem w nim perliczkę w zamkniętym naczyniu żaroodpornym. Po około 20 minutach otworzyłem naczynie i polałem perliczkę około 200 ml czerwonego wytrawnego wina. Następnie ponownie przykryłem naczynie i dalej piekłem ptaka w niezmienionej temperaturze. Po kolejnych 20 minutach polałem perliczkę z góry sosem, który wytworzył się naczyniu. Po kolejnych 20 minutach zdjąłem przykrycie naczynia żaroodpornego i zapiekałem perliczkę jeszcze przez(...)półmisek. Na nich ułożyłem zdjęte z perliczki plasterki boczku, a na nich wyjętą z piekarnika perliczkę. Za pomocą blendera zmiksowałem na jednolitą substancję sos pozostały w naczyniu żaroodpornym po pieczeniu perliczki i polałem nim mięso i warzywa. Podałem w całości w towarzystwie czerwonego wytrawne wina
Wyprawy kulinarneentuzjazmem. Ciasto: 200 g zimnego masła 3 żółtka 1 jajko 2-3 łyżki śmietany 2,5 szklanki mąki, najlepiej krupczatki ½ szklanki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1,5 kg jabłek, a najlepiej 2 kg 2-3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki cukru z wanilią ½ szklanki brązowego cukru Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść(...)odpoczęło. W tym czasie obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w ósemki, a następnie w plastry. Blachę (górne wymiary to: 30 x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto schłodzone w lodówce rozwałkować, podsypując mąką, wylepić dno blachy. Poukładać jabłka, posypać cynamonem i cukrem z wanilią. Na jabłka zetrzeć równomiernie zamrożone ciasto, posypać brązowym cukrem i piec około
Czerwień i błękitłyżki wiórek kokosowych Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady wiórki kokosowe do posypania Masło ucieramy z cukrem i solą. Stopniowo dodajemy jajka, ciągle ucierając. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciągle ucierając wlewamy mleko kokosowe. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i pokrojone na grubsze kawałki batoniki Bounty. Mieszamy łyżką do połączenia się składników. Formę na muffiny wykładamy papilotkami(...)następnie napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości lub odrobinę wyżej. Pieczemy w 170 stopniach około 20 minut, sprawdzając patyczkiem czy babeczki są gotowe. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia w formie. Następnie wyciągamy na kratkę, polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy wiórkami. The post Muffiny Czekoladowo – Kokosowe appeared first on Made
Made By Mom And Sonmasła Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 0,5 łyżki masła 2 łyżki wody Do posypania: płatki migdałowe / wiórki kokosowe / skórka pomarańczowa Wykonanie: Formę 40x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno stopniowo dodając cukier. Żółtka wymieszać z olejem i solą i dodawać do białek. Nie przerywać ubijania. Dodać przesiane mąki, kakao i proszek (jeżeli używamy). Delikatnie wymieszać(...)dodając łyżkę wody. Przelać do przygotowanej formy i piec w 170-180 stopniach przez około 25 minut. Biszkopt ostudzić, a następnie przekroić na pół. Przygotować masy. Jabłka zetrzeć na tarce. Poddusić razem z masłem. Do ciepłych dodać galaretki i bardzo dokładnie wymieszać. Poddusić jeszcze przez chwilę, aż galaretki dobrze się rozpuszczą. Odstawić, aż masa delikatnie stężeje. Przygotować masę budyniową. Mąkę
Sto kolorów kuchniCiasto piankowe na herbatnikach to pyszne ciasto bez pieczenia, które posmakuje małym i dużym łasuchom. W dwóch herbatnikach zamknięte są dwie warstwy - kakaowa i śmietankowa, obie o strukturze delikatnej pianki. Wierzchu ciasta nie dekorujemy, dzięki temu przyjmuje ono formę kanapki, którą możemy zjeść bez użycia talerzyka. Z podanego przepisu można przygotować 10 kanapek wielkości standardowego herbatnika. Ciasto piankowe(...)homogenizowanego naturalnego 120g śmietanki 30% 4 białka 90g cukru 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru wanilinowego 6 łyżeczek żelatyny 6 łyżek wody 20 herbatników Wykonanie: - formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć koło siebie całe herbatniki (każdy herbatnik będzie tworzył jedną kanapkę) - 115g serka zmiksować z 1 łyżką kakao, połowę zimnej śmietanki ubić na sztywno, delikatnie łyżką połączyć
Smakołyki Berenikismakiem - dlatego jest takie pyszne. Składniki: 700 g marchewki 3 jajka 165 ml oleju rzepakowego 100 g cukru brązowego 200 g mąki żytniej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej otarta skórka z jednej pomarańczy sok z połowy pomarańczy 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki(...)dodajemy olej z jajkami, wszystko razem mieszamy, a następnie ciągle mieszając dodajemy pozostałe składniki. Gotową masę przerzucamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem pergaminowy. Czas pieczenia: Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 40-45 minut sprawdzając wykałaczką czy ciasto nie przywiera do patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy do ostudzenia i oprószamy cukrem pudrem
Niezły Młynek