znów zagniatamy, formujemy prostokąt na którym kładziemy jagody, posypujemy je cukrem. Zwijamy formując wałek i dzielimy na 8 kawałków. Roladki delikatnie rozpłaszczamy i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Podobnie przygotowuję : Pizza roladki ( pizza rolls ) Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami, aż do uzyskania konsystencję sypkiego piasku. Kruszonką obsypujemy bułeczki, kruszonka może spaść obok, jagodzianki(...)jeszcze trochę podrosną. Pozostawiamy jagodzianki do wyrośnięcia na kolejne 15 min. Zakręcone jagodzianki pieczemy 30 minut w temp. 160°C z termoobiegiem. (bez termoobiegu w 180 stopniach). Jagodzianki jeszcze gorące lukrujemy. Smacznego. The post Zakręcone jagodzianki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmleka 3/4 szklanki odżywki białkowej (moja tym razem karmelowa) 2 jajka 2 łyżki oleju kokosowego łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę, otręby, białko i proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce, a drugiej natomiast łączymy ze sobą mleko, żółtka i olej kokosowy. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy(...)dokładnie. Następnie delikatnie przelewamy pianę i dosypujemy owoce, starając się nie kombinować zbyt długo tylko szybko połączyć masę. Przelewamy do blaszki wyłożonej papilotkami i pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Być może nie zastąpią czekolady, ale są godnym pocieszycielem ;) Zamiast w standardowej blaszce można ciasto upiec w większych kokilkach - porcje idealne na śniadanie :) Ładny ten Wrocław
sama złodyczłyżki mleka 2-3 łyżki płatków migdałów Przygotowanie: Maliny opłukać i osuszyć (ważne by nie były mokre w momencie dodawania do ciasta). Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu wymieszać pozostałe składniki. Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie (jak przy muffinkach). Mogą pozostać grudki. Dodać maliny(...)delikatnie wmieszać w ciasto. Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i wymieszać. Wystudzoną babkę oblać polewą i posypać płatkami
Ze smakiem i z pasjąszklanki mąki ziemniaczanej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Dodać przesiane mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Przełożyć do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 24cm. Piec ok. 30 min w temp. 175st. Ostudzić, przekroić na 3 krążki. Dodatkowo: 500g truskawek, 250g białej
Z miłości do słodkościmałymi modyfikacjami. Składniki: - 360g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 0,5 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 1,5 szklanki ziaren słonecznika - 200g zimnego masła - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć, ale nadaje ciasteczkom puszystości) - 1 jajko Ziarna słonecznika prażymy kilka minut na suchej patelni, ciagle mieszając, by się nie przypaliły, mają być lekko przyrumienione. Odstawiamy do przestudzenia(...)pokrojone na mniejsze kawałki) i miksujemy do połączenia lub zagniatamy wszystko ręcznie. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko zgniatamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok.15-20 minut do lekkiego przyrumienienia (termoobieg). Odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej po wystudzeniu przechowywać je zamknięte w metalowej puszce. Mogą być nawet kilka
Smaczne Zdrowefolią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Najlepiej piec w foremkach silikonowych, które nie wymagają natłuszczania, jeśli takich nie mamy to inne foremki smarujemy i obsypujemy mąką po czym wygniatamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni, przykrywamy tartaletki papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 15 minut po czym zdejmujmy papier(...)pieczemy jeszcze kilka minut na złoty kolor. Serek homogenizowany mieszamy z ziarenkami wanilii i cukrem pudrem, wypełniamy nim wnętrze wystudzonych tartaletek. Na wierzch dajemy łyżeczkę różanej konfitury
Ze smakiem i z pasjąśredniej wielkości ciastek więc całkiem sporo :) Składniki na około 70-80 ciasteczek: 500g mąki pszennej 250g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 1/2 cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 40ml koniaku 125g posiekanych migdałów 50ml wody różanej - do skropienia gorących ciastek cukier puder - do posypania Przygotowanie: Miękkie masło należy ubić na gładką masę. Następnie stopniowo(...)Dokładnie wyrabiamy ciasto i wykrawamy dowolne kształty ciastek. Ciasto ciężko się zagniata, bo jest bardzo kruche, ale warto się pomęczyć :) Ciastka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piekarniki rozgrzewamy do 160 stopni i pieczemy ok 20 minut. Tuż po upieczeniu gorące ciasteczka skrapiamy wodą różaną i posypujemy cukrem pudrem. Wypróbujcie koniecznie, tylko ostrzegam - uzależniają
Ze smakiem i z pasjąkakao 125ml oleju 125ml jogurtu naturalnego lub maślanki 1 jajko 1 łyżeczka sosu Tabasco 80-100g kandyzowanej skórki pomarańczowej Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao i skórkę pomarańczową. Mieszamy. W osobnym naczyniu łączymy mokre składniki: olej, jogurt, Tabasco i jajko. Następnie delikatnie łączymy zawartość obu naczyń, wystarczy niezbyt starannie wymieszać łyżką. Rozgrzewamy(...)piekarnik do 200 stopni. Ciasto przelewamy do foremek (do 2/3 ich wysokości) i pieczemy przez ok 20-25 minut. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąpełnoziarnistej 3 łyżki mąki tortowej 4 płaskie łyżki cukru trzcinowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 jabłko 2 niewielkie marchewki Przygotowanie: Mąki i proszek do pieczenia wymieszać. W osobnym naczyniu utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę. Następnie obrać i zetrzeć jabłko i marchewki (jabłko na tarce z grubym oczkiem, marchew(...)stronie z mniejszymi otworami). Dodać do ciasta i wymieszać. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 40-45 minut, do suchego patyczka. Dodatkowo można zrobić polewę z gorzkiej czekolady lub oprószyć babkę cukrem pudrem
Ze smakiem i z pasjąpieczenia (opcjonalnie) Przygotowanie: Masło rozpuścić i przestudzić. Żółtka oddzielić od białek i ubić z ksylitolem na białą masę. Dodać masło, drobno zmielone orzechy, migdały i proszek do pieczenia. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto aby nie zburzyć ich struktury. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (bez termoobiegu). Tortownicę wyłożyć papierem. Ciasto piec
Ze smakiem i z pasjąłyżki suszonej żurawiny (plus 1 łyżka do posypania) Na polewę: 1 tabliczka białej czekolady 3 łyżki mleka Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól. Margarynę/masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Następnie zestawiamy z palnika i dolewamy mleko i rum (opcjonalnie olejek). Jajka miksujemy z cukrem na białą puszystą masę. Stopniowo dodajemy(...)przemian suche i mokre składniki ciągle miksując. Na końcu dodajemy żurawinę i mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto wlewamy do podłużnej foremki o długości 22cm i pieczemy ok 50 minut. Po ostygnięciu rozpuszczamy czekoladę z 3 łyżkami mleka, polewamy nią ciasto i dekorujemy żurawiną
Ze smakiem i z pasjąszklanka cukru pudru (u mnie marki Kupiec) mały paseczek świeżego imbiru 2 torebki dowolnej herbaty Przygotowanie: Masło rozpuścić, dodać miód i wymieszać. Połączyć mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodać masło z miodem i jajko. Wyrobić ciasto. W razie potrzeby lekko podsypać mąką. Następnie włożyć ciasto do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkować i wycinać(...)dowolne kształty. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem. Piec ciastka maksymalnie do 15 minut. Po wystudzeniu przygotować lukier: 2 torebki herbaty zalać 100 ml gorącej wody. Odstawić na godzinę. Malutki kawałeczek imbiru zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 3-4 łyżki esencji dokładnie wymieszać ze startym imbirem i około 1 szklanką cukru pudru
Ze smakiem i z pasjącynamonu, 0,5 łyżeczki imbiru, 0,5 łyżeczki kardamonu, po szczypcie anyżu i goździków cukier puder do posypania (u mnie Kupiec) Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao, przyprawy i skórkę pomarańczową. Mieszamy. W osobnym naczyniu łączymy mokre składniki: olej, jogurt i jajko. Następnie delikatnie łączymy zawartość obu naczyń, wystarczy niezbyt starannie wymieszać łyżką. Rozgrzewamy(...)piekarnik do 200 stopni. Ciasto przelewamy do foremek (do 2/3 ich wysokości) i pieczemy przez ok 20-25 minut. Po upieczeniu posypujemy muffinki cukrem pudrem. Ja do dekoracji użyłam szablonu w kształcie gwiazdki
Ze smakiem i z pasjąjajka 2-3 łyżki ksylitolu (można zastąpić syropem z agawy, miodem lub po prostu użyć cukru) Przygotowanie: Jajka ubić z ksylitolem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Marchew i jabłko obrać i zetrzeć drobno na tarce. Do naczynia z ubitymi jajkami dodać jogurt naturalny i mąkę. Wymieszać szpatułką do połączenia składników. Gdyby masa była(...)łyżki jogurtu i ponownie wymieszać. Masę przelać do blaszki na babkę z kominem i wyrównać wierzch (można upiec babkę także w małej keksówce). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec przez ok 45 minut (funkcja góra-dół) do suchego patyczka. Smacznego :) inspiracja [klik
Ze smakiem i z pasjąmleka - na polewę Przygotowanie: Piekarnik nastawić na 170 stopni aby rozgrzał się podczas przygotowywania ciasta. Masło rozpuścić i przestudzić. W osobnym naczyniu wymieszać zmielone orzechy laskowe, migdały, proszek do pieczenia i sodę. Białka jajek ubić na sztywną pianę. Miksując na małych obrotach dodawać kolejno żółtka i miód. Następnie szpatułką delikatnie wmieszać w ciasto zawartość naczynia z orzechami. Masę przelać(...)formy i natychmiast wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 30-35 minut, potem wyłączyć i otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto na kilka minut. Następnie wyjąć ciasto z formy i studzić na kratce. Po ostudzeniu ubić kremówkę, przeciąć biszkopt na dwa blaty i przełożyć śmietaną. Ja nie słodziłam śmietany, ale jeżeli chcecie możecie to zrobić podczas ubijania. Czekoladę rozpuścić
Ze smakiem i z pasją