pieczenia - 22046 przepisów (strona:414/1470)

Kawowa pianka 236

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko(...)połączenia składników).Gotowe ciasto przełożyć do foremki i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.  25 dkg margaryny  1/2 l mleka  2-3 łyżki cukru,  1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej  3 żółtka  rum do smaku  Połowę mleka zagotować z cukrem. Do drugiej połowy dodać

Moje domowe kucharzenie
Bigos według Ewy Wachowicz 2984

produkty.. 75 dag białej kapusty 75 dkg kiszonej kapusty 2 duże cebule 1 średnia golonka lub ½ kg wieprzowego karczku 1 kg mięsa (pieczenie wołowa i cielęca, kawałki pieczonego drobiu, różne wędliny, boczek, dziczyzna) 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g suszonych grzybów 2-3 liście laurowe kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego(...)której się moczyły. Gotować do miękkości. Ugotowane kapusty połączyć ze sobą. Dolać resztę rosołu wraz z koncentratem pomidorowym. Ugotowaną golonkę obrać ze skóry, mięso pokroić i dodać do kapusty. Pieczenie, wędliny, boczek, drób itd pokroić  w kostkę, podsmażyć na patelni i dodać do garnka. Doprawić sporą ilością pieprzu i soli. Wszystko gotować na wolnym ogniu ok. 1 godziny

Moje domowe kucharzenie
Kokosowe cudo 225

kokosową podpatrzyłam u Dorotki.  Zdjęcia po rozkrojeniu niestety zabrakło.. Biszkopt: 4 jajka 1 szkl.mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szkl.cukru  1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 0,5 l mleka 1/2 szkl.cukru 20 dkg margaryny  25 dkg wiórków kokosowych Kresto 1 cukier waniliowy Dodatkowo śnieżka(...)proszku 200 ml mleka Białka ubić na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając cukier. Dodawać żółtka, jedno po drugim i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia . Delikatnie wymieszać i przelać do blaszki lub tortownicy .Piec w temperaturze 175 stopni przez około 30 minut. Ostudzony biszkopt przekroić na połowę. Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym

Moje domowe kucharzenie
Pączki angielskie z serka homogenizowanego 160

łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy szczypta soli cukier puder do posypania olej do smażenia Serek wymieszać z jajkami, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. W garnku rozgrzać olej do temperatury 175ºC. Na rozgrzany olej nakładać porcje ciasta [ małą łyżeczką]. Smażyć z każdej strony na złoty kolor.Usmażone pączki odkładać na bibułkę

Moje domowe kucharzenie
Szybki torcik 125

proszku..brak czasu na robienie własnego kremu..Idealny np.na Walentynki..i nie tylko.. 6 jajek 1 1/2 szkl.cukru 1 1/2 szkl.mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem do torów +mleko(...)dżem  mandarynki Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę ,następnie dodawać cukier,dalej po jednym żółtku.Gdy jajka będą puszyste powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt.Po wystudzeniu przekroić na trzy części.Przełożyć kremem , dżemem i dowolnie udekorować

Moje domowe kucharzenie
Rogale maślane..wypiekanie na śniadanie 242

minut. Następnie smarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Razem ze mną rogale piekły: Małgosia z blogu  Smaki Alzacji Justyna z blogu  Gotowanie i pieczenie Dorota z blogu  Moje małe czarowanie Grażyna z blogu  Grażyna gotuje Daria z blogu  Breakfast Alina z blogu  Ala piecze

Moje domowe kucharzenie
Faworki 169

żółtka szczypta soli szczypta proszku do pieczenia ok. 500 ml oleju lub smalcu cukier puder do posypania Do maki dodać śmietanę, żółtka, sól i proszek do pieczenia. Wyrobić jednolite ciasto. Wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować, a następnie pociąć w podłużne pasy. Po środku każdego pasa zrobić nacięcie

Moje domowe kucharzenie
Orzeszki z masą z mleka w proszku 377

sprawdzonego [ zagubionego ale już odnalezionego] przepisu..Te orzeszki robiłam jeszcze przed świętami..Moja maszynka [ obiecałam i zapomniałam o niej napisać..postaram się wkrótce to nadrobić] miała co piec...bo piekłam  z całego kilograma mąki..ale oczywiście można zmniejszyć proporcje..tym razem też było inne nadzienie bo z mlekiem w proszku.. 1 kg mąki  1 szkl.cukru pudru(...)szkl.mleka  około 2 szkl. mleka w proszku  2 łyżki kakao  Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków. Piec na jasnozłoty kolor. Mleko z cukrem, margaryną, kakao zagotować.Dodać mleko w proszku, zmiksować i zostawić do lekkiego wystygnięcia. Nadzieniem wypełniać połówki orzeszków i sklejać

Moje domowe kucharzenie
Szafranowe babeczki 132

necie.. 1,5 szkl. mąki  115 g masła lub margaryny  2 jajka  40 g cukru  1/2 łyżeczki cukru waniliowego  3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szczypta soli  1/2 szkl. letniego mleka  kilka nitek szafranu (4-5)  Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia, szafran wymieszać z letnim mlekiem. Do masy maślanej dodać kolejno jajka, po każdym dokładnie miksować masę. Cały czas miksując, na wolniejszych obrotach dodawać 1/3 składników suchych, następnie po chwili połowę

Moje domowe kucharzenie
Chleb z dodatkiem jogurtu- bardzo prosty 232

stopni.Ciasto spryskać lekko wodą i obsypać płatkami .[ u mnie bez płatków]. Piec przez 10 minut w temp. 240 stopni, obniżyć temperaturę do 220 stopni, piec  55 minut. W trakcie pieczenia nie otwierać drzwi piekarnika. Piekarnik wyłączyć, po dziesięciu minutach wyciągnąć chleb i odstawić do wystygnięcia

Moje domowe kucharzenie
Tarta z rabarbarem i jabłkami 148

Wszystko gotować około 20-25 min, co jakiś czas mieszając. 3/4 ciasta wyłożyć na formę do tarty. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia lub folią i obciążyć fasolą.Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć folię i piec dalej ok. 5- 10 minut. Nadzienie jabłkowo-rabarbarowe przełożyć na ciasto, wyrównać(...)pozostałej części ciasta zrobić długie paski i ułożyć na nadzienie. Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Tureckie bułeczki-Wypiekanie na śniadanie 156

był propozycją Małgosi w Wypiekaniu na śniadanie..Bułeczki są proste w przygotowaniu, ale trochę czasu trzeba poświęcić na wyrastanie ciasta...ale warto..bo są smaczne..Dzięki za wspólne pieczenie... Zaczyn: 320 g białej pszennej maki chlebowej  [dałam zwykłą pszenną] 1 ,5 łyżeczki drożdży instant 340 g letniego mleka Mąkę połączyć z  drożdżami, dolać  mleko.Wymieszać, wyrobić(...)formować lekkie bułeczki i pod przykryciem zostawić na 10 minut. Następnie kształtować dobrze naciągnięte bułki, układać je na naoliwionej blasze i zostawić do wyrośnięcia na 60 minut.Przed pieczeniem posmarować bułki jajem z mlekiem.Piec w temperaturze  210 stopni  przez 30 minut. Wystudzić na kratce. Razem ze mną piekły: Justyna ,  Wiosenka ,  Iza ,  Lidka,  Magda

Moje domowe kucharzenie
Kolorowy przekładaniec -ciasto z olejem rzepakowym 160

łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę utrzeć z cukrem.Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku i po trochę oleju.Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko razem dokładnie wymieszać.Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.Ciasto podzielić na 4 części, do jednej dodać mak, do drugiej kisiel, do trzeciej płatki(...)czwartej kakao.W blaszce układać po łyżce każdego ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40 minut.Ostudzić i przekroić na połowę. 3 różne galaretki   [ u mnie bursztynowa,niebieska, jabłkowo-miętowa Wodzisław] dowolne owoce  Galaretki rozrobić według instrukcji na opakowaniu.2 tężejące galaretki wyłożyć na jedną cześć ciasta, ułożyć owoce. 500 ml śmietanki kremówki

Moje domowe kucharzenie
Olej z awokado „Greencado” – zielone dobro dla ciała i podniebienia 109

sosów sałatkowych oraz do dekorowania i poprawiania przyswajalności gotowych potraw, na przykład makaronów, pierogów czy pieczonych mięs. Jedwabistą warstwą otula pożywienie i nie pozostawia tłustego posmaku. Posiada najwyższą temperaturę rozkładu (255° C) ze wszystkich olejów świata, co czyni go idealnym do smażenia, pieczenia i grillowania. Potrawy wchłaniają mniej oleju z awokado, niż innych! Źródło : Korzyści zdrowotne ze spożywania oleju(...)awokado odznacza się wysoką temperaturą dymienia (250 stopni Celsjusza), wyższą nawet niż oliwa z oliwek czy olej ryżowy, dzięki czemu zapewnia stabilną, wysoką temperaturę podczas frytowania, smażenia czy pieczenia. 4. Zawiera wyższy procent (72%) nienasyconych tłuszczów prostych niż oliwa z oliwek (66,8%), olej ryżowy (47%), czy olej canola (58,2%). 5. Wysoka zawartość jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych

Moje domowe kucharzenie
Lipcowa piekarnia ..bajgle 139

jeszcze ich nigdy wcześniej nie robiłam..więc trza było zrobić..moje nie wyszły tak idealnie równe i piękne..za mocno kręciłam palcem haha..ale były smaczne..Dziękuję za wspólne pieczenie.. Bajgle w wersji fast przepis podaję za Moniką 750 g mąki typ 550 500 g letniej wody 7 g drożdży instant 1 łyżka soli 2 łyżki miodu(...)kratkę do wypieków lub ściereczkę. Posmarować obgotowane bajgle roztrzepanym jajkiem, zanurzyć z jednej strony w sezamie lub/i maku [ ja posypałam] . Ułożyć na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez od 20 – 25 minut do momentu, aż nabiorą złotego koloru. Zanim zjesz je wszystkie, daj im chwilę ostygnąć. Bułki

Moje domowe kucharzenie