żółty gouda 100 g mozzarella krojona 50 g mozzarella z ziołami 50 g Do smaku sól pieprz papryka słodka gałka muszkatołowa pieprz ziołowy Przygotowanie: Paprykę piec w piekarniku nagrzanym do 190 st około 40 min.Wyjąć i włożyć do woreczka.Z letniej papryki zdjąć skórkę i pokroić w drobną kosteczkę. Ziemniaki mniej więcej jednakowej wielkości razem z skórką umyć
Ala piecze i gotujepierwszy piekłam odwracaną tartę tatin z jabłkami.Tarta jest krucha,słodka i jednocześnie wilgotna dzięki pysznym jabłkom duszonym w słodkim syropie. Składniki: Kruche ciasto margaryna 100 g mąka pszenna 200 g cukier 40 g jajko 1 szt Jabłka jabłka kwaśne 2 szt margaryna 100 g cukier brązowy 120 g woda 1 łyżka Przygotowanie: Z zimnej margaryny,mąki
Ala piecze i gotujeFirma Winiary wypuściła na rynek nowe smaki galaretek.O smaku Pina Colada , Mojito , Pink Margarita oraz Blue Curacao .Piękne kolory i ciekawe smaki.Można wyczarować różne deserki
Ala piecze i gotujeSerniki to jedne z ciast które bardzo lubimy.Jeżeli chodzi o serniki pieczone to najlepsze są z twarogu ale takiego który sami zmielimy.Sery w wiaderkach to zdecydowanie do serników na zimno.Z mieleniem trochę pracy dłużej trwa przygotowanie ale smaczny sernik wynagradza trud.I ten sernik sprawdził się rewelacyjnie,łatwy w przygotowaniu,wilgotny nie za słodki po prostu pyszny. Składniki
Ala piecze i gotujePojawiły się już pierwsze truskawki.Sezon krótki więc trzeba korzystać tym bardziej że truskawki bardzo lubimy.Więc zapraszam na pyszny,delikatny torcik na jogurcie naturalnym. Składniki: Spód
Ala piecze i gotujeTrzeba korzystać z świeżych truskawek dopóki są,sezon krótki więc u mnie truskawkowo.Dzisiaj zapraszam na pyszne tiramisu truskawkowe.Deser bardzo prosty do zrobienia a jaki smaczny,wypróbujcie
Ala piecze i gotujeMój kolejny smakołyk z truskawkami.Tym razem torcik na zimno z kremu z kaszy manny na spodzie z herbatników.I znowu smacznie. Składniki: Spód 200 g
Ala piecze i gotujeSezon truskawkowy dobiegł końca,ale w ogrodzie dojrzewają inne owoce.Przyszła pora na czarną porzeczkę.Padło na sernik bez pieczenia.Przeważają w nim dwa smaki słodki
Ala piecze i gotujeformując owalny kształt i układać na blasze wyłożonej matą silikonową. Odstawić na około 15 min do ponownego wyrośnięcia.Przed włożeniem do piekarnika posmarować za pomocą pędzelka lekko roztrzepanym białkiem.Piec w 180 st około 20 min.Wyjąć ostudzić. Zimne jagodzianki polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Nadzienie; jagody wymieszać z mąką i cukrem
Ala piecze i gotujekonsystencji. Formę do tarty wysmarować masłem,wysypać bułką tartą. Ułożyć odsączone z nadmiaru soku czereśnie i borówki.Wolnym strumienie wylać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 st. Piec około 40 min. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.Forma o średnicy
Ala piecze i gotujepodpieczony letni spód, ułożyć połówki moreli. Do środka każdej moreli dodać po 3 borówki oraz rozsypać klika borówek na masę. Ponownie włożyć do piekarnika nagrzanego na 170 st i piec około 50 min. 15 min przed końcem górę tarty posypać płatkami migdałów. Przed podaniem udekorować startą skórką z cytryny
Ala piecze i gotujezimę robię kilka słoików gruszek w occie. Są świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa, wędlin ale również jako przekąska. Składniki: 2 kg twardych gruszek 1,5 szk cukru 2 szk wody 1 szk octu 10 % Jamar 4 goździki kawałek laski cynamonu Przygotowanie: Gruszki obrać z skórki, pokroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Wodę, cukier, goździki, ocet zagotować
Ala piecze i gotujeDzisiaj zaproponuję Wam kolejny sernik na zimno, tym razem z pyszną galaretką z dodatkiem musu z malin i jeżyn. Połączenie dwóch smaków słodki i lekko kwaśny
Ala piecze i gotujełyżki soku z cytryny Przygotowanie: Brzoskwinie obrać z skórki, przekroić na pół, wyciągnąć pestkę. Połówki brzoskwiń powkładać dosyć ciasno do słoików. Wodę zagotować z cukrem, zdjąć z pieca dodać sok z cytryny i ciepłą zalewą zalać brzoskwinie. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 min. Ja wybieram brzoskwinie twarde, miękkie po zagotowaniu mogą być za miękkie i się rozpadać
Ala piecze i gotujejednolitej masy. Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy serowej. Masę serową wylać na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 st i piec około 70 min. Wyłączyć piekarnik i pozostawić sernika na 3 godziny w piekarniku. Wyjąć i ostudzić. Tortownica 25 cm. Bita śmietana Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem
Ala piecze i gotuje