pieczenia - 22046 przepisów (strona:428/1470)

MUFFINKI Z NUTELLĄ I KAKAO NA MĄCE ORKISZOWEJ 247

szklanki gorącej wody -2 jajka( ja dałam 6 przepiórczych) -jedna łyżeczka ekstraktu waniliowego -1 szklanka jogurtu naturalnego -12 łyżeczek nutelli W jednej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Kakao mieszamy z wodą na gładką masę. W drugiej misce dokładnie mieszamy jajka, jogurt, olej, cukier i ekstrakt waniliowy. Kakao dodajemy do masy jogurtowej i dokładnie mieszamy. Następnie suche(...)składniki mieszamy z mokrymi(mają być grudki). Wykładamy na papilotki. Następnie do każdej muffinki wkładamy po jednej łyżeczce nutelli(o temp. pokojowej) i mieszamy(najlepiej wykałaczką). Pieczemy w 180 stopniach C przez około 20-25 minut. Smacznego

Smaczne Zdrowe
BUŁECZKI ORKISZOWE PEŁNOZIARNISTE NA ZAKWASIE 196

Chwila przerwy od słodkich wypieków-czyli przedstawiam Wam bułeczki orkiszowe na zakwasie. Bardzo pyszne, pulchne i szybkie pod względem pieczenia. :) Przepis znalazłam tutaj . Składniki: -200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 -100g mąki żytniej pełnoziarnistej typ2000 -100g mąki żytniej chlebowej typ720 -170g zakwasu żytniego  u mnie pełnoziarnisty) -1 łyżeczka soli -10-12g drożdży(...)około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie, delikatnie posmarować wnętrza dłoni oliwą i odrywając kawałki ciasta formować bułeczki. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi około 4 cm odstępy. Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Wstawić bułeczki i piec około 12 minut- do zrumienienia. Bułeczki urosną sporo jeszcze w piekarniku. Po upieczeniu

Smaczne Zdrowe
KRUCHE CIASTECZKA WANILIOWO-MAKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 242

pokojowej -cukier waniliowy 16g (paczka) -90-100g ksylitolu (lub cukru) -1/2 szklanki maku -2 żółtka -płaska łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę, budyń, ksylitol i proszek do pieczenia razem przesiać przez sito na stolnicę. Zrobić kopiec, a w nim wgłębienie do którego dać pokrojone w kostkę masło, cukier waniliowy, 2 żółtka, mak. Wszystko szybko zagnieść na gładkie(...)wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość około 3mm i wykrawać foremką ciasteczka(nie mogą być za cienkie bo będą się łamać). Układać je na blasze(wyłożonej papierem). Piec w temp. 180 stopni C przez około 8-12 minut na termoobiegu do uzyskania złotego koloru. Smacznego

Smaczne Zdrowe
MUFFINKI Z NUTELLĄ NA MĄCE ORKISZOWEJ 240

szklanki wody -2 jajka -jednak łyżeczka ekstraktu waniliowego -1 szklanka jogurtu zwykłego -12 łyżeczek nutelli(temp. pokojowej lub lekko rozgrzanej) W jednej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce mieszamy jajka, jogurt, olej, cukier, wodę i ekstrakt waniliowy. Następnie suche składniki dodajemy do mokrych mieszając, aż do całkowitego połączenia(mają być grudki). Wykładamy ciastem (troszkę(...)mniej jak 3/4) papilotki. Następnie do każdej muffinki wkładamy po łyżeczce nutelli i mieszamy(najlepiej wykałaczką). Pieczemy w 180 stopniach C. przez około 20-25 minut. Smacznego

Smaczne Zdrowe
SERNIK NA ZIMNO NA BISZKOPCIE 550

jednym żółtku, a na samym końcu stopniowo mąkę mieszając na wolnych obrotach. Wyłożyć na spód  blaszki wyłożony papierem do pieczenia. Piec w temp. 160 stopni C przez około 30 minut(najlepiej na programie do pieczenia biszkoptów). Po wyciągnięciu zrzucić z wysokości pół metra na dywan (nie odwracając blaszki) a następnie wstawić do uchylonego piekarnika na około

Smaczne Zdrowe
CIASTO ŁABĘDZI PUCH, NA MĄCE ORKISZOWEJ 465

ksylitolu lub cukru -1 szklanka mąki orkiszowej+2 łyżki dodatkowo  (lub 1 szklanka pszennej) -1 łyżka oliwy -1 łyżka gorącej wody -cukier waniliowy -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: -2 czerstwe bułeczki(u mnie kajzerki orkiszowe) ;  mogą być pszenne -3 szklanki mleka -1/2 szklanki ksylitolu lub cukru -cukier waniliowy -375g masła -100g wiórków(...)cukrem waniliowym na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie wlać olej, wodę, dosypać mąkę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do wyścielonej pergaminem blaszki(23x33cm) i piec w temp. 180 stopni C przez ok.30 minut. Bułeczki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić żeby zmiękły, następnie rozdrobnić widelcem. Pozostałą szklankę mleka zagotować z ksylitolem, dodać przygotowane bułki, wiórki

Smaczne Zdrowe
CHRUPIĄCE OWSIANE CIASTECZKA 165

orkiszowej białej -1/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej -2 mniejsze jajka -ok. 4/5 szklanki ksylitolu -200g miękkiego masła -1 łyżeczka ekstraktu z wanilii -3/4 łyżeczki proszku do pieczenia -1/2 łyżeczki sody oczyszczonej -szczypta soli -łyżka kokosu(nie trzeba(...)Masło utrzeć(zmiksować) na puch, pod koniec wsypując ksylitol i dalej mieszać. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki na jeden raz i zmiksować.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego(lub większe-wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce w sporych odstępach. Piec w temp. 180 stopni C przez ok.15-17 minut

Smaczne Zdrowe
SZYBKIE CIASTECZKA RAZOWE 201

Pokruszyłam paczkę zblanszowanych migdałów i wmieszałam w ciasto.  Znalezione tutaj .  Składniki: -125g masła -80-100g ksylitolu -2 żółtka -szczypta soli -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(nie trzeba) -1 łyżka ekstraktu waniliowego(można dać cukier waniliowy) -150g maki orkiszowej pełnoziarnistej -150g mąki żytniej pełnoziarnistej -50g otrębów owsianych lub orkiszowych -180g jogurtu(...)reszty składników. Szybko wyrobić gładkie ciasto. Ja użyłam do tego melaksera z hakiem. Z ciasta formować małe kulki i spłaszczać je, a następnie wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja każde ciasto przydusiłam jeszcze widelcem(z dwóch stron), powstał dekoracyjny wzorek. Piec w temp. 180 *C(termoobieg) przez ok. 15 minut.  UWAGA! Ciasto wydaje się dość lepkie

Smaczne Zdrowe
MUFFINKI SNICKERS 1369

muffinek to mocno polecam! Są łatwe jak i szybkie w przygotowaniu i pieczeniu:) Przepis jest na 12 muffinek. Składniki suche: -cukier waniliowy -szczypta soli -2 łyżeczki proszku do pieczenia -90g ksylitolu -225g mąki orkiszowej Składniki suche wymieszać w jednej misce. Składniki mokre: -1 jajko -150ml mleka -50ml oleju kokosowego(lub zwykłego) + 2 snickersy pokrojone(...)Następnie połączyć je ze składnikami suchymi. Do całości dodać pokrojone snickersy i zamieszać. Ciasto nakładać do formy od muffinek wyłożonej papilotkami(najlepiej nakłada się łyżką do nakładania lodów).  Piec w temp. 190 stopni C przez ok. 20 minut(bez termoobiegu). Smacznego

Smaczne Zdrowe
BUŁKI MLECZNE, MAŚLANE NA MĄCE PSZENNEJ 204

Pyszne, mleczne bułeczki. Z dodatkiem maku, idealnie smakują przy porannej kawie czy herbacie;) Jestem wielką fanką pieczenia bułeczek, dlatego niedługo możecie spodziewać się czegoś "ode mnie"!  Bądźcie czujni!:)) Z przepisu znalezionego tutaj wychodzi ok. 10 bułeczek. Składniki: -3 szklanki mąki pszennej tortowej -30g świeżych drożdży -2 żółtka -3 łyżki cukru trzcinowego -1/3 (8 dag) masła -szklanka(...)wyrabiamy, aż będzie jednolite, sprężyste i lśniące. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość, dzielimy je na równe części i formujemy małe bułeczki. Odstawiamy do kolejnego wyrośnięcia. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy w temp. 160 stopni C przez ok. 30 minut. Smacznego

Smaczne Zdrowe
CIASTO JOGURTOWE NA OLEJU, Z OWOCAMI 359

niczym to nie przeszkadza. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ułożyć na nim przekrojone na pół morele i wstawić do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika . Piec ok.50-60 minut, do suchego patyczka. Moje piekło się niecałe 45 minut na termoobiegu. Po przestudzeniu posypać zmielonym ksylitolem lub cukrem trzcinowym.  Smacznego

Smaczne Zdrowe
CIASTECZKA MEGA KRUCHE 173

kolorowe posypki, itp. Zimne masło pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ok.4,5 szkl. mąki. Dodać do tego ksylitol, cukier lub olejek waniliowy,szczyptę soli, żółtka, proszek do pieczenia, kwaśną śmietanę i olej i zagnieść gładkie ciasto. Jeśli się klei dodać resztę mąki ( ja dosypałam jeszcze 1 łyżkę dodatkowo- wszystko zależy od rodzaju mąki). Ciasto podzielić(...)kawałkami folii spoż.) i wykrawać foremkami dowolne kształty, układać je na wyłożonej papierem blaszce. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać dowolną posypką, np. kokosem, płatkami migdałów, cukrem, kolorowymi posypkami, itp. Piec ok. 10-15 minut w temp.180*C do lekkiego zrumienienia ( termoobieg) Przechowywać w zamkniętym pojemniczku - jak coś zostanie oczywiście :-)) Smacznego

Smaczne Zdrowe
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ 190

kilka. Dziś wersja tego najlepszego, bardzo maślanego jak mawia moja druga połowa i bardzo puszystego. Piecze się go bardzo krótko, dlatego nie jest suchy, do tego duża ilość śliwek lub innych owoców również nadaje mu wilgotności. Dla wielbicieli przypieczonych ciast polecam dłuższy czas pieczenia. My uwielbiamy bledsze ciasta (ale bez zakalca), podany czas jest idealny do wypieczenia tego placka(...)piekę to ciasto na dużej blaszce - takiej z piekarnika, dzięki temu nie jest zbyt wysokie, za to jest większa ilość owoców i tak uwielbianej przez nas kruszonki. SKŁADNIKI NA CIASTO: -5 żółtek ( z dużych jaj) -1 szkl mleka -50g drożdży -0,5 kg mąki pszennej tortowej -3/4 szkl ksylitolu (lub cukru) -125g masła -1/2 łyżki cukru

Smaczne Zdrowe
CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM I CZEKOLADĄ 240

gold) - 50g mlecznej czekolady - szczypta soli Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, odstawić do wystudzenia. W tym czasie utrzeć miękkie masło z ksylitolem i cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Do utartej masy dodać szczyptę soli, pokrojone na małe kawałki rodzynki i czekoladę, wystudzone ziarna słonecznika , płatki owsiane oraz mąki. Zagnieść ciasto. Masa będzie dość lepka i miękka. Formować(...)niej kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem. Spłaszczyć je , same niestety się nie rozleją, a cieńsze są smaczniejsze. Piec ok.15 minut w temp.180*C ( termoobieg) na złoty kolor. Pozostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia. Uwaga , gdyż są bardzo kruche. Ściągają i stają się chrupiące tak po dwóch dniach. Ale smaczne są już w tym samym

Smaczne Zdrowe
SERNIK Z MAKIEM, KOKOSEM I BRZOSKWINIAMI 6521

cukrem kokosowym) + dodatkowo : słoik własnych lub puszka kupnych brzoskwiń Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ręcznie lub malakserem. Podzielić na dwie części. Większą ok.2/3 wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wygnieść spód. Mniejszą część - 1/3  zawinąć w folię spożywczą i schłodzić , można włożyć do zamrażarki. Składniki na masę serową:  -500g sera mielonego ( dałam z wiaderka(...)puder. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, mak, kokos i delikatnie wymieszać, do połączenia składników. Dałam mak mielony - suchy. Wyłożyć na masę serową. Na wierzch zetrzeć na tarce schłodzone pozostałe ciasto. Piec ok.45 minut w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) Wierzch polukrowałam lekko lukrem z cukru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli aromatu migdałowego i kremówką. Takie wykończenie całości. Smacznego

Smaczne Zdrowe