łyżeczki proszku do pieczenia, budyń czekoladowy, 2 łyżki kakao. Białka ubić, stopniowo dosypywać cukier. Dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać mąkę z proszkiem. Na koniec dodać sproszkowany budyń oraz kakao. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 25x36cm. Piec około 25-30 minut
Z miłości do słodkościjajka, 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać do białek na przemian z żółtkami. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 27cm. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem
Z miłości do słodkościrabarbaru. Wykonanie Całe jajka ubić ze szklanką cukru oraz cukrem waniliowym - ubijać około 7 minut, by były bardzo puszyste. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Miksować do połączenia składników. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Rabarbar umyć, pokroić w kostkę, zasypać pozostałą 1/3 szklanką cukru. Wymieszać i rozłożyć równomiernie(...)cieście. Piec około 40 minut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego:)) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościpszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o średnicy 27cm. Piec ok. 40 minut w temp. 175st. Ostudzić
Z miłości do słodkościużyłam Kamis). Wykonanie Jajka zmiksować z cukrem, jogurtem ( u mnie wieloowocowy) i olejem. Dodać nasiona wanilii oraz świeżo startą skórkę z cytryny. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Miksując, stopniowo dodawać do ciasta. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 23x33cm. Rabarbar umyć, pokroić w kostkę i zasypać cukrem oraz przyprawą(...)kawy i deserów. Wymieszać i równomiernie rozłożyć na cieście. Piec około 40 minut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem oraz przyprawą do kawy i deserów. Smacznego;)) Przepis dodaję
Z miłości do słodkościszklanki mąki ziemniaczanej, czubata łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 27cm. Piec ok. 35min w temp. 175st. Ostudzić
Z miłości do słodkościszklanki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka kawy rozpuszczalnej. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do jajek. Na koniec dodać przesiane kakao oraz kawę rozpuszczalną. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 25x36cm. Piec około 20 minut
Z miłości do słodkościCiasto: 450g mąki pszennej, 110g cukru pudru, 4 żółtka, łyżeczka proszku do pieczenia, 300g masła, 1/2 laski wanilii. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka oraz posiekane masło, cukier puder i nasiona wanilii. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto, owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wyłożyć dno natłuszczonej(...)rozłożyć na cieście. Kruszonka: 150g mąki pszennej, 100g cukru pudru, 2 łyżki cukru waniliowego, 100g masła. Składniki wymieszać, zagnieść palcami tworząc kruszonkę. Kruszonką posypać wierzch ciasta. Piec około 40 minut w temp.180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Z miłości do słodkościkakao 1 lyzeczka proszku do pieczenia Mikserem ubijamy bialka z cukrem na sztywna piane. Dodajemy do nich roztrzepane zoltka, mieszamy lyzka dosc energicznie. Maki, kakao i proszek do pieczenia nalezy dokladnie razem wymieszac i na koncu dodac do masy jajecznej. Mieszamy bardzo dokladnie i energicznie. Gotowe ciasto przekladamy do nasmarowanej tluszczem tortownicy, ale smarujemy tylko dno, brzegow(...)nalezy smarowac. Pieczemy przez okolo 45 minut w temperaturze 180°C. Przed wyciagnieciem biszkoptu z piekarnika najlepiej sprawdzic patyczkiem czy sie upiekl. Po upieczeniu i przestygniecu biszkopt nalezy przekroic na 3 rowne krazki. Najlepiej odwrocic go do gory nogami by gora tortu miala rowna powierzchnie. Skladniki na mase: 500g serka mascarpone 2 kremowki po 250 ml kazda cukier puder (ilosc
Przysmaki Karolkiwykonanie: Obrane banany zmiksowac wraz z miodem i jajkami na jednolita mase. W osobnej misce utrzec do bialosci miekkie maslo z cukrem. Wymieszac make, cynamon i proszek do pieczenia. Rodzynki wraz z maka dodawac na przemian z masa bananowa po 1 lyzce do utartego masla. Mieszac az sie wszystkie skladniki polacza. Ciasto przelozyc do wysmarowanej tluszczem formy(...)uzylam keksowki. Pieczemy okolo 60 minut w temperaturze 180°C. Skorka powinna byc rumiana i chrupiaca. Smacznego
Przysmaki Karolkimaly proszek do pieczenia 2 budynie smietankowe 3/4 l mleka 1 kg jablek cynamon wykonanie: Margaryne ucieramy z 1 szklanka cukru i zoltkami. Dodajemy make i proszek do pieczenia, ucieramy. Bialka ubijamy na sztywna piane i dodajemy do ciasta. Dokladnie mieszamy. 3/4 ciasta wykladamy na natluszczona blache ( ja uzylam tortownice o srednicy 26 cm) Na ciasto wykladamy jablka(...)wymieszane w odrobina cynamonu. Dwa budynie gotujemy w 3/4 litra mleka z dodatkiem 0,5 szklanki cukru. Jeszcze cieply budyn wykladamy na jablka. Na budyniu rozprowadzamy reszte ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 50 minut. Smacznego
Przysmaki Karolkiforemki: 2 zielone jablka Granny Smith 500g rabarbaru 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki miekkiego masla 1/3 szklanki cukru pudru 1 szklanka maki pszennej 1 lyzeczka proszku do pieczenia 0,5 lyzeczki cynamonu 3/4 szklanki meka 1 jajko cukier waniliowy wykonanie: Jablka obrac i pokroic na plasterki, po czym wlozyc do rondelka i zalac woda. Gotowac na malym ogniu(...)Gotowac 3 minuty. Foremki o pojemnosci 250ml nasmarowac tluszczem i przelozyc do nich przygotowane owoce. Miekkie maslo i cukier puder utrzec na jednolita mase. Dodac make, proszek do pieczenia, cynamon oraz mleko wymieszane z jajkiem. Dokladnie utrzec na jednolita mase. Zalac ciastem owoce, posypac cukrem waniliowym i piec od 20 do 25 minut w piekarniku nagrzanym wczesniej do 200C
Przysmaki Karolki