pieczenia - 22046 przepisów (strona:421/1470)

Babka pełnoziarnista z marchewką i jabłkiem 217

pełnoziarnistej 3 łyżki mąki tortowej 4 płaskie łyżki cukru trzcinowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 jabłko 2 niewielkie marchewki Przygotowanie: Mąki i proszek do pieczenia wymieszać. W osobnym naczyniu utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę. Następnie obrać i zetrzeć jabłko i marchewki (jabłko na tarce z grubym oczkiem, marchew(...)stronie z mniejszymi otworami). Dodać do ciasta i wymieszać. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 40-45 minut, do suchego patyczka. Dodatkowo można zrobić polewę z gorzkiej czekolady lub oprószyć babkę cukrem pudrem

Ze smakiem i z pasją
Pyszne migdałowo-orzechowe ciasto bez mąki i cukru 236

pieczenia (opcjonalnie) Przygotowanie: Masło rozpuścić i przestudzić. Żółtka oddzielić od białek i ubić z ksylitolem na białą masę.  Dodać masło, drobno zmielone orzechy, migdały i proszek do pieczenia. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto aby nie zburzyć ich struktury. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (bez termoobiegu). Tortownicę wyłożyć papierem. Ciasto piec

Ze smakiem i z pasją
Kakaowo-rumowa babka z żurawiną 140

łyżki suszonej żurawiny (plus 1 łyżka do posypania) Na polewę:    1 tabliczka białej czekolady     3 łyżki mleka Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól. Margarynę/masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Następnie zestawiamy z palnika i dolewamy mleko i rum (opcjonalnie olejek). Jajka miksujemy z cukrem na białą puszystą masę. Stopniowo dodajemy(...)przemian suche i mokre składniki ciągle miksując. Na końcu dodajemy żurawinę i mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto wlewamy do podłużnej foremki o długości 22cm i pieczemy ok 50 minut. Po ostygnięciu rozpuszczamy czekoladę z 3 łyżkami mleka, polewamy nią ciasto i dekorujemy żurawiną

Ze smakiem i z pasją
Ciasteczka korzenne z lukrem herbaciano-imbirowym 193

szklanka cukru pudru (u mnie marki Kupiec) mały paseczek świeżego imbiru 2 torebki dowolnej herbaty  Przygotowanie: Masło rozpuścić, dodać miód i wymieszać. Połączyć mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodać masło z miodem i jajko. Wyrobić ciasto. W razie potrzeby lekko podsypać mąką. Następnie włożyć ciasto do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkować i wycinać(...)dowolne kształty. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem. Piec ciastka maksymalnie do 15 minut. Po wystudzeniu przygotować lukier: 2 torebki herbaty zalać 100 ml gorącej wody. Odstawić na godzinę. Malutki kawałeczek imbiru zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 3-4 łyżki esencji dokładnie wymieszać ze startym imbirem i około 1 szklanką cukru pudru

Ze smakiem i z pasją
Zimowe muffinki korzenne 147

cynamonu, 0,5 łyżeczki imbiru, 0,5 łyżeczki kardamonu, po szczypcie anyżu i goździków cukier puder do posypania (u mnie Kupiec) Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao, przyprawy i skórkę pomarańczową. Mieszamy. W osobnym naczyniu łączymy mokre składniki: olej, jogurt i jajko. Następnie delikatnie łączymy zawartość obu naczyń, wystarczy niezbyt starannie wymieszać łyżką. Rozgrzewamy(...)piekarnik do 200 stopni.  Ciasto przelewamy do foremek (do 2/3 ich wysokości) i pieczemy przez ok 20-25 minut. Po upieczeniu posypujemy muffinki cukrem pudrem. Ja do dekoracji użyłam szablonu w kształcie gwiazdki

Ze smakiem i z pasją
Babka orkiszowa z marchewką i jabłkiem, bez cukru i tłuszczu 190

jajka 2-3 łyżki ksylitolu (można zastąpić syropem z agawy, miodem lub po prostu użyć cukru) Przygotowanie: Jajka ubić z ksylitolem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Marchew i jabłko obrać i zetrzeć drobno na tarce. Do naczynia z ubitymi jajkami dodać jogurt naturalny i mąkę. Wymieszać szpatułką do połączenia składników. Gdyby masa była(...)łyżki jogurtu i ponownie wymieszać. Masę przelać do blaszki na babkę z kominem i wyrównać wierzch (można upiec babkę także w małej keksówce). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec przez ok 45 minut (funkcja góra-dół) do suchego patyczka. Smacznego :) inspiracja [klik

Ze smakiem i z pasją
Wyśmienity biszkopt orzechowy z bitą śmietaną (bez cukru i mąki) 219

mleka - na polewę Przygotowanie: Piekarnik nastawić na 170 stopni aby rozgrzał się podczas przygotowywania ciasta. Masło rozpuścić i przestudzić. W osobnym naczyniu wymieszać zmielone orzechy laskowe, migdały, proszek do pieczenia i sodę. Białka jajek ubić na sztywną pianę. Miksując na małych obrotach dodawać kolejno żółtka i miód. Następnie szpatułką delikatnie wmieszać w ciasto zawartość naczynia z orzechami. Masę przelać(...)formy i natychmiast wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 30-35 minut, potem wyłączyć i otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto na kilka minut. Następnie wyjąć ciasto z formy i studzić na kratce. Po ostudzeniu ubić kremówkę, przeciąć biszkopt na dwa blaty i przełożyć śmietaną. Ja nie słodziłam śmietany, ale jeżeli chcecie możecie to zrobić podczas ubijania. Czekoladę rozpuścić

Ze smakiem i z pasją
Szybka babka wielkanocna 717

szklanki oleju Polewa: 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 3 łyżki mleka 2-3 łyżki krokantu do posypania Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu zmiksować pozostałe składniki. Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie (jak przy muffinkach). Mogą pozostać grudki. Formę posmarować(...)masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec przez 42-45 minut. Po upieczeniu otworzyć całkiem piekarnik i pozostawić babkę na 3 do 5 minut aby gwałtownie nie zmieniać temperatury. Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i wymieszać. Wystudzoną

Ze smakiem i z pasją
Prosta babka kakaowa 217

szklanki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki oleju Polewa:  cukier puder sok z połowy cytryny posypka cukrowa do dekoracji Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. W osobnym naczyniu zmiksować pozostałe składniki. Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niedokładnie. Mogą pozostać grudki. Formę posmarować masłem(...)obsypać mąką lub bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec przez 45 minut. Po upieczeniu otworzyć całkiem piekarnik i pozostawić w nim babkę na chwilę aby gwałtownie nie zmieniać temperatury. Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu. Wycisnąć sok z połowy cytryny i ciągle mieszając wsypywać cukier puder aż lukier się

Ze smakiem i z pasją
Prosta babka cynamonowa 136

szklanki oleju Polewa: tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady (100 g) 3 łyżki mleka dowolna posypka do dekoracji Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cynamon. W osobnym naczyniu dobrze wymieszać lub zmiksować pozostałe składniki. Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie (jak przy muffinkach). Mogą(...)pozostać grudki. Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec przez 40-45 minut (aż babka się zarumieni/do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i wymieszać. Wystudzoną babkę oblać polewą i posypać posypką

Ze smakiem i z pasją
O LUCYNIE ĆWIERCZAKIEWICZOWEJ 187

też dania z zastosowaniem trufli. Wstęp do mojego artykułu jest cytatem właśnie z tej książki.  W mojej ulubionej książce pani Lucyny "Baby, placki i mazurki: praktyczne przepisy pieczenia chleba, bułek, placków, mazurków, tortów, ciastek, pierników i tp." (wydawnictwo Jan Fiszer, Warszawa 1909) znaleźć można szereg naprawdę interesujących przepisów na wypieki, np. przepis na mazurek daktylowy cukierkowy:  " Funt(...)funta cukru pudru. Wszystko wymieszać bardzo starannie drewnianą łyżką, dwa białka ubić na pianę, wymieszać z masą i rozsmarowawszy na grubość ćwierć centymetra na oplatki, postawić w zupełnie wolnym piecu tylko do obeschnięcia. Następnie krajać bardzo ostrym nożem na Ważkie, podłużne kawałki. Smakuje jak cukierek. ".  Obecnie książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej można kupić w każdej większej księgarni. Nowe wydania zostały zaadaptowane

Przepisy Aleksandry
Ciasto magiczne 3035

pory. Skorzystałam z tego przepisu z hiszpańskiego bloga, ponieważ deser podobno pochodzi z Hiszpanii. Dlaczego zwykłe ciasto budyniowe określone zostało magicznym? Otóż przygotowujemy jedną masę, a podczas pieczenia rozdziela się ona na trzy warstwy. Tak więc mamy ciasto warstwowe małym kosztem pracy i składników – ot cała magia. Jeśli wszystko pójdzie po naszej myśli – na górze otrzymamy puszysty(...)cytryny. Do masy z żółtkami dodajemy połowę ubitych białek i delikatnie mieszamy. Potem dodajemy ostatnią porcję białek i delikatnie łączymy. Ciasto wlewamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia o śr. od 20 do 22 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C i pieczemy ok. 50-60 minut. Gdy ciasto magiczne całkowicie ostygnie wstawiamy na 2-3 godziny

Poezja smaku
70. Słodkie 70., czyli ciasto drożdżowe w różnych odsłonach. 275

naczyniu żaroodpornym bądź jakiejś formie, układamy papilotki (takie do muffinek) i wkładamy po jednej kulce do każdej. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy aż będą rumiane na górze (nie podajemy czasu pieczenia, ponieważ baaaardzo, ale to bardzo dużo zależy od piekarnika, termoobieg, jego brak itp. dlatego należy kontrolować swoje wypieki, oglądać jak rosną i rumienią się

Symfonia Smaków
PUSZYSTE BUŁECZKI ORKISZOWE - NAJLEPSZE 190

sobie z  nich nie robię. Za to moja Rodzinka wprost uwielbia ! Ponieważ już od dawna nie kupuję sklepowego pieczywa, dla urozmaicenia domowego menu, co jakiś czas kombinuję i piekę nowe bułki. Dzisiejsze są wyjątkowo bez dodatku ziaren (które uwielbiamy), bardzo podobne do sklepowych ale tylko z wyglądu. W smaku ich na szczęście nie przypominają. Rodzinka orzekła(...)maczanymi w oliwie uformować 12 bułeczek (ugniatając je dłonią pod spód, by nie było widać łączenia). Uformowane bułki odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.15-20 minut w celu napuszenia. Przed pieczeniem ja swoje nacięłam pośrodku tępą stroną nożyka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220*C ok.20 minut, na programie góra-dół (bez termoobiegu). Po upieczeniu przełożyć na kratkę i pozostawić

Smaczne Zdrowe
Pizza hawajska 226

mnie przemawia. Ciasto wałkujemy (lub rozciągamy) na grubość ok. 5 mm i smarujemy dość grubo sosem. Posypujemy żółtym serem, układamy pieczarki z cebulką, szynkę i ananasa. Całość pieczemy na papierze do pieczenia 20-25 min w 180 stopniach Celsjusza. A tu jeszcze przed wstawieniem do piekarnika Zachęcam do pieczenia domowej pizzy. To nic trudnego, a i napracować

Ratunku obiad