pieczenia - 22046 przepisów (strona:420/1470)

Muffinki z amarantusem - "perełka" dietetyczna! 246

owsiane zalać w miseczce gorącą wodą - ok 400ml . Odczekać 10 min aż napęcznieją i odcedzić, dociskając talerzykiem zawartość. W większej misce wymieszać składniki sypkie - mąka, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sól, amarantus . W drugiej miseczce wymieszać produkty mokre - jaja, melasa, olej - a następnie przełożyć je do miski z suchymi, dodając jeszcze płatki owsiane. Wszystko krótko wymieszać łyżką - masa powinna(...)schematu: warstwa masy, warstwa owoców, warstwa masy. Nie bać się, że zawartość "ucieknie" z foremek, można zapychać je do pełna - babeczki nie wyrastają szalenie wzwyż . Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Piec w nagrzanym do 190C piekarniku ok 25min - u mnie na środkowym poziomie, bez termoobiegu . Muffinki wychodzą mocno wilgotne i miękkie. Amarantus dodaje wnętrzu ciekawej faktury, a owoce świetnie się

Grunt to przepis!
Kostka alpejska Marty, czyli masło orzechowe i bezy 301

Gosi , przygotowałam je na konkurs . Choć nie odzwierciedla dokładnie przepisu Gosi, bo ja zawsze muszę dodać swoje trzy grosze. Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia * pół szklanki cukru Masa z masłem orzechowym : * 100 g miękkiego masła * słoiczek masła orzechowego około 300 g * 150 g małych bezików Masa śmietanowa : * 300 ml śmietany kremówki(...)łyżeczki żelatyny * 1/4 szklanki wrzątku Dodatkowo : tabliczka mlecznej czekolady Przygotowanie : Jajka ubić na puch dodając cukier. Wymieszać mikserem na małych obrotach z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Biszkopt przelać do prostokątnej formy. Piec 20-30 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Przekroić na pół. Miękkie masło ubić z masłem orzechowym, dodać pokruszone bezy. Wymieszać i wyłożyć masę na połowę

Magiczne Życie Marty
Chrupiące gofry z truskawkami 150

Oddzielam białka od żółtek i ubijam białka na sztywno wraz ze szczyptą soli. W drugim pojemniku ucieram żółtka z cukrem tak by się ubiły, dodaję mąkę i proszek do pieczenia, mleko i 3 łyżki oleju rzepakowego. Wszystko mieszam ze sobą tak długo aż uzyskam gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Powoli dodaję 1/3 ubitych białek, po to aby delikatnie(...)ciasto a następnie całą resztę białek. Powoli mieszam do uzyskania jednolitej masy. Z pewnością minęło 10 minut a może nawet i więcej- tym lepiej dla nas. Nakładam ciasto i piekę gofry około 3-4 minuty jednego. Po upieczeniu każdego gofra warto odczekać 5 minut by nasza gofrownica ponownie dość mocno się nagrzała, gdy jest taka konieczność trzeba nasmarować jeszcze

Mango Papaja
Czekoladowe muffiny z truskawami 121

masłem. W tym czasie w jedej misce mieszamy składniki mokre: żółtka jaj, mleko i olej. Białka ubijamy na sztywno osobno. W drugiej misce mieszamy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukry i sól. Truskawki kroimy na ćwiartki. Do składników suchych dodajemy mokre. Następnie dolewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem i mieszamy całość na gładką masę. Dodajemy powoli białka i mieszamy(...)łyżce ciasta do każdej foremki, wkładamy po kilka ćwiartek truskawek i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Tak by truskawki były w środku w formie niespodzianki podczas jedzenia. Tak przygotowane muffiny pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25 minut. Z takiej ilości składników u mnie wyszło około 25 muffinów. Smacznego

Mango Papaja
Ciasteczka "Pieguski" 131

trawienie masło do wysmarowania formy  Miękkie masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko i nadal ucieramy. W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy przesianą mąkę, siemię lniane i dokładnie mieszamy. Czekoladę kroimy drobno i również dodajemy do ciasta. Teraz formujemy małe kuleczki z ciasta, delikatnie je spłaszczamy i układamy(...)wysmarowanej masłem formie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20 minut. Smacznego

Mango Papaja
Kruche Wiatraczki 210

pieczenia marmolada  cukier puder do posypania   Wykonanie: Mąkę przesiewamy. Margarynę siekamy drobno razem z mąką. Dodajemy śmietanę, żółtka, cukier i cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto na gładką masę. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkowujemy po kawałku ciasta na placki o grubości około 0,5 cm, kroimy nożem lub radełkiem kwadraty(...)boku 6 cm. Nacinamy na każdym rogu i składamy po jednej połówce rogu do środka tak aby powstał wiatraczek. Na środek układamy pół łyżeczki marmolady. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach (tak żeby były rumiane). Można posypać cukrem pudrem po upieczeniu. Gotowe

Czerwona Porzeczka
Zakręcone jagodzianki 180

znów zagniatamy, formujemy prostokąt na którym kładziemy jagody, posypujemy je cukrem. Zwijamy formując wałek i dzielimy na 8 kawałków. Roladki delikatnie rozpłaszczamy i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Podobnie przygotowuję : Pizza roladki ( pizza rolls ) Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami, aż do uzyskania konsystencję sypkiego piasku. Kruszonką obsypujemy bułeczki, kruszonka może spaść obok, jagodzianki(...)jeszcze trochę podrosną. Pozostawiamy jagodzianki do wyrośnięcia na kolejne 15 min. Zakręcone jagodzianki pieczemy 30 minut w temp. 160°C z termoobiegiem. (bez termoobiegu w 180 stopniach). Jagodzianki jeszcze gorące lukrujemy. Smacznego. The post Zakręcone jagodzianki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Muffinki proteinowe z jeżynami 223

mleka 3/4 szklanki odżywki białkowej (moja tym razem karmelowa) 2 jajka 2 łyżki oleju kokosowego łyżeczka proszku do pieczenia       Mąkę, otręby, białko i proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce, a drugiej natomiast łączymy ze sobą mleko, żółtka i olej kokosowy. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy(...)dokładnie. Następnie delikatnie przelewamy pianę i dosypujemy owoce, starając się nie kombinować zbyt długo tylko szybko połączyć masę. Przelewamy do blaszki wyłożonej papilotkami i pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Być może nie zastąpią czekolady, ale są godnym pocieszycielem ;)      Zamiast w standardowej blaszce można ciasto upiec w większych kokilkach - porcje idealne na śniadanie :) Ładny ten Wrocław

sama złodycz
Babka z malinami 243

łyżki mleka 2-3 łyżki płatków migdałów Przygotowanie: Maliny opłukać i osuszyć (ważne by nie były mokre w momencie dodawania do ciasta). Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu wymieszać pozostałe składniki. Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie (jak przy muffinkach). Mogą pozostać grudki. Dodać maliny(...)delikatnie wmieszać w ciasto. Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i wymieszać. Wystudzoną babkę oblać polewą i posypać płatkami

Ze smakiem i z pasją
Razowe scones z porzeczkami 222

więcej mąki. Na szczęście scones udały się doskonale i dzieci zjadły je w tempie ekspresowym. Składniki: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki masła 125 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki mleka (w razie potrzeby) + do posmarowania 1 szklanka porzeczek (patrz uwagi we wstępie) Wykonanie: Mąkę, cukier, sól(...)Dodać porzeczki i ponownie wymieszać. W razie potrzeby dolać mleko, lub ewentualnie odrobinę mąki. Ciasto rozwałkować w kształt koła. Przekroić na trójkąty. Przełożyć je ma blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować wierzch odrobiną mleka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15-20 minut w górnej części piekarnika. Podawać lekko ciepłe

Sto kolorów kuchni
Tort rafaello z truskawkami - bez wiórków kokosowych:) 537

szklanki mąki ziemniaczanej,  1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.  Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Dodać przesiane mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia.  Przełożyć do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 24cm. Piec ok. 30 min w temp. 175st.  Ostudzić, przekroić na 3 krążki. Dodatkowo: 500g truskawek,  250g białej

Z miłości do słodkości
CIASTECZKA Z PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM, BEZ CUKRU, BEZ PSZENICY, NA MĄCE ORKISZOWEJ 214

małymi modyfikacjami. Składniki: - 360g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 0,5 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 1,5 szklanki ziaren słonecznika - 200g zimnego masła - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć, ale nadaje ciasteczkom puszystości) - 1 jajko Ziarna słonecznika prażymy kilka minut na suchej patelni, ciagle mieszając, by się nie przypaliły, mają być lekko przyrumienione. Odstawiamy do przestudzenia(...)pokrojone na mniejsze kawałki) i miksujemy do połączenia lub zagniatamy wszystko ręcznie. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko zgniatamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok.15-20 minut do lekkiego przyrumienienia (termoobieg). Odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej po wystudzeniu przechowywać je zamknięte w metalowej puszce. Mogą być nawet kilka

Smaczne Zdrowe
Tartaletki z nadzieniem waniliowo-różanym 162

folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.  Najlepiej piec w foremkach silikonowych, które nie wymagają natłuszczania, jeśli takich nie mamy to inne foremki smarujemy i obsypujemy mąką po czym wygniatamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem.  Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni, przykrywamy tartaletki papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 15 minut po czym zdejmujmy papier(...)pieczemy jeszcze kilka minut na złoty kolor. Serek homogenizowany mieszamy z ziarenkami wanilii i cukrem pudrem, wypełniamy nim wnętrze wystudzonych tartaletek. Na wierzch dajemy łyżeczkę różanej konfitury

Ze smakiem i z pasją
Kurabiedes - greckie ciasteczka maślane z migdałami 215

średniej wielkości ciastek więc całkiem sporo :) Składniki na około 70-80 ciasteczek: 500g mąki pszennej 250g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 1/2 cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 40ml koniaku 125g posiekanych migdałów 50ml wody różanej - do skropienia gorących ciastek cukier puder - do posypania Przygotowanie: Miękkie masło należy ubić na gładką masę.  Następnie stopniowo(...)Dokładnie wyrabiamy ciasto i wykrawamy dowolne kształty ciastek. Ciasto ciężko się zagniata, bo jest bardzo kruche, ale warto się pomęczyć :) Ciastka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piekarniki rozgrzewamy do 160 stopni i pieczemy ok 20 minut. Tuż po upieczeniu gorące ciasteczka skrapiamy wodą różaną i posypujemy cukrem pudrem. Wypróbujcie koniecznie, tylko ostrzegam - uzależniają

Ze smakiem i z pasją
Kakaowe muffiny z Tabasco i skórką pomarańczową 156

kakao 125ml oleju 125ml jogurtu naturalnego lub maślanki 1 jajko 1 łyżeczka sosu Tabasco  80-100g kandyzowanej skórki pomarańczowej Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao i skórkę pomarańczową. Mieszamy. W osobnym naczyniu łączymy mokre składniki: olej, jogurt, Tabasco i jajko. Następnie delikatnie łączymy zawartość obu naczyń, wystarczy niezbyt starannie wymieszać łyżką. Rozgrzewamy(...)piekarnik do 200 stopni.  Ciasto przelewamy do foremek (do 2/3 ich wysokości) i pieczemy przez ok 20-25 minut. Smacznego

Ze smakiem i z pasją