pieczenia - 22046 przepisów (strona:417/1470)

Babka cytrynowa z makiem. 313

białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy rozpuszczone, wystudzone masło. Dokładnie mieszamy. Dodajemy skórkę i sok z cytryny. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie miksujemy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera. Ciasto dzielimy na pół, do jednej części dodajemy(...)wylewamy do foremki, następnie wylewamy ciasto z makiem.  Ja używam formy silikonowej z kominem więc jej nie smaruję, ale tradycyjną formę należy wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 - 60 min. Należy sprawdzić patyczkiem. Smacznego

Miksturownik
Karpatka 384

Polecam Wam to ciasto. Karpatka. Składniki na blachę 24 x 35 cm: Ciasto parzone: 1 szkl. wody; 150 g margaryny; 1 szkl. mąki; 5 jaj; szczypta proszku do pieczenia; szczypta soli. Krem budyniowy: 200 g miękkiego masła; 3 szkl. mleka; 3/4 szkl. mleka; 2 łyżeczki cukru waniliowego; 80 g mąki pszennej; 80 g mąki ziemniaczanej; 2 żółtka, Ciasto: Margarynę(...)ciągle mieszając. Ciasto powinno odchodzić od ścianek garnka i od łyżki. Ciasto studzimy. Do wystudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Dodajemy również proszek do pieczenia i sól. Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą przekładamy do wyłożonej papierem formy. I pieczemy przez 30 min. w temp. 180 stopni. Następnie identycznie postępujemy z drugą połową ciasta.  Krem

Miksturownik
Brak tytułu 149

łyżek 1/2 szkl. cukru 2 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/3 szkl. mleka konfitura Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W miseczce przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej miseczce łączymy masło z cukrem i miksujemy na jasną masę. Następnie dodajemy jajka i cukier waniliowy, cały czas miksując. Zwalniając tempo miksera, dodajemy powoli suche(...)składniki. Na koniec dodajemy mleko i łączymy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Wypełniamy do 3/4 wysokości ciastem. na wierzch każdej porcji nakładamy porcję konfitury. Pieczemy w temp. 180 stopni C przez 20-25 min. SMACZNEGO Konfitura z malin niskosłodzona Premium Rosa/ Polska Róża Wykonana z 50% owoców, cukru, soku malinowego, pektyny owocowej, ksantanu - naturalnego zagęstnika Masa netto: 210 g Konfitura

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 173

szkl. cukru 2 jajka cukier waniliowy 1/3 szkl. mleka 2 chałwy waniliowe, podzielone na 12 cząstek Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy, łączymy z proszkiem do pieczenia i solą. W drugim naczyniu miksujemy masło z cukrem na gładką, jasną masę. Następnie dodajemy jajka, ciągle ucierając. Zwalniamy tępo miksera i wsypujemy suche składniki. Na koniec wlewamy mleko. Formę(...)wkładmy papilotkami, papilotki uzupełniamy do 3/4 wysokości, do każdej wkładamy kawałeczek chałwy i przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy w 180 stopniach C około 20-25 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 170

pachnące pomarańczami - przepis Składniki: 3 jajka 3/4 szkl. cukru 12,5 dag miękkiego masła skórka otarta z limetki po 7,5 dag mąki pszennej i ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki likieru pomarańczowego lub innego - jeśli wolicie choinko o innym smaku krem czekoladowy typu nutella 30 dag masy marcepanowej 15 dag cukru pudru polewa czekoladowa(...)perełki cukrowe, pisaki i inne dekoracje Przygotowanie: Ubić białka z 2/3 porcji cukru. Masło utrzeć, dodać resztę cukru, żółtka, skórkę otartą z limetki. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia - wymieszać. Dodać białka - wymieszać. Upiec 4 cienkie placki. Piec w 200 stopniach około 6-8 minut. Likier podgrzać, nasączyć nim plaski. Układać jeden na drugim, smarując cienką warstwą nutelli

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 192

kolejny przepis. Tym razem coś bardziej wyszukanego, aczkolwiek prostego i smacznego. Strucla migdałowo-nugatowa -przepis Składniki:  500 g twarogu 2 jaja 500 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru szczypta gałki muszkatołowej 120 g kremu(...)nugatowego, np. nutelli 100 g mielonych migdałów małą garść płatków migdałowych Przygotowanie: z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować i uformować z niego struclę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach, około 60 minut. Ciasto to nie jest zbyt słodkie. Bardziej przypomina coś w rodzaju słodkiej bułki.  Mi bardzo smakuje. Dla tych co wolą bardziej

kolorowotorcikowo
Brownies muffiny 182

łyżeczki proszku do pieczenia Odłóż 12 kostek czekolady. Resztę roztop razem z masłem w kąpieli wodnej. Jaja ubij z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i rozpuszczoną czekoladę. Foremki lub papilotki do muffinek wypełnij do połowy masą, połóż kostkę czekolady i uzupełnij porcją ciasta. Piecz 10 minut w 240 stopniach C. Moja propozycja - jeśli

kolorowotorcikowo
CHRUPIĄCE GOFRY 270

szkl. cukru 1/3 kostki margaryny 2 jaja   2 łyżeczki proszku do pieczenia woda ( około 1 szkl. ) Margarynę rozpuścić, ostudzić. Dodać cukier, mąkę, jaja i proszek do pieczenia. Miksować dolewając wody, aż powstanie jednolite gęste ciasto. Piec gofry. Śmietanka: Ubić 200g śmietany homogenizowanej 30% z 3 łyżkami cukru. Nałożyć na upieczonego gofra, posypać owocami. Smacznego

kolorowotorcikowo
Ciasto migdałowe z czereśniami w rumie 233

upodobań rum, około 1/2 szkl. cukier puder, 2-3 łyżki migdały płatki, np KRESTO Czereśnie wypestkować, zalać rumem, dosłodzić cukrem pudrem - odstawić. W naczyniu wymieszać migdały, budyń, proszek do pieczenia i mąkę. Masło utrzeć, dosypując cukier, na puszystą masę. Do masy dodawać po jednym jajku - nie przerywając ucierania. Dosypać suche składniki - dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do okrągłej, wyłożonej papierem(...)formy/tortownicy. Czereśnie odsączyć, wyłożyć na ciasto. Posypać płatkami migdałów. Piec w 175 stopniach C, około 60 min. W przepisie wykorzystałam bakalie KRESTO raz BackMit.  Bakalie te oma w swojej ofercie firma VOG Polska . BackMit to gama tartych bakali - orzechy, migdały i mak. Dzięki nim szybko przygotujemy ciasteczka i inne wypieki - oszczędzając czas. KRESTO to szeroki asortyment przeróżnych bakali. KRESTO

kolorowotorcikowo
Ciasto kokosowo-rabarbarowe 237

oleju 60 ml jogurtu naturalnego 60 ml napoju migdałowego Alpro Do posypania: 4 łyżki wiórek kokosowych KRESTO 3 łyżki cukru Suche składniki, tj. mąka, wiórki kokosowe, soda, proszek do pieczenia - wymieszać. Napój migdałowy połączyć z jogurtem. Jaja utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dolewać powoli do ubitej masy jajecznej olej. Dodawać na przemian mąkę i jogurt - niedbale ucierając(...)Ciasto wylać do tortownicy, wyłożyć rabarbar, posypać wiórkami wymieszanymi z cukrem. Piec w 180 stopniach C, około 50 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Biskwity z kremem cytrynowym i owocami 171

Przepis na biszkopty - porcja na 6-7 biszkoptów 3 jaja 50 g cukru szczypta soli 0,5 szkl. mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić(...)sztywną pianę - razem z solą i cukrem. Dodać żółtka - ubić na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem - przesiać do masy jajecznej - połączyć delikatnie. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść łyżką porcję ciasta - formować okrąg średnicy 12-15 cm. Piec 10-12 min. w 170 stopniach. Krem cytrynowy: 500 ml kremówki 50 g cukru sok z 1 cytryny otarta

kolorowotorcikowo
Piernik z kabaczka 180

cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 jajka 2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć - utrzeć na jednolite ciasto. Przelać do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 60 minut w 170 stopniach. Ostudzony placek przekroić wzdłuż. Posmarować marmoladą wieloowocową, np Jamar. Polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Ucierane ciast z gruszkami i żurawiną 231

przygotowane gruszki skrop sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Tłuszcz utrzyj z cukrem i szczyptą soli.  Dodawaj po jednym jajku - ucierając. Mąkę wymieszaj z orzechami i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawaj mąkę - dokładnie połącz składniki. Tortownicę średnicy 26cm posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Ciasto wylej do tortownicy. Ułóż gruszki, dociskając lekko do ciasta. Pomiędzy owoce nałóż konfiturę(...)żurawiny. Możesz ją zastąpić inną konfiturą, np porzeczkową. Piecz ciasto w 175 stopniach C przez 60 minut. Upieczone, ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Kruche rogaliki z marmoladą 232

kwadrat przekrawamy po przekątnej - na trójkąt. Trójkąty smarujemy marmoladą - zwijamy w rogalik. Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w 200 stopniach C, około 12-15 minut - lub dłużej, jeśli zrobimy grube rogale :) Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczka. Rogaliki są upieczone, gdy zaczynają się rumienić. Ostygnięte kruche rogaliki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Pierniczki choinkowe 250

Składniki: 50 g masła 100 g miodu 150 g cukru 450 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia przyprawa do piernika - całe opakowanie Wykonanie: Miód, cukier i masło rozpuszczamy w garnku. Dodajemy przyprawę(...)piernika - zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Pozostawiamy do ostygnięcia. Na tym etapie trzeba uważać, żeby cukier się nie skrystalizował. Polecam użyć "dobrego" cukru kryształu. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao - mieszamy. Następnie dodajemy jajko i zimną masę miodową - zagniatamy ciasto. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Zimne ciasto wałkujemy na grubość 5mm, wycinamy dowolne kształty. Piec

kolorowotorcikowo