Miksować do uzyskania lśniącej, sztywnej piany. Do masy z białek dodać makę migdałową i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, aby masa nie straciła na swojej puszystości. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do szprycy i wyciskać krążki o średnicy około 2 cm. Odstawić na około 30 minut, aż masa wyschnie i powstanie skorupka wyczuwalna po dotknięciu palcem. Piekarnik nagrzać(...)temperatury 140 stopni i piec ciastka około 14 minut. Po tym czasie wyjąć i wystudzić. Przygotować krem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić aby przestygła. Mascarpone przełożyć do miski, cały czas miksują dodawać po łyżce czekolady. Następnie dodać wiórki kokosowe, likier i aromat. Wymieszać dokładnie. Schłodzić w lodówce około 40 minut. Makaroniki przełożyć przygotowanym kremem. Przechowywać w pojemniku w lodówce
Mania Gotowaniaszklanki mleka z wodą, dodać do nich rozdrobnione drożdże i cukier. Dokładnie wymieszać. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i ewentualnie ziołami. Dodać oliwę, zaczyn oraz pozostałe mleko z woda. Zagnieść dokładnie na jednorodną masę. Można użyć miksera. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę(...)placek i uformować brzegi. Posmarować sosem. Na jednej połówce pizzy rozłożyć pieczarki i salami, a na drugiej szynkę szwardzwaldzką i pomidora. Mozzarellę ułożyć na wierzchu. Posypać ziołami do pizzy. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem posypać obficie rukolą
Mania Gotowaniagalaretką Składniki: 180 ml jogurtu naturalnego odtłuszczonego 3 jajka 4 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki cukru brązowego lub 1/3 szklanki słodziku w proszku 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki aromatu cytrynowego skórka starta z całej cytryny sok z ½ cytryny 1 dowolna galaretka dowolne owoce Przygotowanie: Uwaga: składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotowujemy galaretkę według przepisu. Odstawiamy(...)Pozostałe składniki miksujemy, aż dokładnie się połączą. Białka delikatnie mieszamy z masą. Ciasto przelewamy najlepiej do małej silikonowej keksówki (możemy również użyć tej tradycyjnej i wyłożyć ją papierem do pieczenia). Pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka. Studzimy. Na wystudzonym cieście układamy owoce, następnie zalewamy je lekko ściętą galaretką. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę
Mania Gotowaniadłoni. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut (musi podwoić swoją objętość). Jeżeli użyliśmy suchych drożdży ciasto nie musi rosnąc, jest gotowe do pieczenia. Przygotowujemy kruszonkę i rabarbar. Masło topimy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia. Rabarbar obieramy i kroimy w 2-3 centymetrowe słupki. Przekładamy do miski. Do ostudzonego masła dodajemy mąkę(...)kruszonką. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni. Wkładamy placek do piekarnika. W czasie kiedy będzie się nagrzewał ciasto będzie miało szanse jeszcze urosnąć. Pieczemy około 30-40 minut, do suchego patyczka. Jeśli wierzch ciasta podczas pieczenia za bardzo się zarumieni wyłączamy górną grzałkę
Mania Gotowaniastopniowo po łyżce słodziku, cały czas ubijając. Kiedy piana będzie błyszcząca i cukier się rozpuści dodajemy skrobię oraz ocet. Miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na którym rysujemy okrąg o średnicy około 20 cm. Możemy również masę podzielić na połowę i upiec dwa spody, które potem przełożymy kremem. Wykładamy masę białkową na obrysowany(...)stopni. Pieczemy około 1,5 godziny. Przygotowujemy krem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Odstawiamy na przestygnięcia, mieszając co jakiś czas. Żelatyna musi całkowicie przestygnąć, jednak musimy pilnować aby nie stężała. Zimny jogurt miksujemy ze słodzikiem oraz aromatem waniliowym. Dodajemy żelatynę. Miksujemy dokładnie i odstawiamy do lodówki na czas pieczenia bezy, co jakiś czas
Mania Gotowaniaotrębów pszennych 2 łyżki płatków owsianych 3 łyżki jogurtu greckiego light niecałe pół szklanki słodziku lub cukru brązowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 5 plastrów odsączonych ananasów z puszki lub świeżych 1 szklanka(...)olejem i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy jogurt, miód, marchewkę, orzechy i ananasy. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub miksujemy. Formę o średnicy około 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przelewamy ciasto i pieczemy w temperaturze przez 40 - 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. Przygotowujemy krem. Masło
Mania Gotowaniałyżeczek mąki kukurydzianej 3 łyżki siemienia lnianego 1/3 szklanki pokrojonych w kosteczkę śliwek kalifornijskich suszonych ½ szklanki mieszanki do keksu (można zamiennie użyć żurawiny) ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki proszku po pieczenia 3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ewentualnie ziemniaczanej 1/3 szklanki mleka 1 jajko 3 łyżki jogurtu greckiego light garść posiekanych orzechów włoskich lub laskowych garść rodzynek 2 łyżki konfitur(...)suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko roztrzepujemy w osobnym naczyniu. Dodajmy do suchych składników jogurt mleko oraz roztrzepane jajko. Masę wyrabiamy dokładnie ręką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy w odstępach porcje masy i rozpłaszczamy formując kształt ciastka. pilnujemy Wkładamy ciastka do piekarnika, pieczemy około 25-30 minut. Pilnujemy aby się nie przypiekły. Studzimy na kratce
Mania Gotowaniadłoni. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut (musi podwoić swoją objętość). Jeżeli użyliśmy suchych drożdży ciasto nie musi rosnąc, jest gotowe do pieczenia. Ser przekładamy do miski, dodajemy cukier, jajko, budyń i aromat. Dokładanie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, tylko używając mniejszej ilości mleka(...)wierzch kruszonką. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni. Wkładamy placek do piekarnika. W czasie kiedy będzie się nagrzewał ciasto będzie miało szanse jeszcze urosnąć. Pieczemy około 30-40 minut, do suchego patyczka. Jeśli wierzch ciasta podczas pieczenia za bardzo się zarumieni wyłączamy górną grzałkę
Mania Gotowaniapracy J Gorąco polecam!!! Najlepsze ciasteczka piwne Składniki 250g margaryny lub masła 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki piwa 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki aromatu waniliowego marmolada różana lub wieloowocowa Przygotowanie: Margarynę kroimy w mniejsze kosteczki. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej margarynę oraz piwo. Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy(...)kwadracik nakładamy niewielką ilość marmolady i zawijamy boki ciasteczek do środka. Możemy również złapać i skleić ze sobą tylko dwa boki, uzyskując kształt rombu. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy ciasteczka, zachowując niewielkie odstępy. Pieczemy przez około 10- 12minut w temperaturze 180 stopni. Uważamy, aby ciasteczka się nie spiekły, gdyż najlepsze są kiedy wyciągniemy je bardzo leciutko zarumienione
Mania GotowaniaBardzo smaczny, orzeźwiający i puszysty sernik. Do przygotowania w kilka minut. Jeśli nie piekliście jeszcze sernika z dodatkiem mleka skondensowanego to gorąco polecam. Sernik limonkowy na mleku skondensowanym Składniki: 500 g twarogu mielonego 5 jajek (osobno białka i żółtka) 350 ml mleka skondenso wanego 3/4 szklanki cukru 1/2 opakowania skórki pomarańczowej 3 łyżki budyniu waniliowego(...)temperaturze pokojowej. Umieszczamy w misce wszystkie składniki, z wyjątkiem białek, cukru pudru i skórki z limonki, miksujemy przez około minuty, tylko do połączenia się składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 50 minut, umieszczając w piekarniku poniżej naczynie z wrzącą wodą. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli, partiami
Mania GotowaniaOstatnio opanowała mnie mania sernikowa. Piekę już 3 sernik pod rząd i jakoś nie mogę się nimi znudzić. Ciągle w głowie pojawiają się nowe pomysły. Ten konkretny upiekłam specjalnie dla mojej ukochanej mamy z okazji urodzin. Ponieważ lubi tiramisu postanowiłam przygotować jej ulubiony deser w nieco innej formie. Szczerze mówiąc nie spodziewałam się, że będzie aż tak bardzo przypominał(...)dobrej jakości kakao Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownice o średnicy 23 - 25 cm lub średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy z masłem, kawą rozpuszczalną i likierem. Wykładamy nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Przygotowujemy masę serową. Sery przekładamy do misy miksera. Miksujemy
Mania GotowaniaDoprawiamy cynamonem. Mąkę, cukier, kaszę, aromat i proszek mieszamy w misce i dzielimy na 3 części. Do ostatniej dodajemy płatki migdałowe. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Na dno formy wysypujemy jedną część suchych składników, na nie rozkładamy połowę jabłek. Następnie wysypujemy drugą część suchych składników i pozostałe jabłka. Na wierzch wysypujemy(...)porcję suchych składników z migdałami. Masło ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nim wierzch ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut
Mania Gotowaniałyżki serka mascarpone 2 łyżki wiórków kokosowych ekstrakt lub aromat kokosowy barwnik zielony Dodatkowo: ½ gorzkiej czekolady cukierki M&M halloweenowe ozdoby Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Jajka ubijamy z cukrem, aż powstanie jasna, kremowa masa. Dodajemy miękkie masło, likier oraz mleko. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Łączymy suche składniki z mokrymi(...)budyniu aromat, likier oraz wiórki. Dokładnie mieszamy. Napełniamy papilotki do ok 1/3 ich wysokości ciastem, następnie na ciasto kładziemy łyżkę budyniu i dopełniamy papilotkę ciastem, tak aby przykryło budyń. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe babeczki studzimy. W międzyczasie przygotowujemy krem. Masło ubijamy na puch, następnie dodajemy cukier i dalej miksujemy do powstanie gładkiej
Mania Gotowania