składników suchych dodajemy margarynę i papkę z lnu - wyrabiamy masę. Jeśli nie macie przeciwwskazań, zamiast papki z lnu, dodajcie do masy 3 całe jajka. Blachę wykładamy papierem do pieczenia(...)masy ryżowo-kokosowej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce, palcem robimy dziurkę ( podobnie jak w klusce śląskiej ). Ciasteczka układamy na blasze w dość dużych odstępach. Ciastka podczas pieczenia nieco się rozpływają. Nie dzieje się tak, w przypadku masy z jajkami. Wówczas ciasteczka zachowują swój kulisty kształt. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około
kolorowotorcikowogrubość 0,5 cm. Wycinać foremką do wykrawania ciastek kształty - tu serduszka. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w niezbyt dużych odstępach ( ciastka bardzo nie rosną podczas pieczenia ) układać wykrawane serduszka. Na ciasto kłaść 1/3 łyżeczki nadzienia jabłkowego, przykrywać drugim ciastem. Brzegi dokładnie docisnąć widelcem. Tym samym zyskujemy ciekawy element dekoracyjny ciastka. Ciastka piec w temperaturze 180 stopni
kolorowotorcikowowyrzucać, skoro można z nich przygotować pyszne wypieki. Czekoladę pokroić w drobną kosteczkę. Przygotować 2 miski. W jednej misce wymieszać składniki suche, czyli: mąka, cukier, soda, proszek do pieczenia, cynamon, imbir. Do drugiej miski wbić jajka, dodać jogurt naturalny, olej rzepakowy - mieszamy rózgą lub miksujemy mikserem - nie ubijamy ! Jajka muszą się tylko roztrzepać i połączyć z pozostałymi składnikami(...)mokrych składników dodajemy suche - dokładnie mieszamy. Wsypujemy"wiórki" marchewki z jabłkiem, dodajemy czekoladę - mieszamy. Do formy na muffinki wkładamy papiotki, każdą papilotkę wypełniamy ciastem. Pieczemy w 170 stopniach C przez 35-40 minut. Smacznego
kolorowotorcikowostanęły w moich oczach. Ze złości, pocięłam je w kawałki ! A gdy emocje już opadły - zaświtała myśl... Tak oto powstał torcik na kruszonej bezie :) Także moi mili, bez obaw pieczcie bezę i szykujcie bezowy torcik ! Składniki Beza: 6 białek 300 g drobnego cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Krem: 250 g mascarpone 200 ml śmietanki kremówki(...)cukier się rozpuści, a piana nabierze szklistego połysku. Do ubitej piany dodać ocet i mąkę ziemniaczaną - dokładnie połączyć. Na blachę ( najlepiej taką z wyposażenia piekarnika ) położyć papier do pieczenia - wyłożyć pianę z białek. Piec w 190 stopniach C przez 5 minut, zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec 90 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić bezę w uchylonym piekarniku
kolorowotorcikowoWykonanie: Patyczki moczymy w wodzie, nie moczymy ostrych końców, które będziemy wbijać w ciastka. Masło ucieramy z cukrem i jajem - do połączenia składników. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia - wyrabiamy na gładkie ciasto. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą, chłodzimy w lodówce min. 40 min. Schłodzone ciasto wałkujemy, podsypując mąką, na grubość około 5 mm. Wykrawamy dowolne kształty(...)Układamy na blasze i ostrożnie wbijamy patyczki, osuszone ręcznikiem papierowym z wody. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 170 stopni, około 10-12 minut. Upieczone studzimy i dekorujemy według uznania. Smacznego
kolorowotorcikowowyłożoną papierem do pieczenia blachę. Z reszty ciasta uformować 2 długie wałeczki. Wałeczki skręcić ze sobą, po czym przykleić wokół "jaja". Nie trzeba dociskać, rant podczas pieczenia sam się przyklei do spodu. Można ułożyć na cieście bazie z ciasta. Tak przygotowane ciasto można posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w 180 stopniach C około 15 minut. Na złoty kolor
kolorowotorcikowominut w lodówce. Odłożyć 1/3 schłodzonego ciasta, resztę rozwałkować na grubość około 1,5cm, nadając ciastu prostokątny kształt. Brzegi dociąć nożykiem. Ciasto przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Podpiec ciasto(...)stopniach C przez 5-7 minut. Z reszty ciasta uformować długie wałeczki. Z wałeczków otworzyć rant dookoła kwadratu oraz krateczkę. Nie trzeba dociskać, rant podczas pieczenia sam się przyklei do spodu. W każdy otwór kratki włożyć porcję dżemu. Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w 180 stopniach C około 15 minut. Na złoty kolor. Jeszcze ciepły mazurek udekorować
kolorowotorcikowopęcherzyków powietrza. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy na babkę. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośniętą babkę piec w 180 stopniach przez około 1 godzinę. Jeśli babka mocno zrumieni się z wierzchu, przed upływem czasu pieczenia, należy przykryć ją papierem do pieczenia. Przygotować poncz: cukier zagotować z wodą, dodać sok i skórkę z cytryny. Schłodzić
kolorowotorcikoworównież polecam zrobić . SKŁADNIKI: Biszkopt orzechowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus czekoladowy: 150 g czekolady gorzkiej 150 g czekolady mlecznej 450 ml śmietanki 30% ponadto: 0,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Winiary 800 ml wrzątku WYKONANIE: Jajka umyć(...)ubitej piany, dodawać kolejno po jednym żółtku - cały czas ubijając, aż masa stanie się jasna i puszysta, a cukier zupełnie się rozpuści. Obie mąki przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia oraz orzechami. Do ubitej masy jajecznej dodać mąkę wymieszaną z orzechami - delikatnie, ale dokładnie połączyć. Całość przełożyć do tortownicy średnicy 26 cm i piec w temperaturze 170 stopni przez
kolorowotorcikowojajecznego 4 łyżki oleju rzepakowego 3/4 szklanki mleka 200-250 g wypestkowanych czereśni WYKONANIE: Przygotować 2 miski. Do jednej miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia - wymieszać. W drugiej misce zmiksować mleko, jajko, ajerkoniak i olej. Do mokrych składników dodać składniki suche - szybko wymieszać. Przygotować blachę do muffinek. Formę natłuścić lub w jej otwory włożyć(...)papilotki. Ciasto równomiernie rozłożyć do każdej papilotki. Na wierzchu ułożyć czereśnie. Piec w 175 stopniach C przez 35 minut. Smacznego
kolorowotorcikoworozwałkować. Ciasto przenieść na blachę do tarty średnicy około 25 cm. Docisnąć dokładnie brzegi. Na cieście ułożyć papier do pieczenia lub folią aluminiową, wysypać grochem lub kulkami do pieczenia - podpiec w 175 stopniach C przez 10 minut. Masa serowa: * 250 g miękkiego półtłustego twarogu * 2/3 szklanki cukru * 2 jajka * 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Jajka umyć, oddzielić żółtka(...)miksować aż cukier się zupełnie rozpuści. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną - dokładnie połączyć. Na koniec dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczony kruchy spód. Piec w 175 stopniach C przez 30 minut. Dodatkowo: * 70 g czekolady deserowej * 1/4 szklanki kremówki * 300 g truskawek * cukier puder Śmietankę zagotować. Do gorącej śmietanki dodać połamaną czekoladę - mieszać, aż czekolada
kolorowotorcikoworoboty, po 30 minutach miałam już na talerzu pięknie wyglądające i pachnące ciasteczka. W sam raz na niespodziewanych gości. Przepis stąd . Składniki: * 150 g mąki * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 130 g miękkiego masła roślinnego * 100 g cukru * 1 jajko * 1 łyżeczka esencji migdałowej * 190 g płatków owsianych * 50 g płatków migdałowych * 1 łyżka kakao Wykonanie: 1. Masło, cukier(...)masa okaże się bardzo gęsta, a nawet lekko sucha. Tak ma dokładnie wyglądać. 3. Z masy formujemy małe kulki i lekko je spłaszczając układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik, by pozwolić ciastkom ostygnąć i stwardnieć
Pasja Smakujego lekko piernikowy aromat... Ach! Czuję święta! Składniki: 1 kostka margaryny 0,5 szklanki mleka 2 szklanki cukru 4 łyżki kakao 4 jajka 2 szklanki mąki łyżka proszku do pieczenia przyprawa do piernika Wykonanie: 1. Do garnka wlać mleko, dodać margarynę, cukier i kakao. Podgrzewać na małym ogniu(...)zagotowania. Odlać 0,5 szklanki na polewę. Pozostałą masę odstawić do wystygnięcia. 2. W międzyczasie oddzielić żółtka od białek. 3. Do wystudzonej mieszaniny dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie żółtka i przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie wymieszać. 4. Pod koniec dodać białka ubite na sztywno i delikatnie połączyć z masą. 5. Ciasto przełożyć do foremki i piec
Pasja Smakuciasto na święta i większe okazje. Ciasto Składniki: 20 dag margaryny 40 dag mąki 10 dag cukru pudru 4 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka amoniaku powidła śliwkowe orzechy Wykonanie: 1. Margarynę, mąkę(...)proszkiem i amoniakiem, żółtka i śmietanę wymieszać i wyrobić ciasto. 2. Podzielić je na 2 części. 3. Każdą część rozwałkować i wyłożyć na formy, wyłożone wcześniej papierem do pieczenia. 4. Białka ubić na pianę z cukrem. 5. Oba ciasta posmarować powidłem i nałożyć ubitą pianę. 6. Posypać pokrojonymi orzechami. 7. Piec w temp. 200 st.C przez 30 min. Masa
Pasja SmakuCiasto: Jajka ubić w misie robota z olejem, ajerkoniakiem, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i wiórkami kokosowymi na puszystą masę. 2. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dobrze wymieszać wszystkie składniki. 3. Foremkę do babki wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Napełnić przygotowanym ciastem. 4. Wstawić do piekarnika(...)nagrzanego do 175 st.C i piec przez 45-50 minut. 5. Upieczoną babkę studzić przez 10 min. w formie, a następnie wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. 6. Polewa: czekoladę gorzką i białą połamać na kawałeczki. Osobno stopić w gorącej kąpieli wodnej. Wystudzoną babkę polać w fantazyjny sposób najpierw białą, a następnie ciemną polewą. Odstawić
Pasja Smaku