pieczenia cukier wanilinowy 200 ml jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju 1 jajko jagody Wykonanie: W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. W drugiej mokre: jajko, olej i jogurt. Mokre składniki wlać do suchych i połączyć, mieszając do uzyskania jednolitej masy. W formie do muffinek ułożyć silikonowe foremki lub papierowe papilotki(...)Ciasto wlewać do 3/4 wysokości każdej z nich. Na wierzchu układać po kilka jagód. Piec 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C
Pasja SmakuSkładniki: opakowanie ciasta francuskiego 1,5 opakowania szynki w plasterkach opakowanie serka do smarowania (u mnie Twój smak - naturalny) sól, pieprz, zioła prowansalskie rozkłócone jajko do posmarowania ślimaczków przez pieczeniem Wykonanie: Ciasto francuskie rozłożyć. Posmarować serkiem, ułożyć na nim plastry szynki. Posypać solą i pieprzem do smaku. Ciasto zwijać najpierw z jednej, a potem z drugiej strony wzdłuż dłuższego(...)papier śniadaniowy (lub ten w którym było ciasto) i wstawić na 30 minut do lodówki. Ciasto kroić w plasterki ok. 1 cm. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarować rozkłóconym jajkiem. Posypać ziołami prowansalskimi. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 st.C. insertCookd("822a12abbf579300489402e849133285
Pasja SmakuPieczenie schabu na święta to już tradycja. Zazwyczaj robię faszerowanego śliwkami lub "czystego". Tym razem dodałam jeszcze moreli. Owoce ładnie się komponują i mają ciekawe, trochę kontrastowe smaki. Schab z pewnością będzie ozdobą stołu, obok nudnych i tradycyjnych wędlin. Składniki: 1 kg schabu bez kości 1/2 opakowania suszonych śliwek kalifornijskich 1/2 opakowania suszonych moreli kilka ziaren owoców jałowca(...)moździerzu rozbić owoce jałowca, przełożyć do miseczki, dodać majeranek, pieprz ziołowy i olej. Starannie wymieszać i wysmarować taką marynatą schab. Schab na koniec trzeba włożyć do rękawa do pieczenia i szczelnie zamknąć. Ułożyć w brytfance i piec w piekarniku przez 1,5 h w ok. 200 st. insertCookd("16384187ce1ae73c9a55131e8b3fdd86
Pasja Smakucytrynowe, więc ni dałam się długo namawiać i zrobiłam. Składniki: kostka ma rgaryny 1 szklanka cukru 3 jajka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka starta(...)cytryny Wykonanie: Margarynę utrzeć w misie robota z cukrem. Stopniowo dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Gdy masa będzie gładka, dodać budyń, mąkę zmieszaną z p roszkiem do pieczenia i sok oraz skórkę z cytryny. Masę prze łożyć do keksówki wysmarowanej margaryną i obsypaną bułką tartą. Piec ok . 40 minut w temperaturze 180 st.C lub do momentu "suchego
Pasja Smakuroku postanowiliśmy, że znów się u nas pojawi. Przepis stąd , a wykonanie mojej siostry. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 250 g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 2/3 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki śmietany 3 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg twarogu tłustego (2x mielony) 4 jajka 1 opakowanie budyniu(...)cukrem waniliowym i żółtkami. Następnie dodawać po łyżce zmielony twaróg oraz budyń waniliowy. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć jedną część schłodzonego ciasta, tworząc równomierną powierzchnię. Wyłożyć masę serową i zetrzeć drugą część schłodzonego ciasta. Piec w temp. 170 C przez ok. godzinę. Po upieczeniu sernik
Pasja Smakuksiążki "Wypieki. Chleby, pizze, ciasta, pączki, słodkie zawijańce" Anneki Manning. Świetnie smakują z domowym dżemem - u mnie wiśniowym. Składniki: 450 g mąki pszennej 6 łyżeczek proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 75 g pokrojonego na kawałki schłodzonego masła 2,5 łyżeczki cukru 300 ml mleka Wykonanie: Do dużej miski przesiać mąkę, proszek i sól. Palcami wetrzeć w mąkę(...)tworzyć zwartą bryłę. Z ciasta uformować placek o grubości 2,5 cm. Wycinać z niego krążki o średnicy ok 7 cm i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Resztki ciastka ponownie zagnieść, rozwałkować i wyciąć kolejne krążki. Smarować je pozostałym mlekiem i posypywać cukrem. Piec przez 12-15 minut lub do chwili, gdy ładnie wyrosną, zrumienią
Pasja Smakuproszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki porzeczek czarnych i czerwonych Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Do miski z żółtkami dodać jogurt, cukier, olej, mąkę i proszek do pieczenia. Składniki dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli. Ostrożnie połączyć z powstałą wcześniej masą. Foremki wypełniać ciastem do 3/4 ich wysokości. W każdej foremce do masy wcisnąć kilka porzeczek(...)każdej muffince znalazły się zarówno czarne, jak i czerwone owoce). Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 st.C
Pasja SmakuKrem: 400 g śliwek 250 ml mleka 100 g cukru pudru 1 budyń śmietankowy/waniliowy 200 ml śmietany 18% 3 jajka Wykonanie: Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać cukier wanilinowy, masło i jajko. Posiekać nożem i szybko zagnieść gładkie ciasto. Owinąć je w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Śliwki(...)wmieszać do ciepłego budyniu, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty. Na ciasto wylać masę budyniową, na której trzeba ułożyć ćwiartki śliwek. Piec 45 minut w rozgrzanym do 160 st.C piekarniku. Podawać schłodzoną
Pasja Smakucynamon Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części (mniejszą i większą). Mniejszą włożyć do lodówki, a większą rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiec ok 10 minut. Jabłka pokroić w dużą kostkę i podsmażyć z cukrem i cynamonem. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Mniejszą część ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć(...)tarce. Startym ciastem pokryć jabłka i piec ok 1 godziny w temp. 180 st.C. insertCookd("cd993fa78267ee6ea3cfc60b4dc70f44
Pasja Smakutarta do wysypania formy Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na białą masę. W robocie utrzeć masło, następnie powoli dodawać masę jajeczną i wciąż ucierać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski i wymieszać z cukrem wanilinowym. Dodać do utartej masy i wymieszać łyżką. Formę natłuścić i wysypać bułką tartą, a następnie wlać do niej połowę ciasta(...)wymieszać. Ciemną masę wlać do formy na warstwę białego ciasta. Lekko wymieszać widelcem ciasta, tak by później powstał marmurkowy wzór. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 st.C. Piec przez 45 min. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem
Pasja Smakujajko pół łyżeczki proszku do pieczenia Masło ucieramy do momentu, gdy będzie puszyste i zjaśnieje. Dodajemy jajko, Nutellę i przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy dokładnie. Wilgotnymi dłońmi odrywamy małe kawałki ciasta, turlamy i formujemy płaskie ciasteczka. Układamy na dużej blaszce i pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
sama złodyczSkładniki: - 115g mąki orkiszowej u mnie typ700 - 115g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - około pół łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika - 1 łyżeczka kakao - 90g ksylitolu(lub cukru) - szczypta soli - 100g miękkiego masła(...)łyżeczki miodu - 4 łyżki mleka Wszystkie składniki dokładnie wyrobić najlepiej malakserem. Z podanej porcji ulepić około 70-80 kuleczek wielkości orzecha laskowego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 160*C piekarnika i piec około 20 min. Smacznego
Smaczne Zdroweszklanki gorącej wody -2 jajka( ja dałam 6 przepiórczych) -jedna łyżeczka ekstraktu waniliowego -1 szklanka jogurtu naturalnego -12 łyżeczek nutelli W jednej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Kakao mieszamy z wodą na gładką masę. W drugiej misce dokładnie mieszamy jajka, jogurt, olej, cukier i ekstrakt waniliowy. Kakao dodajemy do masy jogurtowej i dokładnie mieszamy. Następnie suche(...)składniki mieszamy z mokrymi(mają być grudki). Wykładamy na papilotki. Następnie do każdej muffinki wkładamy po jednej łyżeczce nutelli(o temp. pokojowej) i mieszamy(najlepiej wykałaczką). Pieczemy w 180 stopniach C przez około 20-25 minut. Smacznego
Smaczne ZdroweChwila przerwy od słodkich wypieków-czyli przedstawiam Wam bułeczki orkiszowe na zakwasie. Bardzo pyszne, pulchne i szybkie pod względem pieczenia. :) Przepis znalazłam tutaj . Składniki: -200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 -100g mąki żytniej pełnoziarnistej typ2000 -100g mąki żytniej chlebowej typ720 -170g zakwasu żytniego u mnie pełnoziarnisty) -1 łyżeczka soli -10-12g drożdży(...)około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie, delikatnie posmarować wnętrza dłoni oliwą i odrywając kawałki ciasta formować bułeczki. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi około 4 cm odstępy. Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Wstawić bułeczki i piec około 12 minut- do zrumienienia. Bułeczki urosną sporo jeszcze w piekarniku. Po upieczeniu
Smaczne Zdrowepokojowej -cukier waniliowy 16g (paczka) -90-100g ksylitolu (lub cukru) -1/2 szklanki maku -2 żółtka -płaska łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę, budyń, ksylitol i proszek do pieczenia razem przesiać przez sito na stolnicę. Zrobić kopiec, a w nim wgłębienie do którego dać pokrojone w kostkę masło, cukier waniliowy, 2 żółtka, mak. Wszystko szybko zagnieść na gładkie(...)wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość około 3mm i wykrawać foremką ciasteczka(nie mogą być za cienkie bo będą się łamać). Układać je na blasze(wyłożonej papierem). Piec w temp. 180 stopni C przez około 8-12 minut na termoobiegu do uzyskania złotego koloru. Smacznego
Smaczne Zdrowe