pieczenia - 22046 przepisów (strona:387/1470)

Torcik orzechowy 181

puder - 0,5 szkl masło - 250 g Dekoracja orzechy włoskie rodzynki PRZYGOTOWANIE: CIASTO  Do miski wybić dwa całe jajka, dodać cztery żółtka utrzeć z cukrem i proszkiem do pieczenia, do zgęstnienia masy. Następnie dodawać po łyżce orzechów włoskich i łyżce startych biszkoptów, zmiksować. Z pozostałych czterech białek, ubić pianę na sztywno, delikatnie wkręcić do masy orzechowej, wymieszać. Wylać(...)ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy o wymiarach (26 cm). Wstawić do piekarnika. Piec ok.45 minut w 180 stop. Ostudzone ciasto przekroić na 3 krążki.  KREM ORZECHOWY   Masło pokroić na kawałki, przełożyć do miski, dodać cukier puder, utrzeć na puch. Kawę wsypać do szklanki, zalać 2 łyżkami gotowanej wody, wymieszać, ostudzić. Do utartej masy dodać

Kuchnia Danusi
Bakaliowe ciasteczka 128

KRESTO) tłuszcz do formy  PRZYGOTOWANIE: Do miski przełożyć margarynę, utrzeć do białości z cukrem. Następnie wybić jajka, zmiksować. Do zmiksowanych składników przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksować robotem na najniższych obrotach. Wsypujemy wszystkie bakalie i za pomocą robota miksujemy. blachę wysmarować tłuszczem. Z masy formujemy okrągłe placuszki, po czym lekko w dłoniach je spłaszczamy. Placuszki układać(...)blasze, włożyć blachę do piekarnika, piec 20 minut w 170 stop. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk

Kuchnia Danusi
Biszkopt z jeżynami 132

Pyszne ciasto z sezonowymi owocami Biszkopt z jeżynami SKŁADNIKI: BISZKOPT jajka - 5 szt cukier - 5 łyżek mąka -5 łyżek proszek do pieczenia - 1 łyżeczka PRZEŁOŻENIE śmietana(...)łyżki galaretki wiśniowe - 2 opak jeżyny PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, w czasie ubijania dodać cukier, dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem  do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Przelać ciasto na posmarowaną tłuszczem blachę (22x40 cm). Piec około 30 minut w 175 stop. Jeżyny przebrać opłukać, osączyć. Upieczone i gorące ciasto, przekroić wzdłuż

Kuchnia Danusi
Orzechowiec 212

jajko - 1 szt cukier - 3 łyżki kakao - 3 łyżki margaryna - 0,5 kost tłuszcz do formy orzechy do dekoracji PRZYGOTOWANIE CIASTO KRUCHE Wsypać do miski mąkę, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać pokrojoną na kawałki margarynę, jajka, żółtka i cukier. Zagnieść ciasto, włożyć do folii i odstawić na 30 minut do lodówki. MASA ORZECHOWA Do rondla wlać mleko(...)stopniowo do jajka, ucierając, aż masa zgęstnieje. Dwie jednakowe  blachy o wymiarach 22x40 cm, nasmarować tłuszczem. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 części, wyłożyć na blachę i piec w 180 stop na złoty kolor. SKŁADANIE CIASTA Na pierwszej części kruchego placka rozsmarować powidła śliwkowe, przykryć drugą częścią ciasta. Na ciasto wyłożyć masę orzechową, polać ciasto polewą czekoladową, zrobić

Kuchnia Danusi
Pychotka 148

Staram się aby moje ciasta były smaczne  Pychotka Składniki: Biszkopt 7 jajek 1 szkl mąki 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do formy KREM 1 szkl śmietany 36% 2 śmietan-fix DODATKOWO 1 dżem wiśniowy 1 słoik marmolada jabłkowa 1 galaretka cytrynowa 1 tabliczka czekolady(...)orzechami PRZYGOTOWANIE  BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach (22x40 cm) Piec w 175 stop.przez ok.30 minut. Ostudzony biszkopt przekroić na połowę. KREM Schłodzoną śmietanę

Kuchnia Danusi
Torcik rafaello 191

torcik do kawy z kokosem Torcik rafaello SKŁADNIKI: Biszkopt jajka - 6 szt cukier - 6 łyżek mąka - 6 łyżek mąka ziemniaczana - 0,5 łyżki ocet - 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka tłuszcz do formy MASA KOKOSOWA masło lub margaryna - 250 g wiórki kokosowe - 200 g cukier - 4 łyżki mąka ziemniaczana - 3 łyżki mąka pszenna - 4 łyżki cukier waniliowy(...)PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT  Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ocet, dalej ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Tortownicę o wymiarach 27 cm, wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec w temp.175 stop. przez około 30 minut. Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić

Kuchnia Danusi
Tort śmietanowo czekoladowy 208

wszystkim polecam, a oto przepisy, wykonane właśnie ze śmietanką czekoladową. Tort śmietanowo czekoladowy SKŁADNIKI: Biszkopt : 6  -  jajek 1 - szkl cukru 1 - szkl mąki 1 - łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 - łyżki kakao tłuszcz do formy KREM 750 ml - śmietany czekoladowej 30% 1 - słoik dżemu wiśniowego 2- śmietan fix PONCZ 1/2 szkl  przegotowanej wody 2 - łyżki soku(...)Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę z cukrem na sztywno. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy, włożyć do piekarnika, piec ok.35 minut w 175 stop. Upieczone i ostudzone ciasto, przekroić na 3 krążki. PONCZ Składniki ponczu połączyć

Kuchnia Danusi
Rogaliki krucho-drożdżowe 157

mleko -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Drożdże rozmieszać z cukrem, dodać śmietanę, trochę mąki ,sól i ciepłe mleko, zmiksować robotem, odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie pokroić margarynę na kawałki, posiekać z mąką. Dodać rozczyn, jajka, zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkujemy na okrągły placek, dzielimy na 8 trójkątów. Na trójkątach ciasta kładziemy porcje marmolady(...)zawijamy w rogaliki. Układamy rogaliki na blasze wysmarowanej tłuszczem, Rogaliki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, odstawić na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec ok.30 minut w 170 stop (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk

Kuchnia Danusi
Rolada makowa z kremem budyniowym 126

Uwielbiam rolady biszkoptowe, dziś naszła mnie ochota na makową roladę z kremem Rolada makowa z kremem budyniowym SKŁADNIKI: BISZKOPT jajka -4 szt mąka - 4 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka cukier - 4 łyżki mak suchy mielony - 4 łyżki kakao - 1 łyżeczka tłuszcz do blachy KREM budyń śmietankowy- 1 opak masło - 200 g mleko -400 ml cukier - 2,5 łyżki(...)łyżki PRZYGOTOWANIE: Biszkopt  Białka oddzielić od żółtek.  Ubić pianę na sztywno z cukrem. Do ubitej piany dodawać stopniowo żółtka, wymieszać. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i makiem, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wyłożonej papierem pergaminowym i natłuszczonej tłuszczem, formy o wymiarach (36x36 cm). Piec około ok.20 minut w 180 stop. Upioeczone ciasto, wyłożyć na ściereczkę

Kuchnia Danusi
Tort błękitna laguna 174

opak woda -0,5 l migdały tarte- 3 łyżki PRZYGOTOWANIE BISZKOPT  Białka ubić na sztywno.  Pod koniec ubijania dodać cukier ubijać.  Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.  Do ubitej piany dodawać żółtka wymieszane z 4 łyżkami wody,octem i na końcu wsypać mąki, delikatnie wymieszać.  Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem, samego spodu tortownicy(...)wymiarach, 27 cm,   włożyć do piekarnika,piec 35 minut w 180 stop.  MASA BUDYNIOWA  Zagotować 1,5 szkl. mleka z cukrem. Pozostałą szklankę mleka rozrobić z 5 łyżkami mąki i wlać na gotujące się mleko, zagotować, ostudzić masę budyniową. Margarynę rozetrzeć. Do margaryny dodawać po łyżce zimnego budyniu z mąki, miksować by powstała puszysta masa. Na samym

Kuchnia Danusi
Babeczki ze śmietaną i kwiatkami 147

Pyszne babeczki na każdą okazję Babeczki ze śmietaną i kwiatkami SKŁADNIKI: CIASTO proszek do pieczenia - 1 łyżeczka mąka pszenna - 0,5 szkl mąka ziemniaczana -2 łyżki jajka -4 szt cukru - 0,5 szkl 2 łyzki wody KREM 200 g śmietany kremówki, 36% cukier puder -2 łyżki DODATKOWO srebrne(...)perełki cukrowe kwiatuszki  PRZYGOTOWANIE: CIASTO Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z wodą, dodać do ubitej piany, wymieszać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wkręcić do masy żółtkowej. Przelać ciasto do foremek wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Piec .20 minut w 180 stop. Krem Mocno schłodzoną kremówkę, ubić z cukrem pudrem

Kuchnia Danusi
Rolada śmietankowa 321

Rolada śmietankowa SKŁADNIKI: 8 szt jajka, 8 łyżek mąka, 8 łyżek cukier, 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia(...)śmietana kremówka, 2 opak śmietan-fix PRZYGOTOWANIE: CIASTO  Ubić pianę z cukrem na sztywno, dodawać po jednym żółtku a na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Blachę do ciasta wyłożyć pergaminem, posmarować tłuszczem, wylać ciasto na blachę. Wstawić do piekarnika. Piec ok 10 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Upieczoną roladę, wyjąć z blachy, zdjąć papier

Kuchnia Danusi
Bananowiec 115

Bananowiec SKŁADNIKI: Biszkopt jajka - 5 szt cukier - 0,5 szkl mąka - 1 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka kakao - 1 łyżka sól -1 szczypta tłuszcz do formy KREM śmietana 30 % czekoladowa - 0,5 l śmietan fix - 2 opak Dodatkowo banany - 1 kg czekolada(...)deserowa -1 tabliczka ajerkoniak - 2 kieliszki PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT   Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Następnie dodać żółtka, ubijając. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej. Blachę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec w 175 stop.przez ok.30 minut. Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić na połowę.   KREM   Dobrze schłodzoną śmietankę czekoladową

Kuchnia Danusi
Babka migdałowo-makowa 140

Mój sposób na wykorzystanie białek Babka migdałowo-makowa SKŁADNIKI:  proszek do pieczenia - 2 łyżeczki białka jaj - 6 szt mak mielony sypki - 0,5 szkl migdały tarte - 0,5 szkl cukier - 0,5 szkl cukier waniliowy - 1 opak margaryna - 200 g mąka(...)sól - 1 szczypta tłuszcz do formy PRZYGOTOWANIE Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym, dodać do piany, dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Następnie wsypać migdały i mak, łyżką wymieszać. Margarynę rozpuścić, ostudzić, wlać do masy, wymieszać. Formę na babkę, wysmarować tłuszczem, wylać ciasto. Piec

Kuchnia Danusi
Kwiatki karnawałowe 111

pieczenia -1 łyżeczka smalec - 3 kostki cukier puder do posypania masło -1 łyżka spirytus -0,5 kieliszka białko jaj -1 szt PRZYGOTOWANIE: Mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wysypać na stolnicę. W mące zrobić wgłębienie, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować, wycinać nożem owalne kwiatuszki. Następnie ze środka, również wycinać kawałki ciasta, które posłużą nam jako listki(...)kwiatki, lekko ponacinać. Zrobić z ciasta małą kulkę, lekko spłaszczyć i naciąć nożem.. Wszystkie elementy kwiatka, skleić za pomocą białka. Na głębokiej patelni, rozgrzać tłuszcz, wkładać kwiatki i piec na złoty kolor. Kwiatki wykładać za pomocą łyżki cedzakowej, na ręcznik papierowy, aby osączyły się z nadmiaru tłuszczu. Gotowe kwiatki posypać cukrem pudrem. (function

Kuchnia Danusi