Kotlety mielone w sosie pomidorowym. Prosty, tani obiad dla całej rodziny. Moja rodzina bardzo lubi takie kotlety. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. Kotlety są soczyste
Słodkie okruszkiPlacuszki z cukinii z patelni Cukinie faszerowane mięsem mielonym Zielona, warzywna zapiekanka z mięsem mielonym Przepis na cukinię w cieście Drukuj przepis Czas gotowania: 10 minut Składniki 2 średniej wielkości cukinie 200 ml mleka 2 jajka 8 łyżek mąki łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki słodkiej papryki szczypta soli olej do smażenia Przepis 1 Cukinie dokładnie myjemy
Kuchnia BazyliiGołąbki z młodą kapustą (wersja bez zawijania). Moja rodzina uwielbia takie obiady. Gołąbki z młodą kapustą w wersji bez zawijania są naprawdę proste w przygotowaniu, smaczne
Słodkie okruszkiniedrogie. Tort jest też fajną alternatywą na obiadokolację dla dwojga. Można go przygotować z wyprzedzeniem i odgrzać. Składniki: 4 placki typu tortilla (ewentualnie naleśniki) 6 marchewek 40 dkg mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 cukinia puszka kukurydzy 30 dkg pieczarek 2 cebule 1-2 papryki łyżka masła 2 łyżki oleju szklanka bulionu 2 pomidory opakowanie sera typu mozzarella(...)prawie do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec dodajemy kukurydzę z puszki. Mięso mielone przekładamy do większej miski. Na małych oczkach ścieramy do mięsa cukinię. Dodajemy 1/2 szklanki bulionu, lubczyk, majeranek i wszystko ze sobą mieszamy. Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier nakładamy delikatnie zwilżony pierwszy placek tortilli. Na niego układamy warstwę z ugęstowanej
Mama z miastapowidła Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ser przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Dodać margarynę (masło), przesiana mąkę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i chłodzić w lodówce minimum 2 godz. (można ciasto przygotować wieczorem, a dopiero piec kolejnego dnia). Schłodzone ciasto podzielić na parę części, każdą część przełożyć na obsypany lekko mąką(...)przeciwne końce ciastek zawijać do środka. Zewnętrzny koniec powinien być dobrze przylepiony, bądź zwinięty pod spód, żeby ciasteczka się nie "otworzyły". Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed upieczeniem ciasteczka posmarować roztrzepanym białkiem. Piec ok. 15-20 min w temp. 180 st do zarumienienia. Jeśli wolicie bardziej słodkie wypieki można ciasteczka dodatkowo polać lukrem (cukier puder
My sweet a lifemarmolada Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ser przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Dodać margarynę (masło), przesiana mąkę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i chłodzić w lodówce minimum 2 godz. (można ciasto przygotować wieczorem, a dopiero piec kolejnego dnia). Schłodzone ciasto podzielić na parę części, każdą część rozwałkować przełożyć na obsypany lekko(...)miseczkach przygotować cukier kryształ i roztrzepane białko. Jedną stronę każdego ciastka maczać w białku, a następnie w miseczce z cukrem. Ciasteczka przełożyć "suchą" warstwą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 15-20 min w temp. 180 st do zarumienienia. Smacznego
My sweet a lifeminut, odcedzamy. Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Cebulę drobno siekamy. 2. Mięso mielone, kapustę, ryż, cebulę, jajka i przyprawy mieszamy ze sobą, zagniatamy do powstania gładkiej masy. Formujemy kotlety wielkości niedużych gołąbków. 3. Gołąbki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut
Szefowa kuchnijogurtu greckiego 1 duży ogórek gruntowy przyprawa tzatziki 1. Do mięsa mielonego dodajemy posiekaną drobno cebulę, jajko, bułkę tartą i przyprawy do smaku. 2. Z mięsa formujemy małe ruloniki, które nadziewamy na wykałaczki. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. 3. Przygotowujemy sos: ogórki ścieramy na dużych oczkach tarki
Szefowa kuchnigotować przez kilka minut. Zdjąć z ognia, wlać słodką śmietankę i przyprawić świeżo mielonym pieprzem. Podawać z makaronem i ulubioną zieleniną, np. koperkiem lub pietruszką. Czy wyrzucając plastikową torebkę zastanawiacie się ile lat będzie się ona rozkładać? Czy kupując mięso na pieczeń (zapakowane w folię) myślicie nad tym jak "wyprodukowano" ten kawałek mięsa i folię
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki : 500 g mięsa mielonego wołowo wieprzowego czosnek niedźwiedź przyprawa do kebaba sól i świeżo mielony pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku Przygotowanie : Do miski przekładamy mięso, dodajemy przeciśnięty czosnek, olej oraz przyprawy: przyprawę do kebaba, czosnek niedźwiedzi, sól i świeżo mielony pieprz - wyrabiamy na jednolitą masę. Z mięsa formujemy podłużne kotlety wielkości dłoni(...)dobrze ugniatamy), nabijamy na patyczki. Kebaby układamy na blaszce wyłożonej papierem (u mnie torebka do pieczenia przecięta na pół), wkładamy do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut (pierwsze 10 minut piekłam pod przykryciem drugą częścią torebki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidodatki jakie tylko mamy ochotę. Zakupy: - ciasto francuskie - pieczarki - pomidor - cebula - ser żółty - mięso mielone Przygotowanie: Foremki wykładam ciastem francuskim i na to wkładam wszystkie dodatki według uznania. Na samą górę ścieram ser żółty. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piekę przez ok 25 min zaglądając czy ser się już zarumienił. Po wyciągnięciu jemy od razu
Tanio smacznie i prostoSkładniki na ciasto: 300 ml kefiru 1 jajko 1 płaska łyżeczka sodki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 szklanki mąki pszennej sól do smaku Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto jak na pierogi. Gdyby się kleiło do rąk dosypujemy mąki(...)Farsz : 300 g mięsa mielonego 1 cebula sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki majeranku 1 ząbek czosnku 1 jajko 1 łyżka bułki tartej
Kulinarne Fantazje MarioliCukinia faszerowana mięsem mielonym z piersi indyka z dodatkiem aromatycznym przypraw i świeżych pomidorów to bardzo smaczna i efektowna propozycja obiadu czy kolacji. Dopełnieniem całości są kawałki sera feta przyrumienione podczas pieczenia oraz prosty dip jogurtowy. W przepisie korzystam z lekkich odpowiedników składników stosowanych w tego typu daniach (mielone z indyka, feta light, jogurt do dipu zamiast
Milion Smakówdesce. Wzdłuż jednego dłuższego boku ułożyć przygotowaną masę z mięsa mielonego. Boczek zwinąć w roladę i związać sznurkiem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić jeszcze na wierzchu odrobiną oleju. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C. Piec ok 1,5 do 2 godzin. Pod koniec pieczenia można zdjąć folię aby mięsko się przyrumieniło. Polecam
Monia miesza i gotujegreckiej przyprawy: 2 miarki suszonego oregano 1 miarka suszonego tymianku 1 miarka płatów chilli Wykonanie: Mielone mięso mieszamy z oliwą, octem, wodą, czosnkiem i czerwoną przyprawą ziołową. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z masy mięsnej formujemy kiełbaski i nadziewamy je na patyki. Pieczemy na grillu, najwygodniej będzie na aluminiowych tackach
Kulinarne przygody Gatityłyzka pikantnego keczupu Pieczarki, oliwki, fetę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do mięsa mielonego, wsypujemy przyprawę do kuchni meksykańskiej, dodajemy groszek, kukurydzę i rozdrobniony czosnek. Mieszamy Przecier pomidorowy mieszamy z keczupem dodajemy, możemy dodatkowo dodać groszek i kukurydzę. Rurki nadziewamy farszem. I pieczemy około 30- 40 min. w tem. 160st
NaKońcuJęzykaJest to idealny dodatek do mięs z grilla jak również do pieczonego mięsa czy kanapek Uwaga - post zawiera film z przygotowania potrawy Składniki - 5 – 8 ząbków czosnku - 3 łyżki majonezu - 3 łyżki jogurty naturalnego typu greckiego - pieprz ziołowy, ostra mielona papryka Wykonanie Czosnek bardzo drobno posiekać, wymieszać z jogurtem i majonezem, doprawić pieprzem i papryką. Wstawić na kilka godzin
Świat SmakuZabrakło tylko parmezanu ;) 600 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 pęczek natki pietruszki 125 g sera mozzarella (1 kulka) ok. 6 pomidorów suszonych kilka plastrów szynki długodojrzewającej (lub cienkie plastry boczku) przyparawy: sól, czubryca czerwona, papryka wędzona Natkę pietruszki dokładnie siekamy. Mięso doprawiamy do smaku przyprawami, mieszamy z posiekaną natką. Z mięsa formujemy prostokąt(...)środku, wzdłuż układamy pomidory, na pomidory plastry sera i kolejną warstwę pomidorów. Zbieramy boki nakrywając farsz z boku i góry. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i plastrami szynki. Przekładamy klops i przykrywamy go zmoczonym papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut. Następnie zdejmujemy papier i pieczemy kolejne 5-10 minut, by wierzch się zrumienił. Po wyjęciu z piekarnika
Kucharzycaśredniej wielkości nie za duże,bo duże mogą się piec w nieskończoność i być dalej łykowate. Mój udziec ważył 80 dkg i wystarczył dla trzech osób. Polecam :) Składniki - udziec z indyka 80 dkg. - domowa wegeta ( lub ulubiona przyprawa do mięs, czy drobiu) - czosnek 2-3 ząbki - majeranek - papryka czerwona mielona - odrobina oleju Wykonanie. Udźca umyłam,osuszyłam papierowymi ręczniczkami(...)czasie podłużne naczynie żaroodporne wysmarowałam przy pomocy pędzelka olejem. Do naczynia włożyłam mięso, skórką do góry. Przykryłam pokrywą i wstawiłam do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawiłam na 200 stopni, z termoobiegiem. Kiedy już się nagrzał do tej temperatury, zmniejszyłam grzanie do 160 stopni. Piekłam mięso ok.1.5 - 2 godziny. W międzyczasie, odwróciłam udźca kilka razy i dolałam pół szklanki gorącej przegotowanej wody
Kuchnia z widokiem na ogródWarzywa wszystkie przeciskamy przez prasę lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Cebulkę drobniutko siekamy podsmażamy, dodajemy przeciśnięty czosnek chwilkę smażymy, dodajemy do masy warzywnej. Dodajemy przyprawy, wszystko dokładnie łączymy ze sobą. Z masy formujemy placuszki, wkładamy ser lub inne dodatki, formujemy z nich krokiety. Krokiety pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 10 - 15 minut
kgwjanczewołyżki masła. PRZYGOTOWANIE: 1. Wszystkie przyprawy razem mieszam. Mięso nacieram każdej strony przyprawami. Udka zawijam w plastry boczku, spinam wykałaczkami i układam w naczyniu żaroodpornym. Mięso skrapiam olejem. Na udkach rozkładam kawałki masła. Naczynie przykrywam. 2. Udka piekę 1 godzinę 20 minut w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia udka kilkakrotnie polewam wytworzonym sosem, a 5 minut przed
Tradycyjna kuchnia KasiPieczeń rzymska z indyka zrobiłam na obiad z myślą, że co zostanie będzie fajne do kanapek. owszem na kanapki byłaby fajna, jeśli tylko by coś z obiadu zostało. Składniki: 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 500 g mielonego mięsa z indyka 3 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i 2 łyżki(...)przez praskę, sos Worcestershire i koncentrat pomidorowy, wymieszać by wszystko się połączyło i odstawić do wystygnięcia. Mięso, roztrzepane jajko, okruszki i cebulę przełożyć do miski, doprawić i wymieszać. Z mięsa uformować prostokątny klops i przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blachę do pieczenia. Wierzch posmarować sosem barbecue i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 o C na 30 minut
Mama Gotujewiadomo Mamowa kuchnia jest najlepsza. Tym razem Mama uraczyła nas pieczoną wołowiną. Składniki: ok 1 kg ładnej pręgi wołowej 3-4 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz ok 1 l wody lub 2 sosy pieczeniowe w proszku przyrządzone wg przepisu Przygotowanie: Mięso nacieramy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Obkładamy plastrami czosnku oraz cebuli. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce(...)wodą co jakiś czas. Mama wykorzystała do tego jeden ze swoich super garnków zakupionych na cieszących sie złą sławą prezentacjach. Garnki na szczęście okazały się zakupem trafionym - nie bublem. Mięso dusi się w nich przepysznie. Ze względu na dietę "woreczkową" Babci cebula i czosnek zostały usunięte przed duszeniem. Oddały swój smak przez noc i wystarczy. Gdyby nie to, że podczas
Kuchnia po mojemujuż zapewne niektórzy zauważyli polędwica wieprzowa jest jednym z moich ulubionych mięs. Tym razem proponuję Wam wypróbowanie połączonych trzech pysznych smaków w daniu o pełnej nazwie: Medaliony z polędwicy zawijane w boczku podane na karmelizowanej cebuli polane serowym sosem Składniki - karmelizowana cebula : 2 większe czerwone cebule 1 łyżka octu balsamicznego 1,5 łyżki miodu pół szklanki czerwonego słodkiego wina(...)klarowanym. Obsmażone przekładamy do formy lub naczynia do zapiekania posypując świeżo mielonym pieprzem i układając na nich kawałki rozmarynu. Wkładamy do pieca i pieczemy ok 15 minut w 200 oC. Po upieczeniu wyjmujemy z pieca i na 4-5 minut nakrywamy formę folią aluminiową aby mięso odpoczęło. Medaliony podajemy na karmelizowanej cebuli i polewamy dosyć ciepłym sosem
Mechanik w kuchni