Pieczeń rzymską bardzo lubię,często robię ją na obiad ,ale tym razem zrobiłam ją całkiem inaczej-nadziałam ją sałatką z jajek.wyszła naprawdę smaczna i całkiem inna-fajny pomysł na Wielkanoc Składniki: 1 kg mięsa mielonego (ja używam łopatki) 2 ząbki czosnku sól ,pieprz,majeranek, czerstwa bułka, cebula, 4 jajka na tardo+jedno surowe garść(...)formujemy prostokąt ok.20x30 cm. Przygotowujemy farsz: ugotowane jajka kroimy w kostkę,mieszamy z natką i majonezem,,doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na mięso za pomocą foli spożywczej zwijamy roladę,dociskamy,przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę Smacznego
Swojskie jedzonkoKurczak pieczony w miodzie z kaszą gryczaną i ćwikłą Składniki: - 2 ćwiartki kurczaka - sok z jednej cytryny - 4 łyżki masła - 4 łyżki miodu (u mnie lipowy) - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku - 1 cebula - 2 małe marchewki - 1/2 szklanki wody - sól, mielony czarny pieprz dodatki: - kasza gryczana z warzywami SYS - buraczki ćwikłowe Forma: naczynie żaroodporne Przygotowanie: Ćwiartki(...)muszkatołową. Smaruję tym kurczaka i wlewam wszystko do formy. Dodaję też wodę. Całość wstawiam do nagrzanego piekarnika. Od czasu do czasu obracam mięso, aby równomiernie przypiekło się z każdej strony. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 60 minut Pieczonego kurczaka podaję z przygotowaną wcześniej kaszą z warzywami i z domową ćwikłą z chrzanem
Kuchnia co dniapochodzącym z mięsa. Ja przyrządzam to danie zwykle w rękawie do pieczenia, co wydaje się rozwiązaniem optymalnym zarówno pod względem wygody jak i czasu przygotowania. Nie mniej jednak można użyć również naczynia żaroodpornego lub metalowej brytfanny. W takim wypadku – patrz uwagi poniżej. Karkówka pieczona z warzywami 2014-12-22 11:29:15 Karkówka pieczona z warzywami to przepis(...)małe marchewki (200g) 2 średnie cebule (250g) kilka średnich ziemniaków (400g) 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego Instrukcje Czosnek obieramy i miażdżymy w wyciskarce. Plastry mięsa nacieramy częścią soli i pieprzu oraz zmiażdżonym czosnkiem. Odkładamy na chwilę, by przeszły smakiem przypraw. Marchewkę starannie obieramy i kroimy w plasterki o grubości
Kulinarna Pokusałyżeczki ostrej , mielonej papryki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 3-4 goździki -dają fajny aromat 1 łyżeczka cukru – czubata sól do smaku woreczek do pieczenia Karczek , kroimy w równej grubości plastry , mniej więcej 1,5 cm . Takie żeby było czuć mięso , przy gryzieniu Mięso lekko solimy , posypujemy papryką słodką i ostrą , odstawiamy
Ogrodnik w podróżysłodka ( łyżka) sól do smaku pieprz czarny mielony ( łyżeczka) imbir ( płaska łyżeczka) gałka muszkatołowa ( 2 -3 łyżki) kolendra mielona ( pół łyżeczki) 1 długa bułka wrocławska 6 jajek *ilość orientacyjna, trzeba dodać wg własnych upodobań Umyte i oczyszczone mięso z królika i boczek, gotuję z warzywami do miękkości. Po ugotowaniu wyciągam(...)bułkę wrocławską. Mięso z królika obieram z kości i kroję na mniejsze kawałki , boczek i wątróbki tak samo, następnie mielę , razem z namoczoną i odsączoną bułką, w maszynce do mięsa , przez sitko o najmniejszych oczkach. Dodaję przyprawy, wbijam jajka , całość dokładnie wyrabiam, do uzyskania jednolitej masy. Blaszki ( keksówki) smaruję tłuszczem i oprószam bułką tartą. Nakładam pasztet, piekę w piekarniku nagrzanym
Takie tam pichceniemarynowania mięsa można zrezygnować, ale to dzięki temu mięso nabiera dodatkowej soczystości. Po tym czasie mięso wyjąć, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć przyprawami. Owinięte folią spożywczą ponownie odstawić do lodówki na przynajmniej 8-10 godzin - najwygodniej na noc. Następnie łopatkę przełożyć do naczynia do zapiekania, szczelnie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 110 stopni. Piec przez około(...)godzin. Po tym czasie częściowo naczynie odkryć i dopiec mięso w temperaturze 140 stopni przez około 1-2 godziny. Powinno nieco się zrumienić. Upieczona łopatkę odstawić na około pół godziny, aby mięso "odpoczęło". Przy pomocy dwóch widelców rozdzielać (wyczesywać) kawałki mięsa na cienkie włókna. Wymieszać z powstałym podczas pieczenia sosem, a także (opcjonalnie) z sosem barbecue. Podawać
Codzienna kuchnia niecodziennawykonania, na przyjęcie bardzo polecane, gdyż efektownie wygląda i równie smakuje, przekonajcie się, zachęcamy, jak pięknie go uatrakcyjniają wierzch rolady te ziarenka, spójrzcie tylko!! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 por 2 jajka 5 liści kapusty włoskiej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku 1 opakowanie ciasta(...)miski wkładamy mielone mięso, dodajemy podsmażoną cebulę z porą, posiekany drobniutko czosnek, słodką paprykę, roztrzepane jajko, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wszystko mieszamy. Liście kapusty sparzamy wrzącą wodą, następnie polewamy zimną wodą aby liście zachowały soczysty, zielony kolor. Zwijamy liście kapusty w rulon kroimy w cieniutkie paseczki. Ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia. Boki ciasta smarujemy roztrzepanym
kgwjanczewowyszedł bardzo dobry, więc przepis wstawiam. Piekłam w aluminiowych jednorazowych foremkach. składniki (3 foremki 10x 23 cm) 450 g ugotowanego mięsa perliczki (mięso z ok kilogramowej perliczki ) 410 g boczku surowego 150 g surowej wątroby gęsiej włoszczyzna z rosołu 4 jajka 1 bułka ok 60 g sól, pieprz gałka muszkatołowa mielony imbir + wywar z gotowania boczku(...)wywaru. Część wywaru odlać i namoczyć w nim bułkę, kiedy zmięknie, lekko odcisnąć. Przestudzone mięsa zmielić trzy razy przez sitko z małymi oczkami ( 3,5) razem z bułką, warzywami z rosołu, cebulą. Zmieloną masę doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i mielonym imbirem. Dodać jajka *, dobrze wymieszać, rozrzedzić jeśli trzeba dodając wywar z boczku. Foremki posmarować tłuszczem, posypać
Stare Garystabilny nawet po 6 godzinach przebywania w temperaturze pokojowej, dobrze się go transportuje. *Piekłam w tortownicy 23 cm, ale następnym razem, z podanych składników będę piekła w tortownicy 20, ponieważ biszkopt z makiem i orzechami prawie wcale nie rośnie. Biszkopt podzieliłam na 2 blaty, jeżeli piekłabym w tortownicy 20 cm z powodzeniem podzieliłabym biszkopt na 3 blaty. **Zmielony mak można(...)kupić w np. w Lidlu, ale jeżeli nie znajdziecie to 1 szklankę maku sparzyć, dobrze odcedzić, 3 razy zmielić w maszynce do mielenia mięsa. ***Aby krem maślany nam się nie zwarzył masło i jajka muszą być w tej samej temperaturze, dlatego najlepiej np. wieczór wcześniej wyciągnąć z lodówki jajka (dla bezpieczeństwa sparzyć wrzątkiem) i masło i pozostawić na blacie
moj przepis naPieczona kaczka z jabłkami t na Jak Jak dobrze upiec kaczkę, tak żeby mięso było kruche, aromatyczne, mocno wypieczone i z chrupiącą skórką, ale jednocześnie soczyste (za to bez zbędnego tłuszczu) i przesycone aromatem pieczonych jabłek? Mamy patent na pieczenie kaczki, dzięki któremu będziecie mieli święto w domu niezależnie od pory roku. Idealne danie na Boże Narodzenie
Niedzielny kucharzwszystkie. Składniki: 0,5kg mięsa mielonego 2 jaja 0,5 szklanki bułki tartej sól, pieprz twardy ser mozarella 10 plastrów wędzonego boczku Mięso mielone należy przyprawić solą i pieprzem, dodać jaja i bułkę tartą. Całość wymieszać. Uformować placuszki. W środek włożyć pasek sera. Zwinąć w podłużne kotleciki. Całość otoczyć plastrem boczku. Pieczemy 20 minut w 180st
Słodki ZakątekKotlety mielone w sosie pomidorowym. Prosty, tani obiad dla całej rodziny. Moja rodzina bardzo lubi takie kotlety. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. Kotlety są soczyste
Słodkie okruszkiPlacuszki z cukinii z patelni Cukinie faszerowane mięsem mielonym Zielona, warzywna zapiekanka z mięsem mielonym Przepis na cukinię w cieście Drukuj przepis Czas gotowania: 10 minut Składniki 2 średniej wielkości cukinie 200 ml mleka 2 jajka 8 łyżek mąki łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki słodkiej papryki szczypta soli olej do smażenia Przepis 1 Cukinie dokładnie myjemy
Kuchnia BazyliiGołąbki z młodą kapustą (wersja bez zawijania). Moja rodzina uwielbia takie obiady. Gołąbki z młodą kapustą w wersji bez zawijania są naprawdę proste w przygotowaniu, smaczne
Słodkie okruszkiniedrogie. Tort jest też fajną alternatywą na obiadokolację dla dwojga. Można go przygotować z wyprzedzeniem i odgrzać. Składniki: 4 placki typu tortilla (ewentualnie naleśniki) 6 marchewek 40 dkg mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 cukinia puszka kukurydzy 30 dkg pieczarek 2 cebule 1-2 papryki łyżka masła 2 łyżki oleju szklanka bulionu 2 pomidory opakowanie sera typu mozzarella(...)prawie do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec dodajemy kukurydzę z puszki. Mięso mielone przekładamy do większej miski. Na małych oczkach ścieramy do mięsa cukinię. Dodajemy 1/2 szklanki bulionu, lubczyk, majeranek i wszystko ze sobą mieszamy. Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier nakładamy delikatnie zwilżony pierwszy placek tortilli. Na niego układamy warstwę z ugęstowanej
Mama z miasta