kością. Wyglądało to tak smakowicie, że następnego dnia pieczony schab z dekoracyjnie wyeksponowanymi kośćmi (brzmi makabrycznie?;)) postawiłam na naszym stole. Taka pieczeń bardzo pasuje na świąteczny obiad, jest mało pracochłonna, podzielna i pięknie wygląda. Z programu zaczerpnęłam pomysł „kostny”:), a przyprawy dałam takie, jak zwykle daję gdy piekę schab. Pieczeń ze schabu z kością porcja(...)worek. W ten sposób łatwo pokryć całą marynatą mięso operując tylko dłońmi. W czasie marynowania co jakiś czas przewracać mięso. Piekarnik nagrzać do 220°C . Mięso wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 50 - 60 min bez przykrycia. Nie trzeba go podsmażać już na patelni. W połowie pieczenia odwrócić mięso. Około 30 min przed końcem pieczenia
Posadzone i zjedzonełyżki majeranku 2 łyżeczki suszonego mielonego czosnku 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki sól i pieprz 30 g masła 100 ml wody 3 średnie marchewki 3 duże ziemniaki Jak zrobić pieczonego kurczaka? Kurczaka umyć, dokładnie oczyścić z pozostałości piór i osuszyć ręcznikiem papierowym. Mięso natrzeć solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami(...)mięso przesiąknęło przyprawami. Dno brytfanki wyłożyć obranymi marchewkami w całości i przekrojonymi na pół ziemniakami. Na warzywach ułożyć piersią do góry przyprawionego kurczaka i do brytfanki wlać wodę. Kurczaka piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 60 minut bez przykrycia. Po upieczeniu odczekać 5 minut, aby w mięsie zatrzymał się proces pieczenia
Kuchcik gotujemięsa drobiowego. Aromat dania podczas pieczenia jest tak wyjątkowy, że po wstawieniu zapiekanki do piekarnika cała rodzina, w jakiś magiczny sposób - nagle znajdzie się w pobliżu kuchni :). Sprawdźcie sami :) Mięso z piersi z kurczaka zmielić w maszynce. Fix Knorr wymieszaj z 100 ml wody i dodaj do mięsa. W ten sposób zamarynujemy mięso. Wstawić do lodówki. Ziemniaki obrać(...)resztę zostawić na drugą warstwę ziemniaków). Mielone mięso z kurczaka wyjąć z lodówki i równomiernie rozłożyć na ziemniakach. Przykryć resztą ziemniaków. Polać śmietaną z dipem czosnkowym. Posypać tartym żółtym serem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Wstawić zapiekankę i piec pod przykryciem przez 45 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrywkę, aby ser mógł się
Świat Domowej Kuchnipapryki ostrej 3 liście laurowe sól pieprz Papryki natrzeć olejem, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. pół godziny, aż skórka na papryce zacznie pękać. Następnie wyjąć paprykę z piekarnika i owinąć ją folią aluminiową. Mięso oczyścić i pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i kminkiem, obtoczyć w mące i zostawić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieulubione? Może podzielicie się przepisem? Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 500 g mięsa mielonego z indyka 100 g kaszy orkiszowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 marchewka 2 łodygi selera naciowego 1 łyżka oleju sól pieprz 700 ml bulionu warzywnego Sos z pieczonych warzyw: 4 pomidory 1 czerwona papryka 1 cebula 6 ząbków czosnku(...)szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodajemy posiekany czosnek, czerwoną paprykę, seler naciowy i startą marchewkę. Wszystko razem smażymy około 10 minut. Następnie studzimy, mieszamy z kaszą i mięsem, przyprawiamy solą i pieprzem. Porcje farszu układamy na przygotowanych liściach kapusty i zawijamy jak krokiety. Dno dużego garnka wykładamy liśćmi kapusty (np tymi które się porwały) i układamy na nich
Smakowity Blog KulinarnyTroszkę się ochłodziło. Hura!! Wreszcie można uruchomić piekarnik i piec. Zrobiłam muszle makaronowe nadziewane, upiekłam pyszne ciasto. Taka energia do pracy po urlopie. Mam nadzieję, że mnie ona długo nie opuści. Składniki: 250 g muszli makaronowych średnich 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego 1 puszka pomidorów 50 g sera żółtego 1 ząbek(...)dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko wyrobić na gładką masę mięsną. W każdą muszlę nałożyć mięso. Ja robiłam to za pomocą małej łyżeczki. Napełnione mięsem układać ściśle w naczyniu z sosem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut . Około 6-7 minut przed końcem pieczenia posypać
O kuchni z uczuciemSzynka, którą dziś pieczemy jest niezwykle smaczna i na gorąco i na zimno. Na dodatek bardzo prosta w przygotowaniu. Warto upiec sobie od razu dwie. Składniki: -jedna lub dwie nieduże szyneczki -pół szklanki oleju -kilka ząbków czosnku -sól -przyprawa barbecue lub do mięs -słodka papryka mielona Szynkę nacieramy niewielką ilością soli. Przygotowujemy marynatę z oleju, przypraw(...)żaroodpornym, wlewamy marynatę, obtaczamy w niej mięso, przykrywamy naczynie i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Szynkę warto kilka razy obrócić. Po tym czasie naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 60 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy 30 minut. Zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne
Maminek kulinarnytrunku (i nie tylko). Podudzia i pałki kurczaka pieczone z suszonymi pomidorami i porem w sosie piwnym. Efektem są pyszne, soczyste kawałki mięsa z niesamowitym, aromatycznym sosem. Pycha! Czas przygotowania: 15 minut + 45 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: 8 kawałków podudzia lub pałek z kurczaka 100g suszonych pomidorów 1 duży por 2 ząbki czosnku(...)mieszamy. Dokładamy kawałki kurczaka i zalewamy piwem. Brytfankę zamykamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 210 stopni na 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy mięso jest miękkie. Jeśli jest jeszcze twarde to pieczemy kilka minut dłużej. Jeśli natomiast jest miękkie to możemy zajadać. Smacznego
Kolizje Smakówwcześniej marynuję mięso przez kilka godzin, a nawet całą noc w przyprawach i oleju. Ten kurczak zawsze wychodzi idealny, pyszny, mięciutki w środku. Wystarczą tylko ziemniaki, gotowane lub pieczone, jakaś surówka i cudny syty obiad gotowy;D Albo na szybko świeża bagietka i wystarczy!;D Bagietką, której części moczymy w sosie powstałym podczas pieczenia...cudo. Składniki: cały kurczak(...)przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, słodka i ostra mielona papryka, lubczyk, majeranek 4 ząbki czosnku ze skórką - nie obieramy, w skórce jest najwięcej aromatu połowa cytryny 1,5 szklanki wody do naczynia żaroodpornego do pieczenia Przygotowanie: Kurczaka umyć, osuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać olejem i ponacierać w mięso wszystkie złączone przyprawy. Na dno naczynia wlać wodę, kurczak
Zasmakuj Kuchniporcji: 24 Czas przygotowania: 100 minut Składniki na gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem: duża główka białej kapusty 1,5 kg mielonej łopatki wieprzowej 100 g ryżu 75 g grubej kaszy jęczmiennej 75 g kaszy gryczanej nieprażonej cebula 3 ząbki czosnku łyżka majeranku łyżeczka mielonego kminku łyżka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego 3 łyżeczki soli Dodatkowo(...)pościnać grubsze końcówki. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę, a następnie obsmażyć na kilku łyżkach tłuszczu i wystudzić. Do mięsa dodać przyprawy, wystudzoną cebulę z czosnkiem oraz kaszę i ryż, wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę. Mięso nakładać na liście kapusty i formować z nich gołąbki. Gołąbki wkładać ciasto jeden obok drugiego do dużej brytfanki lub naczynia żaroodpornego
Kuchcik gotujepaprykę. Z rozwałkowanego ciasta , przy pomocy noża do pizzy, wycinamy trójkąciki, a następnie pieczemy je na suchej patelni do momentu , aż staną się twarde. By były to prawdziwe nachos, posypujemy je żółtym serem, kiedy jeszcze są gorące. Składniki na chili con carne: - 500g mielonego mięsa wołowego (u mnie 400g wołowiny + 100g wieprzowiny) - 1 puszka krojonych pomidorów (400g
Be Fit Be Strongsteki antrykot. Nie wiem nawet czy nie lepszy, bo moim zdaniem chyba bardziej wszechstronny. Bavette jak już napisałam można grillować w całości, smażyć w całości lub plastrach, piec. Idealne mięso do woka. Dobrze jej robi krótkie marynowanie – np. w marynacie na bazie oliwy i sosu Worchestershire czy sosu sojowego i octu balsamicznego. Do podania – dużo zdrowsza wersja frytek. Ziemniaki (zimowe(...)wszystkie równo się nim pokryły, posypujemy solą, mielonym kminkiem i gałką muszkatołową. Dałam też odrobinę suszonego kopru. Wykładamy je w jednej warstwie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w piekarniku nagrzanym na 190⁰C około 25 minut, przewracamy na drugą stronę, włączamy termoobieg i jeszcze 15-20 minut pieczemy (sprawdzajcie, czy już miękkie w środku
Karo in the Kitchengodziny. Przed grillowaniem mięso musi mieć temperaturę pokojową. Gotujemy młode ziemniaki. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Warzywa kroimy wzdłuż na ćwiartki albo ósemki. Naczynie do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warzywa i nieobrane ząbki czosnku. Obficie skrapiamy wszystko oliwą z oliwek i posypujemy sola morską oraz świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy warzywa. Wkładamy do piekarnika
OstryKęspółtora kilograma szynki surowej wieprzowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka majeranku 1 woreczek do pieczenia Wykonanie: 1. Składniki zalewy ( oprócz soli peklującej ) zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, wsypujemy sól peklującą i dokładnie mieszamy. Następnie zalewę dokładnie studzimy, powinna być zimna. 2. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, wkładamy do szklanej miski, zalewamy zalewą, przykrywamy
Izabelawkuchniznalazłam go na jednym z blogów i tak mi się spodobała koncepcja pieczenia bułeczek na mięsie, że musiałam spróbować. Oczywiście nie była bym sobą gdybym go trochę nie zmodyfikowała Efekt jest nie tylko ciekawy wizualnie, ale i pyszny. Zapiekanka hamburgerowa Składniki: 500 g mięsa mielonego (ja użyłam wołowo-wieprzowego) 2 ząbki czosnku 1/2 ostrej papryczki chilli
PatiGotuje