mnie gęsi), po przyrumienieniu podlewamy czerwonym winem i dusimy do miękkości ( ok.1-2h). Przyprawiamy także czosnkiem mielonym, najlepiej z młynka. Dodaję także pod koniec pieczenia świeży czosnek ok.3-4 ząbki i 1 łyżkę masła. Do gotowego ( miękkiego ) nadzienia dodajemy trochę tłuszczu z pieczenia mięsa ( nadaje mu smak) oraz resztę masła. Nadzienie z indyczki może nie wygląda zbyt apetycznie
Smaczne Zdrowemielonego czarnego pieprzu 3 łyżki majeranku Glazura: 4 łyżki miodu 4 łyżki octu balsamicznego łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania: Miód, ocet balsamiczny, sok z cytryny oaz przyprawy: sól, czarny pieprz i majeranek łączymy tworząc marynatę. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w marynacie. Pozostawiamy na 2-3h. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C i pieczemy
Pyry na Gazłyżeczka mielonego kminku, 1 łyżeczka soli kamiennej, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Wykonanie: Kapustę i kromki chleba mielimy w wyciskarce do soków ze "ślepą" końcówką lub w maszynce do mięsa. Odlewamy sok. Do masy dodajemy mąkę, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Formujemy kotleciki i smażymy na niewielkiej ilości oleju kokosowego lub pieczemy w piekarniku
Jeść, by żyć w zdrowiułyżeczka mielonego kminku, 1 łyżeczka soli kamiennej, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Wykonanie: Kapustę i kromki chleba mielimy w wyciskarce do soków ze "ślepą" końcówką lub w maszynce do mięsa. Odlewamy sok. Do masy dodajemy mąkę, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Formujemy kotleciki i smażymy na niewielkiej ilości oleju kokosowego lub pieczemy w piekarniku
Jeść, by żyć w zdrowiuprzed pieczeniem na ruszcie, dzięki temu mięso jest bardzo miękkie, soczyste oraz aromatyczne. Polecam przepis na te wspaniałe żeberka! ----------------------------------------------------------------------- Liczba porcji: 4-6 Czas przygotowania : 50 minut + 2-3 dni na marynowanie mięsa ----------------------------------------------------------------------- SKŁADNIKI : 2 kg żeberek wieprzowych 1/2 szklanki keczupu 1/2 szklanki oleju 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki(...)osuszone żeberka kroimy na kawałki ( z dwoma żebrami) - obtaczamy w marynacie i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni. Krok 3. Zamarynowane żeberka pieczemy na grillu z każdej strony - smarujemy w trakcie pieczenia marynatą. Gotowe, zrumienione żeberka podajemy z pieczonymi ziemniakami, marynowanymi papryczkami i korniszonami. Całość dekorujemy natką pietruszki. Smacznego :) Zobacz również przepis na karkówkę
Moja Książka Kucharskaoleju. Dodajemy mielone mięso i podsmażamy, aż się zarumieni. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory. Mieszamy, doprawiamy solą pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dusimy, aż płyn od pomidorów się zredukuje, dodajemy natkę i mieszamy. Gotowym mięsem nadziewamy wydrążone cukinie, układamy na powierzchni połówki mini mozzarelli. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej oliwą. Wstawiamy(...)zapiekamy około 15-20 minut, aż ser się roztopi. Faszerowane cukinie podajemy na gorąco posypane posiekanymi świeżymi ziołami. Smacznego 🙂 The post Cukinia faszerowana mięsem mielonym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębyły one rewelacyjne, zawierały wszystko, co lubię – delikatny, ale wyrazisty sos, dobrze doprawiony i pieczony bez tłuszczu kotlet oraz sałatę z dodatkiem wiosennych warzyw. Burger wcale nie musi ociekać tłuszczem, aby uchodził za tego "mniam" :) Składniki na 6 burgerów: Kotlety: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 ząbek czosnku Szczypta papryki ostrej w proszku Szczypta gałki muszkatołowej(...)light 6 bułek pełnoziarnistych- u mnie kupne kajzerki fit Przygotowanie: Kotlety: Podane wyżej składniki na kotlety do burgerów połączyć ze sobą. Formułować z mięsa kulki, które następnie rozpłaszczyć. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do zrumienienia ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Sos: Ogórka kiszonego zblenduj. Dodaj do niego cebulę, majonez, jogurt naturalny, musztardę
Fabryka pomysłówwody. Między czasie na suchej patelni rozmrażamy warzywa. Następnie dodajemy mięso mielone i olej. Smażymy ok. 5 minut. Dodajemy przyprawy i kaszę smażymy kolejne 5 minut. Wyłączamy patelnie, dodajemy sos i dokładnie mieszamy. Do naczynia warstwami nakładamy warzywa z mięsem, kaszą i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestałyżki soli peklowej Do pieczenia szynki: łyżka zmielonego kminku łyżka majeranku łyżka słodkiej czerwonej papryki łyżka suszonego czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu Składniki marynaty (oprócz soli peklowej) zagotować z 2,5 l wody. Po 15 minutach wyłączyć i przestudzić. W ciepłej marynacie rozpuścić sól peklową. Schłodzić do temperatury pokojowej. Mięso umyć, włożyć do ostudzonej(...)zewnątrz (do max 6-7oC) przez 5-6 dni. Po tym czasie wyjąć mięso, delikatnie przepłukać, odsączyć, natrzeć przyprawami, dodając liście laurowe, ziele, kminek, grzyby, pieprz i czosnek razem z mięsem do rękawa piekarniczego i szczelnie zamknąć. Ułożyć w brytfannie lub głębokiej blasze i piec 1,5-2 godziny aż szynka będzie miękka i krucha. Szynkę można podawać jako
Czerwień i błękitmoim blogu za mało jest przepisów z wykorzystaniem świeżych ryb. Jest okazja, by to zmienić. Lato sprzyja grillowaniu, zatem zamiast mięsa, proponuję od czasu do czasu przygotować rybę. Dzisiaj padło na łososia. Rybę podałam na słodko-kwaśno, z salsą z mango, pomidorów i ogórka. Składniki: 4 filety z łososia sól, pieprz sok i skórka starta z limonki rukola(...)filety z łososia skropić sokiem z limonki, przyprawić skórką z limonki, solą i świeżo mielonym pieprzem. Zostawić w lodówce na ok. 30 minut. Po ty czasie skropić z obu stron oliwą. Filety ułożyć na tacy do grillowania, piec z obu stron aż mięso będzie rumiane. W czasie grillowania przygotować salsę. Ogórka, mango i pomidory obrać (pomidory wcześniej sparzyć
Czerwień i błękitDomowa mielonka pieczona z serii "wiem co jem" doskonała zarówno na zimno jak i na gorąco, w moim domu je się ją jako dodatek na kanapki,smacznie zdrowo i bez konserwantów! Składniki 1,5 kg łopatki wieprzowej 1/2 kg boczku gotowanego 1/2 cebuli 6 ząbków czosnku 2 jajka 300 ml wody jarzynka LUX BELLA BIS przyprawa gajowego BELLA(...)smaku sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku szczypta mielonego kminku Sposób przygotowania 1. Łopatkę wieprzową płuczemy pod bieżącą wodą osuszamy ,z boczku ściągamy spodnią skórkę,mielimy przez grube sitko razem z obranym czosnkiem. 2. Cebulę obieramy drobno siekamy nożem dodajemy do mięsa,wbijamy jajka wlewamy wodę,doprawiamy do smaku ziołami,wyrabiamy jednolitą gładką
Wanilia i Kardamongotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Mięso oddzielamy od kości. Mielimy na największych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, szklimy na rozgrzanym oleju. Na sam koniec dodajemy kapary. Kaszę, mięso i cebulę mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Papryki myjemy, kroimy wzdłuż na pół, oczyszczamy i nadziewamy farszem. Pieczemy 45 min w naczyniu żaroodpornym, w 180°C , później posypujemy
R'n'G Kitchenząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka mielonej papryki 1 łyżka suszonego majeranku sól morska prowansalska Kamis czarny pieprz Przygotowanie: Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie nacieramy solą morską prowansalską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Miód mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, olejem , majerankiem i papryką, tak przygotowaną mieszanką nacieramy dokładnie mięso. Kurczaka układamy w płaskim naczyniu żaroodpornym(...)całą noc. Skrapiamy kurczaka delikatnie wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 1 godzinę w temp. 160 stopni (na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne z wodą), po godzinie kurczaka obracamy, zwiększamy temperaturę do 180 stopni, pieczemy kolejne 30 minut. (czas pieczenia kurczaka podobnie jak pieczenie kaczki zależy od wagi drobiu). Smacznego! The post Kurczak pieczony z majerankiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmielona. - domowa wegeta , lub inna ulubiona przyprawa typu warzywko - majeranek - olej Wykonanie Podudzia myję, osuszam papierowymi ręczniczkami, nacieram zmiażdżonymi ząbkami czosnku i resztą przypraw. Odstawiam do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie mięso przekładam do wysmarowanego odrobiną oleju naczynia żaroodpornego. Piekę pod przykryciem ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. W czasie pieczenia
Kuchnia z widokiem na ogródkurczaka – na płasko. Skórka po upieczeniu jest idealnie chrupiąca, mięso – soczyste, z łatwością odchodzi od kości. I od razu – z dodatkiem w postaci pieczonych warzyw. Ziemniaki obieramy, kroimy je na dość duże i grubsze frytki. Cebule obieramy, kroimy na ósemki, z piętką, żeby cebula nie porozpadała się całkiem przy pieczeniu. Papryki myjemy, usuwamy im gniazda nasienne a miąższ kroimy(...)miseczce łyżkę oleju mieszamy z sokiem z limonki, sosem sojowym i mieloną papryką. Kumin i kolendrę tłuczemy razem w moździerzu na pył, dodajemy do miseczki. Przeciskamy przez praskę obrany z łupinek czosnek, dodajemy 3 łyżeczki soli i całość mieszamy na gęstą pastę. SPATCHCOOK Technika pieczenia mięsa na płasko, tzw. ‘spatchcook’, jest szczególnie przydatna właśnie wtedy, gdy pieczemy
Karo in the Kitchen