pieczeń z mięsa mielonego - 5644 przepisów (strona:58/377)

Gołąbki po ukraińsku 151

niej nie wspomniała:-) Wydaje mi się, że gołąbki można zapiekać od razu z sosem i wtedy piec 1 h 40 min. wtedy chyba lepiej przejdą pomidorowym sosem. Jakby ktoś wypróbował ten sposób to niech da znać:-) Składniki: 50 dag mięsa mielonego (pół na pół wieprzowina i wołowina) szklanka ryżu 2 średnie cebule nieduża główka białej kapusty(...)oleju, wymieszać z mięsem oraz ryżem i doprawić solą, pieprzem i oregano. Na każdy liść położyć łyżkę lub dwie farszu i zwijać nieduże gołąbki. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć gołąbki, a na nie położyć startą marchewkę (jak gołąbków mamy dużo to układamy warstwowo: gołąbki, marchewka, gołąbki, marchewka). Zalać je 2 szklankami gorącego rosołku. Piec w piekarniku nagrzanym

IMPRESJA SMAKU
Papryka faszerowana mięsem i batatami 160

pieczemy w 200 stopniach C przez około 30-40 min. Opcjonalnie warzywa możemy ugotować na parze. Batata kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na mniejsze kawałki. Papryki myjemy i odcinamy wierzch. Oczyszczamy. Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oleju. Cebule drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę lub rozcieramy na desce do krojenia. Cebule i czosnek szklimy na oleju. Dodajemy mięso mielone(...)świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodką papryką, ziołami i odrobina cynamonu. Gdy mięso się zetnie, dokładamy startą na dużych oczkach marchewkę oraz ajwar lub pomidorowe pelatti. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 10-15 minut. Dodajemy przygotowane wcześniej bataty i kalafior oraz przekrojone na pół oliwki. Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Papryki napełniamy przygotowanym farszem. Pieczemy

Pyry na Gaz
Długo pieczona wieprzowina 212

przypali, nie trzeba podlewać, obracać, a aromat  -  nie do osiągnięcia w tradycyjnym pieczeniu. Przepis znalazłam tutaj   składniki  1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu  1/4 łyżeczki pieprzu cayenne  1 łyżeczka chili w proszku  1 łyżeczka mielonego kminu  1 łyżeczka  ciemny cukier brązowy  1 łyżka suszonego oregano(...)misce wymieszać przyprawy, dodać sos barbecue, i tę pastę wmasować w umyte i osuszone mięso. Zawinąć mięso w folię i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny (można je tak trzymać do 3 dni).  Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Wyjąć pieczeń z folii i umieścić ją w misie wolnowaru. Dodać 1/4 szklanki wody

Stare Gary
Moussaka z bakłażanem i ziemniakami 212

jest moussaka - typowa, grecka zapiekanka z bakłażana, mielonego mięsa i pomidorów pod sosem beszamelowym. Najlepszą moussakę w życiu jadłam na wyspie Zakynthos w tawernie Zepos. Miała dla mnie idealne proporcje wszystkich składników, była pyszna i bardzo aromatyczna. Mimo upału nie mogłam się powstrzymać i dobierałam się do gorącej, prosto z pieca - co czasem skutkowało poparzonym językiem(...)oliwek. Dodać mięso i podsmażyć aż zmieni kolor. Zalać pomidorami z puszki, lekko rozgniatając widelcem. Doprawić solą, pieprzem, ziołami i dusić na wolnym ogniu przez 5 minut. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Bakłażany pokroić na centymetrowe plastry, posmarować oliwą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut, następnie przekręcić i piec jeszcze przez 5 minut

Kulinarne Inspiracje
ciastka z maszynki do mięsa (z marmoladą) 152

masę z żółtek i zagnieść ciasto. Przełożyć do maszynki do mielenia mięsa z założoną tarczą do ciastek. Podczas wyciskania ciasto w maszynce powinno być dobrze ubite, żeby ciastka wychodziły równe. Kręcić rączką maszynki wyciskając ciasto i odcinać kawałki takie jakie duże chcemy mieć ciastka. Układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Marmoladę przełożyć do szprycy i wyciskać na ciasteczka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pałki kurczaka w ketchupie z pieczonymi ziemniakami 225

ziół do drobiu, pieprz, 1/2 cebuli. 1 kg pałek z kurczaka. Pieczone ziemniaki: 1kg małych ziemniaków, 6 ząbków czosnku, 2 łyżeczki soli, garść posiekanego koperku, 3 gałązki rozmarynu, pieprz, czerwona słodka papryka, mielona, olej. Przygotowanie: Marynata: Cebulę pokroić w paseczki i dodać do niej resztę składników. Wymieszać. Mięso dodać do marynaty, wymieszać i odstawić na conajmniej godzinę do lodówki(...)Ziemniaki umyć i dodać do nich resztę składników - z gałązek rozmarynu pourywać igiełki i tylko je dodać. Wymieszać.  Na blaszce do pieczenia na środku ułożyć mięso, a po bokach ziemniaki. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 200stopni C i piec 45minut. Sprawdzić czy ziemniaki są miękkie, w razie potrzeby piec dłużej. Smacznego

W kuchni u Moniki
SCHAB Z GALARETKĄ Z SZYNKOWARA 285

parzenia przygotowujemy z 0,8 kg mięsa. Zawartość zestawu: 1 szt.   Szynkowar Singiel   - Szynkowar idealny dla samotnych. Wymiary praski w.10 cm x sz.9 cm x dł.14,5 cm.. 1 szt.   Termometr analogowy   - Solidnie wykonany ze stali nierdzewnej do pomiaru temperatury wewnątrz wyrobu w czasie gotowania, pieczenia, smażenia itp. Termometr może pozostawać w piekarniku(...)Orientalna mieszanka przypraw do kababu. Charakterystyczny bułgarski smak typowy dla mielonych podłużnych kotlecików pieczonych na grillu we wszystkich kurortach słonecznego wybrzeża Morza Czarnego  1 szt.   Natura Smak John a 40 g   - Szczególne polecamy tę przyprawę do wyrobów z mięsa drobiowego: kurczaków, gulaszu, steków i kotletów. ale także do doprawiania golonki wieprzowej gotowanej, pieczonej

Z Majeczką w kuchni
Papryka faszerowana mięsem i pęczakiem z pomidorami 164

kanapę. Decyzja zapadła. Na obiad nieskomplikowana papryka faszerowana. Niech się piecze, a ja sobie zrobię kawkę. ;) Papryka faszerowana mięsem i pęczakiem z pomidorami Składniki dla 4 osób: 5-6 różnokolorowych papryk (najlepiej wybrać takie o płaskim spodzie, żeby dał się postawić) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 czubata łyżeczka czubrycy zielonej (lub mieszanki cząbru, cebuli, czosnku, natki(...)połówki, wyciąć zdrewniałą część, pokroić w kostkę. Mięso wymieszać z przyprawami i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Wyrobić z jajami. Dodać kaszę, pokrojone pomidory i ser (odłożyć 4 łyżeczki do posypania wierzchu papryki), dobrze wymieszać. Na dnie naczynia do zapiekania rozprowadzić olej. Farszem wypełniać papryki, układać w przygotowanym naczyniu. Piec w 190°C przez 25 minut, następnie oprószyć serem, przykryć

Pełny talerz
Burger po włosku 177

domu, staram się również sama piec bułki, ale nie zawsze pozwala na to czas. Burgery to również tak wdzięczny temat, że dzięki kilku prostym składnikom można całkowicie zmienić jego smak. :-) Sympatycy kuchni włoskiej na pewno zwrócą uwagę na moją dzisiejszą wersję, czyli burger po włosku. 1 bułka do hamburgerów 125g mięsa mielonego 1 garść mieszanki sałat 3 suszone

Szefowa kuchni
Meksykańska zapiekanka z ryżem, mięsem i warzywami 376

Następnie gotujemy brązowy ryż według przepisu na opakowaniu. Do dużej miski wsypujemy mięso mielone, brązowy ryż, mieszankę meksykańska, posiekaną kolendrę, wlewamy gotowy sos, dosypujemy ser mozzarella i mieszamy wszystko. Gotową mieszaninę przenosimy do naczynia żaroodpornego i posypujemy serem mozzarella. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy zapiekankę około 15 minut. Na koniec posypujemy świeżą kolendrą i gotowe. Smacznego(...)Sprawdź również ten przepis – zapiekanka meksykańska .   Artykuł Meksykańska zapiekanka z ryżem, mięsem i warzywami pochodzi z serwisu Blog kulinarny | Ale Pysznie

ale Pysznie
Wtorek: Musaka w słoiku 129

Uważamy, że słoik jest doskonałym naczyniem do zapiekania potraw już wcześniej przesmażonych, nie zawierających surowego mięsa, które wymaga długiego pieczenia. Jeśli danie wymaga tylko zapieczenia to właśnie słoik nadaje się do tego idealnie. Polecamy Wam ten patent. Składniki: 500 g wołowiny mielonej 2 średniej wielkości bakłażany 3 pomidory, pokrojone w kostkę, pozbawione gniazd nasiennych 1 czerwona cebula drobno(...)pokrój w centymetrowej grubości plastry. Rozłóż na blaszce do pieczenia i mocno posól. Odstaw. Krok 2 Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, wysyp na niego posiekaną cebulę. Smaż około 5 minut aż cebula zmięknie. Dodaj czosnek, zamieszaj i przesmaż minutę. Podkręć temperaturę i wyłóż na patelnię mięso. Smaż rozdrabniając mielonkę szpatułką na drobne kawałki. Smaż wołowinę aż zrobi się

Niedzielny kucharz
Rolada ze szpinakiem 191

poczucia atmosfery Świąt Wielkanocnych. Uwielbiam pieczony schab, kocham szpinak. Postanowiłam połączyć obie te rzeczy. Tak właśnie powstał przepis na to świąteczne danie. Rolada ze szpinakiem to potrawa, którą szczerze polecam na Wielkanoc. Chcecie zachwycić gości nie tylko ładnie wyglądającym, ale i smacznym daniem? To przepis dla Was. Składniki: 1 kg schabu 25 dag mielonego 45 dag mrożonego szpinaku(...)patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku. Wykładamy na warstwę mielonego mięsa. Z brzegu schabu układamy jajka. Zwijamy jak najbardziej ciasno się da w roladę. Owijamy szczelnie folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez ok. 2 h. Wyciągamy i kroimy w plastry. Danie najlepiej smakuje podane z sosem

Pobite gary Barbary
Rolada z kiełbasą Ireny 213

mieszamy. Do mięsa mielonego z kurczaka dodajemy pozostałą bułkę, cebulę jajko oraz szpinak. Mieszamy przyprawiamy do smaku. Mięso mielone rozkładamy w kształcie prostokąta grubości 1 cm, przykrywamy mięsem z kurczaka, Z kiełbasy zdejmujemy osłonkę, kładziemy na brzegu rolady. Całość delikatnie zwijamy w rulon i polewamy oliwą. Zawijamy roladę w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku około

kgwjanczewo
Wielkanocna babka mięsna z sosem chrzanowym 188

różnych formach, np upieczone w keksówce. Ja piekę w foremce silikonowej do babki, więc tak też je nazywam. Jest to punkt obowiązkowy na moim świątecznym stole . Babka mięsna jest prosta do wykonania, a smakuje każdemu... Wielkanocna babka mięsna z sosem chrzanowym Składniki: 800 g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 7 jajek 2 cebule czerwone sól, pieprz(...)koperku, pokrojone cebule, przyprawę do mielonego, natkę pietruszki i kaszę. Mięsną masę doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy tyle bułki tartej aby masa uzyskała gęstą konsystencję jak na kotlety. Połowę masy mięsnej wykładamy do formy na babkę, na tym układamy ugotowane i obrane jajka    i przykrywamy drugą częścią mięsa. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kurczak "po chińsku" 202

jakiś czas staram się przygotować tę ptaszynę "jakoś inaczej". Tym razem będą to pieczone udka przyprawione w stylu orientalnym. Składniki (2 porcje): 2 ćwiartki z kurczaka mieszanka warzyw chińskich (ja użyłam gotową mrożonkę) chili imbir (ja starłam suszony w kawałku, ale może być mielony) szczypta mielonej przyprawy Kaffir lime lub trawy cytrynowej szczypta suszonej mięty curry lub kurkuma(...)solimy (delikatnie), pieprzymy i wedle uznania posypujemy z obu stron wymienionymi wyżej przyprawami. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin (ja przeważnie marynuję mieso całą noc). Tak przygotowane mięso układam w rękawie do pieczenia, zawiązuję z jednej strony. Miskę w której leżało mięso popłukuję odrobiną wody - do tego dolewam małą łyżeczkę sosu sojowego i wlewam płyn do rękawa. Na udka

Kuchnia po mojemu

Proponowane wyszukiwania