był popularny. A szkoda, bo można z niego przygotowywać bardzo smaczne potrawy . Składniki: 1 średni bakłażan , około 20-25 dkg. mielonego mięsa , 1 średnia cebula , 2 średnie pomidory , 1/2 sera feta , 4 ząbki czosnku , ostra papryka mielona , rozmaryn , sól , 2-3 łyżki oliwy lub oleju. Bakłażana umyć, przekroić na pół. wydrążyć lekko środek. Natrzeć mocno solą(...)nagrzanego do temperatury około 180 stopni i zapiec do lekkiego zbrązowienia. Ja bakłażana układam na papierze do pieczenia skórką do dołu. Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oliwie (lub oleju), dodać posiekany czosnek, a po chwili mielone mięso i przesmażyć krótko. Doprawić solą, papryką i rozmarynem. Do zapieczonych połówek bakłażana nałożyć połowę
Codzienna kuchnia niecodziennażółtka 120 g cukru 150 g miodu 120 g masła 400 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej Dodatkowo Odrobina lukru cukrowe gwiazdki Wykonanie: Miód i masło podgrzewamy w rondelku na malutkim ogniu(...)grubość 2 -3 mm, podsypując lekko mąką. Następnie wykrawamy foremkami gwiazdki w różnych rozmiarach. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 7 -8 minut. Po tym czasie blachę wyjmujemy, a pierniczki przekładamy na kratkę. Gdy pierniczki przestygną dekorujemy je gwiazdkami, które przyklejamy na kropelkę
Kulinarne przygody Gatityaluminiową i wkładamy do piekarnika (zimnego). Ustawiamy termoobieg i 200 stopni, od tej chwili pieczemy 25 min. 2. Gdy papryka się upiecze, ściągamy z niej skórkę i kroimy na cieniutkie, małe kawałki (jak na zdjęciu; klopsiki mają w przekroju ok 4 cm) 3. Do mielonego mięsa z piersi indyka dodajemy połówkę jajka, bułkę tartą, kukurydzę, paprykę i przyprawy
Malowane smakiemwaniliowy 1 paczka wiórków kokosowych 250 g 250 g masła niesolonego w temp. pokojowej 200 g białej czekolady 2 duże paczki krakersów Posypka: 5 łyżek wiórek kokosowych 5 łyżek mielonych migdałów lub paczka wiórek kokosowych 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (zobacz np. tutaj ). 2. Jedną szklankę mleka rozrobić z mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować(...)koniec dodać wiórki i dobrze wymieszać. 4. Blachę 35×25 cm (lub mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć warstwę krakersów. Na krakersy wyłożyć około 1/3 masy. Powtórzyć czynność jeszcze 2 razy. Na wierzchnią warstwę masy wysypać mieszankę wiórków i mielonych migdałów – uprażonych na suchej patelni teflonowej i wystudzonych – lub wiórki kokosowe. Smacznego Post Przepis
UgotujmyTo.plkolejna odsłona ciekawych dodatków do obiadu - tym razem smakowita wersja pieczonych ziemniaczków. Zapraszam! Składniki na 2 porcje. Składniki: 0,5 kg ziemniaków Oliwa z oliwek Suszony rozmaryn, czosnek granulowany, sól morska, świeżo mielony pieprz, inne ulubione przyprawy Przepis: Ziemniaczki myjemy bardzo dokładnie, w razie potrzeby lekko skrobiemy ich skórkę. Następnie nacinamy cienko ziemniaczki, uważając aby nie przeciąć(...)oliwek. W miseczce łączymy ulubione przyprawy, dodajemy oliwę z oliwek i nacieramy tym wszystkie ziemniaki, z każdej strony. Tak przygotowane ziemniaczki układamy w naczyniu, które przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 200C piekarniku przez 60 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy jeszcze przez 15 minut
Emcia Pichcioleju rzepakowego, 1 łyżką octu jabłkowego, 1 łyżką sosu sojowego. Odstawiamy na 15 minut. Płatki kukurydziane mielimy, dodajemy do smaku przyprawę do kurczaka. Mięso maczamy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w płatkach. Na posmarowaną tłuszczem blachę układamy panierowane kawałki kurczaka, pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
kolorowotorcikowożółtka 120 g cukru 150 g miodu 120 g masła 400 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej Lukier królewski 1 białko 1 szklanka cukru pudru zielony barwnik spożywczy w proszku cukrowe gwiazdki Wykonanie(...)wałkujemy cienko na grubość 2 -3 mm, podsypując lekko mąką. Następnie wykrawamy foremkami różne wzory. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 7 -8 minut. Po tym czasie blachę wyjmujemy, a pierniczki przekładamy na kratkę. Białko ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy do niej cukier puder, cały czas ubijając
Kulinarne przygody Gatityłyżeczki soku z cytryny otarta skórka z 1 cytryny 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego wykonanie: Ser mielimy 3 razy. Wszystkie składniki przekładamy do naczynia. Chwilkę miksujemy (nie za długo aby bardzo nie napowietrzyć sernika). Masę przelewamy na ciasteczkowy spód. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Do większego naczynia żaroodpornego lub blaszki wkładamy foremkę z sernikiem, wlewamy wodę
Domowy Smak Jedzeniagładką masę). Wyłożyć masę na spód, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C. Piec 12 minut. Masa: 400 g masy kajmakowej 50 g masła 100 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3 jajka 600 g sera trzykrotnie mielonego np. z wiaderka 1 łyżka mąki pszennej Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać połowę(...)masę, następnie dodawać jajka i po łyżce sera i mąkę. Dobrze zmiksować. Masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 180 st C. Piec 60-70 minut. Po 30 minutach należy sprawdzić stopień upieczenia - gdyby sernik za bardzo się rumienił, trzeba przykryć wierzch folią aluminiową. Wyłączyć piekarnik i ostudzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika
Z butelką mleczka w tlepieprzem i majerankiem. Pozostawiamy na 24 godziny w lodówce. Wyjmujemy z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Farsz: Boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy na suchej patelni, kiedy wytopi się tłuszcz dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy na złoty kolor. Ugotowane gęsie podroby mielimy w maszynce do mięsa i mieszamy z boczkiem i cebulą. Dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, pokrojoną natkę(...)wlewamy szklankę wody, przykrywamy. Pieczemy 15 godzin w temperaturze 80 st. C. Najlepiej późnym wieczorem wstawić brytfankę do piekarnika, wtedy następnego dnia na obiad gęś będzie gotowa. W trakcie pieczenia gęś nakłuwamy widelcem, żeby wytopił się tłuszcz. Przed podaniem gęś dopiekamy 20 minut bez przykrycia w temperaturze 200 st. C (z funkcją grill), żeby skóra się przyrumieniła. Co zrobić
Smakowity Blog Kulinarnyłyżki cukru 1 kisiel truska wkowy bez cukru Wykonanie: Z cukru, mąki, margaryny, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na połowę. Do jednej części dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Wkładamy do lodówki. Ser mielimy. Kasię (najlepiej wcześniej wyjętą z lodówki) ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka oraz po łyżce zmielonego sera. Ucieramy na gładką masę(...)smarujemy dżemem, na dżem ścieramy na tarce połowę ciemnego ciasta. Na to warstwa serowa, na ser - różowa piana z ubitych białek i całość kończy ciemne ciasto starte na tarce. Pieczemy w 180st ok 60 minut (do suchego patyczka
Walijskie Pichcenieznajduje się sporo mielonych orzechów i niewielka ilość mąki. Chałwę w kremie możecie pominąć zupełnie, lub zastąpić ulubionymi czekoladowymi cukierkami. Ważnym elementem każdego ciasta z kremem jest poncz do nasączania. To on wraz z kremem robi ciasto. Nie bójmy się zatem nasączać porządnie blatów ciasta. Nie ma nic gorszego od suchego ciasta z kremem Tort piekłam w tortownicy(...)jajek (białka i żółtka osobno) 150 g mąki pszennej tortowej (dałam zwykłą 550) 250 g orzechów włoskich zmielonych 100 g cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Do nasączenia 1 szklanka mocnej kawy 2 łyżki wódki/ amaretto Wykonanie Do nasączania Kawę zaparzamy, dodajemy alkohol i odstawiamy do ostygnięcia Ciasto Białka ubijamy z solą na sztywno
Mieszam w Garnkusporo i pod różną postacią. składniki: 1,5 kg mięsa mielonego 10-12 jajek Farmio 5 ząbków czosnku 1 cebula 2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżka oregano 4 łyżki bułki tartej 1 szklanka wody 1 kostka mięsna Do miski włożyć mięso mielone, wbić dwa jajka, dodać posiekane lub zmiażdżone ząbki czosnku(...)masy. Od jajek ugotowanych na twardo odkroić piętki (ja odkroiłam same piętki żeby jedno jajko dobrze przylegało do drugiego ale można odkroić więcej tak aby było widać żółtka wtedy pieczeń ładniej prezentuje się po przekrojeniu) i ułożyć na środku w rządku. Przykryć pozostałą częścią mięsnej masy. Wierzch ładnie wyrównać. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotujeNastępnie na każdy kawałek kładziemy cząstki cytryny wraz z oliwą i pestki z granatu. Rybę podajemy z purée z zielonego groszku i pieczonymi batatami (przepisy poniżej). Na sam koniec łososia jak i bataty polewamy sosem z granatów. Pieczone bataty: 4 średniej wielkości bulwy batatów 2 łyżki oliwy z oliwek gruboziarnista sól morska 1-2 łyżeczki czarnuszki Bataty obieramy i kroimy(...)czarnuszką. Następnie przygotowane bataty wysypujemy na blachę pokrytą uprzednio papierem do pieczenia. Pieczemy 20-30 minut w 220 st. C. Purée z zielonego groszku: 500 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) 3 szalotki, posiekane 2 łyżki masła 2 łyżki kwaśnej śmietany pół łyżeczki suszonego rozmarynu świeżo mielony pieprz sól morska Na patelni rozpuścić masło. Wrzucić szalotki i lekko
Food Square