pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:74/315)

Tarta pomarańczowa z Sunquick 157

połowy laski wanilii.  Włożyć ciasto do lodówki na 30 minut. Rozwałkować i przełożyć do formy na tartę oprószonej mielonym lnem lub kaszką orkiszową. Przed wożeniem ciasta do piekarnika ponakłuwać spód  ciasta widelcem  lub obciążyć fasolą. Piec 20- 25 minut w 180 stopniach. Wyjąć i dobrze wystudzić.  Krem opakowanie serka mascarpone 2-3 łyżki koncentratu pomarańczowego

AZgotuj!
Kokosowe babeczki z malinami 171

malinami, z cyklu moich ulubionych, czyli wrzuć wszystkie składniki i wymieszaj. Mniej więcej ;) Składniki: 1 szklanka mąki 0,5 szklanki mielonych migdałów (mąka migdałowa) 0,5 szklanki wiórków kokosowych 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka +maliny, kokos do dekoracji, mleko, cukier puder Wszystkie

Ciastkozercy
Czipsy z jarmużu - zdrowa i smaczna przekąska dla każdego 165

Można  posypać go ulubionymi przyprawami . Ja wykorzystałam mielone płatki chili, różową sól himalajską, grubo mielony pieprz kolorowy. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150-160 stopni (najlepiej z termoobiegiem) i piec przez kilka minut. Trzeba uważać, żeby jarmuż nie spalił się. Ja wyjmuję go kiedy zaczyna delikatnie zmieniać kolor. Gotowe

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wiosenny obiad w 20 minut. 1454

wyrównać. Na wierzchu zrobić trzy niewielkie wgłębienia i wylać do nich surowe jajka. Przybrać połówkami pomidorków i posypać sezamem. Piec w 190 stopniach ok. 15 minut, aż zetną się białka. Przed podaniem posypać szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. Ajwar

SzczyptaSmaQ
Mirabelki eksperymentalnie 117

wytrawnie. Tydzień temu les mirabelles bawiły się na weselnym garden party. Poza piękną rabatą floksów, którą fejsbukowi i instagramowi zaglądacze mieli okazję zobaczyć na profilu, wyczaiłam jeszcze kilka inspiracji kulinarno ogrodowych. Jedna z nich związana była z pieczenią nadziewaną morelami- a gdyby to były mirabelki, pomyślałam. I kiedy tylko znalazłam wolną chwilę poczyniłam eksperyment- kurczaka nadziewanego mirabelkami. Efekty? GRILLOWANY KURCZAK(...)nadzienie jest mocno kwaśne, konQbek jednak woli kwaśność:)) Mięso myjemy, dzielimy na pół i okrawamy z niepotrzebnych skrawków. W każdej piersi wycinamy dość dużą kieszonkę i nadziewamy mirabelkami. Kurczaka pieczemy na rozgrzanym grillu- mięso jest gotowe dość szybko ponieważ nadzienie grzeje je od środka:). Jeśli ogień będzie zbyt ostry to zewnętrzna część spali się zanim środek zdąży się upiec. Kurczaka

les mirabelles
Klopsiki szwedzkie z pieczonymi ziemniaczkami 939

wiele lepsze Klopsiki to nic innego jak mini kotleciki, robione podobnie jak tradycyjne kotlety mielone. W tej wersji są bardziej miękkie i delikatne. Podałam je z pysznym dżemem z borówki i pieczonymi ziemniaczkami Post Klopsiki szwedzkie z pieczonymi ziemniaczkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Hamburgery wołowe z domowymi bułkami z olejem rzepakowym. 126

stopni wkładamy a sam spód naczynie żaroodporne/ blaszkę wypełnioną szklanką wody. wkładamy lekko przyklepane, posmarowane jajkiem i posypane sezamem bułeczki. Pieczemy ok 10 min. Kiedy wetkniemy w nie wykałaczkę powinna być sucha. Hamburgery wołowe: 1 kg mięsa mielonego wołowego(najlepiej z antrykotu lub innej niezbyt chudej części mięsa) ok 300 ml wody 3 łyżeczki ostrej musztardy sól, pieprz

Malinowe Pocałunki
Danisze, kopenhażanki czyli ciastka duńskie 310

migdały. Dobrze wymieszać. Na każdy kwadrat ciasta nałożyć nadzienie. Rogi zawinąć do środka, skleić. Ciastka posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec w temp.180stop. 20-25 minut. Przygotowując nadzienie możemy je modyfikować. W oryginalnych ,duńskich zazwyczaj są migdały mielone

Kulinarny karnet Christophera
Suszone pomidory 235

pomidorów   kilka dużych ząbków czosnku   zioła – rozmaryn, oregano, bazylia   sól   pieprz czarny mielony   ocet balsamiczny   olej rzepakowy  Pomidory kroimy wzdłuż na połówki. Układamy ciasno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wyszło mi dwie blaszki.) Oprószamy solą, pieprzem, ziołami, skrapiamy octem balsamicznym i odrobiną oleju.  Blachy wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Czerwona Porzeczka
Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą 154

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier i ubijamy ok. 10 minut aż cukier się rozpuści. Dodajemy mielone migdały, orzechy i czekoladę, ostrożnie mieszamy łyżką. Łyżką nabieramy bezową masę i układamy na papierze do pieczenia w pewnej odległości, gdyż makaroniki rosną. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kolorowy przekładaniec -ciasto z olejem rzepakowym 164

jajek 18 dkg margaryny 2 szkl.mąki 1,5 szkl.cukru 1 szkl..oleju rzepakowego 1 szkl.maku [ dałam mak mielony Kresto] 3 łyżki kakao 3 łyżki pokruszonych płatków migdałowych 1 kisiel   Wodzisław   2 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę utrzeć z cukrem.Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku i po trochę oleju.Następnie dodać mąkę wymieszaną

Moje domowe kucharzenie
Pyszne migdałowo-orzechowe ciasto bez mąki i cukru 233

ksylitol cukrem. Składniki (na tortownicę max 24cm) : 100 g mielonych orzechów  włoskich lub laskowych 100 g mielonych migdałów 5 jajek   4-5 łyżek ksylitolu (cukru brzozowego) 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie) Przygotowanie: Masło rozpuścić i przestudzić. Żółtka oddzielić od białek i ubić z ksylitolem na białą masę.  Dodać masło

Ze smakiem i z pasją
Rurki-świeczki z kremem budyniowym i karmelem 195

milimetry grubości), kroimy na paski o różnej szerokości i owijamy nimi dość ściśle rurki. Ciasto sklejamy białkiem. Pieczemy w 200 °C 15-20 minut. Upieczone rurki lekko studzimy, lekko smarujemy białkiem i posypujemy grubo mielonymi orzechami laskowymi. Obtoczone rurki wstawiamy na 3 min. do gorącego piekarnika. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Krem: W garnku mało przypalającym się podgrzewamy bardzo mocno

Mia Cucina Sofieta
Piknikowe przysmaki. JARSKI PASZTET Z CUKINII. 320

siekam, dodaję wraz z jajkami, olejem i bułką oraz przyprawami. Wyrabiam masę, która swoją konsystencją powinna przypominać masę na kotlety mielone. Długą keksówkę smaruję lekko tłuszczem, wysypuję bułką. Przekładam masę, wyrównuję wierzch i wkładam do rozgrzanego piekarnika. Piekę w 180 stopniach przez godzinę. Zostawiam w piecu do wystudzenia. Pasztet urośnie w piecu, ale jak wystygnie, wróci do płaskiej wersji

W kuchni Karmel-itki
Drożdżówki z dżemem malinowo-truskawkowym (bardzo pulchne) 510

ciasto musi podwoić swoją objętość). Blachę o wymiarach 35 x 25 wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Z ciasta odjąć ok 150 g ciasta i rozwałkować na cienki placek o wymiarach blach w której będziemy piekli drożdżówki (robimy to po to aby dżem nie wyciekał). Resztę ciasta rozwałkować na prostokąt ok. 30 x 40 cm, delikatnie podsypując(...)ciasta. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić nożem na 15-16 części (tyle będziemy mieli bułeczek -ślimaczków) Pocięte bułeczki poukładać na spodzie z ciasta drożdżowego w niedużych odległościach (mogą się stykać, przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia (ok. 40 min.) Piec w temp. 200 C przez ok. 25-30 min. Jeszcze ciepłe polukrować. Upieczone bułeczki będą się stykać

IMPRESJA SMAKU
Sernik gotowany 9841

cieplnej, jednak nie w formie pieczenia, a podczas gotowania, potrzebuje także przechowywania w lodówce, gdyż masa w niskiej temperaturze zastyga i osiąga odpowiednią konsystencję. Sernik ten można przygotować z twarogu trzykrotnie zmielonego, a także z gęstego twarogu z wiaderka. W zależności od użytego sera, konsystencja masy będzie inna - sernik przygotowany z mielonego twarogu będzie bardziej zwarty(...)łyżka cukru wanilinowego 0,25 szklanki mleka 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (przy twarogu mielonym zmniejszyć ilość mąki do 2-3 łyżek) polewa 50g czekolady mlecznej 50g czekolady deserowej 5 łyżek śmietanki 30% Wykonanie: - tortownicę o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia - biszkopty rozdrobnić na piasek - masło rozpuścić, zmieszać z rozdrobnionymi biszkoptami, wyłożyć na dno tortownicy, uciskając dłonią

Smakołyki Bereniki