pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:69/315)

Miodowo- musztardowe udka z kurczaka 169

pyszne udka z kurczaka. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Doskonale smakują z surówką i pieczonymi ziemniaczkami.  SKŁADNIKI: 3 udka z kurczaka, 2 łyżki  miodu  płynnego, 3 łyżki Musztardy Kieleckiej Grillowej SPOŁEM , 4 łyżki oleju, 1 łyżka  papryki  słodkiej mielonej, 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej, 2 łyżeczki  pieprzu , 1/2 łyżeczki  soli , PRZYGOTOWANIE(...)musztardą, olejem i przyprawami.  Do marynaty wkładam mięso. Dokładnie je nacieram. Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 2.  Mięso razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw zawiązuję i układam na blaszce. Udka piekę 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podaję z pieczonymi ziemniakami. Do przygotowania marynaty użyłam Musztardy Kieleckiej Grillowej, którą

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik z truskawkami i kruszonką. 141

cukru 100 g masła rozpuszczone, ciepłe 1 cukier waniliowy 0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko NADZIENIE: 500 g truskawek 2 łyżki budyniu waniliowego (suchego) 2 łyżki cukru pudru 250 g sera białego, mielonego 180 g śmietany 18% (kwaśnej) 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka  cukru waniliowego 2 jajka KRUSZONKA(...)łyżki płatków owsianych 100 g rozpuszczonego, jeszcze gorącego masła cukier puder do oprószenia ciasta      Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, cukier. cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mieszamy, następnie wlewamy jeszcze ciepłe, lecz nie gorące masło, mieszamy. Wbijamy jajko i ubijamy mikserem, chłodzimy w lodówce nie krócej niż 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik

Rozpustne gotowanie
CIASTECZKA ROGALIKI SEROWE Z KONFITURĄ 323

zrobiłam ciasteczka rogaliki serowe z konfiturą( oraz nutellą). Nie wiem dlaczego jeszcze przepis się tutaj nie pojawił, ale przepraszam i szybko nadrabiam, bo rogaliki są cudne! Ledwo wyjęłam z pieca, a już połowy nie było...Najszybciej chyba zniknęły właśnie te z...nutellą!:D  Szczerze to nie spodziewałam się, że tak szybko znikną. Zrobiłam je dla gości, niestety niewiele zostało(...)robiłam z 1,5 porcji i jak na moją rodzinę (troje dzieci) było zdecydowanie za mało:) Składniki: - 250g twarogu mielonego(w kostce) - 200g masła - 1 żółtko - 250g mąki orkiszowej białej - 2 łyżki ksylitolu - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: - zmielony ksylitol lub zwykły puder(do posypania) - dowolna marmolada lub gęsta konfitura Do miski wsypać mąkę, proszek

Smaczne Zdrowe
Devil's Food Cupcakes z kremem orzechowym z nutellą 148

szklanki espresso wiśnie lub śliwki z kompotu Krem: 250 g mascarpone 6-7 łyżek nutelli 1/3 szklanki mielonych orzechów laskowych Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami. W misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, sól i cukier. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: maślankę, olej, kawę, ekstrakt waniliowy

Mania Gotowania
Pasztet z gęsi 136

gęsi. Tym razem w wersji do smarowania. Domowy pasztet to dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosoły lub, jak to było w moim przypadku, pozostałego po niedzielnym obiedzie mięsa pieczonej gęsi. Można go wzbogacić o różne dodatki: suszone grzyby, orzechy, śliwki lub żurawinę.    Składniki: 1/2 kg gęsiego mięsa 150 g wątróbek z gęsi lub innego drobiu(...)Masę przekładamy do jednego dużego lub kilku mniejszych naczyń żaroodpornych. Pasztet najlepiej zapiekać w kąpieli wodnej, dzięki temu będziemy mieli pewność, że nie przypali się. Naczynie lub naczynia z pasztetem wkładamy do dużej głębokiej blaszki, do której wlewamy wodę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st.C od 40 minut do godziny, w zależności od wielkości naczyń w których zapiekamy pasztet

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik limonkowy na mleku skondensowanym 143

Bardzo smaczny, orzeźwiający i puszysty   sernik. Do przygotowania w kilka minut.   Jeśli nie piekliście jeszcze sernika z dodatkiem mleka skondensowanego to gorąco polecam. Sernik limonkowy na mleku skondensowanym     Składniki: 500 g twarogu mielonego 5 jajek (osobno białka i żółtka) 350 ml mleka skondenso wanego 3/4 szklanki cukru 1/2 opakowania skórki pomarańczowej 3 łyżki(...)temperaturze pokojowej. Umieszczamy w misce wszystkie składniki, z wyjątkiem białek, cukru pudru i skórki z limonki, miksujemy przez około minuty, tylko do połączenia się składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę.  Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 50 minut, umieszczając w piekarniku poniżej naczynie z wrzącą wodą. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli, partiami

Mania Gotowania
Pieczony kurczak z salsą z granatem wg Billa Grangera 227

czosnku 2 łyżeczki sosu sojowego Olej Przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, niecała łyżeczka kminku rzymskiego (mielonego), łyżeczka płatków chili Salsa z granatem: Połowa dojrzałego granatu Cebula dymka ze szczypiorkiem ½ pęczka pietruszki ½ cytryny Kilkanaście pistacji Oliwa Ćwiartka łyżeczki cukru Szczypta soli Przygotowujemy dużą brytfankę do pieczenia (nasza jest nieco mała i zawsze mamy problem by upchnąć wszystkie składniki : )) Czerwoną

Kolizje Smaków
Chleb na zakwasie z mąką gryczaną i siemieniem lnianym 200

mówili mi dobrzy ludzie, że jak zacznę piec chleb w domu, to już nie będzie odwrotu i żaden inny nie będzie mi smakował ? Nooo, to mieli rację ! Dzisiaj kolejna odsłona domowego pieczywa na zakwasie. Tym razem zrezygnowałam z innych ziaren i użyłam tylko siemienia lnianego. A ponieważ nie lubię monotonii w kuchni i zawsze lubię coś urozmaicać, tym razem postanowiłam(...)ziarnem orkiszu ,  wieloziarnisty razowy chleb na zakwasie . Chleb na zakwasie z mąką gryczaną i siemieniem lnianym Składniki: 100 g aktywnego zakwasu żytniego lub gotowy zaczyn, odłożony z poprzedniego pieczenia do lodówki 75 g otrębów żytnich 250 ml wrzącej wody 15 g soli 90 g siemienia lnianego 250 g mąki pszennej chlebowej 125 g mąki razowej żytniej

Kulinarne przygody Gatity
Kruche ciasto jablkowo-serowe 159

herbaty :) Zapraszam na ciacho :) Wymiary blaszki : tortownica - średnica 24 cm Temp. pieczenia : 180 C ; 170 C Czas pieczenia : 20 minut + 50 minut Składniki: 120 g masla 150 g maki 250 g sera śmietankowego 8 lyzek cukru 50 g mielonych migdalow 2 jaja i zoltko lyzeczka maki ziemniaczanej 4 jabłka antonówki 50 g platkow migdalow lyzeczka cynamonu Sposób(...)zotlko i zagniatamy ciasto. Tak przygotowane ciasto formujemy w kule , zawijamy w folie i chłodzimy ok. 45 minut. Następnie wykładamy okragla formę ( od tarty albo tortownicy) papierem do pieczenia i układamy ciasto.  Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C ( do czasu gdy się zarumieni ). Studzimy. Ser ucieramy z 3 lyzkami cukru , jajkami i maka ziemniaczana

Słodkości i nie tylko
TARTA Z PIECZONYM CZEKOLADOWYM JOGURTEM GRECKIM I OWOCAMI 179

mniej. Formę z ciastem wstawić na 5-10 minut do lodówki. Po tym czasie formę wyjąć z lodówki, masę przykryć papierem do pieczenia i wysypać groch. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i pieczemy 15 minut (na termoobiegu), po tym czasie formę wyjmujemy, usuwamy papier z grochem* (lub fasolą), a formę wstawiamy do piekarnika z powrotem. Dopiekamy(...)mnie kokosowy) Dodatkowo: - ok.400g świeżych owoców (u mnie truskawki, maliny, borówki i jeżyny) - mielony ksylitol lub puder do oprószenia ciasta Wszystkie składniki masy jogurtowej umieścić w misie miksera i dokładnie wymieszać. Gotową masę wylewamy na podpieczony kruchy spód. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok.30 minut, na termoobiegu. Nadzienie jogurtowe powinno być ścięte na całej powierzchni (na środku także). Formę

Smaczne Zdrowe
Ciasteczka cynamonowe z powidłami śliwkowymi (bez glutenu, mleka i jaj) 331

puder 50g proszek do pieczenia bezglutenowy  mąka bezglutenowa Mix it 0,5 łyżeczki 100 g ekstrakt waniliowy kilka kropli syrop daktylowy 3 łyżki karob mielony 2 łyżki siemię lniane mielone 0,5 łyżeczki woda 1 łyżka cynamon 0,5 łyżeczki powidła śliwkowe kilka łyżek Mąkę Mix it można zastąpić inną uniwersalną mąką lub ewentualnie mąką ryżową(...)Zamiast syropu daktylowego można użyć miodu.  Jeśli nie macie uczulenia na jajka to dobrze dodać 2 żółtka, lub 4 jajeczka przepiórcze. Przygotowanie: Kleik wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem i cynamonem. Dodać miękką margarynę. Siemię lniane zmieszać z łyżką wody, a gdy spęcznieją wymieszać z syropem daktylowym i dodać do wyrabianego ciasta. Wyrabiać ciasto aż stanie się

głodny alergik
Letni sernik z brzoskwiniami. 152

cukru pudru 100 g masła rozpuszczone, ciepłe 1 cukier waniliowy 0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko MASA SEROWA: 500 g brzoskwiń 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku 2 łyżki cukru pudru 250 g sera białego mielonego 400 g śmietany kwaśnej 18 % 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka  domowego cukru waniliowego(...)budyniowego DEKORACJA: 200 g śmietany 30 % 1 łyżka cukru pudru brzoskwinie albo morele do dekoracji      Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, cukier. cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mieszamy, następnie wlewamy jeszcze ciepłe, lecz nie gorące masło, mieszamy. Wbijamy jajko i ubijamy mikserem, chłodzimy w lodówce nie krócej niż 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik

Rozpustne gotowanie
Niewolnica Isaura? Nie, SERNIK ISAURA mojej Prababki. 211

wody Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy zagotowałam razem. Odlałam  dobre pół szklanki na polewę. Oddzieliłam żółtka od białek. Do reszty masy dodałam żółtka, mąkę, proszek do pieczenia. Wymieszałam. Białka ubiłam na sztywno, delikatnie wmieszałam do powstałego ciasta. Natłuszczoną blaszkę (24x28) wysypałam mąką, wylałam ciasto, a na nie masę serową. masa serowa: wszystkie składniki muszą być(...)szklanki wiórków kokosowych Masło utarłam z cukrem, dodałam jajka. Następnie połączyłam z białym serem (u mnie był to niemielony twaróg chudy), dodałam wiórki. Tak powstałą masę wylałam na surowe ciasto czekoladowe.  Sernik wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piekłam przez 60 minut. Po wystudzeniu, posmarowałam go pozostała masą czekoladową i na min. 2 h wstawiłam do lodówki

W kuchni Karmel-itki
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z KSYLITOLEM 218

oraz 4 małe babeczki. Składniki: - 550g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750):   najlepiej odważyć sobie od razu do dwóch misek po 275g - 10 żółtek - 70g świeżych drożdży - 110g mielonego ksylitolu - 40g pudru trzcinowego - 150g masła - 150g rodzynek - 50g rumu - 250ml mleka - szczypta soli Wrzącym mlekiem zaparzyć 275g mąki (zawartość jednej miski), dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia(...)masło, rum oraz rodzynki i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mielonymi migdałami formy. Łyżką maczaną w letniej wodzie wygładzić dokładnie wierzch ciasta i odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem aż wyrośnie, ok.30-60 minut. Piec w nagrzanym do 175*C piekarniku, bez termoobiego, tylko program góra-dół, ok,45-50 minut. Gdy ostygnie

Smaczne Zdrowe
Sernik chałwowy z solonym karmelem - dla gości jak znalazł 241

każdy prosi o przepis. To chyba największa satysfakcja! No i do tego jak zacnie się prezentuje, czyż nie? ;)  Zapraszam - pieczcie ,smakujcie i najbliższych nim obdarowujcie! Sernik chałwowy z solonym karmelem Czego będziemy potrzebować?  - 800g twarogu 3-krotnie mielonego (u mnie w kostkach po 200g) - 250g serka homogenizowanego waniliowego (ja uwielbiam Łowicz, bądź Mlekpol). - 250ml mleka(...)odrobiną soli. Łączymy z masą twarogową, najlepiej silikonową lub drewnianą łyżką, delikatnie mieszając.  3. Przelewamy masę do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką (bądź wyłożoną papierem do pieczenia). Ja używam formy o wymiarach 23 cm średnicy (tortownica okrągła). Pieczemy przez 90 minut w 175-180 stopniach C.  4. Po upieczeniu studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Gdy ciasto

Sajkofanka smaku