pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:69/315)

Ciasteczka cynamonowe z powidłami śliwkowymi (bez glutenu, mleka i jaj) 359

puder 50g proszek do pieczenia bezglutenowy  mąka bezglutenowa Mix it 0,5 łyżeczki 100 g ekstrakt waniliowy kilka kropli syrop daktylowy 3 łyżki karob mielony 2 łyżki siemię lniane mielone 0,5 łyżeczki woda 1 łyżka cynamon 0,5 łyżeczki powidła śliwkowe kilka łyżek Mąkę Mix it można zastąpić inną uniwersalną mąką lub ewentualnie mąką ryżową(...)Zamiast syropu daktylowego można użyć miodu.  Jeśli nie macie uczulenia na jajka to dobrze dodać 2 żółtka, lub 4 jajeczka przepiórcze. Przygotowanie: Kleik wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem i cynamonem. Dodać miękką margarynę. Siemię lniane zmieszać z łyżką wody, a gdy spęcznieją wymieszać z syropem daktylowym i dodać do wyrabianego ciasta. Wyrabiać ciasto aż stanie się

głodny alergik
Letni sernik z brzoskwiniami. 174

cukru pudru 100 g masła rozpuszczone, ciepłe 1 cukier waniliowy 0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko MASA SEROWA: 500 g brzoskwiń 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku 2 łyżki cukru pudru 250 g sera białego mielonego 400 g śmietany kwaśnej 18 % 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka  domowego cukru waniliowego(...)budyniowego DEKORACJA: 200 g śmietany 30 % 1 łyżka cukru pudru brzoskwinie albo morele do dekoracji      Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, cukier. cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mieszamy, następnie wlewamy jeszcze ciepłe, lecz nie gorące masło, mieszamy. Wbijamy jajko i ubijamy mikserem, chłodzimy w lodówce nie krócej niż 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik

Rozpustne gotowanie
Niewolnica Isaura? Nie, SERNIK ISAURA mojej Prababki. 236

wody Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy zagotowałam razem. Odlałam  dobre pół szklanki na polewę. Oddzieliłam żółtka od białek. Do reszty masy dodałam żółtka, mąkę, proszek do pieczenia. Wymieszałam. Białka ubiłam na sztywno, delikatnie wmieszałam do powstałego ciasta. Natłuszczoną blaszkę (24x28) wysypałam mąką, wylałam ciasto, a na nie masę serową. masa serowa: wszystkie składniki muszą być(...)szklanki wiórków kokosowych Masło utarłam z cukrem, dodałam jajka. Następnie połączyłam z białym serem (u mnie był to niemielony twaróg chudy), dodałam wiórki. Tak powstałą masę wylałam na surowe ciasto czekoladowe.  Sernik wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piekłam przez 60 minut. Po wystudzeniu, posmarowałam go pozostała masą czekoladową i na min. 2 h wstawiłam do lodówki

W kuchni Karmel-itki
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z KSYLITOLEM 248

oraz 4 małe babeczki. Składniki: - 550g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750):   najlepiej odważyć sobie od razu do dwóch misek po 275g - 10 żółtek - 70g świeżych drożdży - 110g mielonego ksylitolu - 40g pudru trzcinowego - 150g masła - 150g rodzynek - 50g rumu - 250ml mleka - szczypta soli Wrzącym mlekiem zaparzyć 275g mąki (zawartość jednej miski), dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia(...)masło, rum oraz rodzynki i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mielonymi migdałami formy. Łyżką maczaną w letniej wodzie wygładzić dokładnie wierzch ciasta i odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem aż wyrośnie, ok.30-60 minut. Piec w nagrzanym do 175*C piekarniku, bez termoobiego, tylko program góra-dół, ok,45-50 minut. Gdy ostygnie

Smaczne Zdrowe
Sernik chałwowy z solonym karmelem - dla gości jak znalazł 276

każdy prosi o przepis. To chyba największa satysfakcja! No i do tego jak zacnie się prezentuje, czyż nie? ;)  Zapraszam - pieczcie ,smakujcie i najbliższych nim obdarowujcie! Sernik chałwowy z solonym karmelem Czego będziemy potrzebować?  - 800g twarogu 3-krotnie mielonego (u mnie w kostkach po 200g) - 250g serka homogenizowanego waniliowego (ja uwielbiam Łowicz, bądź Mlekpol). - 250ml mleka(...)odrobiną soli. Łączymy z masą twarogową, najlepiej silikonową lub drewnianą łyżką, delikatnie mieszając.  3. Przelewamy masę do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką (bądź wyłożoną papierem do pieczenia). Ja używam formy o wymiarach 23 cm średnicy (tortownica okrągła). Pieczemy przez 90 minut w 175-180 stopniach C.  4. Po upieczeniu studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Gdy ciasto

Sajkofanka smaku
Domowy marcepan 2018

W okresie świąteczny na pewno wam się przyda przepis na domowy marcepan. Robiąc go w domu będziecie mieli pewność, że głównym składnikiem będą migdały. Taki marcepan

Ala piecze i gotuje
Chleb jęczmienny z serem pleśniowym i kminkiem - Wrześniowa piekarnia 155

bloga Konwalie w kuchni , a chleb pochodzi z bloga Wisły  Zapach chleba. Pomimo mojego entuzjazmu do pieczenia od początku szło jak po grudzie. Ponieważ nie miałam na stanie mąki jęczmiennej, ale kaszę jęczmienną i owszem, przystąpiłam do mielenia. Ciężko szło, ale ani tak do końca jej nie zmieliłam, bo pozostały maleńkie grudki. Potem zamiast mąki orkiszowej jasnej(...)dosypałam 3 kopiaste łyżki mąki. Chlebek nie chciał rosnąć pomimo dodatku drożdży. Cud, że w ogóle urósł i był jadalny i się nie rozleciał. Takiego razowca - 100% jeszcze nie piekłam. W piekarniku zaś ser pachniał, skwierczał i wypływał na kamień. Chleb zjedliśmy, ale upieczony z jasnej mąki na pewno były dużo smaczniejszy. Dodatek sera jest super pomyłem, jednak pleśniowy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
sernik mocno czekoladowy z gruszkami 175

pomocy np. blendera, dodajemy do nich masło i mieszamy. Gotową masą wykładamy wyłożona papierem do pieczenia tortownicę (25 cm średnica) i wstawiamy do lodówki. przygotowanie gruszek: 5 twardych gruszek 800 ml wody 5 goździków 2 laski cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu wykonanie: W garnku zagotowujemy wodę z przyprawami, wkładamy gruszki i gotujemy na małym ogniu przez(...)gorzkiej czekolady wykonanie: Twaróg mielimy 3 razy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Twaróg miksujemy z serkiem mascarpone i cukrem. Następnie dodajemy czekoladę i miksujemy. Dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem miksujemy. Na końcu dodajemy wymieszane mąki z kakao i miksujemy. Gotową masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód i wciskamy gruszki. Pieczemy w 170 st. C przez 15 min., następnie zmniejszamy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto śmietanowe ze śliwkami i przyprawami korzennymi 126

pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki pasty z wanilii - ewentualnie ekstrakt lub olejek waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu 1/3 lyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 50-80dag świeżych śliwek węgierek - ja swoich zbyt dokładnie nie ważyłam, dałam tyle ile zmieściło się wyłożonych ciasno na blaszce - wcześniej przekrojonych(...)temperatury pokojowej, aby soda nie zaczęła zbyt szybko reagować z ciastem i aby w piekarniku jeszcze "zadziałała". W oddzielnym naczyniu przesiać przez sito wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i resztę przypraw. W dużej misce roztrzepać jajka trzepaczką. Ciasta na śmietanie nie lubią jajek ubijanych mikserem tak jak jak na biszkopt, bo wtedy jest większe prawdopodobieństwo

Grunt to przepis!
Polędwiczki z dorsza w sosie cytrynowym z łódeczkami z ziemniaka 210

sosem cytrynowym, który dobrze pasuje do większości ryb oraz z pieczonymi łódeczkami z ziemniaka. Składniki (dla 2 osób): polędwiczki z dorsza (500 g) 1 łyżka masła klarowanego świeżo mielony czarny pieprz sól na sos: 1 czubata łyżki masła klarowanego 2 łyżki mąki pszennej sok z 1/2 cytryny szczypta tymianku sól (ewentualnie) ok. 2/3 szklanki gorącej wody na ziemniaczane łódeczki(...)Włożyć do naczynia do zapiekania, polać roztopionym masłem i przykryć folią aluminiową. Rybę i ziemniaki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza - rybę niżej, ziemniaki wyżej. Piec 20 minut. Pod koniec pieczenia ryby przyrządzić sos: roztopić masło, dodać mąkę i lekko ją przesmażyć - tak żeby straciła smak surowizny, ale nie zrumieniła się nadmiernie. Następnie dodać

W SMAK
Przepis na jabłecznik (szarlotkę) 382

kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: ok 2 kg kwaśnych jabłek 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatałowej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonych goździków (jeśli użyjecie całych trzeba je wyjąć przed wyłożeniem na ciasto) ok. 4 łyżek cukru (lub więcej… w zależności od rodzaju jabłek) około 50 ml wody(...)godziny a mały kawałek do zamrażarki. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowuję je pomiędzy kawałkami foli i wykładam na blachę wysmarowaną tłuszczem i podsypaną mąką (powinien być papier do pieczenia) i piekę w temperaturze 170 stopni na złoty kolor. Po wystudzeniu wykładam na ciasto jabłka i ścieram na wierzch kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki i ponownie piekę w temperaturze

UgotujmyTo.pl
Pieczona szynka z marynaty 234

suszonej włoszczyzny pół pęczka natki pietruszki lub lubczyku 3-4 suszone grzyby 1,5 łyżki soli peklowej Do pieczenia szynki: łyżka zmielonego kminku łyżka majeranku łyżka słodkiej czerwonej papryki łyżka suszonego czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu Składniki marynaty (oprócz soli peklowej) zagotować z 2,5 l wody. Po 15 minutach wyłączyć i przestudzić(...)przepłukać, odsączyć, natrzeć przyprawami, dodając liście laurowe, ziele, kminek, grzyby, pieprz i czosnek razem z mięsem do rękawa piekarniczego i szczelnie zamknąć. Ułożyć w brytfannie lub głębokiej blasze i piec 1,5-2 godziny aż szynka będzie miękka i krucha. Szynkę można podawać jako wędlinę lub podgrzane w sosie jako mięso do obiadu

Czerwień i błękit
Pieczeń gryczana z pieczarkami i śliwką 157

Pieczeń drobiowa z dodatkiem kaszy gryczanej, śliwek i pieczarek. Doskonała w smaku zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 1 szklanka gotowanej kaszy gryczanej 25 dkg drobiowego mięsa mielonego 5 dkg śliwek suszonych kalifornijskich 20 dkg pieczarek 2 łyżki oleju sól pieprz 1 jajko 3 łyżki śmietany 18% Sposób przygotowania: Na formę keksową 20x10cm Pieczarki(...)oleju, delikatnie posolone. Korzonki kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy. Dodajemy mięso mielone, smażymy. Do usmażonych dodajemy kaszę gryczaną, pokrojone drobno śliwki, śmietanę i jajko. Mieszamy. Połowę masy wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki. Przez środek układamy pionowo przysmażone główki pieczarek. Zalewamy pozostałą masą. Pieczemy w nagrzanym do 220st C ok 20 minut

Kuchnia w czekoladzie
Pizza z chorizo i mascarpone 195

przez praskę 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g) sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru, szczypta słodkiej mielonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki – dodatki: kiełbasa chorizo mascarpone Wykonanie: Ciasto: Przygotuj je na około 9 – 12 godzin przed pieczeniem. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj ze sobą w misce, nakryj ściereczką i odstaw. Sos: W rondelku rozgrzej

Moja pasja smaku
Babeczki daktylowe z karmelową polewą (bez glutenu, mleka) 206

szklanka proszek do pieczenia bezglutenowy 3 łyżeczki margaryna bezmleczna lub masło mąka bezglutenowa mix uniwersalny 100 g 2 szklanki brązowy cukier 100 g jajka cynamon mielony kakao (lub karob mielony) esencja waniliowa 2 szt kurzych lub 7 przepiórczych 1 łyżeczka 1 łyżeczka pół łyżeczki Przygotowanie: Ciasto: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Daktyle pokroić na kawałki, zalać(...)wrzątkiem, odstawić na co najmniej 10 minut, roznieść widelcem. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka - wbijając po jednym i dokładnie mieszając. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem, wymieszać.  Przełożyć masę do foremek. Piec około 30 minut, sprawdzić patyczkiem czy nie są surowe w środku. Polewa karmelowa: mleko sojowe, ryżowe lub inne

głodny alergik

Proponowane wyszukiwania