pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:61/315)

Słodkie środy - Śniegowe kule migdałowe 209

lodówce. Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy.     Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 12-15 minut. Po upieczeniu posypujemy z wierzchu cukrem pudrem.   Do przygotowania ciasteczek wykorzystałam prażone mielone migdały , które otrzymałyśmy od firmy Skworcu w ramach współpracy.  Dzięki temu dodatkowi

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
O wspolnym pieczeniu. 161

orzechowe skladniki: 25og orzechow wloskich 150g margaryny 200g cukru 4 jajka 250g maki 2 lyzeczki proszku do pieczenia 5 lyzek mleka polewa czekoladowa lub stopiona czekolada orzechy wloskie lub pekan do dekoracji wykonanie: Orzechy drobno siekamy (ja uzylam gotowych orzechow mielonych) i ucieramy je z miekka margaryna i cukrem na jednolita mase. Dodajemy po jednym jajku ciagle ucierajac(...)koncu dodajemy maka wraz z proszkiem i mleko. Gotowe ciasto przekladamy do natluszczonej blachy. Pieczemy przez okolo 40-50 minut w temperaturze 175°C. Po wystudzeniu ciasto dekorujemy polewa czekoladowa lub czeklolada stopiona w kapieli wodnej z dodatkiem masla. Na kazdym kawalku umieszczamy polowke orzecha. Smacznego

Przysmaki Karolki
Ciasto marchewkowe najlepsze 217

lekko odciśniętej z soku - 140g mąki pszennej - 150g cukru - 1/2 szklanki oleju - 2 jajka - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki soli - 100g rodzynek - 0,5 szklanki posiekanych (średnio) orzechów włoskich - 1 łyżeczka cynamonu - 1/4 łyżeczki mielonego imbiru - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej * krem: - 250g mascarpone - 150g śmietany kremówki - 1-2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka soku(...)białości, z olejem i 1/2 łyżeczki soli. Dodać mąkę, cukier, przyprawy i zmiksować. Dodać marchewkę, rodzynki i orzechy. Dokładnie wymieszać łyżką. Masę przelać do tortownicy wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (termoobieg) przez 45-50 minut, do tzw. "suchego patyczka". Ciasto po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić. Przekroić na dwie części. Mascarpone i śmietanę

CookYourself
Sernik z żelką mango 252

rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki. Masa serowa Twaróg mielimy trzykrotnie. Dodajemy mascarpone, śmietankę, cukier, mąkę ziemniaczaną i pastę z wanilii. Miksujemy do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodajemy(...)przygotowaną masę wykładamy na przygotowany spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. W tej temperaturze pieczemy sernik przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120'C i pieczemy przez kolejne 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Po wystudzeniu sernik chłodzimy w lodówce przez 12 godzin. Żelka

Wędrówki po kuchni
Sernik z kubusiowym budyniem 170

mąki pszennej 50 g cukru 1 jajko 80 g masła 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Kubusiowy budyń: 2 i 3/4 szklanki soku marchwiowego typu "Kubuś" 2 czubate łyżki cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru  Warstwa sernikowa: 500 g mielonego sera  120 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 szklanki oleju Sposób przygotowania(...)miski wsypać mąkę, dodać cukier i masło, posiekać nożem. Dodać jajko i proszek do pieczenia, zagnieść na jednolite ciasto. Wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24 cm, posypując wierzch mąką, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20 minut. 2. Do rondelka wlać 2 szklanki (500 ml) Kubusia, wsypać cukier, zagotować. Do kubka wlać

Na Ciasteczkowych Papierach
Jak upiec dobry sernik? - czyli moje sernikowe porady 174

Postanowiłam zgłębić tajniki pieczenia serników i oto efekty. Mam nadzieję, że dla kogoś z Was będą one przydatne! 1. Zawsze miel ser.  Najlepiej nawet 3 razy! Im ser lepiej zmielony tym sernik bardziej aksamitny w smaku. Ja polecam kupić ser twarogowy i go zmielić w maszynce do mięsa lub też kupić tzw. ser trzykrotnie mielony (w sklepie(...)salceson - przynajmniej w Krakowie można taki kupić np. firmy Cuiavia). 2. Jaki ser wybrać? To zależy co lubisz i czego potrzebujesz. Ja bardzo lubię wyżej wspomniany ser twarogowy potrójnie mielony. Zwykły twaróg też się nada tylko trzeba go porządnie zmielić, by sernik nie był zbity. Co do wiaderek z serami, ja niestety nie polecam. Po pierwsze dlatego, że często

Mania Wypiekania
Marcepanki vel talarki marcepanowe-pyszne 223

przepyszne. I przepis-Mazipantaler Skladniki na kruche ciasto (  50 ciasteczek): 150 g maki 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia 2 lyzki mleka 125 g masla 75 g cukru 1 lyzka cukru waniliowego 150 g mielonych migdalow Poza tym: 150 g dzemu z czarnej porzeczki(...)Ciasto rozwalkowac i przy pomocy foremki o srednicy 4-5 cm wycinac ciasteczka .Mozna uzyc foremek o dowolnych ksztaltach. Delikatnie przekladac (najlepiej na nozu) na blache wylozona papierem do pieczenia i piec w 180°C 10-15 minut.do delikatnego zrumienienia. Upieczone ciasteczka studzic na kratce. Kazde ciasteczko posmarowac cieniutko dzemem. Marcepan zagniesc i rozwalkowac na blacie wysypanym cukrem pudrem.Wycinac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
MAKOWIEC ZAWIJANY / STRUCLA Z MAKIEM NA MĄCE ORKISZOWEJ 502

drożdżowe,które na drugi dzień smakuje lepiej niż świeżo pieczone, mnóstwo wilgotnego maku i polewa z cukru trzcinowego, która idealnie dopełnia całość. Polecam gorąco, bo skoro mnie zauroczyła tak bardzo, to dla wielbicieli makowców będzie to poezja smaków :-)) Myślę iż zagości u nas częściej, tym bardziej, że używając mak mielony, przygotowanie jej zajmuje dosłownie chwilę. Składniki na 2 foremki(...)przykryciem. Przed wstawieniem do piekarniku ponakłuwać widelcem i posmarować wodą lub rozbełtanym jajkiem. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) ok 45-50 minut, do lekkiego zrumienienia. Jeszcze letnie polukrować , ja przygotowuję lukier z pudru trzcinowego ( kiedyś go mieliłam, ostatnio kupiłam gotowy mielony) z kilkoma kroplami olejku migdałowego i kremówki. Posypałam jeszcze migdałami. Uwaga: pierwszego dnia ciasto jest

Smaczne Zdrowe
Stek z kalafiora z pikantną salsą 160

Dziś zapraszam na nietypowego "steka" :) Jest to pyszny, pieczony kalafior podany z pomidorową pikantną salsą i jogurtem naturalnym. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki dla dwóch osób: 1 mały kalafior oliwa z oliwek sól, świeżo mielony pieprz do smaku mała kiść pomidorków koktajlowych świeże liście kolendry do posypania Składniki na salsę: mała kiść pomidorków koktajlowych, pokrojonych w kostkę(...)oliwek, doprawiamy solą i pieprzem i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obok kładziemy kiść pomidorków skropionych oliwą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 minut aż kalafior będzie miękki, przewracając w połowie pieczenia.  2. W czasie, gdy nasz kalafior się piecze, w jednej miseczce mieszamy wszystkie składniki na salsę, a w drugiej wszystkie składniki

My Culinary Art
Czekoladowy torcik z serem, truskawkami i rabarbarowym musem. 169

średnicy 28 cm CIASTO CZEKOLADOWE: 200 g cukru 300 g mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 ml oleju 650 g jogurtu truskawkowego MASA SEROWA: 250 g sera białego, mielonego 250 ml śmietany 30% 1,5 łyżeczki żelatyny + 3-4 łyżki wrzącej wody 4-5 łyżek cukru pudru do smaku(...)łyżeczki żelatyny + 5 łyżek wrzącej wody około 5 łyżek cukru truskawki do dekoracji      Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wsypujemy cukier, przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, dokładnie mieszamy, dodajemy olej, jogurt i miksujemy około 2 minuty. Gotowe ciasto wlewamy do formy, wkładamy do piekarnika

Rozpustne gotowanie
Muffinki migdałowe z nasionkami chia - bez mąki, cukru :) 132

więc nie powinno stanowić problemu, żeby przygotować te pyszne słodkości :) Początkowo pomyślałam - to nie może się udać. W przepisie nie ma całych jajek (są tylko białka) mąki, proszku do pieczenia, tłuszczu. Ale zaryzykowałam :) I ryzyko się opłacało. I to bardzo! Jedne z najlepszych muffinek jakie jadłam, a do tego taaakie zdrowe! Mają oryginalny smak, lekkie, puszyste wnętrze i chrupiącą(...)papilotkami (pominęłam ten etap, użyłam silikonowych foremek, które włożyłam już z masą do pieczenia). 2. Zmiel migdały robotem kuchennym na drobno, aby przypominały mąkę, albo użyj mączki migdałowej ze sklepu. 3. Zmieszaj trzepaczką lub ubij mleko migdałowe, syrop klonowy, białka jajek, wanilię, cynamon, sól. Dodaj mielone migdały i nasiona chia. Wymieszaj wszystkie składniki. 4. Wysmaruj masłem wyłożone papilotkami

Zdrowie na języku :P
Placek z dyni o pomarańczowym aromacie z sosem toffi 151

chodziło' za mną już od dłuższego czasu, ale jakoś tak wyszło, że kupiona parę dni temu dynia cierpliwie czekała i czekała. I dzisiaj znalazłam czas, by wziąć się za pieczenie, wreszcie! :) Placek jest wilgotny i gumowy (struktura jak w zakalcu), z delikatną nutą cynamonu i gałki muszkatołowej, o wyczuwalnym smaku pomarańczy, a całość polana sosem toffi... ... brzmi zachęcająco(...)toffi: * cukier trzcinowy- 1 szklanka * kremówka- 200 ml * woda- 3 łyżki * masło- 25 g Placek: Dynię pokroić w kawałki i piec ok 30 min. w temperaturze 200 stopni. Upieczoną dynię zmiksować razem z sokiem z pomarańczy (jeżeli będziecie mieli problem z miksowaniem, to wystarczy rozgnieść widelcem). Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę, a białka ubić

Kraina Miodem Płynąca
Gołąbki idealne, które udadzą się każdemu! 535

pierz łyżka majeranku Przygotowanie:  Główkę kapusty gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 20-30 min lub ,,pieczemy" w kuchence mikrofalowej przez ok. 15 min. Po tym oddzielamy liście kapusty od łodygi i nożem odkrajamy zgrubienie ( środkowa, najgrubsza żyłka ).  Do mięsa mielonego dodajemy, ugotowany i ostudzony ryż, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy.  Na środek liścia

Kuchnia Łukasza
Sernik łaciaty z czekoladową polewą dla gości 179

kwaśnej śmietany 2 żółtka proszek do pieczenia 1. Składniki połączyć ze sobą, szybko zagnieść. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i gotowym ciastem wyłożyć spód i boki tortownicy. Składniki na masę serową: 1 kg sera dwu krotnie mielonego 1 budyń śmietankowy lub waniliowy esencja waniliowa lub cukier waniliowy 3 jaja 2 białka pozostałe z ciasta 2 łyżki(...)łyżki naturalnego kakao Składniki znajdziecie na stronie  www.Skworcu.com.pl   1. W misce żółtka łączymy z cukrem i wanilią, miksujemy i stopniowo łączymy z serem, mąką i proszkiem do pieczenia. 2. W dwóch osobnych pojemnikach ubijamy białka i kremówkę. Łączymy je z masą serową, bardzo dobrze mieszamy na gładka i puszystą masę. Masę serową dzielimy na połowę, jedną część

Apetyczna babeczka
Domowy pasztet i karkówka z majerankiem na kanapki! 288

marchewkę i cebule. Gotujemy jeszcze chwilę. Bułkę namaczamy (można w wywarze z mięsa). Wszystkie składniki mielimy wraz z odsączoną kajzerką. Dodajemy jajka i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Wykładamy powstałą masę do formy (może to być duża brytfanna lub duża keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 - 190 stopniach przez godzinę. Ponieważ w naszym domu jadamy dość pikantnie do pasztetu(...)najlepiej świeżo mielony; 2 listki laurowe; 1 łyżeczka ziaren kolendry. Z oliwy, majeranku, zmiażdżonego czosnku, soli, kolendry i pieprzu robimy marynatę do mięsa. Opłukane mięso dokładnie obtaczamy w marynacie przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy najlepiej na całą noc w lodówce. Po tym czasie ponownie obtaczamy mięso w marynacie i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia. Dodajemy

Miksturownik

Proponowane wyszukiwania