pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:52/315)

Kotleciki rybne 221

gotowe w sklepie, bo wiem ile jest "ryby w rybie". Szybkie w przygotowaniu, zdrowe. Przygotowuję je na dwa sposoby smażę lub piekę w piekarniku. Polecam! Składniki: 3 filety z ryby cebula czosnek przyprawa do ryb pieprz czarny mielony natka pietruszki jajko łyżka mąki pszennej ewentualnie bułka tarta Rybę,  natkę pietruszki,  posiekaną cebulę i czosnek, miksujemy na gładką(...)masę za pomocą miksera. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawy i dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki i albo układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku aż się zarumienią lub smażymy na małej ilości tłuszczu z dwóch stron. Podajemy na obiad z ziemniaczkami i ulubioną surówką. Jak widać na zdjęciu ja podałam z fasolką szparagową w bułce

NA MOIM TALERZU
Muffinki truskawkowe 208

też z mielonymi migdałami - no były na 100%, ale nie ma! Więc siłą rzeczy muffinki upiekłam bez kruszonki. Pewnie z kruszonką byłyby lepsze, ale i bez niej niczego im nie brakowało .  Polecam ! Przepis ze strony  Moje Wypieki Składniki na około 15 muffinek: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki(...)połączenia się składników. Dodać truskawki i wymieszać. Kruszonka: wszystkie skłądniki połączyć, rozcierać palcami. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem. Posypać kruszonką. Piec około 25 minut w 190ºC. Podawać ostudzone. Smacznego :) Uwagi: Nie zrobiłam kruszonki, zaginęły mi mielone migdały :( Ale i bez kruszonki wyszło super

Stare Gary
Łopatka duszona w winie 194

suszonych 3 duże ząbki czosnku sól do smaku 2 czubate łyżki cukru ( uwierzcie przy wytrawnym będzie to do duszenia konieczne ) 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 1 płaska łyżka mąki do zagęszczenia sosu woreczek do pieczenia Wieprzowinę tradycyjnie już płukamy , oczyszczamy i jeśli się da ładnie kształtujemy w kulkę ( można użyć sznurka ) , układamy osuszoną ręcznikiem papierowym w metalowej

Ogrodnik w podróży
PĄCZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU, PIECZONE W PIEKARNIKU 528

Mega zdrowa alternatywa dla tradycyjnych pączków. Ciasto z mąki orkiszowej, bez dodatku białego cukru, z ksylitolem, pieczone nie tradycyjnie na tłuszczu , tylko w piekarniku. Można je również obsypać mielonym ksylitolem (zdrowo), my jednak wolimy lukier z cukru trzcinowego. Powtarzam za autorką tego cuda: Efekt końcowy przerósł najśmielsze oczekiwania. To jest prawdziwe CUDO. Delikatne jak mgiełka, puszyste, bez posmaku tłuszczu(...)placek, z którego wykrawamy pączki. Tak aż do zużycia całego ciasta. Odstawiamy na ok.30-60 minut w celu napuszenia. Przed wstawieniem do piekarnika delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem (jajko w temp.pokojowej). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C góra-dół, ok.15-20 minut. Czas zależny od piekarnika. Mają się tylko lekko przyrumienić. Ja pierwsze piekłam 20 minut, następne już tylko 15. Po lekkim

Smaczne Zdrowe
Jesienne ciasto gruszkowe 171

brązowego cukru 2 jajka 130 ml kwaśniej śmietany 18 % 130 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżka miodu 3 duże gruszki brązowy cukier do posypania cukier puder do posypania Wykonanie(...)jednej misce mieszamy mąkę, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej jajka, śmietanę, olej, miód i starty imbir. Gruszki obieramy, kroimy na pół, wydrążamy z nich gniazda nasienne i delikatnie nacinamy zewnętrzna cześć owoców, tworząc coś w rodzaju wachlarza. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia

Kulinarne przygody Gatity
Przekładaniec 274

Któż nie zna jego zalet ? Idealne do szybkich przystawek , idealne  do przekąsek .  Nic : tylko  , wymyślać i piec. Moim hitem ostatnio są przekładane bułeczki. Składniki 2 ciasta francuskie 1/2 kg  karkówki lub łopatki (może być gotowe mielone) 4cebule czosnkowe 4 pomidory 20dkg sera żółtego 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka płaska pieprzu 1 łyżka majeranku lub oregano

Eli Gotowanie
Pieczone pomidory. 198

młoda cukinia tymianek, oregano olej, masło do smażenia Wykonanie: Szynkę wieprzową ew. łopatkę zmielić -  używam tylko takiego mięsa. Jakoś nie mam zaufania do gotowego mielonego mięsa. W trakcie mielenia mięsa dodać  wyciśniętą bułkę i przesmażoną cebulę. Przełożyć  do miski, dodać  całe jajko, kwaśną śmietanę  i do smaku przyprawy - sól, pieprz, majeranek i maggi(...)solą  i małą łyżeczką napełnić masą mięsną. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Miąższ z pomidorów wymieszać z 2 łyżkami sosu chilli, posolić i wlać do naczynia z pomidorami. Piec w piekarniku około 35 - 40 minut w temperaturze 190 oC. Cukinię pokroić  a la julienne, najlepiej używając specjalnego nożyka . Krótko przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Doprawić solą, tymiankiem

Kulinarny karnet Christophera
Sernik śmietankowy z czereśniami 171

wystygnie :D SKŁADNIKI : CIASTO : -margaryna – 125g - cukier – 100g -jajko – 2szt - mąka pszenna – 125g - proszek do piecz. – 2 łyżeczki MASA SEROWA: - margaryna – 40g - cukier – 80g - jajko – 2szt - mąka ziemniaczana -30g - twaróg mielony – 400g - budyń śmietankowy – 1op DODATKOWO: - czereśnie – 300g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Z czereśni usuwamy pestki , kroimy na pół(...)CIASTO: Margarynę z cukrem ucieramy na kremową masę. Dodajemy po 1 jajku i cały czas miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pokrywamy warstwą czereśni. MASA SEROWA: Margarynę z cukrem ucieramy. Oddzielamy białka od żółtek. Cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną

Ostra na Słodko
SERNIK WANDY NA CIEMNYM SPODZIE 3232

składniki ciasta zagnieść. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.  Twaróg zmielić 3x (jeśli mamy nie mielony).Margarynę (wyjętą wcześniej z lodówki) i  cukier ubić z żółtkami, dodawać stopniowo:zmielony twaróg, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową, aż do wyczerpania składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.Ciemne

Walijskie Pichcenie
CIASTECZKA Z POWIDŁAMI I KRUSZONKĄ 148

Najlepsze ciasteczka jakie dotychczas jadłam. Zachwycają nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Nie da się im oprzeć...u mnie zniknęły jeszcze tego samego dnia co wyciągnęłam je z pieca. Poza tym ja osobiście jestem wielką fanką kruszonki, gdziekolwiek by ona nie była, nie umiem się jej oprzeć. A połączenie jej z kruchym ciastem i powidłami to bajka!:) Znalezione tutaj . Składniki(...)czubate łyżki mąki orkiszowej -2 łyżki ksylitolu -1 płaska łyżka masła(ja dałam 30g) -1 łyżka mielonych orzechów włoskich(dałam łyżkę mielonych migdałów) Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść rękoma do uzyskania kruszonki.  Zrobione ciasteczka piec przez ok. 15 minut w temp. 180 * C. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Ciasteczka pomarańczowe 137

siekanych orzechów włoskich 1 pomarańcza olejek pomarańczowy 20 g cukru cytrynowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 100 ml płynnego miodu 50 g masła Przygotowanie: Z umytej, suchej pomarańczy ściągamy skórkę i wraz z orzechami mielimy np. w szatkownicy. Dodajemy pomarańczę pokrojoną na ćwiartki (bez białej skórki i bez pestek) i ponownie wszystko blendujemy. Mąkę mieszamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czas na rabarbar 118

łyżeczka sody 185ml maślanki 300g rabarbaru 1/2 łyżeczki soli Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Prostokątną formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia (folia aluminiowa ani bułka tarta nie dadzą tu rady). Robimy kruszonkę- orzechy drobno mielimy, dodajemy cukier i cynamon, 15 gram masła rozpuszczamy i łączymy z orzechami i cukrem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Rabarbar płuczemy i kroimy(...)jednolitej masy. Dodajemy mąkę, sodę, sól i maślankę. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojony rabarbar. Ciasto wylewamy na prostokątną formę- warstwa nie powinna być zbyt gruba, i posypujemy obficie orzechową kruszonką. Pieczemy 30-35 minut, do suchego dźgulca. Są dwa sposoby, żeby jeść to ciasto. Na gorąco przypomina bardziej deser, coś w stylu crumble. Kawałki nie trzymają formy, ale parujące cząstki rabarbaru

les mirabelles
Ciasto/babeczki marchewkowe (ok. 231 kcal/100g) 264

łyżka (20 g) gęstego jogurtu naturalnego   Przyprawy :  1 i 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru mielonego, szczypta soli Lukier: cukier puder, sok z cytryny Przygotowanie: 1. Do jednej miski przesiać: mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, sodę, sól i przyprawy. 2. W drugiej misce mikserem na wolnych obrotach wymieszać: masło, mleko, jajka, cukier, tartą(...)przestygnie ciasto/babeczki posmarować cytrynowym lukrem (lukier: cukier puder (na całe ciasto starczą jakieś 3 i 1/2 łyżki - 40g), sok z cytryny - ucierać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany)  Pieczenie (piekarnik z termoobiegiem): Ciasto: Forma: długość ok. 30 cm Czas pieczenia: mniej więcej 35-40 min (aż patyczek włożony w środek ciasta będzie czysty) Temperatura: 180 stopni Kalorie

Malowane smakiem
Baba ghanoush - pasta z pieczonego bakłażana 129

bakłażana 1 łyżka pasty tahini (gotowej lub domowej ) sok z połowy cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki ostrej papryki czerwonej Bakłażana nakłuć widelcem i piec w 200*C, przez około 30 minut, aż skórka pomarszczy się. Przekroić na pół i łyżeczką wydrążyć miąższ. Przełożyć do miski, dodać

Chocolate Muffin Blog
Warzywny mix prosto z pieca :) 187

bądź widelcem - jak kto woli! Jedno jest pewne - są pyszne i zmykają w mgnieniu oka ;)     Pieczone warzywa z sosami - 2 duże marchewki - 1 duży seler - 4 spore ziemniaki - 2 cebule - główka czosnku - cytryna  przyprawy : oregano, tymianek, pieprz cayenne, świeżo mielony pieprz, suszona mięta, czosnek dodatkowo: oliwa, sok z połowy cytryny, sos worcester, Warzywa umyć, po czym(...)frytki. Jedynie cebulę na ósemki. Wsypać do dużej miski, zalać oliwą, sosem, posypać przyprawami - porządnie wymieszać. Wyłożyć na papier do pieczenia. Czosnek przekroić na pół, cytrynę w plasterki, porozrzucać gdzieniegdzie. Na wierzch położyć świeżą bazylię i miętę.  Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez 30-40 minut.   Zabieramy się za sosy:  Sos czosnkowy

Sajkofanka smaku